På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
En NAS til nesten alt
Ja, hvorfor ikke bare koble den rett til TV-en?
Innhold
- Innledning
- Egenskaper
- Funksjonalitet
- Innebygd batteri
- Installasjon og bruk
- Ikke spesielt nybegynnervennlig
- I bruk
- Diskkrasj
- Strømforbruk
- Stillegående sak
- Skjermutganger til mer enn pynt
- Ytelse
- Intel NAS Performance Toolkit
- ATTO Disk Benchmark
- NAS Performance Tester
- Teaming – ikke testet
- Oppsummering og konklusjon
- Et spørsmål om pris
Innledning
Det har gått et drøyt år siden vi tok en lang og hard kikk på Thecus' kjekke N4200 – en NAS (Network Attached Storage) vi i det store og hele hadde sansen for.
Nå har vi også fått tafset på etterfølgeren, en firebrønner som har fått modellbetegnelsen N4800. Og det er mer enn bare antall diskbrønner som den har til felles med N4200 – også utseende og funksjonalitet er stort sett det samme. Ja, på en del måter virker den som den samme NAS-en.
Og heldigvis for det. For en av de tingene vi virkelig likte på N4200 var den innebygde batteripakken som gir NAS-en en slags UPS-funksjonalitet. Denne egenskapen er videreført til N4800, og betyr at et plutselig strømbrudd ikke vil ta knekken på noen av dataene dine – for med batteriet har NAS-en tid til å slå seg av på en kontrollert måte dersom ikke strømmen kommer tilbake relativt kjapt.
Spesifikasjoner | - |
Maskinvare og tilkoblinger | |
---|---|
Prosessor | Intel Atom D2700 (2,13 GHz, 2 kjerner, 1 MB cache) |
Enhetstilkobling | 4 x SATA (interne, for 2,5" eller 3,5") 1 x eSATA 2 x USB 3.0 2 x USB 2.0 |
Display | LCD-skjerm for diskstatus og aktivitet OLED-skjerm for info og generell status |
Annet | Intern batterimodul (mini-UPS) |
Størrelse | Vekt: ca 4,8 kg (uten harddisker) Størrelse: 19,8 x 17,2 x 25,1 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg |
Pris | Ca. 5300 kr |
Slike NAS-bokser har ganske spesialisert og begrenset funksjonalitet i forhold til vanlige PC-er. Derfor trenger de nødvendigvis heller ikke så veldig kraftig maskinvare for å gjort jobben – her blir det en balansegang mellom kost og nytte.
Sammenlignet med forgjengeren N4200, har N4800 har fått dobbelt så mye minne, en nyere og raskere Atom-prosessor, USB 3.0, utganger for lyd og bilde samt noen forandringer i kontaktoppsettet.
Dette skal vi se nærmere på allerede på neste side av testen.
Takk til Thecus som bidro med testeksemplaret.
Egenskaper
Thecus N4800 ser ved både første og andre blikk ut som forgjengeren N4200 – kun en redesignet logo og de blå USB 3.0-portene skiller fronten på de to boksene fra hverandre. Også materialvalg, størrelse og vekt er den samme. Karosseriet er altså i metall, noe som gir den en solid følelse selv om fronten er i plast.
NAS-en har to display. OLED-skjermen øverst gir generell informasjon og kan, sammen med tastene i undekant, til nød brukes til litt enkel konfigurasjon eller å slå av alarmpiping. Den andre skjermen viser status på nettverk og harddisker.
I front ser du også av/på-knappen og to USB 3.0-kontakter. Plugger du en lagringsenhet i en av disse, kan du med et par trykk på frontpanelet kopiere innholdet over til serveren.
Bakpanelet har en eSATA- og to USB 2.0-kontakter, som for eksempel kan kobles til lagringsmedier eller skrivere. Dette er mindre enn på forgjengeren N4200, som her var ustyrt med fire USB 2.0 og to eSATA.
Thecus N4800 har to nettverkskort som kan settes opp uavhengig av hverandre, eller jobbe sammen for bedre ytelse og/eller større sikkerhet – såkalt link aggregation eller teaming. Men husk også at slik nettverksteaming krever støtte fra utstyret du skal bruke det med, både klienter og rutere – riktignok litt avhengig av teamingprotokollen som brukes.
