Til hovedinnhold

De beste ørepluggene

Det ser kanskje ikke alltid like lurt ut å løpe rundt med bluetooth-pluggen dinglende fra øret, men du verden så praktisk det er. Ingen ledninger som henger seg fast, du slipper å fomle mobilen opp av lommen eller vesken hver gang det ringer og onkel politi lar deg kjøre i fred uten å gi deg bot for mobilbruk i bilen.
Det vil si, det er i alle fall praktisk når du får koblet sammen mobilen og ørepluggen, lydkvaliteten er god og du faktisk hører hva personen i andre enden sier, selv om det er et lite vindpust i luften. Det finnes mange ulike trådløse øreplugger der ute, men hvordan velger du riktig? Vi har testet fem ulike, og både pris og kvalitet varierer kraftig.
Sennheiser BW 900


BW 900 er ikke det mest snertne av blåtann-hodesettene på markedet, men når det kommer til funksjonalitet har vi ikke prøvd noe som kan måle seg når det gjelder evnen til å fjerne omgivelseslyd.
Med det sikter vi til hva personen i den andre enden av samtalen hører. Selv i ekstremt støyende omgivelser registrerer vi at lyden hos mottaker er krystallklar.
BW 900 er et hodesett for proffbrukere. Det er behagelig å bære, har god batterikapasitet og lang rekkevidde. Vi har valgt å teste det som hodesett for mobiltelefon, men ladestasjonen på settet vi har testet kan også kobles til en vanlig telefonlinje og brukes som basestasjon for hodesettet.
Lydempingen er så god at du kan sitte i et travelt kontorlandskap uten at den du snakker med plukker opp det som foregår omkring deg. På samme måte kan du føre en samtale fra bilen eller kantina uten at du behøver å hysje på noen.
Tilkobling til mobiltelefon er enkelt. Trykk på hjul og knapp til det blinker vekselvis rødt og blått, og så kan du søke den opp i blåtannmenyen på mobilen. Batteriskifte er gjort på et sekund, og sien du kan lade batteriet for seg, behøver ikke hodesettet noen ladepause.
Brukergrensesnittet er ett av de få punktene vi ikke er helt fornøyd med. Det er riktig nok ikke noen heksekunst å lære, men siden settet kan brukes både mot vanlig telefon, PC og mobiltelefon, så blir det noen litt sære kommandoer med vipping og trykking på de respektive tastene.
Uansett er dette et hodesett vi trygt kan anbefale, i alle fall for profesjonelle som er avhengige av å bli raskt og korrekt oppfattet av samtalepartneren. For du skal ha spesielle behov før du blar opp godt over 3.000 kroner for en øreplugg. Da får du også det som trolig er markedets beste blåtannhodesett, levert med lader og ekstra batteri.
Her kan du lese hele vår test av Sennheiser BW 900.
Pluss: Suverent støyfilter, god lyd.
Minus: Stiv pris, noe knotete brukergrensesnitt.
Pris: Rundt 3.600 kroner.
U&I-06 Bluetooth øreplugg


Ørepluggen U&I-06 fra Mobile Engineering ser ut som Bluetooth-plugger flest. Den virker som de fleste andre slike plugger også, men skiller seg fra mengden ved at den holder en usedvanlig lav pris. I butikk skal U&I-06 nemlig koste under 300 kroner.
Vi hadde egentlig ikke regnet med at ørepluggen skulle ha så mye å fare med, prisen tatt i betraktning, men etter å ha testet den er vi likevel positivt overrasket.
Vekten på pluggen er bare 11,5 gram, og dermed går det ikke lang tid før vi knapt merker at vi bærer pluggen i øret. Men vi synes det ser litt Harry ut å gå med øreplugg når vi ikke snakker med noen, så vi bærer pluggen i nakkestropp når vi ikke er i samtale.
Pluggen har svært enkel betjening. Når vi starter den for første gang holder vi knappen inne i et par sekunder, og pluggen går direkte i paringsmodus. Deretter er det bare å søke den opp med mobiltelefonen og legge den til blant godkjente enheter.
Den ekstremt lave prisen veier opp for en litt svak signalhåndtering, og gjør at vi strekker oss til karakteren 5.
Her kan du lese hele vår test av U&I-06 Bluetooth øreplugg.
Pluss: Liten og lett, svært rimelig, enkel å bruke, bra batterikapasitet, grei lyd i øret.
Minus: Ingen DSP (støyreduksjon). Litt svak høyttaler
Pris: Rundt 300 kroner.
Sennheiser FLX 70 øreplugg


