Til hovedinnhold

Test av Samsung Micoach

Test av Samsung Micoach

Testresultater

Godt treningsprogram, bra batterilevetid, solid, billig.
Knotete menyer, dårlig kamera, lavt musikkvolum.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Det er ikke ofte vi pakker opp en mobiltelefon her i redaksjonen og finner pulsmåler og skritteller i esken, sammen med et armbånd du kan ha mobilen i når du jogger.

Selve telefonen er ikke noen skjønnhet, men er relativt lett og har en overflate som sørger for at den ikke glir i selv svette fingre. Du har tilgang til musikk og treningsprogrammene når telefonen er lukket, når du skyver opp dekslet finner du talltastaturet.

Selve mobilen er ganske ordinær. Her er det et to megapikslers kamera, men ikke fotolys, Edge-støtte og musikkspiller med radio. Overføring av musikk går lekende lett, du kan selv velge om du vil synkronisere med Windows Media Player eller programvaren fra Samsung. Telefonen har én gigabyte innebygd minne som enkelt kan utvides med minnekort om du trenger mer plass.


Micoach har gummiert bakside som ligger godt i hånden.

Trådløse muligheter

Det følger med et hodesett med bøyler til å feste på ørene, men vi ble aldri helt venn med dette og byttet til egne plugger. Micoach har også støtte for A2DP som betyr du kan kjøre med trådløse hodetelefoner via Bluetooth hvis du vil slippe ledningsmaset når du er ute og løper.

Vi har likevel noen ankepunkter mot musikkspilleren, det viktigste er kanskje et for lavt maksvolum. For deg som liker skikkelig trøkk i ørene blir dette for puslete, selv om vi byttet til egne plugger, og mobilen har til tider vanskelig for å overdøve trafikkstøy og bråkete treningssentre hvis musikken er rolig. Vi skulle også gjerne sett støtte for 3,5 mm jack, nå må vi bruke en overgang som er noe stor og klumpete for å koble til egne hodesett.

Menyvalgene i musikkspilleren er også noe merkelige. Vi er vant til å kunne sortere på artist eller album, men disse menyvalgene kommer langt ned på listen bak valg som steg, motiveringssang, tempo, FM-favoritter og mye mer. Vi hadde også av og til problemer med å få åpnet musikkspilleren direkte fra musikknappen, og fikk i stedet for en feilmelding om at biblioteket ikke var synkronisert. I stedet måtte vi gå inn via Micoach-menyen, og da virket musikkspilleren bra.


Slik ser menyene henholdsvis lengde/tid/distanse, hovedmenyen og pulsmåleren ut.

Ikke avansert

Surfing er ingen stor opplevelse på Micoach. Skjermen er liten og har en oppløsning på knappe 176 x 220 piksler, ikke noe for å se video på med andre ord. Også menyvalgene her er noe merkelig prioritert, med de sju første bokmerkene allerede fylt opp av wallpapers og ringetone-sider.

Heller ikke kameraet er verdens beste. To megapiksler er greit nok, men her er ikke fotolys, så bilder i mørke omgivelser blir kornete og dårlige. Utendørs i godt lys blir bildene greie, men heller ikke mer. Det er ingen egen kameraknapp på mobilen, så du må inn på menyene for å starte kameraet.

Som mobiltelefon er altså Micoach sånn midt på treet, en helt grei mobil uten de store spesifikasjonene. Men det er altså som treningskompanjong den virkelig skal stråle.


Mobilen-journalist Vegard blir kornete selv i relativt godt lys.
Supre treningsfunksjoner
Og vi ble svært positivt overrasket av Micoach på treningsområdet. Vi har tidligere prøvd ulike modeller fra blant annet Nokia som har skrytt av treningsprogram, men de har vært knotete i bruk og hatt liten reell nytteverdi.
Det endrer Adidas og Samsung på her. Som tidligere nevnt følger det med både pulsmåler og skritteller, som kommuniserer med mobilen. Du må installere en egen Micoach-programvare, og så kan du synkronisere telefonen opp mot Micoach-nettsidene – og løsningen er meget bra.
Når du tar i bruk treningsfunksjonene for første gang, vil telefonen be deg rundt 1,3 kilometer i ditt eget tempo. Deretter får du beskjed om å gå normalt i ett minutt. Under vurderingsløpet og gåturen måler Micoach puls og antall skritt, for å finne ut hvilket nivå du ligger på kondisjonsmessig, og bruker dette som utgangspunkt når du senere skal legge opp treningsøktene. Du kan også velge fritt løp, hvor mobilen kun måler puls, skritt og antall kalorier som forbrennes, slik at du kan løpe uten noe form for treningsopplegg.
Micoach er spesielt utviklet for jogging/løping, men vi laget våre egne treningsopplegg for andre aktiviteter – vektløfting, klatring og sykling. Vi snørte fast skrittelleren i sykkelskoene for å se om vi fikk noen avlesinger, og trampet i vei. Det ble ingen skrittmålinger på sykkelen, men vi fikk i alle fall lest av pulsen vår på den 50 minutters lange turen. Micoach fungerer med andre ord best for løp- og annen kondisjonstrening.