N4800 har også videoutganger i form av VGA og HDMI, samt lydutgang. Dette er noe vi sjelden så på NAS-er tidligere, men det har nå begynt å bli mer vanlig. Dette gjør det ikke bare enklere å feilsøke NAS-en dersom den skulle få problemer med å starte opp, men betyr at den i teorien også kan brukes til å vise eller spille av innhold direkte, for eksempel på en TV.
Innvendig har du med Thecus N4800, akkurat som forgjengeren, mulighet til å klemme inn et PCIe x1-kort ved behov, for eksempel dersom du skulle ønske å legge til flere USB-kontakter eller lignende.
Vi ser også at prosessoren nå er passivt kjølt, slik at vi i teorien skal slippe unna med mindre viftestøy.
En annen ting er at minnemodulen nå sitter på innsiden av hovedkortet. Det innebærer at du omtrent må demontere halve NAS-en dersom du har planer om å oppgradere minnet.
Funksjonalitet
En moderne NAS kan naturligvis brukes til langt mer enn bare å være ren lagringsplass. Faktisk har de fleste av disse boksene såpass mye funksjonalitet at vi vanskelig kan gå gjennom alt.
Programvare og funksjonalitet | - |
Utdrag | |
---|---|
Operativsystem | ThecusOS 5.0 v2.03.06 |
RAID-muligheter | RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD |
Multimediastøtte | iTunes Server Piczza! Photo Server Media Server - UPnP |
Sikkerhetskopiering | Fra Mac- og Windowsklienter til NAS Klientgjenoppretting fra NAS (via Acronis True Image) Max OS X Time Machine-støtte Fra NAS til skylagring (DropBox, ElephantDriver, Amazon S3) Fra NAS til ekstern/lokal plassering |
Applikasjoner og annet | Download Manager Printer Server Web Disk (nettbasert filtilgang) Web Server FTP Server ISO Mount Søtter opp til 5 IP-kamera WebDisk (nettbasert filtilgang) Mobilapplikasjoner for iOS og Android Nedlastbare moduler (add-ons) |
Føler du at noe mangler? Fulle spesifikasjoner finner du på Thecus' nettsider.
Som du selv kan se fra listen over funksjoner, er Thecus N4800 en NAS som kan brukes til mye forskjellig. Og finner du ikke straks det du er ute etter, kan funksjonaliteten utvides ytterligere ved å laste ned ekstra moduler. Også tredjeparts moduler kan installeres.
Ettersom det ikke er praktisk mulig å omtale alt i en test som dette, er det en god idé å sjekke ut Thecus' Live Demo av brukergrensesnittet. Her kan du selv navigere rundt i en demoversjon av operativsystemet gjennom nettleseren din, og finne ut av om det er noe du savner.
Operativsystemet ThecusOS 5.0 er som på NAS-er flest basert på Linux. Vi oppgraderte denne til siste versjon før testen.
Innebygd batteri
En av de tingene vi gjerne skulle sett i flere lagringsbokser er den ekstra forsikringen som ligger i det innebygde batteriet. For hvis strømmen går uventet mens NAS-en skriver til harddiskene, er det alltid en mulighet for at data går tapt.
En løsning på dette er naturligvis å bruke en dedikert UPS (Uninterruptable Power Supply). Dette er enkelt forklart en avansert ekstern batteripakke som sørger for at tilkoblet utstyr ikke slår seg av uventet og umiddelbart dersom det skulle oppstå plutselige spenningsfall eller strømbrudd.
Men på N4800 slipper du altså å tenke på dette, her er det ganske enkelt en slags innebygd mini-UPS med utskiftbart batteri. Denne holder naturligvis ikke NAS-en i gang så veldig lenge ved et strømbrudd, men det er det strengt tatt ikke behov for heller.
Vi testet naturligvis denne på den enkleste måten – ved å nappe ut strømkontakten. Da fikk vi notisen "AC Lost" på OLED-panelet, og etter om lag ett minutt slo NAS-en seg kontrollert av. Ved vedvarende strømbrudd vil den altså gå ned relativt raskt, men med mindre du er UPS-fanatiker vil jo heller ikke PC-ene eller ruteren din fungere da.
Når NAS-en slår seg av på denne måten, skal N4800 ifølge Thecus slå seg på igjen automatisk når strømmen kommer tilbake. Det ville ikke vårt testeksemplar, uten at vi helt fant ut hvorfor.
