Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCreative SoundBlaster Roar

Kanskje verdens minst brukervennlige høyttaler

15 forskjellige brytere, fem innganger og en bruksanvisning som bør leses.

Side 1

Mobile Bluetooth-høyttalere. På den ene siden finnes det kanskje ikke kjedeligere produkter. Det er mange av dem, de låter generelt bra for tiden og ikke koster de mye heller. Men noen ganger melder det seg produkter som skiller seg ut. Creatives Sound Blaster Roar er et slikt.

Den kommer nemlig utstyrt med haugevis av funksjonalitet, og like mange knapper som en tjukkas-TV fra midten av åttitallet. Flere av knappene har tilsynelatende lik funksjonalitet og påskrift. Det hele er svært kryptisk. Får vi bruk for alt dette? Er det nyttig? Og hvordan er det med lydkvaliteten? «Roar»-navnet antyder jo at den lille boksen kan slå fra seg.

Forvirrende første møte

Roar har fem ulike høyttalerelementer. To små på 1,5 tomme, og en større «subwoofer» på 2,5 tommer. I tillegg har den passive elementer i hver side, som fungerer som bassporter. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ved første møte, i et stort og åpent kontorlokale låter det grusomt av den lille boksen. Den makter naturligvis ikke å fylle hele det åpne rommet, men vi hadde kanskje håpet på en følelse for hva slags lyd Sound Blaster Roar skal kunne lage. I hvert fall i vårt umiddelbare område. I stedet låter det bare som boksete plastlyd. Dette fra en kompakt høyttaler som koster et sted mellom 1300 og 1600 kroner. Jeg får bange anelser, og tar med meg produktet hjem, der det i hvert fall ikke plager andre enn undertegnede.

Overraskelsen blir derfor stor når det et par uker senere er på tide å returnere til produktet for selve testen. Plutselig er ikke lyden så gærn lenger. Det låter ikke boksete og bassen er til stede. Hva jeg skal med flere titalls knapper på en høyttaler er jeg fortsatt litt usikker på, men dette var da slett ikke den samme lyden som vi prøvelyttet da produktet kom inn til test. Her er det ugler i muffinsen!

Etter litt prøving, feiling og dårlig koordinert aerobic i leiligheten, finner jeg ut at Roar er ekstremt følsom for plassering. Den er rett og slett 100 prosent avhengig av det som står rundt høyttaleren. Det kan handle om hvor mye luft den har, hvordan materialene resonnerer med lyden fra boksen og hvor stort rommet er totalt.

På sitt beste er det påfallende mye og god lyd som kommer ut av den kompakte høyttaleren. På det verste låter den som noe vi helst hadde latt stå igjen i butikken.

Kan Roar brøle? Det skal vi finne ut på neste side – og da skal vi også prøve å finne ut hva i all verden alle knappene kan brukes til »

Side 2 - Roar i bruk

Sound Blaster Roar kan brøle

Sound Blaster Roar liker seg best på et underlag som kan resonnere med lyden den lager. I nærheten av en vegg, gjerne et hjørne, blir lyden fra boksen enda bedre. I praksis oppfører den seg litt som store gulvhøyttalere som også endrer grundig lydkarakter avhengig av plassering. På den ene siden ikke helt uventet. Dette er tross alt ting som påvirker nesten alle høyttalere, men vi har sjelden vært borti en Bluetooth-høyttaler der forskjellen har vært like stor som her.

Roar skilter med en bassgjengivelse som er svært god for en høyttaler på denne størrelsen. Den sliter litt med de aller laveste frekvensene, og hører du nøye etter merker du at det øvre bassområdet går over i en litt udefinerbar brumling når elementene ikke lenger strekker til. Det tilgir vi den enkelt for. Skikkelig dypbass må det litt størrelse til for å få til, og Roar strekker seg lengre og bedre enn de fleste av sine artsfrender her. Gitt optimal plassering, altså.

Diskanten er relativt krisp og fin, men havner av og til litt i bakgrunnen. Justerer du lyden til topps på basstungt materiale, trekker mellomtonen seg litt tilbake. Av og til merkes det rett og slett at elementene her «lyver» på seg betydelig større størrelse enn de faktisk har, men ofte er løgnen svært overbevisende.

Dette er uansett ikke en høyttaler som skal gi audiofile gåsehud. Bluetooth-høyttalere flest har én enkelt jobb. De skal fylle et så stort som mulig rom, med så god lyd som mulig gitt alle begrensningene en portabel, batteridrevet og kompakt liten høyttaler må leve med. Det gjør Roar mesteparten av tiden.

