Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRaumfeld One S, One M og Stereo L

Disse høyttalerne burde du merke deg

...og vi ble spesielt imponert over en av modellene.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

App og tilkobling

Musikken blir stadig enklere å spille av via blant annet ulike strømmetjenester. Før måtte man ha ønsketonene tilgjengelig via et fysisk medium eller lokalt lagret, mens nå holder det at du har nett-tilgang for å kunne høre på favoritt-bandet.

Ofte er det mobiltelefonene som tar seg av jobben med å finne frem og spille av musikken, men lydkvaliteten i selve telefonene er sjelden bra. Derfor ser vi at markedet nå fylles opp med høyttalere som kan gjengi musikken fra telefonen din, samt også selv hente ned musikk fra nettet. Ofte betegnet som multiroms-høyttalere.

Fra før har vi testet slike løsninger fra blant annet Denon, Samsung, Harman Kardon og Sonos, men nå har vi fått inn tre høyttalere fra en kanskje mindre kjent produsent; tyske Raumfeld. De tre modellene vi har testet er: One S, One M og Stereo L.

Appen er ryddig og enkel å forstå.

Stilren og enkel app

Før vi tar for oss de enkelte høyttalerne ser vi nærmere på appen som du må laste ned for å få noe glede av systemet til Raumfeld.

Den kan lastes ned til både Android og iOS, men i vårt tilfelle falt valget på iOS. Appen som møter oss er nokså likt bygd opp som apper vi har testet tidligere, men denne appen er nok den aller mest stilrene av de vi har testet.

Her er det ingen fokus på hverken farger eller fancy ikoner, hvor en grå bakgrunn med hvite ikoner preger utseende. Vi må si vi har sansen for denne måten å løse det på, for i de fleste tilfeller er brukervennlighet viktigere, og denne appen gir oss nettopp det.

Appen har en slags startside der du finner oversikt over hva slags valg du har tilgjengelig, være seg om du ønsker å spille innhold fra ditt eget arkiv eller strømme fra Spotify, Napster eller Tidal/WIMP. Det er også lagt inn støtte for nettradio, hvor du blant annet kan lagre favoritter i form av fysiske minneknapper på de to minste modellene.

Når det kommer til strømmetjenestene blir du sendt videre til Spotify-appen dersom du ønsker å bruke denne, mens du forblir i Raumfeld-appen dersom du vil spille noe fra for eksempel WIMP. Da dukker spillelistene dine opp i rekkefølge, og du kan i tillegg bruke søket for å finne ny musikk og topplister.

Det er også meget enkelt å få oversikt over hvilke høyttalere du har i nettverket ditt, og ikke minst å slå disse sammen. Via startsiden kommer navnene på de ulike høyttalerne opp nederst på skjermen, og trykker du på denne får du opp en komplett oversikt. Ønsker du å slå sammen sammen høyttalere er det bare å trykke på pluss-tegnet ved siden av den ene av enhetene og velge hvilken du vil slå sammen med. På samme måte trekker du de fra hverandre igjen, denne gangen ved å trykke på minus-tegnet.

Følge instruksjonene, så er det enkelt å koble høyttalerne til nettverket ditt.

Under vår testperiode hadde vi tidvis problemer med å oppdatere høyttalerne. Vi fikk varsel om at det fantes en ny versjon, men når vi valgte å oppdatere fikk vi den samme beskjeden etter noen minutter. Det kan virke som telefonen ikke må gå i «dvale» mens den gjør oppdateringene, for da startes prosessen tilsynelatende på nytt.

En annen ting som er verdt å merke seg er at systemene til Raumfeld ikke støtter Airplay dersom du er Apple-bruker. Ergo går du glipp av blant annet Apple Lossless.

Enkelt å sette opp

Det første steget etter å ha pakket opp enhetene er å koble de til hjemmenettverket ditt. Dette gjør du aller enklest ved å starte opp Raumfeld-appen og velge å legge til et rom under Innstillinger.

