Til hovedinnhold

Nå kjemper Asus mot Qnap og Synology

Asustor kan bli en ny stjerne på NAS-himmelen.

Hardware/Taipei: Lagringsløsninger for hjemmenettverket, også kjent som NAS (Network Attached Storage), er noe stadig flere får øynene opp for. Og det er en kjensgjerning at der kundene er, følger tilbudene etter.

Nå kommer en helt ny NAS-aktør på banen: Asustor. Navnet er satt sammen av "Asus" og "storage", og er forståelig nok også et datterselskap av nettopp Asus.

Å komme seg inn på et slikt marked med flere sterke aktører, heriblant Qnap, Synology, Thecus og Buffalo, er vanligvis ingen lett oppgave. Men Asustor har flere fortrinn enn Asus' sterke merkenavn å spille på.

– I ledelsen vår sitter det nå ex-toppfolk både fra Qnap og Synology, forklarer Allen Yen, leder for salg- og markedsføringsavdelingen i Asustor. Han virker entusiastisk og ganske sikker på at han har et godt produkt å selge.

Asustors første og hittil eneste produktlinje har fått navnet Series 6. Den er rettet mot hjemmebrukere og små bedrifter, og ved første øyekast ser det da også ut som om Yen og kompani er inne på noe. De har gjort det hele enkelt, og da snakker vi ikke bare om linjer og design.

Trikset med 6-serien er nemlig at alle modellene, fra 2-brønneren AS-602T til 8-brønneren AS-608T, kan skilte med den samme ytelsen og stort sett den samme funksjonaliteten.

Vil være best

Har dere planer om å konkurrere på pris eller på funksjoner, lurer vi.

– Begge deler! Her oppe ligger Qnap, og her nedenfor ligger Synology. Yen gliser og tegner i lufta.

– Prismessig skal vi legge oss her, rundt Synology. Men i funksjonalitet og ytelse skal vi være bedre enn dem begge, slår han fast idet fingeren går opp og forbi Qnaps posisjon.

– Vi kommer også til å utvide herfra. Etter hvert blir det derfor selvfølgelig også rackløsninger for større bedrifter, nikker han.

"App-basert" operativsystem

Allen Yen drar oss så med til et bord for å vise oss grensesnittet på operativsystemet, som har fått navnet ADM – Asustor Data Master.

– I stedet for en lang liste med funksjoner, har vi lagd knapper som gjør at det ser ut som forskjellige apper. Vi tror folk er vant med apper fra telefonene sine, og håper at det gjør det enklere og mer forståelig, forklarer Yen.

Videre blir vi fortalt at ADM ikke skal komme fullstappet med funksjonalitet, også for å gjøre det litt mer oversiktlig. Føler du så at det er noe som mangler, skal det være en smal sak å laste ned ekstra moduler eller apps fra "App Central".

Noe bilde av grensesnittet fikk vi dessverre ikke lov til å ta, ettersom det ikke var helt klart for å bli sluppet ennå.

Også mediespiller

Yen har et siste triks å vise fram. En HDMI-kabel går fra en av NAS-ene direkte til en TV, og der snurrer det en HD-film. Han bruker mobiltelefonen sin som fjernkontroll.

– Her kan du se film, vise bilder eller høre musikk, altså direkte fra NAS-boksen. Yen smiler igjen, og vi er forsåvidt enige i at det er noe å smile av. Nå vet vi riktignok at Thecus skal komme med en lignende løsning for sine nyeste NAS-er, men der jobbes det fremdeles med firmwaren.

Godt utstyrt

Av maskinvare kan vi fortelle at 6-serien er utstyrt med en tokjernet Intel Atom-prosessor. Alle modellene har også de samme tilkoblingsmulighetene: fire USB 2.0-, to USB 3.0-, to eSATA-kontakter og to gigabit nettverkskort. De er også utstyrt med knapp for kopiering til USB, samt som nevnt HDMI.

Av muskler snakker vi om en tokjernet Atom-prosessor fra Intel, pluss 1 GB DDR3-RAM. Minnet kan utvides til 3 GB.

Vi pratet løst med noen av konkurrentene rundt Asustors inntog på NAS-markedet. Nå ville riktignok ingen si noe rett ut, men det var tydelig at ingen følte seg spesielt komfortable med nykommeren.

Vi er på Facebook!

Dersom alt går etter planen, vil de første NAS-ene fra Asustor være å finne i butikkene på den andre siden av sommeren.

Mer om
annonse