Sennheiser har et bredt utvalg av øreplugger i ulike prisklasser, og FLX 70 er en av de rimeligere modellene.
Kvaliteten på lyden vi hører er svært klar og god, men støyfjerningen som skal gjøre det enklere for mottakeren å høre deg er ikke like god. FLX 70 har en nokså stor mikrofonåpning i fronten- Ellers er det snakk om en svært lett og slank øreplugg, som veier snaue 9,5 gram.
Vi opplever også stabiliteten som god, selv om settet får problemer med å holde kontakt med mobilen når batteriet begynner å bli svakt. Overgangen mellom øreproppen og selve hodesettet er en liten svanehals. Denne kan vi dreie noe for å gi best mulig passform, enten vi bruker pluggen på høyre eller venstre øre. Vi sliter litt med å få pluggen til å sitte godt, selv om vi bruker den medfølgende bøyen. Denne er heller ikke fleksibel.
Om du vil like FLX 70 eller ikke avhenger i stor grad av hva du synes om å ha en gummipropp klemt inn i øregangen. Løsningen gir unektelig god lyd når du lytter til samtaler, men samtidig må du finne deg i å være nesten døv for omgivelseslyd på dette øret.
Her kan du lese hele vår test av Sennheiser FLX 70 øreplugg.
Pluss: Liten og lett. God lyd. Lav pris.
Minus: Svakt støyfilter, stiv ørebøyle. Vi sliter med å få det til å sitte godt.
Pris: Rundt 1.000 kroner.
Flamingo Mobile


Cellpoint har utviklet et stereohodesett basert på sin prisbelønnede EarClick-teknologi. Hodesettet kommer i to varianter – Flamingo Music for musikkspillere, og Flamingo Mobile for mobiltelefoner.
Forskjellen mellom de to er at hodesettet for mobiltelefoner har mikrofon og svarknapp på ledningen. Bruker du en mobiltelefon med mulighet for å koble dine egne øreplugger på oversiden av mikrofonen, så klarer du deg med det ordinære hodesettet for musikkspillere. Vi har fått prøve standardversjonen, i tillegg til en egen versjon tilpasset iPhone.
I vrimmelen av hodesett til å stikke i ørene merker vi oss den spesielle festeanordningen på Flamingo-hodesettene. Løsningen kalles EarClick, og i stedet for å stikke en propp inn i øregangen, så sørger to små gummiputer for å holde pluggen på plass i det ytre øret.
Resultatet blir at høyttalerne kommer litt ut fra øret, slik at luft kan passere. Settet sitter godt om du velger riktig størrelse på gummifestet. Etter kort tids tilvenning merket vi knapt at vi hadde det på.
Når vi bruker Flamingo Mobile med Iphone er talelyden god. Knappen på mikrofonen styrer musikkspilleren eller brukes til å besvare samtaler på samme måte som på originalsettet fra Apple.
Alt i alt synes vi settet fungerer utmerket til Iphone, ettersom vi bruker denne både til musikk og tale. Hodesettet for musikk er absolutt godkjent, selv om det ikke kan måle seg med de aller råeste i klassen. Til gjengjeld er prisen på Flamingohodesettene svært konkurransedyktig - ørepluggen til musikkspiller koster 349 kroner, mens Flamingo mobile med mikrofon er 50 kroner dyrere.
Her kan du lese hele vår test av Flamingo Mobile.
Pluss: Behagelig i øret. Sitter godt. Brukbar lyd, særlig til tale. Lav pris.
Minus: Litt stiv ledning, lekker lyd til omgivelsene, litt svak på bass.
Pris: 350 – 400 kroner.
Jabra JX20 Pura


Ørepluggen Jabra JX20 Pura er håndlaget i anodisert titan, et metall som i tillegg til å være sterkt, også er særdeles lett. I likhet med forgjengeren JX10 er JX20 et designprodukt fra det danske designhuset Jacob Jensen. Prislappen på 1.400 kroner understreker også at dette ikke er et simpelt produkt.
I vår test av Jabra JX20 Pura opplever vi at settet sitter relativt løst i øret. Du kan sette på en bøyle som holder pluggen på plass, men da ødelegger du det stilige inntrykket pluggen gir når den henger i skinnlissen. Vi synes heller ikke bøylen bedrer brukerkomforten.
Funksjonen for fjerning av bakgrunnsstøy fungerer bare delvis, og er ikke god nok til at settet egner seg i omgivelser med mye larm.
Høyttaleren i hodesettet gir klar og ren lyd, i alle fall så lenge det er god kontakt mellom mobiltelefonen og hodesettet. Hvor god forbindelsen er, avhenger i stor grad av mobiltelefonen, og i enkelte av forsøkene merker vi at det skal lite til før det oppstår forstyrrelser.
Betjeningen av hodesettet er imidlertid enkel, og om du kjører en bil med normalt god støydemping vil du fint kunne bruke settet som håndfriløsning. Men du skal være litt snobbete før du velger Jabra JX20 Pura. Det finnes rimeligere øreplugger med bedre lyd, men de er ikke nødvendig vis like vakre.

Her kan du lese hele vår test av Jabra JX20 Pura.
Pluss: Pen å se på, grei lyd.
Minus: Dårlig på bakgrunnstøy, dyr.
Pris: Rundt 1.400 kroner.

Mer om
annonse