Til hovedinnhold

Test: Nokia 5800 XpressMusic

Test: Nokia 5800 XpressMusic

Testresultater

Stor skjerm, fornuftig pris, god musikkspiller, FM-radio, TV-ut, WLAN med UPnP, Turbo-3G, 8GB minnekort inkludert, enkelt brukergrensesnitt. Meget bra batterikapasitet.
Simple materialer i chassiset, ikke støtte for N-Gage,ikke lading på USB-kontakten. Skuffende kamera.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokia 5800 XpressMusic er på ingen måte noen Iphone-kopi. Den er både smalere og tykkere, har flere taster og en annen teknologi for registrering avberøring. Egentlig har de to modellene ikke særlig mye annet tilfelles enn at de begge har stor skjerm og kan betjenes med fingertuppene. Iphone har det beste grensesnittet, mens 5800 har bedre spesifikasjoner.
Så, når den saken er ryddet av veien, kan vi gå løs på å finne ut av hva Nokia 5800 XpressMusic egentlig er.

Mellomklasse

Som navnet tilsier ser Nokia selv på dette som en musikkmobil. Og til tross for at det er Nokias første modell med S60 versjon 5, så er det ikke noe toppspekket flaggskip vi har med å gjøre. Materialene virker billige, og en lubben plastramme rundt hele fronten bidrar til å forsterke plastinntrykket. Dessuten skaper den en rand mot skjermen der det lett samler seg støv og smuss.

De tre tastene under skjermen er i samme plastmateriale. Kameraet tar bilder med 3,2 megapiksler oppløsning, og er ikke i nærheten av den kvaliteten viser på toppmodellene til Nokia. Videodelen er imidlertid god.

Nokias produktsjef for 5800, Klas Ström, forteller oss at Nokia ville lage en touch-mobil som skal nå et større marked. - Dagens touchmodeller er alle dyre og eksklusive. Vi ville vise at det ikke behøver å være slik. Nokia 5800 XpressMusic skal være en telefon i mellomklassen, sier han, og viser til at det kommer en toppmodell med touch (N97) om ikke lenge.

Ventetid

I pressemeldingen som kom da telefonen ble lansert i oktober, heter det at 5800 XpressMusic vil koste 279 euro uten avgifter eller subsidier. Det betyr at butikkprisen i Norge trolig vil ligge på like under 3000 kroner.

Men Nokia vil foreløpig ikke si noe om når det blir lansering i Norge. Vi tipper det skyldes at Nokia holder telefonen tilbake i påvente av Nokia Music Store, som de i et drøyt år har hevdet at de snart vil åpne i Norge. 5800 XpressMusic er som skapt for løsningen ”Comes with Music”.


Klar for nedlasting av musikk - men når åpner tjenesten?
De tre tastene under skjermen er start og stopp (rør av/på) og en tast som åpner telefonmenyen.

Berøring

Touchgrensesnittet på Nokia 5800 XpressMusic fungerer bra. Når vi trykker på en virtuell knapp får vi en tilbakemelding i form av en kort vibrasjon. Den er ikke ubehagelig sterk, og støyer heller ikke. Tastene vi må bruke for å slå et telefonnummer er store og lette å treffe. Men siden tastaturet er virtuelt kan du selvsagt ikke føle deg frem til hvor du skal trykke.

En automatisk skjerm- og tastlås sørger for at du unngår lommeringing. Du kan ellers skru tastlåsen av og på med en liten fjærbelastet tast på siden av telefonen.

Touchfunksjonen er ikke så følsom for panorering av skjermbildet som vi hadde ønsket oss. Å bevege seg på store nettsider eller å zoome på bilder tar litt tid. Telefonen har begrenset støtte for strøk, og ingen multitouch.

Men Nokia har laget menyer som er bygget opp slik vi er vant til fra S60. Det gjør at vi slipper å forholde oss til nye måter å gjøre tingene på. Den eneste forskjellen er at vi nå trykker på ikonene på skjermen, i stedet for å taste til riktig ikon er markert og så trykke på valgtasten.


Tastaturet i 3x4-modus, liggende

Spill

Den nye versjonen av Series60 mangler støtte for N-Gage, men kommer med spillene Bounce og Global Race. Bounce kontrolleres med touch, mens bilspillet kontrolleres med bevegelser. Grafikken i bilspillet skuffer. Det blir ikke pent når kurver tegnes med linjal, og bevegelsene hakker så mye som i dette tilfellet. Grafikken i Bounce glir bedre. Nokia sier telefonen også vil ha spillet Guitar Rock Tour, men dette finner vi ikke på vårt testeksemplar.

Du kan uansett laste ned flere spill om du ønsker det. Husk bare at en del javaspill krever taster for at du skal kunne spille dem …

Det forundrer oss litt at Nokia ikke har gitt telefonen støtte for N-Gage, men ifølge produktsjefen skyldes det at operativsystemet S60 v5.0.0 ikke støtter dette. Den kommende N97 har S60 v5.0.1 og vil støtte N-Gage, lover Ström. Men han kan ikke svare på om det er mulig å oppgradere 5800 XpressMusic til versjon 5.0.1.

Når telefonen ringer kan du dempe lyden ved å snu telefonen så skjermen vender ned. Det er greit om du kjapt må stenge av ringesignalet. Vi kvier oss litt for å legge skjermflaten ned, men den kraftige rammen fungerer som en fender og motvirker slitasje på skjermen.