Hva er alt dette?!

Så Roar kan altså leve opp til navnet sitt når den vil. Men ennå har vi knapt turt å røre noen av de uendelig mange innstillingene på høyttaleren. Hvis du har en Apple TV har du også en fjernkontroll med seks knapper, som til sammen betjener imponerende mye funksjonalitet. Creative SoundBlaster Roar derimot leveres med alt du klarer å trykke på av knapper og brytere. Til sammen har den 11 rene trykknapper i tillegg til fire skyvebrytere.

Knapper, knapper og flere knapper. Vi verdsetter valgfrihet, men Creative har bommet på brukervennligheten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som om ikke det var nok har den vanlig USB-kontakt, Micro-USB-kontakt, minnekortleser, ladeport og minijack for tilkobling av kablet lydutstyr.

Så hva skal alt brukes til? Fem av knappene, og to av skyvebryterne, er samlet i egne panel. Ut fra esken og symbolene på bryterne skjønner vi, på et vis, at det ene feltet skal kunne spille av musikk, mens det andre feltet har med opptak å gjøre. Det er en avspillingsknapp i hvert felt. Fint og flott. Det er alltid bedre med to enn med én.

Vi konsulterer bruksanvisningen

Hvorfor ikke, tenker vi. Dingsen har en fantasillion innganger, så før vi kaster bort ytterligere tid med bruksanvisningen fyker det en USB-basert minnepinne inn i den vanlige USB-inngangen. Ingenting skjer. Kjempegreier! Ved nærmere ettersyn viser det seg at USB-tilkoblingen har voltstyrke og ampere skrevet ved siden av seg. Ren ladeport, altså? Greit. Vi har vel et Micro-SD-kort i nærheten.

Sound Blaster Roar er ikke store tassen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Etter å ha satt i Micro-SD-kortet skjer like lite. Et trykk på play-knappen gir en høyfrekvent pipetone, og dett var dett. Hva nå, da? Det er jo stappfullt av musikk. Vi konsulterer bruksanvisningen igjen. Den kan fortelle oss at høyttaleren ikke støtter minnekort over 32 gigabyte. Flott. Vårt er 64. I tillegg ber Creative oss om å gå ut av den vanlige bruksanvisningen, og til hurtigstartveiledningen, som kan fortelle oss hvordan vi sirlig må organisere filene våre før høyttaleren i det hele tatt vil spille dem.

Samtidig legger vi merke til at bruksanvisningen også forteller om høyere og bedre lyd ved tilkobling av strømadapteret som følger med. Det til tross for at høyttaleren helt fint lader gjennom Micro-USB-porten.

MP3- og Bluetooth-lyd oppå hverandre?!

Spørsmålet som gnager i bakhodet mens vi jakter opp både minnekort og strømadapter er følgende; hvor mange får faktisk hørt den ekstra høye lyden fra denne høyttaleren? Når jeg reiser noe sted pleier jeg å sette pris på å kunne ta med meg noen få ladere som holder liv i alt utstyret mitt. Med mindre jeg blir fortalt umiddelbart at denne strømforsyningen har jeg bruk for, er jeg lagelig til å legge den til side og ikke tenke på den igjen.

... men med en vekt på over kiloet og håndbagasjebegrensninger som ofte er på 8-10 kilo, er det ikke sikkert den blir med på tur likevel. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En kort stund etter har vi fått tak i både strømforsyning og et minnekort på 16 gigabyte. Vi ignorerer beskjeden om å konsultere enda en bruksanvisning for å finne ut hvordan filene skal lagres. Det er ikke uten en viss irritasjon at vi på det fjerde eller femte forsøket på å få lyd i den innebygde MP3-spilleren stapper minnekortet rett inn i kontakten sin. Høyttaleren klikker litt, og den lager ikke de samme pipelydene som den tidligere ga fra seg. Til slutt virker avspillknappen som den skal, selv om det ikke på noen måte er spesielt responsive greier det er snakk om.

Litt usikre på hva som skjedde med Bluetooth-tilkoblingen vår, prøver vi å starte avspilling fra en iPad samtidig. Resultatet? To låter som spiller oppå hverandre. Kanskje ikke så veldig nyttig.

Roar kan også fungere som taleopptaker – Mer om dette på neste side, hvor du også kan lese konklusjonen vår »

Side 3 - Konklusjon

Fungerer som taleopptaker

Den ekstra lydstyrken vi skulle oppnå med strømadapter koblet inn merker vi ikke noe særlig til. Høyttaleren er i stand til å spille så høyt at elementene sliter enten den går på batteri eller er koblet til strømforsyningen.