Når du kobler strøm til høyttaleren tennes det to lys på fremsiden av enheten, og disse vil blinke i ulikt tempo inntil kun dioden til venstre lyser. Dette er tegnet på at høyttaleren er ferdig med å starte opp, og er klar for parring.

Videre følger du instruksjonene på appen, og det eneste du egentlig trenger å gjøre er å trykke inn en liten Setup-knapp på baksiden av høyttaleren. Resten av sammenkoblingen fikser appen for deg og når alt er klart kan du navngi enheten om du ønsker.

Hele operasjonen er unnagjort på under et minutt, og er altså meget enkel. Du kan velge om du vil forsyne modellene med informasjon via kabel eller trådløst. I vårt tilfelle testet vi begge deler med hell.

Raumfeld One S

Raumfeld One S. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Raumfeld leverer flere modeller i sin nye One-serie, og vi starter med den minste av dem; One S.

Ut av esken er det en liten og kompakt enhet som møter oss, likevel er den overraskende tung for størrelsen. Designen er nokså firkantet der fremsiden samt mesteparten av sidene er trukket i stoff, men oversiden og baksiden er i sort, matt plast. Overflaten på plasten er riktignok litt ru, noe som gir en noe bedre kvalitetsfølelse. Undersiden av One S består av en gummifot, som blant annet gjør at den står godt mot underlaget, selv glatte overflater.

Av knapper er det ikke mange å velge i. På fremsiden har du kun en knapp for å slå av eller på høyttaleren, mens på toppen finner vi volum og fire forhåndsvalg. Her kan du med andre ord lagre for eksempel nettradio-stasjoner etter eget ønske, og med det skifte mellom disse uten å måtte gå via appen – en hendig funksjon etter vår mening.

På baksiden finner du tilkoblingene du har å velge i, det vil si en USB-inngang eller LAN. I tillegg har høyttaleren innebygget WiFi, men har ikke støtte for Blåtann dersom du trenger det. En liten kjekk finesse er en gummilist som følger med, og som dekker for alle portene dersom du kun skal bruke den trådløst for å holde et rent design.

One S har knappene plassert på toppen av høyttaleren. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mye lyd i liten kropp

Raumfeld One S er ingen billig høyttaler selv om det er den minste i serien. Prisen er forventet å ligge rundt 2500 kroner, men du får likevel mye lyd for pengene.

Selv om den er liten av vekst er det imponerende hvor god lyd som kommer ut av den. Riktignok spiller den ikke kjempehøyt i store rom, slik for eksempel Denon sitt alternativ gjør, men kvaliteten er god.

Lydbildet er omtrent helt nøytralt, uten at det er farget den ene eller andre veien. Bassen er kraftig til størrelsen å være, med en rask og fin snert over seg, uten at den blir dominerende på noe vis. Mellomtonen og diskanten er også gode, selv om vi kunne tenkt oss en anelse mindre ivrig diskant. Den er ikke så fremtredende at det er plagsomt, men likevel kunne den med hell vært noe mer dempet.

En ting som kan være greit å ta med i betraktningen er at høyttaleren er nokså avhengig av å være riktig plassert. Med det mener vi at «sweetspot» ikke er spesielt bredt, noe som gjør at du bør sikte den inn nokså presist mot der du skal sitte.

Alt i alt er dette en god høyttaler for deg som liker musikken din nøytralt gjengitt.

Raumfeld One M

Raumfeld One M. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Neste modell ut blir mellom-modellen i denne testen, derav navnet One M. Dette er en høyttaler som er på samme størrelse som flere av de andre multiromshøyttalerne vi har testet, og stiller i samme klasse som for eksempel Denon HEOS 7.

Designmessig er One M langt mer tradisjonell i fremtoningen enn for eksempel rivalen fra Denon. Fremsiden er nokså ren og enkel, hvor også alle betjeningsknappene sitter. Lengst til venstre finner vi igjen den samme av- og påknappen som på lillebroren, og de samme to diodene. I midten av høyttaleren sitter det et aluminiumshjul som lar deg justere volumet, mens forhåndsknappene sitter plassert rett nedenfor. Den eneste skriften du finner er en svak merking i metall-knappene til forhåndsvalgene, ellers holdes fremsiden meget ren.

Baksiden har de samme inngangene som du finner på One S, altså USB og LAN, men i tillegg finner vi også en analog linjeinngang som lar deg koble til for eksempel eldre lydutstyr. I tillegg kan det være verdt å merke seg at hullet som fungerer som en bassrefleks også er et bærehåndtak.

En ting du skal være oppmerksom på, er at basselementet til denne høyttaleren sitter vendt nedover. Den er altså på undersiden av høyttaleren, og elementet er ikke dekket til av noen form for beskyttelse. Ergo må du være forsiktig når du setter den fra deg så du ikke ødelegger elementet.

One M har basselementet plassert på undersiden. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Meget potent bass

Da vi testet Denon HEOS 7 ble vi overrasket over hvor kraftig bass den klarte å gjengi. I Raumfeld One M har den fått seg en verdig konkurrent.

Riktignok er ikke bassen like dominerende som på Denon, men den sparker fra seg med stor kraft. Det vi liker spesielt godt med One M er at lydbildet også her er helt nøytralt, hvor musikken selv får bestemme hva som skal være dominant.

Bassen er også meget kjapp i snerten, og henger veldig godt med selv på litt raskt jazzede sanger. Også mellomtonen og diskanten bidrar med et skarpt og detaljrikt resultat, og her må vi si at diskanten er mer der vi ønsker den kontra hva tilfellet var med lillebror One S.

One M er som nevnt større en One S, og kan skilte med et luftigere lydbilde. Her er ikke «sweetspoten» like konsentrert, og du kan med hell sitte flere i samme sofa og fortsatt ta glede i musikken.

Raumfeld Stereo L

Raumfeld Stereo L. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Raumfeld Stereo L

Hittil har vi testet mange multiromshøyttalere som har vært på samme størrelse som lillebror One S og One M. Men vi har ikke vært borti gulvstående høyttalere med samme funksjoner – før nå. Stereo L ser nemlig ut som et par med tradisjonelle gulvhøyttalere, men ikke la skinnet bedra. De inneholder nemlig full støtte for strømming på lik linje med de andre alternativene, samtidig som de begge har hver sin innebygde forsterker slik at det eneste du trenger å gi dem er strøm.

Du slipper nesten unna med kun en strømledning til hver av høyttalerne. I tillegg må det kobles en høyttalerkabel mellom det vi kan kalle hovedhøyttaleren og «slaven». Utover dette trenger du ikke i teorien å koble til flere kabler dersom du ikke vil hekte på en USB-enhet, bruke kablet nett eller bruke eldre analogt utstyr.

Ut av esken er det ingen lettvekter vi har med å gjøre, hver høyttaler veier omlag 25 kilogram. Utseende er i tråd med de andre produktene fra Raumfeld, altså meget rene linjer og lite fuzz, og Stereo L er meget stilfulle etter vår mening.

Generelt virker hele høyttaleren meget velbygd, noe man også forventer til 15 000 kroner, hvor beskyttelsen fremfor elementene festes med magneter. Med dette dekslet på er det kun et volum-hjul, det samme som på One M, og de to diodene som avslører at det ikke er en vanlig høyttaler.

En fryd av en lydopplevelse

Slik ser baksiden ut på Stereo L. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Stereo L har en innebygget 24bit/192 kHz D/A-konverter, og vi må si at kvaliteten vi blir servert er meget bra til prisen. Samtidig er forsterkeren i hver høyttaler på omtrent 400 watt.

Hittil har både One S og One M vartet opp med god, nøytral lyd. Stereo L tar denne arven videre og løfter det til et helt nytt nivå. Modellen spiller dønn nøytralt, hvor bassen både er kraftig og presis, samtidig som den beholder fatningen hele veien opp til maksimalt volum. Den kan minne litt om karakteristikken til Klipsch RF-serie uten at den blir like dominant.

Bassen er med andre ord helt topp etter vår mening, og den får meget god hjelp av mellomtonen. Denne er også kjapp og kraftfull uten at den overskygger bass eller diskant. Diskanten på sin side er krisp og detaljrik, og gjør sanger fra for eksempel Yello til en ren nytelse å høre på. Dog kan den grense over til litt vel skarp når volumet når toppen av skalaen, men generelt setter den prikken over i-en for denne høyttaleren.

Lydbildet er som nevnt meget nøytralt, og du kan fint skille mellom dårlige innspillinger i måten høyttaleren helt ærlig gjengir det den får servert. Samtidig er den meget oppløst og luftig.

Dette er den første gulvstående høyttaleren vi har testet med mulighet for å strømme innhold, og for prisen må vi si Raumfeld Stereo L imponerer oss selv om 15 000 kroner generelt er mye penger.

Konklusjon

Vi skal ærlig innrømme at vi ikke visste mye om Raumfeld da vi bestemte oss for å teste de nye produktene til selskapet. Likevel sitter vi igjen med et inntrykk av solide produkter som er laget med nøytral gjengivelse for øyet. Det er heller ingen billige produkter det er snakk om, noe også byggekvaliteten bærer klart preg av. Her er det minimalistisk utførelse med god kvalitetesfølelse som gjelder.

Samtidig har de en ryddig app som du bruker for å holde styr på høyttalerne i hjemmet. Appen i seg selv er meget ren og ryddig, i likhet med utseende på selve produktene, og er enkel i bruk. Du har en startside hvor du har tilgang til alt av muligheter for å strømme, hvor du også kan flette sammen flere høyttalere til å spille det samme innholdet. Det eneste vi har å sette fingeren på er at appen må være aktiv under oppdateringer av programvaren til de ulike høyttalerne. Går telefonen i dvale mens dette foregår opplevde vi til stadighet at oppdateringen startet på nytt når vi låste opp telefonen igjen.

Du bruker også appen til å koble de ulike høyttalerne til hjemmenettverket ditt. Appen forklarer deg steg for steg hva du skal gjøre, og hele prosessen er unnagjort på kort tid. Samtidig kan du navngi høyttalerne om du har behov for ytterligere identifisering.

Stereo L fortjener et Anbefalt-stempel. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når det kommer til støtte takler Raumfeld flere aktører, deriblant Spotify, Napster og Tidal/WIMP. Riktignok er det litt variabelt om du spiller innholdet direkte fra Raumfeld-appen eller via strømmetjenestens egen app, men generelt tygger systemet unna det meste. Vi testet også å bruke vanlig linjeutgang, samt hentet opp musikk fra egne arkiver uten problemer. Dog er det ingen støtte for Airplay og muligheten det måtte føre med seg.

Byr på nøytral lyd – Stereo L klart best

Uansett hvilken av de tre modellen du velger vil du få en god nøytralitet i musikken din. Raumfeld-høyttalerne byr også på god bassgjengivelse, hvor spesielt Stereo L ga oss en aha-opplevelse.

One S er en liten, hendig høyttaler som gir fra seg mye lyd i forhold til størrelsen den har, men som er ganske retningsbestemt med hensyn til plassering. Riktig plassert gir den likevel godt med trøkk og detaljer i musikken, noe den også bør til prisen av 2500 kroner.

One M leverer også en god nøytralitet, den overrasker med en god og presis bass, hvor elementet er plassert under enheten. Vær dog oppmerksom på at elementet sitter ubeskyttet, slik at du må være litt obs. Likevel er dette en høyttaler som tar opp kampen med andre alternativer om markedet, som for eksempel Denon HEOS 7.

Likevel er det Stereo L som stikker av med det beste skussmålet. Dette er den første gulvhøyttaleren vi har testet som også er en multiromshøyttaler, og her viser Raumfeld at de lager produkter av høy kvalitet. Riktignok koster herligheten 15 000 kroner, men for pengene får du en bass, mellomtone og diskant som spiller sammen på et ypperlig vis. Spesielt er bassen meget potent og balansert, og lar seg ikke stresse selv ved høyt volum.

Alt i alt fortjener produktene gode karakterer, der Stereo L i tillegg stikker av med et Anbefalt-stempel.

annonse