GuideNettverkslagring – introduksjon

Derfor bør du ha en NAS hjemme

Få alt av filmer, musikk, bilder og dokumenter i huset lagret på ett sted.

Dette er en NAS

I vår nye datahverdag er NAS tre bokstaver som stadig dukker opp. Har du ennå ikke fått det med deg, står de tre bokstavene for Network-Attached Storage. På norsk kan vi gjerne kalle det nettverkslagring.

Fra å ha vært noe forbeholdt de mest entusiastiske og nerdete av oss, har NAS virkelig fått et kommersielt løft de siste par årene. Utvalget har blitt større, prisene har blitt lavere og oppsettet enklere. Det har ført til at stadig flere av de tusen hjem har fått på plass en NAS, og det er et tydelig tegn på populariteten at de to største av de tre gjenlevende harddiskprodusentene nå pusher egne NAS-disker myntet på hjemmemarkedet: «Red»-serien fra Western Digital, samt modellene fra Seagate med det treffende men uoriginale navnet «NAS».

Men for mange er NAS fremdeles tre bokstaver som skjuler et stort mysterium. I fremtidige artikler skal vi se nærmere på hvordan vi kan utnytte en slik lagringsboks på en god måte, men i denne første artikkelen vil vi kun ta for oss det helt grunnleggende.

Hva er så NAS?

Shuttle OmniNAS KD20 har plass til to harddisker.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

En NAS trenger ikke være noe mer komplisert enn en harddisk koblet til hjemmenettverket ditt. Problemet er at en harddisk kan ikke koble seg til nettverket alene – den er dum som et brød og trenger blant annet nettverksgrensesnitt, hjelp til å jobbe og kommunisere, samt en IP-adresse.

Det er er her NAS-kabinettene kommer inn. Ved siden av å gi et grensesnitt mot nettverket, har disse boksene kretskort, prosessorer og minne. De er ganske enkelt små, spesialiserte datamaskiner med programvare som sørger for at harddiskene potensielt er tilgjengelig for alle på nettverket ditt – eller for den saks skyld for alle som har tilgang fra Internett.

Et alternativ til NAS er å bruke en vanlig datamaskin som (hjemme)server, med for eksempel FreeNAS eller Windows 8 som operativsystem. Men disse kan fort ta mer plass, bruke mer strøm og være tyngre å administrere. Når det er sagt, kan de også gi deg mer frihet til spesielle oppgaver som krever et fullverdig operativsystem.

Men NAS-produsentene har også vært flinke til å putte stadig mer funksjonalitet inn i operativsystemene sine, så hos en moderne NAS er lagring av datafiler bare begynnelsen.

Hvorfor NAS?

I sin reneste og enkleste form sørger altså NAS for lagringsplass på nettverket ditt. Det betyr at en slik boks ikke har noen funksjon hos deg som ikke har et hjemmenettverk. Nytten kan også være begrenset dersom du kun har én datamaskin. Hvis du i hovedsak er på jakt etter et sted å ha filene dine, vil nok en intern eller ekstern harddisk være et mer økonomisk valg.

Jo flere forskjellige enheter du har koblet opp mot nettverket, og jo flere brukere som skal dele filer, jo større nytteverdi vil du ha av en god NAS i huset.

Da kan filmer, musikk, bilder og dokumenter lagres på ett sentralt sted, altså på NAS-en, og derfra være tilgjengelig for alle brukere og på alle enheter – enten det er gamingmaskinen på gutterommet eller nettbrettet i stua. Ikke bare gjør dette det langt enklere å dele godsakene, men du slipper også at hver enkelt bruker må ha en lokal kopi. Dette kan totalt spare mye diskplass, og selve NAS-boksen kan du stue ned i kjelleren. Den trenger i hvert fall ikke stå i stua og suse.

Liten og kjekk: Synology DS212j. Den har plass til to harddisker.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Hver bruker kan selvfølgelig også settes opp med private mapper for filer man ikke vil dele, og videre kan NAS-en gjerne settes opp som en personlig nettsky. Da kan du få tilgang til alle dine filer over Internett, slik at du slipper snu halvveis til skolen fordi du glemte leksene hjemme.

Med de fleste filene samlet på ett sted, er det også enklere å sette opp faste rutiner for sikkerhetskopiering.

Og dette er altså bare lagringsbiten. I tillegg kan en moderne NAS blant annet brukes som en spesialisert server av forskjellige kaliber, til kameraovervåking med varsling, BitTorrentnedlasting eller for den saks skyld som et mediesenter koblet til TV-en. Men denne ekstrafunksjonaliteten får vi se nærmere på i kommende artikler.

Flere størrelser å velge i

Det første du legger merke til når du begynner å kikke på NAS-er, er at kabinettene kommer i forskjellige størrelser. I de aller fleste tilfeller er størrelsen kun diktert av hvor mange og hvor store harddisker NAS-en har plass til.

I segmentet som er rettet mot vanlige hjemmebrukere, er det NAS-er med intern plass til to og fire harddisker som er normen. Men det finnes også bokser med plass til kun én harddisk. Har du penger og behov, vil du kunne kjøpe NAS-er med fem, seks, åtte, tolv og flere plasser enn det også. Men jo flere diskplasser, jo mer «profesjonell» bruk er den typisk ment for.

Har du en ekstern harddisk, kan også de kobles til en NAS for å utvide kapasiteten ytterligere. Men da får du som regel ikke lov til å inkludere dem i et eventuelt RAID.

Vifter bak sørger for god luftgjennomstrømming.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Innvendig er det også forskjeller på NAS-boksene. Ytelsen avhenger i stor grad av prosessorkraft, og er en av de viktigste grunnene til at NAS-er spriker såpass mye i pris, selv om de har like mange diskplasser og tilsynelatende er nokså like. Disse boksene har nemlig en tendens til å ligne på hverandre i ren form, uavhengig av produsent. Det er tydelig at NAS-bransjen har blitt enige om at dagens formfaktor er den beste med tanke på liten størrelse og effektiv kjøling.

For deg som er helt ukjent med NAS, er det vanlige å ha en vifte i bakkant som blåser luften ut. Da kommer ny luft inn via fronten, som passer på å kjøle ned harddisker og komponenter på veien gjennom kabinettet.

Bli med over på neste side, så ser vi på valget av harddisk >>>