Nå får vi i midlertid også det andre bryterpanelet på høyttaleren til å virke. Her startes og stoppes opptak, og du kan spille av det siste opptaket du har gjort. Har du flere opptak? Vel, Creative mente tydeligvis ikke helt å skille de to gruppene knapper, for spoleknappene som egentlig hører til MP3-funksjonen fungerer fint til å veksle mellom opptak.

Lydkvaliteten på opptakene blir helt grei, og det er også mulig å ta opp lyden under telefonsamtale. Noe forsinkelse oppstår ved bruk av høyttaleren som håndfri, men ellers er lyden grei i begge ender. Den kan altså gjøre tjeneste som konferansetelefon, skulle du ha slike behov.

Til tross for bøttevis av funksjoner, knapper og innganger, er det bare én av disse tre minneenhetene som virker med Sound Blaster Roar. Brikken lengst til høyre har for mye lagringsplass, mens den ordinære USB-porten ikke kan spille av fra minnepinner. Gullhår-kortet er i midten. Det er akkurat passe stort, og riktig standard. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har innebygget sirene

Men det er flere knapper knapper her. Vi noterer oss en skyvebryter og en stor knapp det står ALARM på. Ved siden av står ordene «Tera Bass». Skyvebryteren har valgene ARM og OFF. Såvidt vi kan forstå aktiverer skyvebryten muligheten til å skru på sirenen. Dersom den er eh, armert, vil et langt trykk på alarmknappen sette i gang en sirene som Creatives bruksanvisning sier garantert vil trekke oppmerksomheten til deg. Og det vil den.

De advarer samtidig mot å la sirenen stå på for lenge, siden den kan ødelegge elementene inni høyttaleren. Denne problemstillingen er kun aktuell for døve og tunghørte. Skulle det faktisk bli bruk for alarmen vet vi ikke helt hvor viktig advarselen er, sammenliknet med å faktisk få hjelp. Siden knappen også betjener lydfunksjoner er det uansett sannsynlig at skyvebryteren blir satt til OFF og glemt der. Da blir det en prosess å få høyttaleren til å ule. Løsningen virker ikke helt optimal, hverken til underholdning eller til nød.

Roar, Tera Bass og LS Mode

Så hva mer har vi? Jo, vi har en ROAR-knapp. Hvorfor heter den det? Kanskje fordi Creative ikke får til å stave loudness, som hadde gjort produktet en hel del mer intuitivt. De som har skrevet bruksanvisningen har imidlertid språkgavene i orden, og forklarer greit at knappen faktisk er den ordinære loudnessfunksjonen vi kjenner fra andre produkter.

Med funksjonen aktivert gir høyttaleren fra seg mer diskant og noe mer bass, mens bredden på lydbildet økes noe. Vi veksler mellom ROAR og ikke ROAR, samtidig som vi skrur av og på Tera Bass, og finner ut at de forskjellige innstillingene gir fordeler og ulemper med ulike typer musikk. Men hvem er det som aktivt styrer lydprofiler på en liten, bærbar Bluetooth-høyttaler? I hvert fall ikke undertegnede.

Hvor liten kan skriften bli før du ikke lenger kan kalle det en hurtigstartguide? To tettskrevne sider skal hjelpe deg med å komme i gang, mens 9 sider til dekker resten av funksjonaliteten. Foto: Creative

En kryptisk funksjon har fått navnet LS, og når vi skyver bryteren mellom OFF, 1 og 2, gir damen som bor inni høyttaleren oss følgende forklaring; «LS Mode 1». Javelja. Det forklarer alt, tenker jeg, før jeg på nytt konsulterer bruksanvisningen.

LS står tydeligvis for «Loud Sounds», og vi lar bruksanvisningen få forklare nytteverdien, slik Creative ser den:

«Sound Blaster Roar leveres med en praktisk Høye Lyder-modus som vil holde deg på alerten ved å spille høye og uventede lyder på tilfeldige tidspunkt. Usikker på om kaffe kan holde deg våken gjennom natten? Aktiver Høye Lyder-funksjonen.»

Oversettelsen er vår, men originalteksten finner du på side ni i bruksanvisningen.

Vi har latt LS-modusen stå på gjennom deler av testen, uten å egentlig ha oversikt over hva den gjorde. Fortsatt vet vi ikke helt det. Det kan synes som om den av og til skrur opp volumet på musikken vi spiller, men den synes ikke å ha egne lyder den spiller av. Vi vet egentlig ikke om denne funksjonen virker eller ikke.

