Til hovedinnhold

Test: Samsung Innov8 - N95 på anabole steroider

Test: Samsung Innov8 - N95 på anabole steroider

Testresultater

Suverent kamera, GPS, WLAN med DLNA, Turbo-3G, 16 GB minne, DivX-spiller, mye bra programvare
Høy pris. Relativt lavoppløst skjerm.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung har kjøpt lisens fra Nokia for å kunne kjøre Series 60 brukergrensesnitt på i8510, bedre kjent som Innovate (Innov8). Nokia får trøste seg med at selskapet får lisensinntekter. For det må være bittert å få så ettertrykkelig bank på egen hjemmebane.

Kraftigere

Samsung har nesten blåkopiert Nokias N95 8GB. Men når minnet er dobbelt så stort (16 GB), kameraet tar bilder med 8 megapiksler, batterikapasiteten er bedre og skjermen likeså – da begynner det å bli smått med gode argumenter for å velge Nokia N95 8GB. Faktisk er Innovate en heftigere oppfølger til N95 8GB enn Nokias egen N96 er.

Men designen på Innovate er ikke det mest spennende vi har sett. Faktisk synes vi at vi har sett det før, selv om det er noen forskjeller som skiller Innovate fra å være et rent plagiat. Fronten kan også bare skyves en vei. Dessuten har telefonen har en optisk navigasjonstast som faktisk fungerer.

Men snur du telefonen ser du straks at dette er en Samsung. Her sitter et 8-megapiksler kamera med blits, og små skrytemerker som indikerer at telefonen støtter WiFi, GPS, DLNA og DivX.

Underholdning

Samsung Innovate er en underholdningsmobil med relativt kraftige innbygde høyttalere. Om du tilhører den generasjonen som synes mobilhøytalere faktisk egner seg til musikkavspilling, så er denne mobilen i det minste en av de som gir minst dårlig resultat. Høyttalerne er også kraftige nok til at vi kan bruke dem som en nødløsning for håndfri i bilen.

De to høyttalerne kommer også godt med om du vil bruke telefonen for å se på film. En del kritikere vil ganske sikkert hevde at formatet på skjermen gjør telefonen lite egnet til dette, men vi har sett flere filmer på Innovate uten at vi har opplevd oppløsningen på 240x320 punkter som noe problem. En høyere oppløsning vil riktig nok gi skarpere bilder, forutsatt at filmen du spiller av faktisk har høyere oppløsning. Men det begrensede skjermarealet er et større minus.

Telefonen spiller DivX-filmer, forutsatt at du installerer avspilleren fra nett eller fra en medfølgende CD. Her finner du også programvare som lar deg konvertere egne filmer til DivX for mobilen.

Telefonen leveres med en klypelignende gjenstand som fungerer som bordstativ. Hva som fikk Samsung til å tenke at en løs klype med en snor til å feste i mobilen er en god ide, vet vi ikke.

Store og gode taster

Tastene på Samsung i er store, men Samsung har valgt å la tastene gro sammen tre og tre. Det er en løsning som gjør det vanskelig å føle seg frem til tastene. Nå er tastaturet likevel behagelig å skrive på, nettopp fordi tastene er så store som de er, og fordi de er usedvanlig tydelig merket.

I tillegg til de vanlige 4x3 alfanumeriske tastene har Innovate en rekke med tre taster på toppen av dette. Disse er to snarveitaster, og en C-tast (clear). På siden har telefonen en egen tast for kamera, og en skyveknapp som lar deg velge om du vil spille av, knipse bilder eller ta opp video.


Tastene er store med tydelige tegn.
Om du er en ivrig bruker av Series 60 vil du fort oppdage at Samsung har gjort noen mindre endringer i menyene. I tillegg har Samsung selvsagt valgt å bruke ikoner som skiller seg ganske mye fra de vi finner på Nokia-varianten. Men om det kan virke litt uvant til å begynne med, så tar det ikke lang tid å venne seg til Innovate.

Programvare

Programvaren i telefonen skiller seg ved at Samsung ikke har noen N-Gage spillplattform. I tillegg har Samsung valgt å bruke RoadSync for de som vil motta push-mail fra Exchange Server. Denne løsningen ligger på ingen måte etter for Nokias Mail for Exchange.
Du kan åpne Officedokumenter for å lese dem, men om du vil ha tilgang til redigeringsfunksjonalitet må du kjøpe en lisens.
Samsungmodellen har heller ikke Nokia Maps, men bruker i stedet Route66 som navigasjonsløsninng. Denne løsningen kom bedre ut enn Nokia Maps 2.0 da vi testet GPS-løsninger for mobil mot hverandre.
Nå skjer det riktig nok en del med Nokia Maps i disse dager, men per i dag gir Samsungs modell den beste navigasjonsopplevelsen. Dessuten trenger du ikke å kjøpe lisens for å komme i gang.

Kamera
Kameraet på Samsung Innovate er noe av det beste vi har sett på en mobiltelefon. Bilder tatt under gode forhold blir både skarpe og detaljrike med gode farger. Autofokusen fungerer bra, og med 8 megapiksler tåler bildene å bli skrevet ut i store format.


