Til hovedinnhold
GuideTreningsapper og pulsmåling

Appene som får deg i form

Med disse treningsappene på mobilen kommer du i form, og blir kvitt overflødige kilo.

Du trenger ikke et dyrt medlemskap på treningsstudio for å komme deg i form. Alt du trenger er noe som hjelper deg å holde motivasjonen oppe; en app til mobilen.

Les også: De beste appene for trening

Med en treningsapp på mobilen blir det morsommere å trene, og du og vennene dine kan lettere motivere hverandre. Flere av appene lar deg konkurrere mot venner og bekjente, og publisere resultatene på Facebook eller Twitter hvis du vil. Noen apper lar deg til og med varsle på Facebook at du nettopp har lagt ut på en løpetur, så kan vennene dine følge med på et kart mens du løper. Eller du kan la løpeturen forbli en hemmelighet, og velge om du vil offentliggjøre resultatet først når du vet om du klarte å komme i mål på en god tid.

De fleste treningsapper fungerer ved at den innebygde GPS-en i mobiltelefonen registrerer bevegelsene dine når du er ute og går, løper eller sykler. Når du er ferdig med treningsøkten får du full oversikt over kaloriforbruk, gjennomsnittsfart, distanse, og annen relevant informasjon. Du vil også kunne se treningsrunden plottet inn på et kart, og har du en pulsmåler kan du se hvordan pulsen din har vært i løpet av treningsøkten.

I artikkelen har vi valgt å fokusere på iPhone og Android, men enkelte av appene finnes også til andre plattformer, som Symbian.

Disse treningsappene er best

Det finnes ganske mange treningsapper å velge mellom, og hvilken du bør velge avhenger både av personlig smak og behag – og hvilke funksjoner du har behov for. Mens noen apper, som Nike+, først og fremst er beregnet på løping, fungerer andre apper med mange ulike treningsformer. Hvilken treningsapp vennene dine bruker er også en viktig del av beslutningen. Velger du samme app som vennene dine, er det lettere å motivere hverandre.

Mobilen.no har testet ti ulike treningsapper, og kåret Endomondo til Best i test på Android og iPhone. Runkeeper kom på en god andreplass. Begge appene fungerer både til løping, skigåing, sykling og andre aktiviteter.

Runkeeper og Endomondo kommer ut best i vår test av treningsapper. Nike+ (lengst til høyre) har forbedringspotensiale, men har et enkelt og greit brukergrensesnitt.

Her kan du lese testen av alle de åtte treningsappene, og finne den som passer best til ditt behov.

Pulsmåling

Du trenger ikke tilleggsutstyr for å bruke treningsappene – men de mest ivrige vil kanskje investere i en pulsmåler. Det er nemlig ikke bare toppidrettsutøvere som har utbytte av pulsmåling. Vet du hva pulsen din er, kan du trene med riktig intensitet – i stedet for å gi "full gass" hele tiden. Ved å variere mellom høy og lav intensitet, vil du kunne få mer effekt av treningen. En pulsmåler koster fra rundt 400 kroner og oppover.

Wahoo Blue HR gir deg pulsmåling på iPhone 4S. Har du en eldre iPhone-modell, trenger du et ANT+-pulsbelte og en spesiell adapter.

Mange av treningsappene støtter pulsbelter du fester rundt brystet. Android-telefoner støtter Bluetooth-pulsbelter, noe iPhone inntil nå ikke har gjort. I desember lanserte imidlertid Wahoo det første Bluetooth-pulsbeltet som fungerer på iPhone 4S. Pulsbeltet har navnet Wahoo Blue HR, og er et såkalt "Bluetooth Smart"-produkt. Bluetooth Smart er navnet på en ny type batteridrevet Bluetooth 4.0-tilleggsutstyr som baserer seg på sensorer, og som takket være en ny metode for dataoverføring har et langt lavere strømforbruk enn tradisjonelt Bluetooth-tilbehør.