Meningsløse apper

På Android får vi opp flere apper som skal kunne gjøre ymse opp mot Creatives Sound Blaster-produkter. Vi fikk ingen av dem til å virke. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så til de knappene vi ikke trenger bruksanvisning til. På forsiden har dingsen volumknapper, av/på-knapp og en Bluetooth-knapp som aktiverer paring eller fungerer som svartast ved anrop. Et felt på venstre side av høyttaleren er merket med NFC-logoen, og høyttaleren parer seg uproblematisk opp mot en Galaxy S6 på første forsøk. En liten stjerne i boken der, ettersom ikke alle liknende NFC-løsninger fungerer like kjapt og smidig som de strengt tatt bør.

Hva med apper? Ifølge esken skal det være mulig å gjøre litt forskjellig med høyttaleren via appstøtten Creative har laget. Et søk på produsentnavnet gir flere treff både i App Store og i Google Play. Appene vi får opp i søket ser ut til å være laget for denne typen produkter, men det er ingen som åpenbart er laget for akkurat denne høyttaleren. Vi tar dermed ned flere, bare i tilfelle.

Kanskje gjør det ikke så mye at en høyttaler med så mange funksjoner mangler skjerm. Vi bærer jo tross alt med oss en skjerm i lommen. Den har temmet mangt et komplekst produkt tidligere.

Øverst til venstre ser du hvordan Creative viser frem Sound Blaster-appene sine. Resten av skjermbildene viser realiteten for Sound Blaster Roar. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Appene vi laster ned er enten kronglete, funksjonsfattige eller ikke for denne høyttaleren. Vi finner en musikkspiller i iOS-appen, men den viser seg å bare fjernstyre iPadens innebygde musikkspiller. Ikke får vi noe styring over lydprofiler eller annet fra mobilprodukter heller. Creative lover imidlertid at dette skal være mulig fra applikasjonene for PC eller Mac, men her gir vi faktisk opp. Til noenlunde stasjonær bruk finnes det uansett et enormt utvalg produkter og det er lite sannsynlig at en liten Bluetooth-høyttaler er det du vil ha. Med mobilapper og knapper friskt i minne, er det ingenting som får oss til å tro at dette er spesielt mye mer gjennomtenkt på en storskjerm.

Resultatet av ufiltrert idémyldring?

Sound Blaster Roar er den mest kronglete høyttaleren vi noen gang har vært borti, og den eneste høyttaleren jeg personlig har måttet åpne en bruksanvisning for å få full utnyttelse av. Det blir ikke bedre av at målgruppene for de mange funksjonene er så vidt forskjellig at det knapt gir mening å putte dem inn i samme produkt.

Du kan bruke Sound Blaster Roar til å lade mobilen din om den er tom for strøm. Batteriet er på 6000 mAh, noe som burde gi både en full mobillading og mange timer musikk ved siden av. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vil noen ønske å bruke alarmfunksjonen på høyttaleren? Hvor mange kjøpere av et produkt som heter ROAR med store bokstaver vil sette den på møterommet som konferansetelefon? Kommer studenter til å slite seg gjennom lange netter med Loud Sounds-funksjonen aktivert? Kommer de faktisk til å legge merke til de høye lydene? Trenger en høyttaler som denne to separate knapper for å veksle mellom lydmodi? Og hvorfor kan ingen av knappene brukes til å fjernstyre lyden den spiller fra en Bluetooth-enhet?

Det er verdt å nevne til slutt at høyttaleren også kan brukes som minnekortleser fra PC, og som nødbatteri til mobiltelefonen. Du kan koble to av dem sammen, og sparer kanskje tid ved å slippe å lese bruksanvisningen til nummer to.

Det blir nesten en ettertanke etter å ha gått gjennom funksjonaliteten. Men, lyden er tidvis svært god i Creative Sound Blaster Roar. Tanken er også ganske god. Vi liker valgfrihet. Få høyttalere byr på like mye valgfrihet som Roar gjør. Samtidig er denne valgfriheten elendig gjennomført. Det virker mest som om Creative har puttet alt de kom på ned i en sementblander, og trykket start. At den er forholdsvis kompakt er dessuten vel og bra, men en vekt på over ett kilo gjør at vi tenker oss to ganger om før vi putter Creative Sound Blaster Roar i håndbagasjen.

Kjøper du den utelukkende på grunn av lyden, kan den være 1300 kroner greit investert, og mesteparten av tiden trenger du ikke tenke på villnisset av knapper Creative har strødd rundtom på enheten.

Les også
Sony SRS-X55: TEST: Sony SRS-X55 har virkelig god lyd
annonse