Fagredaktør Espen var førstemann som fikk teste Micoach under lanseringen, men ga langtidstestingen til et annet redaksjonsmedlem.

God nettløsning

Vi ble imponerte over programvaren og nettløsningen til Micoach. Du kobler enkelt mobilen til PC-en med den medfølgende USB-kabelen, så lastes de siste treningsdataene dine automatisk opp på nettsidene.

Her får du oversikt over hvordan du har løpt, med grafer og eller hvilken hjertefrekvenssone du befant deg i. Det gjør det enkelt å se hvordan formkurven din utvikler seg, og holde øye med hvor mange kalorier du har forbrent. Du kan sortere på puls, lengde og kalorier for å få full oversikt over treningene dine.

Du kan også legge til egne notater for hver treningsøkt, og du får også sett hvilke sanger du har spilt under treningen.

På nettsidene kan du også få hjelp til å legge opp ditt eget treningsprogram og mål, enten det gjelder vektreduksjon, trening til hel- og halvmaraton, økning i antall treningsøkter per uke og så videre, slik at mobilen din virkelig kan pushe deg til forbedring.


Du kan se hjertefrekvensen etter hver trening.

Pratsom dame
Når du er ute og jogger kan du se pulsnivået ditt på skjermen, eller med et knappetrykk skifte for å se tid, distanse og hastighet du har tilbakelagt. De fleste vil nok jogge med mobilen i armbåndet, og da har Samsung og Adidas kommet opp med en ganske fiffig løsning for at du skal vite hvordan du ligger an – ved å banke to ganger på telefonen leser en damestemme på engelsk opp både puls, tid, hastighet og hvor langt du har løpt. Følger du et treningsprogram får du også beskjed når du må løpe raskere for å nå målet ditt, eventuelt roe ned om du trener for hardt.
Dessverre er bankefunksjonen litt vel følsom, løper du på tredemølle og vil ha telefonen liggende slik at du kan se pulsmålingene hele tiden, registreres ristingen som bank, og damestemmen gnåler deg konstant i øret. Pulsklokken går også i hvilemodus, antakelig for å spare strøm, slik at du må trykke for å få opp bildet igjen. Vi skulle gjerne sett en funksjon for å slå av strømsparingen kun når pulsmåleren går, slik at vi kan følge med hele tiden.


Treningsdagboken holder oversikt over øktene dine.
 

Tøff treningspartner

Batterilevetiden er for øvrig meget bra, vi løp, målte puls, spilte musikk og brukte de vanlige mobilfunksjonene og batteriet varte i flere dager.

Du kan for øvrig selv velge om du vil høre musikk, radio eller ingenting når du trener, og treningsprogrammet og musikkspilleren fungerer meget bra sammen.

Telefonen ser også ut til å tåle en støyt, vi svettet på den, mistet den i bakken og trykket med våte fingre, og Micoach fungerer stadig like bra.

Konklusjon

Vi håper og tror at Adidas og Samsung kommer med flere Micoach-modeller, i andre prisklasser og kanskje tilpasset andre typer trening. En distansemåler til å feste på sykkelen i tillegg til skritteller hadde for eksempel passet bra for de mange som allerede har begynt å trene til neste års Birken.

Alt i alt ble vi glade i Micoach som treningspartner. Det er praktisk å ha både mobil, musikkspiller og pulsmåler i ett apparat, selv om mobilen fortsatt har noen barnesykdommer. Det er på tide at Samsung gjør noe med språk og oppbygging av menysystemene i telefonen, og vi ser gjerne en modell med bedre kamera og skjerm. Dyr er den heller ikke, men sjekk prisen før du kjøper. Vi fant Samsung Micoach i ulike nettbutikker rundt 1.500 kroner uten abonnement, men i enkelte nettbutikker ligger prisen hele tusenlappen høyere.

Bildeeksempler

Testresultater

Godt treningsprogram, bra batterilevetid, solid, billig.
Knotete menyer, dårlig kamera, lavt musikkvolum.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Godt treningsprogram, bra batterilevetid, solid, billig.
Knotete menyer, dårlig kamera, lavt musikkvolum.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse101.5 x 45 x 14.5 mm
Vekt80 gram
Standby-tid250 timer
Taletid2,5 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, A2DP
USB-portJa Ja, v2.0, proprietær plugg
Meldingsfunksjon-
TasteutformingStore, gode taster, litt glatte.
MMSKrysse av
EpostJa Ja, ikke spesielt avansert
Sosiale tjenesterBytt
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraIkke egen kameraknapp, mange innstillinger.
Bildegjengivelse inneMye korn og fargevridning i dårlig lys.
Bildegjengivelse dagslysGreit, men heller ikke mer.
Bildeoppløsning2 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse176 x 220 piksler, 2 tommer
Fargedybde256.000 farger
Minne-
Minnekapasitet1 GB
Støtte for minnekortJa Ja, microSD
Nettverk-
UMTSBytt
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn god treningskamerat, ikke verdens mest avanserte mobil.
PrisklasseLav til middels
MenynavigeringMerkelig språk og menyprioriteringer.
BrukervennlighetGrei i bruk, noe knotete menysystem, treningsopplegget fungerer meget bra.
DesignLett, mye plastikk og gummi. Ordinært utseende.
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse