Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Atrix

Denne mobilen kobles til TV-en din

Atrix er kanskje en ordinær telefon, men tilbehøret er fett.

Audun M. Solheim

Motorola Atrix kan med første øyekast se ut som en ganske vanlig Android-telefon. Skjermen er fire tommer stor og har høy oppløsning, men dette i seg selv hever ingen øynebryn for andre enn de som er låst til Apples verden.

Under panseret skjuler det seg imidlertid mye spennende teknologi vi ikke har sett så mange andre steder.

Må strykes med hårene

Det mest hårete med Atrix er fingeravtrykkssensoren. Sensoren ligger skjult i låsetasten, som altså kan lese fingeravtrykket ditt og nekter å låse opp før rett finger brukes. Er du av den private typen som låser telefonen, kan du låse opp telefonen ved å stryke fingeren over låsetasten, istedenfor å måtte taste en kode eller bruke mer eller mindre sikre opplåsningsmønstre.

Flott dokk

Den andre særegenheten ved Atrix er dokkingstasjonen, som lar deg vise mobilskjermen på TV-en gjennom en HDMI-kabel. Ved hjelp av den medølfgende kabelen kan du koble dokkingstasjonen og dermed telefonen til TV-en. Ikke bare kan du vise telefonskjermen på TV-en, men du kan også spille av filmer og vise bilder.

Det er liten tvil om at både kamerabilder og spillefilmer gjør seg bedre på 40 tommer enn på 4.

Dokkingstasjonen gir deg også noe som heter Webtop. Dette viser ikke bare mobilskjermen, men gir deg utvidet funksjonalitet med blant annet Firefox nettleser. I praksis er ikke dette spesielt praktisk å betjene med fjernkontrollen eller telefoner, og du er avhengig av å plugge i tastatur og mus hvis dette i det hele tatt skal være brukelig. Selv da synes vi det var et uferdig preg over det hele.

Videomaskin

Atrix spiller av de fleste filmformater, DivX inkludert, både på mobilskjermen og på TV-skjermen. Menyen du får frem når du skal spille av film på en ekstern skjerm, er enkel og oversiktlig og lar seg enkelt betjene med fjernkontrollen fra sofakroken.

Atrix har i realiteten eksistert en stund allerede, men kom noe forsinket her til lands. Allikevel føles den fersk og oppdatert, og stiller med siste tilgjengelige Android-versjon og topp funksjonalitet. Spesielt støtten for forskjellige mobil- og trådløsnett er godt over gjennomsnittet.

Også ytelsen er svært bra, og matcher de fleste unntatt de aller råeste telefonene.

Det som ikke er like imponerende er at Motorola ikke har klart å luke vekk småfeil underveis. Vi skal ikke påstå at Atrix var veldig ustabil, men vi opplevde et og annet programkræsj. Og som alle vet, kræsj er æsj.

Motorola har gjort endel tilpasninger i Android-menyene. Det er nesten så Motorola har hentet inspirasjon fra Windows Phones rette linjer og minimalistiske design. Hovedmenyen er spekket med funksjonalitet, og telefonen er kjapp i bruk, men vi synes Motorola har bommet på noen viktige punkter i startskjermen. Da tenker vi først og fremst på småprogrammene for å vise e-post, kalender og strømmer fra sosiale nettverk på startskjermen. Småprogrammene gir både dårlig oversikt og for lite informasjon. Selv i full størrelse viser e-post-widgeten kun den siste meldingen i innboksen. Dette er svært viktig funksjonalitet for mange, men Motorola har ikke klart å heve seg over den gemene hop her.

Gode kontorfunksjoner

E-postleseren til Atrix kunne vært mer logisk å bruke, men den har alle funksjoner du kan forvente. Det samme gjelder nettleseren, som også har Flash-støtte.

Videre kan du lage og redigere de mest vanlige dokumentformatene, slik at Atrix med andre ord gjør en god jobb som jobbtelefon. I dette ligger selvsagt også at Atrix synkroniserer med de mest vanlige tjenestene, slik som Exchange.

Alt dette bruker strøm og overfører data. Da er det godt å vite at Atrix har gode muligheter for å styre bruken av data, og gir deg også oversikt over datatrafikken og batteribruken din.

Til slutt

Som telefon fungerer Atrix utmerket med god lyd. Batteriet er heller middels, men ikke verre enn andre Android-telefoner.

Ser vi på det grunnleggende så ligger nok Atrix hakket høyt i pris sammenlignet med enkelte konkurrenter. For at Atrix skal gi mye igjen for pengene bør du derfor ha bruk for de spesielle funksjonene og det spesielle tilbehøret.

Vi tenker da først og fremst på fingeravtrykkssensoren og HDMI-dokkingstasjonen. Uten dette er Atrix en helt ordinær Android-telefon som det går tretten av på dusinet.

Finn beste pris på Motorola Atrix i Prissøk

Er ikke disse fiffige funksjonene viktige for deg, ville vi heller lagt i noen hundrelapper ekstra og kjøpt kremtelefonen Samsung Galaxy S II, som vi tidligere har rost opp i skyene.

Hvis pengene ikke spiller noen rolle kan Motorola Razr være et alternativ. Den er i motsetning til Atrix en skikkelig lekkerbisken og hakket råere på de fleste områder. Ved å legge noen ekstra kroner i den allerede større potten får du kjøpt tilsvarende dokkingstasjon. Ikke minst skal Razr ha en forbedret utgave av Webtop-funksjonaliteten.

Hvis ingen av disse frister, så finner du en drøss med Android-telefoner med minst 4 tommer skjerm her.

Uansett gjør du ikke mye feil ved å kjøpe en Atrix. Den leverer bra på de fleste områder, og selv om vi har litt småtteri å plukke på så synes vi ikke den har noen alvorlige mangler.

Terningkast: 4

Vil du vite mer?
Les hele testen av Motorola Atrix på Amobil.no

annonse