Til hovedinnhold

Si meg hvem er tøffest i trynet her …

Vi har tatt for oss toppmodellene fra HTC, Samsung, Sony Ericsson, Apple og LG. Samtlige er touchmobiler, og alle har de topp spesifikasjoner. Til tross for at de på papiret kan se nokså like ut, så er det en del som skiller. Så hvilken er egentlig konge på haugen?

Vi har sett nærmere på følgende funksjoner og finesser:

 • Design
 • Skjerm
 • Grensesnitt
 • Nettverk
 • Nettleser
 • E-post
 • Musikk
 • Video
 • Kamera
 • Batteri
 • Pris

Vi har lagt størst vekt på brukervennlighet og tekniske spesifikasjoner, mens vi har lagt mindre vekt på design. Du vil kanskje vektlegge andre kvaliteter ved mobiltelefonen, og ende med en annen resultatliste. Si gjerne hva du mener i vårt forum.
En tabell som viser hvordan det hele er beregnet finner du under artikkelen.
Her er resultatlisten:

Design:

Mobiltelefonene i denne gruppen kjennetegnes naturlig nok av den store skjermen. Et par av modellene har fysiske qwerty-tastaturer (Touch Pro og X1), noe som gjør dem tykkere enn de øvrige modellene. Dette gir plusspoeng på brukergrensesnitt, men ekstra størrelse trekker ned på design.
Materialvalg og byggekvalitet er også tatt med i denne vurderingen.

Skjerm:
Skjermstørrelsen har stor betydning på en mobiltelefon med touch-grensesnitt. Jo større skjerm, dess bedre er det. Skjermen må være lesbar i sollys, og den må ha god kontrast og fargegjengivelse. Her peker Touch HD seg ut som vinner, med 3,8 tommer skjerm og oppløsning på 480x800 punkter.
Nest størst skjerm er det på Iphone, som måler 3,5 tommer. Den har imidlertid lavere oppløsning enn Touch HD. Skjermoppløsningen på X1 er like høy som på Touch HD, men denne måler bare tre tommer, og blir dermed mindre lesbar enn Touch HD. Her ser du hvor stor forskjellen egentlig er (klikk for å kunne åpne bildet i original oppløsning)


Skjermoppløsningen varierer mye. Touch HD og Xperia X1 rommer fire ganger mer informasjon enn Omnia og Renoir


Skjermoppløsning er ikke alt. Størrelse teller også. Fra venstre rangert etter størrelse:
Touch HD, Iphone 3G, Omnia, Xperia X1/Renoir (like store) og Touch Pro

Grensesnitt:

Hvor rask er mobilen, og hvor enkel er den å bruke.
Her feier Iphone konkurrentene av banen. Dette er den eneste som har multitouch, og den presise reaksjonen på berøring gjør den unik. Touch HD er også grei å bruke. Vi opplever den som rask og presis, til tross for at enkelte brukere i vårt forum hevder noe annet. Vårt testeksemplar er oppgradert med nyeste ROM, og har fått bedre tastatur og større smidighet.
Xperia sliter med en litt for liten skjerm, men har til gjengjeld et qwerty-tastatur. Men tastaturet er på ingen måte fullkomment. Fremdeles mangler fysiske taster for æøå, og de øvrige tastene er unødig flate.

Touch Pro har et bra brukergrensesnitt og bedre tastatur enn X1. Men her er skjermen mindre.

Samsung Omnia har et interessant grensesnitt med Widgets, og et bra skjermtastatur. Det flashbaserte grensesnittet på LG har også Widgets, men ettersom dette ikke er en Windows-mobil gir LG KC 910 færre muligheter for den som vil endre grensesnittet selv.

Nettverk:

Her er det mer eller mindre dødt løp. Samtlige støtter WLAN og Turbo-3G, i tillegg til EDGE. Iphone sliter med noe utfall på 3G, mens vi opplever at Touch Pro har litt lavere radiofølsomhet enn de øvrige. Alle har GPS, men bare Omnia leveres ferdig med navigasjonsløsning med stemmeveiledning. Skillet mellom telefonene går på hvilke som støtter 3G også i amerikanske nett.
Nettleser:
I praktisk bruk er nettleseren på Iphone den som er enklest å bruke. Den høye oppløsningen på X1 og Touch HD gjør disse telefonen godt egnet for nettsurfing, men Touch HD har størst skjerm, og det gir mindre behov for zooming og panorering.
Touch Pro, Touch HD og Omnia har aller nettleser fra Opera, mens Iphone kjører sin Safari, og LG har en egen variant. Pussig nok er det ingen av telefonene som kan vise flash-video i nettleseren. Nettleseren til Iphone lar deg ikke laste ned innhold, men du kan lagre bildene du ser.

E-post:

Her er det ingen som kan måle seg med telefonene som har Windows Mobile OS. Det gjelder ikke bare for brukere som har Exchange Server å synkronisere mot. Muligheten for å redigere og lagre filer er unik for disse telefonene. Skal du lese mer enn du skriver er stor skjerm viktig.

Men om du skal skrive en del vinner Touch Pro med det beste qwerty-tastaturet. Skjermtaster kan brukes, men er ikke særlig gunstig om du har mye på hjertet.

Musikk/minne

Brukergrensesnittet på Iphone kommer virkelig til sin rett når mobiltelefonen brukes som musikkspiller. Men best lyd er det i LG KC 910, som også er den eneste med lydforbedring fra Dolby. Omnia og Iphone har mest minne, mens de øvrige er avhengige av minnekort for å kunne romme en brukbar musikksamling.

Video:

Samtlige av telefonene kan vise video. LG KC 910 har innbygget støtte for DivX/Xvid, mens Omnia ikke har DivX-sertifisering oh kan brukes med DivX om du installerer spilleren selv (gratis). Spilleren kan også lastes ned gratis til de andre Windows-mobilene. Iphone viser film like godt som sine konkurrenter, men krever at du enten viser en film som er konfigurert for Iphone, eller at du selv konverterer filmene dine til dette formatet.

Kamera:

Her er LG igjen sterkest. KC 910 har et usedvanlig bra og brukervennlig kamera med mange smarte funksjoner. Dessuten har den flere megapiksler og bedre objektiv enn konkurrentene i denne sammenlikningen. Touc HD og Omnia har begge kamera merket 5 megapiksler, men disse lever ikke opp til våre forventninger.

Xperia X1 og HTC Touch Pro tar bilder med 3,2 megapiksler. Kvaliteten er OK, men heller ikke mer.
Svakest kamera er det i Iphone, som heller ikke kan dele bildene dine via ordinær MMS.


Svakest og sterkest på kamera - Iphone 3G og LG KC910

Batteri

Xperia X1 utmerker seg på batterikapasitet. Ellers er det små forskjeller. Men Iphone 3G slukner først.

Pris:

Det koster å være kar, og det er ingen av disse telefonene som kan beskrives som rimelige. Prisene vi har tatt med her er hentet fra Kelkoo.no, og er ca priser for telefonene uten abonnement. Merk at Iphone foreløpig ikke selges uten abonnement, og at du derfor må si opp avtalen og betale et gebyr for å få telefonen til den prisen vi har lagt til grunn. Prisene er hentet fra www.kelkoo.no.


Her er score og vekting i de ulike kategoriene.

Mer om
annonse