Slik fungerer Ubuntu på mobiltelefonen
Ubuntu-telefoner kommer til vesteuropa mot slutten av året, men du kan installere før – hvis du tør.
De siste årene har Apples iOS og Googles Android dominert i telefonbransjen, selv om mange selskaper har forsøkt å få en flik av markedet. Nå er det Canonical sin tur – skaperne av det Linux-baserte operativsystemet Ubuntu.
Canonicals presentasjon av systemet for noen dager siden, levnet liten tvil om at de gjorde seg omtrent de samme tankene som vi ser fra Microsoft for tiden. Her skal operativsystemet være gjenkjennelig enten det kjører på PC, nettbrett eller mobiltelefon.
Les også: Slik blir Linux-mobilene
Lik brukeropplevelse
Måten Ubuntu-skaperne vil oppnå målet på er imidlertid ganske annerledes enn Microsofts fremgangsmåte.
Windows-telefonene har riktignok menyer som likner på de du finner i dagens Windows 8, og enkelte grunnleggende deler i operativsystemet har Microsoft delt mellom dem. Likevel er det ikke det samme operativsystemet som kjører på tvers her, med de konsekvensene det får for apper og brukervennlighet.
Ubuntu skal i praksis være det samme operativsystemet, uansett hvilken formfaktor du kjører det på. Her skal apper kunne deles mellom ulike typer enheter, og fremgangsmåten din i menyene er så lik som den kan bli, gitt begrensningene i skjermstørrelse.
Videodemonstrasjon av Ubuntu for telefoner ser du nederst i saken.
Ryddig grensesnitt
Telefonen vi får se på er en hvit Galaxy Nexus fra Samsung. Telefonen leveres i utgangspunktet med Android, men er ganske enkel å bytte programvare på – og det er det Canonical har gjort. Det kan du også gjøre på sikt – mer om det senere.
Det første vi merker oss er at grensesnittet er svært ryddig. Nesten alle delene av menyen har elementer du kan bruke til noe fornuftig. For eksempel har Ubuntu en verktøylinje du kan dra ned fra toppen av telefonen – men i motsetning til den liknende menyen i Android, kan du for eksempel svare på tekstmeldinger rett i denne menyen.
Hjørnene er viktige
Alt på telefonutgaven av Ubuntu baserer seg på at du trekker fingeren fra hjørnene og inn over skjermen, slik som den nevnte toppmenyen. Trekker du fingeren inn på telefonen fra venstre åpenbarer det seg hurtig tilgang på noen av dine mest brukte apper. Drar du fingeren fra høyre mot venstre, veksler du mellom åpne apper. Om du trekker fingeren fra bunnen av skjermen og opp, får du opp snarveier som tilpasser seg alt ettersom hvilken app du er i. Praktisk.
Menyene er fargerike uten å være skrikende. Her er det stor forskjell sammenliknet med grunnleggende Android, som til tider ser litt sterilt og stramt ut. Hvis vi skal trekke en linje fra menyene i Ubuntu til de som likner mest på Android-siden, er det kanskje Samsungs Touch Wiz som likner mest.
Tidlig programvare
Hastigheten i systemet er for det meste svært bra, men det er fortsatt relativt tidlig i utviklingen, og Ubuntu for telefoner ventes ikke å være i handelen før mot slutten av året. Dermed fikk vi også se at noen av telefonene Canonical viste frem stoppet opp og måtte restartes.
Ustabil programvare nesten et år før vi får se ferdige produkter er imidlertid helt som forventet. Det samme ser vi titt og ofte på Android-mobiler som blir vist frem lenge før salgsdato også.
Alt kan trykkes på
Det vi likte best med menyene Canonical har laget, var at nesten samme hvor du går, så kommer du aldri til en død informasjonsskjerm. Her kan du trykke på alt. Både Android og iOS har mange innstillinger og menyvalg som ligger mange klikk unna den synlige representasjonen.
Vi fikk desverre ikke klå på enheten selv. Canonical hadde bestemt seg for at det er så tidlig i utviklingen at de foretrekker å demonstrere telefonene selv.
Ubuntu legges ut på nett
Det er imidlertid ikke lenge til hvem som helst kan prøve Ubuntu på telefonen sin. Operativsystemet er nemlig åpent, og Canonical har planer om å slippe en utviklerpakke med både installasjonsfiler og dokumentasjon på nettet. Selv om pakken er tiltenkt utviklere, vil hvem som helst kunne laste den ned uten kostnad.
Denne pakken vil bli tilgjengelig på nettet i løpet av de nærmeste ukene, fikk vi vite. Foreløpig vil Canonical ikke ut med noen bestemt dato for dette, men det skal altså ikke drøye særlig lenge.
Du kan prøve – hvis du har riktig telefon
Om du kan benytte deg av denne pakken avhenger sannsynligvis av at du har en av telefonene som selskapet, og de mange frivillige, gjør utviklingen på. I dag vet vi at det iallfall skjer på Samsung og Googles gamle Android-referanse, Galaxy Nexus. Hvilke andre telefoner selskapet bruker i utviklingen vet vi foreløpig lite om.
Det er også viktig at du vet hva du gjør dersom du vurderer å installere Ubuntu på telefonen din. Du kan neppe forvente brukerstøtte fra Canonical, og hvis noe går galt under installasjonen vil nok heller ikke mobilprodusenten ta på seg ansvaret for å få den reparert.
Vær uansett obs på at den første utgaven av Ubuntu for telefoner som slippes, vil være svært tidlig og uferdig. Det er slett ikke sikkert at dette er programvare du vil ønske å ha på en telefon du bruker fast, slik ståa er i dag.
Kommer til vesteuropa først
Hvis du føler deg utrygg på å installere selv, er det nok aller lurest å vente til slutten av året. Canonical er nemlig i samtaler med flere partnere, og planlegger å slippe mobiltelefoner med operativsystemet både i lave og høye prisklasser mot slutten av 2013.
For en gangs skyld er det også slik at vesteuropa er ventet å bli det første stedet telefonene blir lansert. Dermed er ikke sjansene så dårlige for å se Ubuntu-telefoner under norske juletrær i år som vi mistenkte første gang vi hørte om prosjektet.