Installasjon og bruk
Alt du trenger for å sette opp Thecus N4800 følger med i esken den kommer i, men harddisker må du naturligvis kjøpe i tillegg. Harddiskrammene tar disker på både 3,5 og 2,5 tommer. De minste diskene kan være aktuelle hvis du ønsker lavere strømforbruk og/eller mindre støy, men de fleste vil nok gå for 3,5-tommere ettersom det gir mer plass for pengene. N4800 er kompatibel med disker på opp til fire terabyte, som også er den største kapasiteten du får i skrivende stund.
En liste over anbefalte modeller finner du på Thecus' hjemmesider.
Etter å ha fått på plass harddiskene, trenger du bare koble til strøm og en nettverkskabel. Så er det egentlig bare å trykke på av/på-knappen, og vente noen minutter til N4800 er ferdig med å pipe og blinke.
Thecus har lagd programvare som du kan installere på en klient for å gjøre det enklere å få kontakt med NAS-en. Vi foretrekker likevel å bare skrive inn IP-adressen i et nettleservindu, slik at alt av oppsett og administrasjon skjer over webgrensesnittet.
Ikke spesielt nybegynnervennlig
Sammenligner vi med konkurrenter som Synology og Qnap, har ikke Thecus det aller mest elegante eller oversiktlige grensesnittet. Men etter å ha lett deg litt fram og tilbake noen ganger, vil du snart bli kjent nok til at det fungerer greit. Ofte brukte funksjoner kan også legges som favoritter på webgrensesnittets oppstartside.
Hva som er hakket verre er brukervennligheten sett mot brukere som kanskje ikke har noe særlig erfaring med nettverk eller servere. Spesielt systemet rundt oppretting av brukere, deling av mapper og rettigheter rundt dette, kunne vært gjort litt enklere og mer forståelig.
I bruk
Thecus N4800 har støtte for JBOD, RAID 0, 1, 5, 6 og 10 dersom du fyller den opp med fire disker.
En firebrønns NAS vil typisk settes opp med RAID 5, og det er også nettopp dette vi har brukt i brorparten av testen. Ulempen med dette oppsettet er at vi mister kapasitet tilsvarende en av harddiskene. Fordelen er at en av harddiskene kan ryke uten at vi mister data eller oppetid.
Mer om hva RAID er og hvorfor det kan være smart å ha kan du lese her:
Få raskere PC med RAID.
Diskkrasj
Ingen synes det er artig å miste data, så en liten krasjtest av maskinvaren må til. Her kjører vi våre fire 2 TB Western Digital Caviar Green-disker i RAID 5, og røsker ganske enkelt ut en av dem under skriving til RAID-et. Dette simulerer en ødelagt harddisk, og lot seg ikke gå uhørt – en irriterende lydalarm og beskjed på OLED-panelet ga oss beskjed om at en disk var forsvunnet. Men filen lot seg overføre, og etter noen sekunder var også ytelsen oppe på nesten samme nivå som før.
I tillegg til lydalarmen kan du også bestemme at slike viktige varsler sendes ut som e-post. Loggen lar deg også vite at noe er galt.
Noen minutter etter "krasjet" smekket vi inn harddisken igjen, og N4800 begynte snart å automatisk bygge opp RAID-et på nytt. I vårt tilfelle tok dette syv timer og elleve minutter, da ifølge NAS-ens egen logg.
For ordens skyld nevner vi at en slik NAS kan brukes som vanlig mens RAID-et bygger seg opp på nytt, men dette vil normalt sett forlenge tiden det tar. I vår testrutine lar vi NAS-en stå i fred mens RAID-et repareres.
Strømforbruk
En NAS bruker strøm etter belastning, maskinvare og harddisker. For N4800 med sine fire harddisker ligger dette typisk rundt 50 watt, og opp til 60 watt ved større belasting. Det er omtrent det samme vi så hos Qnap TS-469 Pro, som er utstyrt med den samme prosessorplattformen.
Du kan også sette harddiskene til å spinne ned etter en gitt tid uten aktivitet. Da viste måleren vår et strømforbruk på 30 watt.
For ytterligere strømsparing er det også mulig å sette NAS-en til å slå seg av og på til bestemte tider og dager i løpet av uka. Eksempelvis kan du stille den inn til å være av på nettene og dagtid dersom du jobber eller går skole, mens den kanskje kan stå på døgnet rundt i helgene.
Stillegående sak
Atom-prosessoren som sitter i Thecus N4800 trenger ikke mer kjøling enn det luftgjennomstrømmingen over kjøleribba klarer å ta unna, så på denne NAS-en er det kun én vifte å bekymre seg om.