Skjermtaster

Når du selv skal ringe ut vil det dukke opp et stort og tydelig tastatur på skjermen. Telefonlisten er såkalt adaptiv. Det betyr at du kan begynne å skrive et navn, og så dukker alternativene som passer opp på en liste. Vi har ca 1000 kontakter i vår testtelefon, men trenger sjelden mer enn tre til fire tastetrykk før kontakten vi søker dukker opp.

Men enda enklere er det å holde den grønne knappen inne noen sekunder, for så å si navnet på kontakten. Du trenger ikke å lese inn talemerker på forhånd, men må huske hva kontakten er lagret som. Telefonen sammenlikner nemlig det du sier ordrett mot hva du har skrevet i kontaktlisten.

Helt presis er det ikke, og best virker det om du snakker med en like syntetisk stemme som telefonen selv bruker når den opplyser hvem som ringer (funksjonen må aktiveres først).

Film og musikk

Som musikkspiller er telefonen svært god, og når den leveres med et minnekort på 8GB blir det også plass til en god del musikk. I en smal spalte langs kanten til bakdekselet sitter to høyttalere som gir overraskende mye lyd. Spalten får det til å se ut som om bakdekselet ikke sitter ordentlig på, men det skal være sånn.

Du kan også spille videofilmer på den store skjermen, men disse må være kodet til MPEG4, WMV eller 3gp. DivX støttes ikke.

Musikkmenyene er enkle å forstå, og det visuelle uttrykket er gjennomført. Telefonen har også skikkelig hodetelefonutgang.

Om du spiller av en film kan du overføre lyd og bilde til en ekstern skjerm via WLAN (med telefonen som medieserver) eller via medfølgende kabel (kompositt-signal).

Bra nettleser

Vi er godt fornøyd med brukergrensesnittet på Nokia 5800 XpressMusic. Nettleseren er en positiv overraskelse, og telefonen er spekket av teknologi som gir rask dataforbindelse både i mobilnett og trådløse soner. Vi lilker at den har innbygget støtte for Flash, og at vi følgelig kan se video på tjenester som VGTV, Youtube og CNN.

Men sidene blir litt tunge å navigere om det er Flash på dem.

Last ned programmer

Telefonen støtter Mail for Exchange, men du må selv laste ned og installere dette. Telefonen støtter også de fleste S60-applikasjoner som er skrevet for S60 v3. Det dukker opp noen feilmeldinger når vi prøver å installere SIS-filer, men de er det bare å overse. Du kan også laste ned en rekke tilleggsprogrammer fra Nokia ved å gå på menyfunksjonen "Last ned!" Her finner vi blant annet Mail for Exchange, Foreca værmelding, Worldmate og Qik. Ettersom mappen ligger på Internett kan innholdet her komme til åendre seg med tiden.

Men programutvalget er allerede ganske bra, med blant annet disse titlene til gratis nedlasting:

  • GyPSii: GPS-basert løsning for sosiale tjenester. Del din profil med andre i nærheten.
  • IM+, Chatteprogram som støtter en rekke kjente chattetjenester
  • Joikuspot, program som gjør mobilen din til trådløs router med Internett-tilgang via mobilnettet. Fullversjon med blant annet VPN koster penger.
  • SMS-chat, som gir deg oversikt over SMS-ene i et chat-liknende grensesnitt.
  • Quickoffice, som gjør det mulig å åpne Office-dokumenter på mobilen. Fullversjon med dokumentbehandling koster penger.

I tillegg kommer spill, grafikk og ringetoner.
Enkelte standard javaspill er skrevet for en annen skjermoppløsning, og fungerer dårlig på 5800 XpressMusic. Vi opplever også at Google Maps tar det som en selvfølge at alle telefoner kan zoome med * og #-tastene. Men 5800 XpressMusic har ikke slike taster, annet enn på skjermtastaturet.


QWERTY med æøå.
Skjermtastaturene er lette å bruke, og du kan også skrive på skjermen med tidenes simpleste skjermpenn – en lang tannpirker i plast, som Noka har plassert i bakdekselet på telefonen. Alt i alt er dette en avansert mobiltelefon som er rimelig nok til å kunne gi touch til folket, noe vi antakelig vil få se mye mer av i tiden som kommer.
Flere bilder finner du her.

Bildeeksempler

Testresultater

Stor skjerm, fornuftig pris, god musikkspiller, FM-radio, TV-ut, WLAN med UPnP, Turbo-3G, 8GB minnekort inkludert, enkelt brukergrensesnitt. Meget bra batterikapasitet.
Simple materialer i chassiset, ikke støtte for N-Gage,ikke lading på USB-kontakten. Skuffende kamera.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Stor skjerm, fornuftig pris, god musikkspiller, FM-radio, TV-ut, WLAN med UPnP, Turbo-3G, 8GB minnekort inkludert, enkelt brukergrensesnitt. Meget bra batterikapasitet.
Simple materialer i chassiset, ikke støtte for N-Gage,ikke lading på USB-kontakten. Skuffende kamera.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse111 x 51.7 x 15.5 mm
Vekt109g
Standby-tid406 timer
Taletid8 timer 45 minutter
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, micro-USB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingBra skjermtaster
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Exchange-støtte
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraEgen knapp, enkle menyer
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning3,2
VideoopptakJa Ja, VGA
Skjermstørrelse360x640
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet81 MB
Støtte for minnekortJa Ja, 8GB følger med
Nettverk-
UMTSJa Ja, med HSDPA, fungerer også som hotspot
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med navigasjon
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkMeget avansert mobil i billig utførelse
PrisklasseMedium
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignSkuffende
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse