Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony SRS-X55

TEST: Sony SRS-X55 har virkelig god lyd

Vi har etter hvert sett ganske mange eksempler på at du kan få overraskende god lyd ut av små, batteridrevne Bluetooth-høyttalere – for eksempel lot vi oss imponere av lille Denon Envaya da vi testet den for en tid tilbake.

Envaya spiller høyt og med mye trøkk i bassen, men da vi testet den mente vi at lydbildet var litt ubalansert og at det var litt lite detaljer i diskanten.

Gleden var derfor stor da vi koblet opp Sonys nye SRS-X55 side om side med Envaya – her er nemlig alt på stell også når det gjelder lydkvalitet.

SRS-X55 koster omtrent det samme som Envaya – rundt 1700 kroner – og er omtrent like stor (eller liten, om du vil). Det viste seg også at den spiller omtrent like høyt, og med masse trøkk i bassen – slik man gjerne vil ha i en høyttaler av denne typen. Men samtidig er lydbildet langt mer balansert – med krystallklar diskant med massevis av detaljer.

Vi har brukt SRS-X55 gjennom hele sommeren, både innendørs og utendørs – og har gang på gang latt oss fascinere over hvor god lyd det er mulig å få ut av en høyttaler i denne størrelsen. Høyttaleren har tre elementer, to mellomtone/diskant på 38 mm og ett basselement på 58 mm. På baksiden sitter det to «passiv radiator»-elementer, som er passive elementer som beveger seg i takt med basselementet i fronten – og dermed gir deg mer bass enn hva som ellers er mulig i så små kabinetter.

Enkel i bruk

USB-porten på baksiden er praktisk for å lade mobilen. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Høyttaleren veier 1,2 kilo og størrelsesmessig er den liten nok til at den er grei å ta med seg rundt, eller putte i strandbagen. Den er ikke blant de minste på markedet, men akkurat passe stor til at vi synes den er et godt kompromiss mellom portabilitet og den størrelsen du trenger for å faktisk få litt trøkk i lyden.

Utseendemessig mener vi høyttaleren er lekker å se på, men den blanke overflaten på toppen får veldig lett fingeravtrykk. Vårt testeksemplar var i svart, men høyttaleren fås også i hvitt.

SRS-X55 kobles til lydkilden via Bluetooth, eller via en 3,5 mm lydinngang på baksiden. Kobler du til med Bluetooth må telefonen, PC-en eller nettbrettet du spiller musikken fra befinne seg innenfor en radius på rundt 10 meter. Høyttaleren støtter NFC, slik at du kan koble til en mobiltelefon ved å holde den mot NFC-symbolet på oversiden av høyttaleren – forutsatt at mobiltelefonen støtter dette. Det fungerer på de fleste nyere Android-mobiler, men ikke på iPhone.

Sony har tatt i bruk en ny lydforbedringsteknologi de kaller LDAC, som gir bedre kvalitet på lyd overført via Bluetooth. Ifølge Sony overføres tre ganger så mye data via Bluetooth når LDAC er i bruk, takket være effektiv komprimering – uten at informasjon går tapt. LDAC krever imidlertid at avspillingsenheten også støtter LDAC, og det begrenser seg for øyeblikket til Sonys egen Walkman-musikkspiller. Sony oppgir ikke om det er støtte for den mer utbredte aptX-standarden, som også gir bedre lydkvalitet over Bluetooth – men ifølge aptXs offisielle nettsider skal høyttaleren ha aptX-støtte. AptX støttes av blant annet de fleste større mobiltelefonmerker.

Surround-modus

Betjeningspanelet på toppen. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

På oversiden av høyttaleren er det totalt sju knapper, hvorav seks av dem er touch-knapper som krever kun lett berøring. I tillegg til av-/på-knapp, volumknapper og knappen for Bluetooth-paring, er det også en knapp som er merket med «Sound». Vi var først litt usikre på hva den knappen gjorde, men merket at diskanten ble litt tydeligere og lydbildet litt annerledes når knappen var aktivert. En rask kikk i bruksanvisningen avslørte at knappen aktiverer det Sony kaller surround-effekt. Det virker som om lydbildet blir litt videre – ved at spesielt høye frekvenser forsterkes litt.

Ellers er høyttaleren utstyrt med det Sony kaller ClearAudio+, som betyr at en digital signalprosessor behandler lyden for å skape en best mulig lytteopplevelse. Høyttaleren prøver også å gjenskape detaljer i musikken som er forsvunnet når musikkfilene er blitt komprimert (Sony kaller dette for DSEE – Digital Sound Enhancement Engine).

Mobillading og håndfrifunksjon

En innebygget mikrofon og håndfrifunksjon gjør at du kan bruke SRS-X55 som håndfriløsning til telefonen. En knapp med bilde av telefonrør lar deg besvare anrop direkte fra høyttaleren. Denne funksjonen gjør at høyttaleren også kan fungere som en kjekk konferansehøyttaler på et møterom, i tillegg til å la deg spille av lyd fra presentasjoner med nok futt til å fylle selv ganske store møterom.

Sony SRS-X55 fås også i hvitt. Foto: Sony

Batteritiden er oppgitt til 10 timer, og i vår test virket dette ganske riktig. 10 timer er ganske bra, og det samme som konkurrenten Denon Envaya oppgir. En veldig praktisk funksjon, som også Envaya har, er en USB-ladeport på baksiden. Dermed kan du lade opp telefonen din fra batteriet i høyttaleren, og få mange timer ekstra spilletid.

Konklusjon og alternativer

Til rundt 1700 kroner er Sony SRS-X55 veldig mye høyttaler for pengene – og en av de mest velspillende høyttalerene vi har testet i denne størrelsen. Med en oppgitt utgangseffekt på 30 watt kan du spille ganske høyt, og det er nok trøkk til å holde liv i hagefesten også – uten at vi skal påstå at den blåser i filler trommehinnene dine.

Et godt alternativ er tidligere nevnte Denon Envaya, men etter vår mening har Sony SRS-X55 hakket hvassere lyd. Har du noen hundrelapper mer å avse, bør du også ta en kikk på Libratone Zipp til rundt 2500 kroner. Et litt rimeligere alternativ i mindre størrelse, er Bose SoundLink Colour til rett under tusenlappen.

PS! Vi har fått nye testsider – her finner du alle våre nyeste tester av lyd- og bildeprodukter »

Sony SRS-X55
9
Imponerende
Anbefalt

Sony SRS-X55

sitat"Sony SRS-X55 er en av de mest velspillende høyttalerene vi har testet i denne størrelsen"

Fordeler

 • Krysse av
  Svært god lyd og balansert lydbilde
 • Krysse av
  God bass og krystallklar diskant
 • Krysse av
  NFC
 • Krysse av
  USB-ladeport til mobil

Ting å tenke på

 • Bytt
  Overflaten får fort fingermerker
Les også
Bose SoundLink Mini 2: Bitteliten høyttaler med knallgod lyd
Les også
Raumfeld One S, One M og Stereo L: Disse høyttalerne burde du merke deg
Les også
Creative SoundBlaster Roar: Kanskje verdens minst brukervennlige høyttaler
Les også
Bose Soundlink Colour: En liten ulv i fåreklær
Les også
Denon Envaya: Denons lille Bluetooth-høyttaleren har masse trøkk – og den lader mobilen din
annonse