Viftestøyen på N4800 er nesten overraskende lav. NAS-en skal selv regulere rotasjonshastigheten ved behov, men selv under høyere belastninger merket vi ikke stort til vifta, som har et et lavt volum og nøytral signatur. Så med mindre du stapper N4800 full av ekstra støyende harddisker, vil du få en ganske så stillegående NAS.
Skjermutganger til mer enn pynt
Thecus N4800 er ikke den første NAS-en vi tester som har skjermutganger, men det er den første gangen vi har mulighet til å bruke dem til noe virkelig interessant.
Blant de mange modulene som gir N4800 ekstra funksjonalitet finner du nemlig "Local Display module", en kraftig sak på nesten 400 megabyte. Denne sørger for at du kan bruke skjermutgangene til noe nevenyttig – nemlig koble en skjerm direkte til NAS-en, slik at du ikke er avhengig av å bruke en annen datamaskin på nettverket for å bruke webgrensesnittet.
Men virkelig moro blir det først når du kombinerer denne modulen med en tredjeparts modul, for da kan du faktisk bruke hele sulamitten som et slags mediesenter eller stue-PC. Atom-prosessoren skal være sterk nok til kjøre HD-video i 1080p, og det måtte vi selvfølgelig prøve ved å laste ned en VLC-modul.
Denne modulen er ikke spesielt avansert – i praksis blir det som å spille av en film på VLC i Linux. Men det fungerer upåklagelig, og vi synes det gir en ekstra verdi til NAS-en, med høyere nerdefaktor som bonus. Vi må nevne at det blant annet også finnes XBMC- og Plex-moduler å leke seg med.
For dere som lurer: Vi brukte en gammel, støvete skjerm fordi TV-laben er nede for telling på grunn av flyttingen vår. Ha miskunn.
Ytelse
NAS-er kommer i forskjellige størrelser, former og farger. Men de digitale musklene er også viktige, ettersom vi får mer og mer data som skal deles på stadig flere datamaskiner og andre enheter. Hvem vil vel ha en NAS som snegler seg av gårde eller kneler under litt belastning?
For ytelsestestene har vi brukt Intels Core 2-plattform og Windows 7 som klientens operativsystem. For at mengden RAM i mindre grad skal påvirke resultatene i visse tester, er dette begrenset til 2 GB.
Konfigurasjon | - |
Klient | - |
Hovedkort | MSI P35 Platinum |
Prosessor | Intel Core 2 Quad Q9300 (2,5 GHz) |
RAM | 2 GB OCZ DDR2 800 MHz |
Nettverkskort | Intel Pro/1000CT PCIe, gigabit ethernet |
Harddisk | Western Digital Caviar Black 640 GB, 32 MB cache |
Programvare | Microsoft Windows 7 Ultimate SP1, 32-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.34 |
NAS | - |
Harddisker | 4 x Western Digital Caviar Green 2 TB, 64 MB cache |
Filsystem | Ext4, 64 KB strip size |
Fastvare | Thecus OS 5.0 v2.03.06 |
Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter. Som vanlig har vi kjørt ytelsestestene i et enkelt JBOD-oppsett i tillegg til RAID 5.
For å ha noe å sammenligne Thecus N4800 med, har vi dratt frem testresultatene til andre firebrønnere vi relativt nylig har testet. Herunder finner vi forgjengeren N4200, den kjekke Synology DiskStation DS411 og småproffe Qnap TS-469. Sistnevnte er utstyrt med den samme prosessoren som vi finner i N4800, og burde således også være nærmest når det gjelder ytelse.
Intel NAS Performance Toolkit
Den kanskje beste indikasjonen på reell ytelse får vi av Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT), som gjør en rekke tester basert på typisk og vidt forskjellig bruk.
Thecus N4800 går hardt ut fra start, og sammen med Qnap-modellen karrer den seg til en tetplassering i de alle fleste testene. Men her ser vi også at de litt svakere NAS-ene DS411 og N4200 holder greit følge brorparten av tiden.
Med RAID 5 på plass ser vi plutselig at det blir langt mer viktig å ha en kjapp prosessor. Her er forskjellen større ned til de to svakeste modellene, mens N4800 og TS-469 Pro kniver om førsteplassen. Med et par unntak er det relativt små forskjeller i toppen.
ATTO Disk Benchmark
ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og resultatet er som forventet: N4800 og TS-469 Pro holder seg på toppen, enten det er RAID eller ikke.