Dette bildet er tatt med Innovate
I svak belysning er kameraet ikke like sterkt, selv om det har en blits som kan redde deg i enkelte situasjoner. Vi kommer tilbake med en egen labotratorietest der vi går kamerafunksjonaliteten nærmere etter i sømmene. Her nøyer vi oss med å erkjenne at et middels bra dedikert digitalkamera nok tar bedre bilder, men at forskjellen er krympet betraktelig.

Video

Videokameraet er også bra, og om du vil kan du se filmklippene dine på en TV-skjerm via en egen TV-kabel. Men TV-kabelen følger ikke med. Vi fikk imidlertid koblet telefonen til TV ved hjelp av en standard AV-kavel med 3,5mm plygg. Det er den samme kabelen som følger med mange videokameraer, og som kan kjøpes for et par hundrelapper.

Dette videoklippet er filmet i dårlig lys på en konsert. Den høyelyden skaper problemer for opptakeren. Klippet er konvertert til Flash, ogser ser atskillig skarpere ut i mp4-versjonen. Filmen glir greit uten unødig hakking.
[wip4: video=301 width=468 align=left]

Du kan også streame innhold fra telefonen via WLAN. Da benytter telefonen DLNA-teknologi som lar deg hente innholdet på kompatible mediespillere (virker også mot PS3, og Xbox).

Batterikapasitet

Vi er imponert over hvor mye Samsung har fått ut av Innovate, og ikke minst at den har en batterikapasitet som gir mer enn dobbelt så mye taletid som du får med Nokias N96.

Den eneste bakdelen med Samsung Innovate sammenliknet med N-seriemodellene til Nokia er at den ikke er en del av økosystemet rundt Nokia-modellene. Det betyr at du må klare deg uten Ovi, Nokia Music Store, N-Gage, Nokia Maps og kommende tjenester som Nokia Messenger og Social Location. Nå hevder Nokia riktig nok at dette skal være åpne tjenester, men vi fikk ikke tilgang til vår konto på Ovi.com fra vår Innovate. Dette til tross for at både operativsystem og nettleser er det samme som Nokia bruker.

Innholdsrik

Men for mange er det sikkert like greit. Musikk, spill, messenger, e-postklienter og nedlastbare programmer finnes i bøtter og spann til Innovate også. Men du må regne med å bruke litt mer tid på å sy sammen det tilbudet som passer deg best.

Her er noen av løsningene du får med allerede fra starten:

 • Fring - Fellesløsning med de vanligste chatteklientene. Lar deg også ringe gratis i åpne WLAN-soner.
 • DLNA - Løsning for streaming av innhold fra mobilen til kompatible enheter
 • Route66 - fullverdig navigasjonsløsning
 • ShoZu - del bildene dine på kjente fotodelingstjenester og sosiale nettverk med ett tastetrykk
 • FIFA 08 - Fotballspill
 • Asphalt 4 - Bilspill
 • Yahoo Go! - Widgetbasert tjeneste med alt fra e-post til værvarsel
 • GyPSii - Sosial nettverkstjeneste basert på lokasjon
 • Roadsync - Lar deg synkronisere kalender, adressebok og e-post mot Exchange Server
 • CNN - Nyhetstjeneste
 • QuickOffice - Office for mobilen. Full utnyttelse krever tilleggslisens
 • SmartReader - knips bilde av visittkort, og lagre informasjonen i adresseboka
 • Google Mail - Gmail på mobilen
 • Google Maps - Søkbare kart og satellittbilder. Virker sammen med telefonens GPS.
 • DivX-spiller - Se filmer du har lastet ned fra nett, eller konvertert selv

Og selvølgelig den sedvanlige kalkulatoren, omregneren, adresseboka, vekkeklokka og kalenderen som finnes i alle Series60-telefoner. Men nedtellingsklokke har den ikke. 

Her finner du flere bilder vi har tatt med Samsung Innovate. Klikk for å kunne se dem i full størrelse.

Bildeeksempler

Testresultater

Suverent kamera, GPS, WLAN med DLNA, Turbo-3G, 16 GB minne, DivX-spiller, mye bra programvare
Høy pris. Relativt lavoppløst skjerm.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Suverent kamera, GPS, WLAN med DLNA, Turbo-3G, 16 GB minne, DivX-spiller, mye bra programvare
Høy pris. Relativt lavoppløst skjerm.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse106.5 x 53.9 x 17.2 mm
Vekt136g
Standby-tid310 timer
Taletid8,5 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, Micro-USB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget bra
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneMeget bra
Bildegjengivelse dagslysSvært bra
Bildeoppløsning8 mp
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse320x240
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet16 GB
Støtte for minnekortKrysse av
Nettverk-
UMTSJa Ja, med HSDPA 7,2
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med navigasjon
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn av markedets heftigste mobiltelefoner
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignFunksjonelt, men mangler særpreg
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse