Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLibratone Zipp trådløs høyttaler

Libratone Zipp - Designhøyttaler med AirPlay

Libratone Zipp lager sitt eget nettverk så den kan brukes over alt.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Libratone er reisehøyttaleren for den kresne. Oppladbar og med innebygget Wi-Fi, spiller Libratone musikk fra iPhone og iPad så rommet fylles med godlyd.

Slik vi ønsker at det skal være

Det viktigste med en høyttaler er naturlig nok at den gir god lyd. I tillegg bør den ha en design som gjør at du ikke skjemmes over å plassere den på et synlig sted i rommet. Hva mer kan vi ønske oss? Jo, at vi slipper ledninger, og at innretningen er brukervennlig.

Fra denne plassen fyller Libratone Zipp en stue på ca 50 kvm med lyd.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Høyttaleren Libratone Zipp er utviklet av det danske selskapet Libratone. Den trådløse høyttaleren er formet som en sylinder som ved første øyekast nok minner mer om en termos enn om en tradisjonell høyttaler. Men at høyttaleren er rund er ingen tilfeldighet. Under det italienske ulltrekket finner du et 2.1-anlegg med en 4-tommer basshøyttaler og to høyttalere for mellomtoner og diskant. Libratone er stereohøyttaleren du bare trenger èn av.

Søyle i ullsokk

Vårt testeksemplar kom med rødt ulltrekk med glidelås. Glidelåsen gjør det ikke bare enkelt å skifte trekket, men fungerer også som et designelement. I pakken fant vi ytterligere to trekk – et i blågrønn farge og ett i grått, for den som ønsker en mer nøytral høyttaler.

Kontroller for nettverk og direkteavspilling. Her kan du også koble til lydspiller via 3,5 mm minijack.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan også kjøpe høyttaleren i andre og friskere farger (rosa og gul) dersom du ønsker det. Klarer du å strikke en strømpe uten fot kan du også designe ditt eget trekk. I den forbindelse får vi minne om at ullen på Libratone Zipp er blandet på en slik måte at den ikke skal virke som et lyddempende teppe.

Inngang for USB, AUX og lader sitter bak på høyttaleren, der du også finner tastene for å veksle mellom kobling i hjemmenett, og kobling direkte mot iPhone eller iPad. Sistnevnte gjør det mulig å bruke høyttaleren på telttur i ødemarka, ettersom du ikke må være i en trådløs sone for at det skal virke. I stedet setter høyttaleren opp sitt eget nett uten tilknytning til Internett. Libratone kaller dette PlayDirect.

Betjeningstast

Toppen av høyttaleren er i hvit blank plast med et stor av- og på-tast. Rundt denne ligger en volumtast, men du kan også stille volumet fra telefonen. Øverst på baksiden er det festet en relativt kraftig hempe i skinn. Denne fungerer som bærehank, og gjør det enkelt å flytte høyttaleren rundt. Hempen kan også vendes så den skjuler inngangene bak på høyttaleren.

Bærestroppen er på plass, men med en vekt på nær to kilo er ikke denne høyttaleren noe du går og sleper på i tide og utide.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Da vi pakket opp esken lå høyttaleren i en sort pose, så det første vi merket oss ved siden av størrelse og fasong, var vekten. Vi har testet temmelig mange reisehøyttalere, men kan i farten ikke huske noen som har vært i nærheten av å veie like mye som Libratone Zipp. Høyttaleren er bare 12,2 cm i diameter og 26 cm høy. Likevel veier den 1,8 kilo.

Egentlig var det litt betryggende å kjenne, for det er ofte en sammenheng mellom høyttalerens ytelse og vekten. Eller for å si det på en annen måte – det er sjelden en lett og spinkel høyttaler klarer å levere god lyd.

Frem med bruksanvisningen

Vi fjernet tøyposen rundt høyttaleren og la bruksanvisningen til side. Etter å ha trykket på den store knappen på toppen av høyttaleren fikk vi lys i en diode som varslet om at høyttaleren var på. Men så var spørsmålet – hvordan får vi lyden fra vår iPhone over på Libratone Zipp?

Ettersom dette er en AirPlay-høyttaler og ikke Bluetooth, så må høyttaleren være på et Wi-Fi-nett. Vi var blitt fortalt at høyttaleren kunne kobles til hjemmenettet ved å hente innstillingene fra telefonen via en kabel. Vi lastet ned appen Libratone, og åpnet denne. Så koblet vi telefonen til høyttaleren, og åpnet appen.

Det fungerte ikke. Appen fortalte at den ikke fant noen Libratone-høyttaler, og vi var like langt. Dermed fisket vi frem hurtigstartguiden for å sjekke fremgangsmåten.

Tilkobling via Wi-Fi

Velg høyttaler i appen.Foto: Skjermdump, Amobil.no

Det viste seg å være ganske enkelt. Vi gikk på telefonens nettinnstillinger og koblet oss til nettverket Libratone, som høyttaleren satte opp. Deretter dukket høyttaleren opp i appen vår, og vi fikk åpnet innstillingsmenyen. Noen tastetrykk senere var høyttaleren koblet til hjemmenettet. Med telefon og høyttaler i samme nett, vil høyttaleren dukke opp som avspillingsenhet i musikk-appen på telefonen. Velg denne, og du er i gang.