NAS Performance Tester
Med dette lille programmet sjekket vi lesing og skriving med en filstørrelse på 400 MB. Resultatene er stort sett det samme som vi har sett over, selv om Thecus N4800 her er mer konsekvent på å ha den beste leseytelsen.
Teaming – ikke testet
Tidligere i artikkelen har vi også nevnt at Thecus N4800 støtter link aggregation eller teaming – et oppsett der begge de to nettverkskortene samarbeider for høyere hastigheter og bedre sikkerhet. Dette krever dog et annet oppsett, blant annet med raskere harddisker enn vi vanligvis tester med, både for NAS og på klientsiden.
Vi har derfor kun testet N4800 med en enkelt nettverksport i bruk.
Oppsummering og konklusjon
Jo flere datamaskiner du har – eller nettbrett, mobiler, spillkonsoller og andre duppedingser – jo mer nytte vil du ha av å kunne samle så mye som mulig på ett sted. Og dersom da ikke ønsker at alt skal sveve i nettskyene, kan en hjemmeserver eller liten NAS være en fin samleplass.
Men husk at en slik NAS gjerne har potensiale til å være langt mer enn et simpelt lager for filer og automatisk backup av dine datamaskiner. De fleste modellene kan for eksempel settes til å laste ned torrents og fungere som mediaserver. De litt mer avanserte modellene igjen kan ta jobben som som web-, FTP- eller e-postserver. Thecus N4800 bygger så videre på dette – her er er en NAS du kan koble rett til flatskjermen og bruke som et litt nerdete mediesenter.
Thecus N4800 har altså fått videoutganger i form av VGA og HDMI, og fysisk er nok dette den klareste fordelen i forhold til forgjengeren N4200. I tillegg er N4800 også en kjappere NAS når det gjelder ren ytelse, og nå er dessuten USB 3.0 på plass. Faktisk er N4800 enda mer stillegående også.
Ved siden av den generelle funksjonaliteten har N4800 også det lille ekstra på lur. Vi er spesielt glade i det innebygde batteriet, som gjør at vi ikke trenger kjøpe inn en ekstra UPS bare for en liten NAS.
Et annet viktig sikkerhetsaspekt er selvfølgelig at den kjører RAID uten at hastigheten må lide nevneverdig for det.
Vi testet Thecus med RAID 5, der den gjorde en god jobb – også i vår rene krasjtest. For enda mer sikkerhet kan du også sette opp boksen med RAID 6, noe som betyr at to av harddiskene kan ryke samtidig uten at du mister data eller at det går ut over oppetid.
På minussiden må vi nevne operativsystemet og webgrensesnittet, som ikke har forandret seg siden sist vi så det. Og allerede da føltes det nokså "gammeldags", både på godt og vondt. Vi savner for eksempel en veiviser eller noe annet som gjør den litt mer brukervennlig for nybegynnere, spesielt når det oppsett av brukere, mapper og rettigheter.
Et spørsmål om pris
Prisen blir en viktig faktor her. Thecus N4800 er kjapp, har innebygd UPS og videoutganger å skryte av. Dette betaler du for: Prislappen ligger på litt over fem tusen kroner. Men er ikke alt dette så veldig viktig, kan du spare et par tusen kroner eller mer ved å gå for konkurrerende modeller med omtrent samme funksjonalitet, men uten kreftene, videomulighetene og UPS-en. Eller kanskje du heller vil bruke fem store lapper på å bygge deg din egen lille hjemmeserver?
Interessant nok er kanskje forgjengeren N4200, som vi nå finner i noen nettbutikker til rundt tre tusen kroner, det mest opplagte alternativet dersom du ikke trenger videoutgangene, USB 3.0 eller den ekstra hastigheten.
Men for deg som vil ha alt – hastighet uten støy, ekstra sikkerhet og videopotensiale, vil vi likevel anbefale Thecus N4800.
+ God ytelse
+ Stillegående
+ Ekstra sikkerhet i UPS
+ Videoutganger med potensiale
- Noe tung å sette opp
- Koster litt ekstra
Et alternativ i omtrent samme prisklasse som Thecus N4800 er naturligvis Qnap TS-469 Pro. Den er enda mer funksjonsrik når det gjelder programvaren, men det er i hovedsak kun svært avanserte brukere som vil merke den store forskjellen. TS-469 Pro har HDMI ut, men denne var ikke tilknyttet noen funksjonalitet da vi testet den. Det er heller ingen UPS på Qnaps småproffe NAS.