Til hovedinnhold
Test8 stk treningsapper til mobilen

De beste appene for trening

Enten du sykler eller jogger, blir det morsommere med en god app.

Konklusjon

Rachel Nordtømme hater også å jogge. (Foto: Varog Kervarec)

NB! Vi har nå laget en ny test av treningsapper. Her finner du den nyeste testen

Vi har løpt kilometer på kilometer i byen, i boligstrøk og i skogen. Og vi har gjort det med fire mobiltelefoner festet til kroppen, slik at vi kan fortelle deg hvilken treningsapp som er den beste.

Utvalget vårt består av åtte av de mest kjente og velbrukte treningsappene på markedet. Vi har tatt utgangspunkt i at appene skal virke motiverende og samtidig gi treningen en viss kvalitetssikring.

Nettopp motivasjon er gjerne den fremste utfordringen når man skal i gang med treningen. At selv profilerte idrettsutøvere kan slite med motivasjonen, er noe Rachel Nordtømme (21) skriver under på.

– Jeg hater jogging! Men så er jeg sprinter, og du kan spørre en hvilken som helst sprinter om hun liker jogging, og du vil alltid få det samme svaret – nei!, sa Nordtømme da vi traff henne i forbindelse med innspillingen til et innslag i TV2 hjelper deg om nettopp denne testen.

Kun jogging

Vi har valgt å teste appene i forbindelse med løping og jogging, og ikke andre aktiviteter som for eksempel sykling eller skigåing.

Dette skyldes to forhold: For det første skyller det en joggebølge over landet. For det andre er jogging den enkleste formen for trening som finnes - har du to føtter og et par joggesko, er det bare å sette i gang. Det kan være greit å notere seg at selv om vi har begrenset oss til løping, kan mange av appene brukes til et vell av andre treningsaktiviteter.

Etter 170 svette app-kilometer over asfalt, bekker, stein og hoggormer (!) er vi klare til å konkludere.

Uten bruk av tilleggsutstyr

Jogging er en lavterskelaktivitet som hverken krever forutgående kunnskaper eller investeringer i dyrt utstyr.

Dette har påvirket gjennomføringen og utformingen av testen: Vi har testet appene uten bruk av tilleggsutstyr som fotsensorer, pulsmålere eller annet.

Filosofien er denne: Har du bein, kan du løpe. Har du en smartmobil med GPS-funksjon, kan du benytte en treningsapp.

Og la det være sagt først som sist: Dette er gøy! Appene klarer definitivt å tilføre treningen en ny dimensjon.

...

Klikk på bildet for å se når vi jogger med Rachel og TV2 Hjelper Deg:

Med mobilen i lomma kan du telle hvert steg du tar og hver meter du beveger deg.

Basisfunksjoner

  • Tidtaking
  • Kartlegging av treningsturen
  • Oversikt over forbrente kilokalorier
  • Samspill med sosiale medier som Facebook og Twitter
  • Personlig nettside med statistikk og formutviklingskurver basert på dine treningsdata
  • Stemmeveileder som orienterer deg underveis i treningsøkten

Knepen seier

Det er tett i toppen, og det er ikke mye som skiller topp-appene Endomondo

, Runkeeper og Runtastic i vår test. Kanskje er Endomondo best til Android og Runkeeper til iPhone, men må vi kåre en vinner peker vi på Endomondo.

Ser vi bort fra gratisversjonene, så er Endomondo den billigste av disse tre appene. Dette, samt at den gir deg muligheten til å konkurrere mot din egen pers i løyper du har løpt før, gjør at vi utpeker den til testens vinner.

Les hele testen av Endomondo

Ingen app får sekser

Når ingen av appene i testen får full pott, skyldes det at vi identifiserer et forbedringspotensial i samtlige.

For eksempel foreligger ingen av de testede programmene på fullverdig norsk. En integrasjon mot en vær- og pollenvarslingstjeneste ville bidratt til å dra testvinnerne mot en sekser, men dette er det ingen av dem som tilbyr.

Dessuten er noen best på grafer og statistikker, mens andre er best på grensesnitt og stemmeveildning – for å nevne et par eksempler. Treningsappen som er best på alt, finnes per i dag ikke – i hvert fall ikke så vidt vi vet.

De beste

Endomondo

Danske Endomondo både i gratisversjon og som utvidet versjon til 23 kroner. Vi har testet sistnevnte utgave på Android-telefonen Sony Ericsson X10 Mini, samt på en Nokia N8.

Endomondo er vår testvinner. Den er ikke best i alt, men den er gjennomgående solid og god på alt - god nok til å ta en knepen seier foran Runkeeper og Runtastic.

Ifølge utvikleren har 50.000 nordmenn lastet ned denne treningsappen. Det gjør den i så fall til et av landets mest populære treningsapper, noe som danner grunnlag for et stort nettsamfunn av brukere som deler treningsrutene sine med deg. Disse kan lastes ned til telefonen din hvis du vil prøve deg på dem.

Appen har tett integrering med sosiale medier, og tilbyr en god nettside som landingsplass for alle treningsdataene, resultatene og statistikkene dine. Fra denne nettsiden kan du velge å være med på utfordringer av typen ”hvem løper lengst i juni?”, eller finne frem til kommende arrangementer lagt inn av andre brukere.

Du får alle standardfunksjonene som tidtaking, kartfunksjon og opplesning av fakta om treningsøkten din underveis på joggeturen din.

Dine venner kan følge deg direkte mens du er ute og løper eller konkurrerer, og til og med kommentere på økten din mens du er ute i terrenget. Hvis du vil kan kommentarene leses opp for deg gjennom ørepluggene dine, noe som skaper en virtuell heiefunksjon.

Og du kan bruke stemmefunksjonen som treningsveileder og la den fortelle deg hvordan du ligger an der du forsøker å sette en ny pers i favorittløypa di.

Vil du ha mer informasjon om mulighetene som tilbys, kan du klikke deg inn på Endomondos hjemmesider.

Vår konklusjon: Testvinner. Anbefales spesielt til Android-telefoner.

Last ned »

Runkeeper

Runkeeper finnes som gratisversjon og i abonnementsbasert versjon til 28 kroner i måneden, og vi har testet begge versjonene. Du får den til iPhone og Android, og vi har testet begge deler – sistnevnte på en Sony Ericsson Xperia X10 Mini.

Runkeeper er en suksesshistorie, noe som merkes på antallet brukere. Dette er kanskje den mest utbredte treningsappen blant nordmenn, hvilket høyner sjansen for at du finner vennene dine her når du begynner å søke etter noen å få inspirasjon fra eller å konkurrere mot. Derfor er det et skår i gleden at nettopp vennesøkefunksjonen på nettsiden ikke er særlig god.

Men som treningsapp er den helproff. Den er enkel i bruk, og gir svært oversiktlige rapporter. Et godt brukergrensesnitt høyner verdien av både appen og nettsiden.

Vi noterer oss at den rapporterer noe høyt på kaloriforbrenningen; rundt regnet 10-20 prosent høyere enn de fleste andre appene i testen. Det trekker også ned at fullversjonen, takket være abonnementsløsningen, er dyr over tid.

Vår konklusjon: Anbefales. Kanskje det beste alternativet til iPhone.

Last ned »

Runtastic

Runtastic finnes både i gratisversjon, i Pro-versjon til 40 kroner og i en abonnementsbasert gullversjon til 40 kroner måneden.

Pro-versjonen har alle basisfunksjonene fra gratisvarianten, men er i tillegg uten reklame, og gir stemmeveileder, direktesporing av deg på kart mens du er ute og løper, og muligheten til å lage individuelle treningsøkter.

Gullversjonen koster 40 kroner per måned, og tilbyr i tillegg sammenligning mellom deg og vennene dine, utvidet statistikk og analyse, avansert vektovervåkning og epostleveranser av treningsrapportene dine.

Vi har testet Pro-versjonen til 40 kroner på Android-modellen Sony Ericsson Xperia X10 Mini, og vi likte det vi så.

Den gir gode, tydelige tilbakemeldinger på øret underveis. Du har mange innstillingsmuligheter å velge blant når du bestemmer hva stemmeveilederen skal gi av informasjon.

Menyene på telefonen er fine og oversiktlige. Det samme gjelder statistikken over tidligere løp. Runtastic tilbyr mange grafer med oversikt over utviklingen din over tid, skjønt enkelte av disse betinger at du abonnerer på gullversjonen.

Vår konklusjon: Anbefales.

Last ned til Android »

Last ned til iPhone »

Sports Tracker

Symbian-baserte Sports Tracker ble opprinnelige utviklet av Nokia, men selskapet overlot arbeidet til andre med virkning fra 30. juni 2010. Vi testet appen, som er helt gratis, på en Nokia N8.

Vår største innvending mot Sports Tracker er at grensesnittet ikke er det mest intuitive. Vi opplevde å ha problemer både med å avslutte tidtakingen etter endt treningsøkt, og å starte en ny sesjon neste gang vi tok den med på joggetur. Dette er basisfunksjoner det ikke skal være mulig å ta feil av.

På minussiden noterer vi også et litt gutteromsaktig preg på nettsiden, skjønt de særegne fargene bidrar til å gi den særpreg. Her finnes det heldigvis visse innstillingsmuligheter for den som foretrekker andre farger og bakgrunnsbilder.

Men Sports Tracker fungerer ellers godt, og nettsiden byr på en rikholdig oversikt med data fra tilbakelagte joggeturer, oversikter vi blir sittende å studere og fortape oss i.