Tiden det tar fra du starter høyttaleren til den er klar for avspilling ligger på mellom 15 og 20 sekunder.

Så er det bare å spille av hjertens lyst. Om noen andre ønsker å «kapre» spilleren mens du spiller, så vil de bli avvist. Først når du slutter å spille vil høyttaleren bli tilgjengelig for andre spillere i nettverket.

Knallgod lyd

Du kan velge mellom en del ulike lydbilder.Foto: Skjermdump, Amobil.no

Lydkvaliteten i Libratone Zipp er god. Det bør den også være, med tanke på at du betaler ca. 3400 kroner for produktet. Det finnes et hav av høytalerdokker og reisehøyttalere til under tusenlappen. Men vi må medgi at ikke noen av de som vi har hørt leverer i nærheten av den lydopplevelsen vi får med Libratone Zipp. Men det finnes også andre trådløse høyttalere som er like dyre eller dyrere enn Zipp, og Zipp er ikke helt alene om å levere god lyd.

Høyttaleren tar lite plass på et bord.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Libratone Zipp har en utgangseffekt på 60 watt totalt, og skal du ha party med mange gjester blir Libratone Zipp fort litt for spinkel. Den spiller ganske høyt, men ikke overveldende. Zipp har sin styrke på andre områder.

Kalibrerer lyden med app

Vi plasserte høyttaleren mot en vegg i stua og satte oss i godstolen. Via appen på telefonen kan du definere høyttalerens plassering, slik at lyden kan tilpasses rommet du sitter i. Egentlig er det så greit som at du forteller hvor langt det er til bakvegg og sidevegger, og så ordner høyttaleren resten selv. I tillegg kan du velge ulike forhåndsdefinerte equalizer-innstillinger.

Legg inn informasjon om plasseringen.Foto: Skjermdump, Amobil.no

Å stille inn høyttaleren etter omgivelsene er gjort på noen sekunder.

Vi ble først overrasket over hvor godt balansert lydbildet fra Libratone er. Bassen er dyp og markert, men uten den tyngste romlingen. Mellomtoner og diskant kommer tydelig frem, og høyttaleren er god nok til å røpe hvilken kvalitet det er på filen du spiller av.

Høyttaleren kan plasseres midt i rommet, i et hjørne, mot en vegg, eller inne i en nisje. Velger du nisjen får du vegger tett på både bak og på sidene. Da mister du effekten av at høyttalerne er vinklet for å spre stereolyd i rommet.

Plasserer du høyttaleren inne i et hjørne vil bassen tre tydeligere frem, men vi synes lyden ble best når høyttaleren fikk stå fritt på gulvet, 10-15 centimeter fra veggen.

Begrenset stereoperspektiv

Stereoperspektivet blir naturlig nok ikke all verden. Spiller du gamle låter der musikken er i en kanal og vokalen i en annen, avslører du raskt at det å kaste lyd mot sideveggene ikke gir en fullgod stereoopplevelse. Prøv David Bowies Space Oddity, og lytt til nedtellingen i åpningstaktene. Da forstår du hva vi mener.

Libratone Zipp spiller ikke så høyt at murpussen ramler av veggene, men den spiller rent, og det er vel så viktig. Ikke minst gir den god lyd på lavt volum, fordi bassen er tilpasset volumet. Her er som sagt ingen dypbass, men det holder til å gi et fyldig lydbilde.

Batteriet i Libratone Zipp skal gi opp til 8 timer spilletid om kilden er koblet til via kabel, eller 4 timer trådløst. Men spiller du på full guffe blir batteritiden en del kortere.

Dra opp glidelåsen og hiv av ullfrakken.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Avstanden mellom avspiller og høyttaler kan være betydelig, forutsatt at du har begge enheter i samme nettverk. Spiller du med AirPlay over nettet Libratone selv setter opp, så er rekkevidden fremdeles god. Vi tuslet 30 meter unna høyttaleren uten at forbindelsen ble brutt. Libratone hevder ellers at de er alene i verden om å tilby denne formen for direkteavspilling med AirPlay.

Anbefales

Å anbefale en reisehøyttaler til 3400 kroner sitter ganske langt inne. I dette tilfellet er vi likevel fristet til å grave dypt i lommeboka. Libratone Zipp har god byggekvalitet, god design og god lyd, i tillegg til at den tar liten plass, og kan brukes over alt. Om vi skal trekke frem noe som negativt, må det være at den ikke vil tåle en regnskur i parken. Og så er den litt tung å ha i flybagasjen.

Les også om Logitech UE Air Speaker: Trådløs godlyd til iPhone og iPad

Vil du vite mer om AirPlay? Hardware.no har en god guide her.

Synes du 3 400 kroner er for mye for en bærbar høyttaler? Da bør du sjekke ut Logitech Mini Boombox, som koster en sjettedel av prisen.

annonse