Enkelte mobiltelefoner, blant annet fra Sony Ericsson, støtter en standard som kalles ANT+. Har du en slik telefon, kan du koble til et ANT+-kompatibelt pulsbelte. Fordelen med ANT+ fremfor Bluetooth før 4.0-versjonen er lavere strømforbruk. Blant annet Garmin, Wahoo og Adidas lager ANT+-belter.

Har du en iPhone 3, 3GS eller 4, må du også bruke et pulsbelte med ANT+, men da trenger du i tillegg en spesiell adapter som plugges inn i ladeinngangen på telefonen. Dette er dessverre ikke helt uten ulemper. For det første stikker adapteren ut, slik at telefonen ikke passer sammen med mange av de ulike treningsarmbåndene som finnes. I tillegg har vi selv opplevd at det etter en tids bruk kan oppstå dårlig kontakt som gjør at pulsen ikke registreres.

Med en pulsmåler tilkoblet mobilen får du oversikt over både fart, distanse og puls (rød graf).

Pulsklokkeprodusenten Polar har sin egen proprietære løsning for overføring av signaler fra sine pulsbelter, og beltene som leveres med pulsklokkene fungerer såvidt vi vet ikke med noen mobiltelefoner. Polar leverer imidlertid også Bluetooth-pulsbelter, men disse fungerer ironisk nok ikke med Polars pulsklokker – kun med smarttelefoner.

Er du "avhengig" av Polar-pulsklokken, er du med andre ord nødt til å bruke to pulsbelter for å få pulsmåling både på pulsklokken og på mobilen. Tungvint – men våre tester viser at det fungerer. Eiere av Garmin-pulsklokker klarer seg med ett ANT+-pulsbelte som kommuniserer med både pulsklokken og mobilen, selvfølgelig forutsatt at du har en mobiltelefon som støtter ANT+ eller en iPhone med ANT+-adapter.

Med et slikt armbånd slipper du at mobilen skades av fukt, noe som kan være et problem hvis du oppbevarer den i lommen.

Oppsummert:

  • Har du en Android-telefon som ikke støtter ANT+: Kjøp et Bluetooth-pulsbelte.
  • Har du en Android-telefon med ANT+: Kjøp et ANT+-pulsbelte, da varer mobilbatteriet lenger
  • Har du en iPhone 3, 3GS eller 4: Kjøp et ANT+-pulsbelte og en ANT+-adapter
  • Har du en iPhone 4S: Kjøp et Bluetooth Smart-pulsbelte (Bluetooth 4.0), så slipper du adapter
  • Har du en Symbian-telefon: Kjøp et Bluetooth-pulsbelte

Svette ødelegger mobilen

Før du begynner å trene med mobilen bør du ta noen forholdsregler. En plutselig regnbyge er ikke det eneste som kan ødelegge en mobiltelefon. Legger du telefonen i lommen risikerer du at den skades enten av kondens eller av svette. Mobiltelefonen i innerlommen i treningsjakken er med andre ord ikke en god idé.

Det finnes mange forskjellige vannavvisende armbånd som du fester rundt overarmen og plasserer mobilen i. Noen er tilpasset bestemte mobiltelefoner, som iPhone, mens andre er av universaltypen som passer de fleste smarttelefoner. Både Runkeeper og Endomondo selger denne typen armbånd i sine nettbutikker, i tillegg til at du selvfølgelig får kjøpt dem i de fleste velutstyrte sportsforretninger.

Sony Ericsson Xperia Active er en vanntett treningsmobil som tåler en støyt.

Alternativet til et armbånd, er å kjøpe en vanntett mobiltelefon. Sony Ericsson Xperia Active er en Android-mobil som er rask og enkel å bruke, og som tåler både regnvær og å falle i bakken.

Les testen av Sony Ericssons treningsmobil her.

Et annet alternativ er Motorola Defy+, som ikke er spesielt beregnet på trening – men som er IP67-sertifisert, og dermed tåler både vann og støv.

Les testen av Motorola Defy+ her.

Les også:

Dansk Endomondo-utvikler ville gjøre det morsommere å trene

Dra på skattejakt med mobilen.

annonse