Morsomt er det også at man kan velge å legge til bilder fra joggeturen til treningsrapporten, og at det hele blir tilgjengelig for dem som måtte ønske å se på disse på profilsiden din på nettet. Appen lagrer også en oversikt over musikken du lyttet til underveis.

Vår konklusjon: Dette er et godt alternativ til deg med en Nokia-telefon.

Last ned »

De dårligste

Sportypal

En app vi hadde hørt godt om og derfor hadde enkelte forventninger til, var Sportypal. Vi testet den på Android-telefonen Sony Ericsson Xperia X10 Mini.

Vi begynte å ane ugler i mosen da appen klaret å forvirre oss alt før vi hadde tatt den i bruk. Her var det ikke greit å stadfeste hvorvidt de ulike versjonene av appen var gratis eller ei. Vi endte til slutt opp med en gratis 30-dagers test av den mest avanserte utgaven.

Sportypals nettsider var nede første gang vi skulle bruke appen. Dermed fikk vi verken studert profilsiden vår eller vist fram løpeturen vår på Facebook.

Sportypal er på sporet av noe, men kludrer det til med et grensesnitt som ikke er godt nok verken på telefonen eller på nettsidene sine. De får likevel pluss for å tilby en ganske lekker 3D-fremvisning av profilen på løypene du har jogget.

Vår konklusjon: Styr unna.

Last ned »

Nike+

Nike har gjort kort prosess med sin treningsapp Nike+: Den finnes kun til iPhone. Du finner den i App Store til en pris av 11 kroner.

En fordel med Nike-appen, er at den tilbyr treningsprogrammer. Ved hjelp av disse kan du trene deg helt fra nybegynnernivå, her definert som at du ikke klarer å jogge, til du klarer å løpe fem kilometer, ti kilometer, en halvmaraton eller en skikkelig maraton.

Appen har dessuten en av testens lekreste grensesnitt.

Og motiveres du av oppmuntrende ord fra kjente idrettsutøvere, skal du vite at disse dukker opp når du har trent godt. Selv opplevde vi å få skryt av Lance Armstrong og Paula Radcliffe etter endt økt.

Men løsningen er litt tynn, og vi savner informasjon om høydeprofilen på løypa vi har lagt bak oss eller hvor lang tid vi brukte på hver enkelt kilometer underveis. Og selv om den lar deg konkurrere mot deg selv ved at du kan legge opp til å løpe raskere eller lengre enten i tid eller kilometer enn du gjorde sist, så mangler den funksjonen for som lar deg konkurrere mot din egen pers i en bestemt løype.

Nike+ rapporterer gjennomgående litt for kort på tilbakelagt distanse.

Vår konklusjon: Det finnes bedre alternativer.

Last ned »

Runmeter

En annen app som heller ikke får vår anbefaling, er Runmeter. Denne finnes kun til iPhone, og koster 29 kroner.

Den skiller seg ut ved at den er det produsenten omtaler som telefonsentrisk. Dette betyr at alle data finnes, behandles og presenteres på mobiltelefonen, uten samarbeid med en ekstern nettside.

Enkelte vil kanskje mene at dette er et pluss, ettersom det blir mindre styr å forholde seg til. Vi mener derimot at dette senker kvaliteten på appen.

På den annen side lar Runmeter deg bestemme, fra en rikholdig meny, hvilke opplysninger du ønsker tilgang til gjennom stemmeledsageren under selve treningen.

Vi hadde enkelte problemer under installasjonen. Dette gjorde at vi ikke fikk tatt i bruk alle de funksjonene vi ville på testens første dag.

På en av treningsturene opplevde vi dessuten at appen stoppet å registrere data før økten var avsluttet. Runmeter synes dessuten å rapportere i overkant høyt på kaloriforbrenningen.

Vår konklusjon: Styr unna.

Last ned »

My Tracks

Testens jumbo er My Tracks fra Google. Vi testet denne på Android-mobilen Sony Ericsson X10 Mini.

På lik linje med mye annet fra Google, er også My Tracks gratis. Men det hjelper fint lite når ting ikke virker.

Vår erfaring er at den ikke rapporterer kaloriforbrenning, at den blander sammen data fra ulike joggeturer, og at den ikke tilbyr deg en egen profilside på nettet som landingsplass for alle treningsdataene dine.

Den er ment å skulle samarbeide med Google Docs, Google Maps og Google Fusion Table, men dette fikk vi knapt nok til å virke. Grensesnittet er forsøkt holdt enkelt, men resultatet er en overforenklet app som skuffer stort.

Til alt overmål krasjet appen flere ganger, før den til slutt reinstallerte seg selv uten forvarsel. Dette medførte at data fra tilbakelagte løpeturer var borte for alltid.

Vår konklusjon: Styr unna.

Last ned »

Mer om
annonse