Tek.no

Test Raumfeld One S, One M og Stereo L

Disse høyttalerne burde du merke deg

...og vi ble spesielt imponert over en av modellene.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
12 Juni 2015 05:30

App og tilkobling

Musikken blir stadig enklere å spille av via blant annet ulike strømmetjenester. Før måtte man ha ønsketonene tilgjengelig via et fysisk medium eller lokalt lagret, mens nå holder det at du har nett-tilgang for å kunne høre på favoritt-bandet.

Ofte er det mobiltelefonene som tar seg av jobben med å finne frem og spille av musikken, men lydkvaliteten i selve telefonene er sjelden bra. Derfor ser vi at markedet nå fylles opp med høyttalere som kan gjengi musikken fra telefonen din, samt også selv hente ned musikk fra nettet. Ofte betegnet som multiroms-høyttalere.

Fra før har vi testet slike løsninger fra blant annet Denon, Samsung, Harman Kardon og Sonos, men nå har vi fått inn tre høyttalere fra en kanskje mindre kjent produsent; tyske Raumfeld. De tre modellene vi har testet er: One S, One M og Stereo L.

Appen er ryddig og enkel å forstå.

Stilren og enkel app

Før vi tar for oss de enkelte høyttalerne ser vi nærmere på appen som du må laste ned for å få noe glede av systemet til Raumfeld.

Den kan lastes ned til både Android og iOS, men i vårt tilfelle falt valget på iOS. Appen som møter oss er nokså likt bygd opp som apper vi har testet tidligere, men denne appen er nok den aller mest stilrene av de vi har testet.

Her er det ingen fokus på hverken farger eller fancy ikoner, hvor en grå bakgrunn med hvite ikoner preger utseende. Vi må si vi har sansen for denne måten å løse det på, for i de fleste tilfeller er brukervennlighet viktigere, og denne appen gir oss nettopp det.

Appen har en slags startside der du finner oversikt over hva slags valg du har tilgjengelig, være seg om du ønsker å spille innhold fra ditt eget arkiv eller strømme fra Spotify, Napster eller Tidal/WIMP. Det er også lagt inn støtte for nettradio, hvor du blant annet kan lagre favoritter i form av fysiske minneknapper på de to minste modellene.

Når det kommer til strømmetjenestene blir du sendt videre til Spotify-appen dersom du ønsker å bruke denne, mens du forblir i Raumfeld-appen dersom du vil spille noe fra for eksempel WIMP. Da dukker spillelistene dine opp i rekkefølge, og du kan i tillegg bruke søket for å finne ny musikk og topplister.

Det er også meget enkelt å få oversikt over hvilke høyttalere du har i nettverket ditt, og ikke minst å slå disse sammen. Via startsiden kommer navnene på de ulike høyttalerne opp nederst på skjermen, og trykker du på denne får du opp en komplett oversikt. Ønsker du å slå sammen sammen høyttalere er det bare å trykke på pluss-tegnet ved siden av den ene av enhetene og velge hvilken du vil slå sammen med. På samme måte trekker du de fra hverandre igjen, denne gangen ved å trykke på minus-tegnet.

Følge instruksjonene, så er det enkelt å koble høyttalerne til nettverket ditt.

Under vår testperiode hadde vi tidvis problemer med å oppdatere høyttalerne. Vi fikk varsel om at det fantes en ny versjon, men når vi valgte å oppdatere fikk vi den samme beskjeden etter noen minutter. Det kan virke som telefonen ikke må gå i «dvale» mens den gjør oppdateringene, for da startes prosessen tilsynelatende på nytt.

En annen ting som er verdt å merke seg er at systemene til Raumfeld ikke støtter Airplay dersom du er Apple-bruker. Ergo går du glipp av blant annet Apple Lossless.

Enkelt å sette opp

Det første steget etter å ha pakket opp enhetene er å koble de til hjemmenettverket ditt. Dette gjør du aller enklest ved å starte opp Raumfeld-appen og velge å legge til et rom under Innstillinger.

Når du kobler strøm til høyttaleren tennes det to lys på fremsiden av enheten, og disse vil blinke i ulikt tempo inntil kun dioden til venstre lyser. Dette er tegnet på at høyttaleren er ferdig med å starte opp, og er klar for parring.

Videre følger du instruksjonene på appen, og det eneste du egentlig trenger å gjøre er å trykke inn en liten Setup-knapp på baksiden av høyttaleren. Resten av sammenkoblingen fikser appen for deg og når alt er klart kan du navngi enheten om du ønsker.

Hele operasjonen er unnagjort på under et minutt, og er altså meget enkel. Du kan velge om du vil forsyne modellene med informasjon via kabel eller trådløst. I vårt tilfelle testet vi begge deler med hell.

Les også