TestThecus N4800

En NAS til nesten alt

Ja, hvorfor ikke bare koble den rett til TV-en?

Innledning

Det har gått et drøyt år siden vi tok en lang og hard kikk på Thecus' kjekke N4200 – en NAS (Network Attached Storage) vi i det store og hele hadde sansen for.

Nå har vi også fått tafset på etterfølgeren, en firebrønner som har fått modellbetegnelsen N4800. Og det er mer enn bare antall diskbrønner som den har til felles med N4200 – også utseende og funksjonalitet er stort sett det samme. Ja, på en del måter virker den som den samme NAS-en.

Og heldigvis for det. For en av de tingene vi virkelig likte på N4200 var den innebygde batteripakken som gir NAS-en en slags UPS-funksjonalitet. Denne egenskapen er videreført til N4800, og betyr at et plutselig strømbrudd ikke vil ta knekken på noen av dataene dine – for med batteriet har NAS-en tid til å slå seg av på en kontrollert måte dersom ikke strømmen kommer tilbake relativt kjapt.

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor Intel Atom D2700 (2,13 GHz, 2 kjerner, 1 MB cache)
Enhetstilkobling 4 x SATA (interne, for 2,5" eller 3,5") 1 x eSATA 2 x USB 3.0 2 x USB 2.0
Display LCD-skjerm for diskstatus og aktivitet OLED-skjerm for info og generell status
Annet Intern batterimodul (mini-UPS)
Størrelse Vekt: ca 4,8 kg (uten harddisker) Størrelse: 19,8 x 17,2 x 25,1 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris Ca. 5300 kr

Slike NAS-bokser har ganske spesialisert og begrenset funksjonalitet i forhold til vanlige PC-er. Derfor trenger de nødvendigvis heller ikke så veldig kraftig maskinvare for å gjort jobben – her blir det en balansegang mellom kost og nytte.

Sammenlignet med forgjengeren N4200, har N4800 har fått dobbelt så mye minne, en nyere og raskere Atom-prosessor, USB 3.0, utganger for lyd og bilde samt noen forandringer i kontaktoppsettet.

Dette skal vi se nærmere på allerede på neste side av testen.

Takk til Thecus som bidro med testeksemplaret.