TestSony Xperia Z3

Xperia Z3 en mobiltelefon til å begjære

Sonys toppmobil er blitt enda heftigere.

Design, skjerm og menyer

Sony Xperia Z2 høstet anerkjenelse fra en uvanlig samstemt teknologipresse. Nå er oppfølgeren her, i form av Xperia Z3. Tilsynelatende er det den samme telefonen som før i en ny og enda litt lekrere innpakning. Men selv om endringene ikke er så åpenbare, er de store nok til å sikre at Sony igjen kan sloss om tronen som markedets beste Android-mobil.

Nå er det bare seks måneder mellom de to modellene, og den som ventet at Sony vil skape en revolusjon med Z3 er muligens litt betuttet over at det ikke skjedde. Her har Sony tatt små skritt, men de går i alle fall i riktig retning.

Nå ville det også være galskap å kaste arven fra Z2 på båten og starte på nytt med blanke ark. Xperia Z2 har vært en suksess, og Sony holder seg stort sett til den samme oppskriften.

Gjenkjennelig design

Men selv om formspråket er lett gjenkjennelig, er telefonen faktisk fullstendig redesignet. Rammen fra Z2 er erstattet med en rundere kant. Hjørnene på telefonen er gjort mer motstandsdyktige mot støt, som når du mister telefonen i bakken. Minnekortet er flyttet fra porten der ladekontakten sitter, og har nå havnet under samme lokk som SIM-kortet. SIM-kortet er av den nyeste typen, kalt nano-SIM, mens Z2 bruker micro-SIM. Det betyr at du antakelig må bestille nytt SIM-kort når du kjøper Z3. En del av de nye modellene fra Apple, HTC, LG og Nokia bruker slike SIM-kort, og nå kommer altså Sony og Samsung etter.

Forskjellen på Z2 (under) og Z3 er tydelig, men ikke enorm.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Til dette kommer at portene nå er avrundet i endene, høyttaleren i bunnen av telefonen er flyttet (det er fremdeles stereolyd i telefonen), og telefonen har trimmet av seg noen tidels millimeter i alle retninger. Vekten er også redusert fra 163 til 152 gram. At telefonen er blitt over 10 prosent tynnere er nok det du lettest legger merke til. At den er 0,8 millimeter kortere og 0,3 millimeter smalere ser du neppe ved første øyekast.

Vi tar også med at telefonen er vanntett, forutsatt at alle lukene er stengt. Hodetelefonutgangen er uten luke, men er vannsikret innenfra.

Superskjerm med mer lys

Skjermen er svært god.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermen måler 5,2 tommer, og har full-HD-oppløsning. Det er tilstrekkelig høy oppløsning til at bildet blir knivskarpt. Å øke antallet piksler ytterligere har ingen hensikt, med mindre du samtidig øker skjermstørrelsen. Den nye telefonen har imidlertid fått høyere lysstyrke enn den gamle, og er følgelig enda mer lesbar i sollys.

Ut over dette er det bare å konstatere at Sony nok en gang leverer en knallskjerm med gode farger, god innsynsvinkel og fine kontraster. Dessuten kan du gjøre endringer i skjerminnstillingene om du ønsker det. Skjermen benytter teknologiene Triluminos, som gir variert bakgrunnsbelysning, og X-Reality Engine, som frisker opp farger i sanntid.

Små endringer i menyene

Menyene er også pusset opp, men det handler om små endringer. Ikonet for å velge applikasjonsmeny er blitt rundt, de to første tallene i klokken har fått fetere fonter, og det er lagt til en indikator som viser hvilken startskjerm du er på. Det er gjort noen små endringer i menyene, som at muligheten for å velge antall hurtiginnstillinger i varselpanelet og redigere rekkefølgen på dem nå er tatt bort fra tilpasningsmenyen. Du kan fremdeles gjøre disse tilpasningene direkte i varselpanelet.

Fargetemaene har fått nye navn og litt andre fargetoner. Mens de før hadde fancy navn som Air, Earth, Heath, Silk osv, heter de nå Blå, Grønn, Oransje, Hvit osv. I tillegg har du fått et valg som veksler mellom alle fargene. Flere temaer kan kjøpes for snaut 7 kroner stykket. Disse temaene gir deg mer eller mindre omfattende designendringer i bakgrunner, menyer og plattformkomponenter.

Tilpasningsdyktig skjermtastatur

Tastaturet er som før, med mulighet for å velge ulike skall, som egentlig bare er et valg mellom lyse taster, mørke taster eller lyse taster med mørke valgtaster. Sistnevnte er standardvalget. Du kan også legge til snarveitast til smilefjes-ikoner, eller en tast som lar deg lese inn meldingen med stemmen din.

I tastaturmenyen velger du også om du vil ha vibrasjoner, lyder eller ingen tilbakemelding fra tastene når du skriver, og du kan aktivere hurtigskriving med strøk fra bokstav til bokstav.