Til hovedinnhold

Mobilen kan få deg opp av sofaen

KOMMENTAR: Vi tror mobilen er et undervurdert verktøy i kampen mot fedme.

Det har vært mye fokus på fedme og fedmeoperasjoner blant yngre i media i det siste. Bivirkningene av fedmeoperasjonene er ikke kjent, og det er ingen tvil om at forebygging av problemet er langt bedre.

Vekta til undertegnede viser fire kilo mer enn sist jeg sto på dingsen, i tillegg til å blinke "low batt". Det er riktignok mer enn et halvt år siden sist jeg sto der, og det skal få fortsette i veldig mange år før fedme er et beskrivende ord, men utvilingen er likevel gal og kan jo ikke fortsette i lang tid. "Low batt"-problemet var enkelt å fikse, men hva gjør man for å fikse det andre problemet?

Vi er overbevist om at et par apps til mobiltelefonen kan være til veldig stor hjelp for de som vil komme seg opp av sofaen - ikke først og fremst for å raskt kvitte deg med noen kilo, men for å endre tankegangenen om at aktiviteter er noe herk.

Trening kan være noe dritt

Vi forstår de som ikke vil løpe på et transportbånd sammen med andre svette, selvopptatte mennesker. Musikken er forferdelig og det er varmt og klamt på treningssenteret. Å jogge på asfalten er en annen populær treningsmetode som kanskje kan få trening til å være mer negativt ladet enn det bør være for mange.

Hvis du liker naturen, er det kanskje mye bedre å gå i skogen eller på fjellet noen ganger i uken. Selv om du går på samme sted hver gang er det neppe kjedelig. En kveld er det fullmåne, nye dyrespor dukker opp etter gårdagens snøfall, når våren kommer dukker det opp stadig flere fuglelyder, vegetasjonen endres og så videre. Å ta en spasertur eller sykkeltur i boligstrøk for å se på bygninger, hager eller aktiviteter er et annet alternativ.

Men selv om du finner en aktivitetsform som du liker, kan dørstokken virke som et solid hinder. Det er her mobilen din kommer inn.

Også i sentrumsområder er det mange punkter å besøke.

Nerdenes favoritt: Geocaching

For å komme deg opp av sofaen lettere, kan det være en veldig god idé å laste ned et geocaching-program, som for eksempel c:geo hvis du har Android. Her får du opp et kart med imponerende mange punkter spredt ut over hele verden. Når du blar rundt på kartet, finner du garantert et eller annet punkt i nærheten som du får lyst å sjekke ut nærmere. Det kan være et punkt med god utsikt over et område, en trehytte i skogen, en spesiell bygning midt i byen eller bare et sted med en spesiell historie. Kanskje er det spennende punkter rett i nabolaget.

Når du går fort forbrenner du 384 kcal per time, ifølge Forbrukerportalen. De som jogger forbi deg forbrenner til sammenligning 666 kcal i timen. Dessuten forbrenner du mer jo tyngre du er. Å gå til forskjellige geocacher kan altså være helt utmerket måte å brenne fett på. For mange er det bedre å gå i to timer enn å jogge i én time.

Når du i tillegg må bruke GPS for å finne fram til et spennende punkt, er det lett å glemme at du faktisk trener.

Endomondo ble vår testvinner i test av treningsapplikasjoner.

For raskere framgang: Treningsapper

Vil du trene litt mer målrettet, kan en treningsapp være til stor hjelp. Ordet treningsapp høres ut til å passe best til de som raser oppover de bratteste bakkene på rulleski iført kondomdrakter som ser mer ut som kroppsmaling, men treningsapper passer også vanlige folk.

Undertegnede lastet ned treningsappen Endomondo, og prøvde den på en skitur med hodelykt under stjerneklar himmel. Ikke bare kan den fortelle akkurat hvor langt du går og vise det på et kart, men den forteller også hvor mange kalorier du har forbrent - noe som kan være motiverende. Du kan også stille inn slik at du vil slå egne rekorder.

På toppen av dette kan du la appen skryte hemningsløst av turene dine på Facebook, og du kan la vennene dine se nøyaktig hvor du er og hvilken hastighet du holder hvis du måtte ønske det.

Hvis du begynner å bli virkelig opptatt av målrettet trening etter hvert, kan det være greit å vite at du får kjøpt egen pulsmåler som du kan bruke sammen med treningsappen.

Her kan du lese mer om målrettet trening med mobilen »

Trapp eller heis

De dagligdagse aktivitetene som å velge trappen foran heisen, gå i en halvtime til jobben i stedet for å ta bussen eller hugge litt ved for sine foreldre er kanskje undervurdert. Hvis du i tillegg får opp aktivitetsnivået ditt med geocaching eller treningsapper må du spise mye usunt for at kcal-regnskapet skal gå i gal retning.

Denne kommentaren koker ned til en oppfordring til alle som beveger seg mindre enn de bør i hverdagen. Vi tror geocaching kan være en veldig fin inngang til et mer aktivitetsfylt liv for mange, mens treningsapper definitivt kan hjelpe de som trener målrettet med å få raskere resultater. Prøv!

annonse