Til hovedinnhold
TestSony Xperia Z3

Xperia Z3 en mobiltelefon til å begjære

Sonys toppmobil er blitt enda heftigere.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Design, skjerm og menyer

Sony Xperia Z2 høstet anerkjenelse fra en uvanlig samstemt teknologipresse. Nå er oppfølgeren her, i form av Xperia Z3. Tilsynelatende er det den samme telefonen som før i en ny og enda litt lekrere innpakning. Men selv om endringene ikke er så åpenbare, er de store nok til å sikre at Sony igjen kan sloss om tronen som markedets beste Android-mobil.

Nå er det bare seks måneder mellom de to modellene, og den som ventet at Sony vil skape en revolusjon med Z3 er muligens litt betuttet over at det ikke skjedde. Her har Sony tatt små skritt, men de går i alle fall i riktig retning.

Nå ville det også være galskap å kaste arven fra Z2 på båten og starte på nytt med blanke ark. Xperia Z2 har vært en suksess, og Sony holder seg stort sett til den samme oppskriften.

Gjenkjennelig design

Men selv om formspråket er lett gjenkjennelig, er telefonen faktisk fullstendig redesignet. Rammen fra Z2 er erstattet med en rundere kant. Hjørnene på telefonen er gjort mer motstandsdyktige mot støt, som når du mister telefonen i bakken. Minnekortet er flyttet fra porten der ladekontakten sitter, og har nå havnet under samme lokk som SIM-kortet. SIM-kortet er av den nyeste typen, kalt nano-SIM, mens Z2 bruker micro-SIM. Det betyr at du antakelig må bestille nytt SIM-kort når du kjøper Z3. En del av de nye modellene fra Apple, HTC, LG og Nokia bruker slike SIM-kort, og nå kommer altså Sony og Samsung etter.

Forskjellen på Z2 (under) og Z3 er tydelig, men ikke enorm.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Til dette kommer at portene nå er avrundet i endene, høyttaleren i bunnen av telefonen er flyttet (det er fremdeles stereolyd i telefonen), og telefonen har trimmet av seg noen tidels millimeter i alle retninger. Vekten er også redusert fra 163 til 152 gram. At telefonen er blitt over 10 prosent tynnere er nok det du lettest legger merke til. At den er 0,8 millimeter kortere og 0,3 millimeter smalere ser du neppe ved første øyekast.

Vi tar også med at telefonen er vanntett, forutsatt at alle lukene er stengt. Hodetelefonutgangen er uten luke, men er vannsikret innenfra.

Superskjerm med mer lys

Skjermen er svært god.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermen måler 5,2 tommer, og har full-HD-oppløsning. Det er tilstrekkelig høy oppløsning til at bildet blir knivskarpt. Å øke antallet piksler ytterligere har ingen hensikt, med mindre du samtidig øker skjermstørrelsen. Den nye telefonen har imidlertid fått høyere lysstyrke enn den gamle, og er følgelig enda mer lesbar i sollys.

Ut over dette er det bare å konstatere at Sony nok en gang leverer en knallskjerm med gode farger, god innsynsvinkel og fine kontraster. Dessuten kan du gjøre endringer i skjerminnstillingene om du ønsker det. Skjermen benytter teknologiene Triluminos, som gir variert bakgrunnsbelysning, og X-Reality Engine, som frisker opp farger i sanntid.

Små endringer i menyene

Menyene er også pusset opp, men det handler om små endringer. Ikonet for å velge applikasjonsmeny er blitt rundt, de to første tallene i klokken har fått fetere fonter, og det er lagt til en indikator som viser hvilken startskjerm du er på. Det er gjort noen små endringer i menyene, som at muligheten for å velge antall hurtiginnstillinger i varselpanelet og redigere rekkefølgen på dem nå er tatt bort fra tilpasningsmenyen. Du kan fremdeles gjøre disse tilpasningene direkte i varselpanelet.

Fargetemaene har fått nye navn og litt andre fargetoner. Mens de før hadde fancy navn som Air, Earth, Heath, Silk osv, heter de nå Blå, Grønn, Oransje, Hvit osv. I tillegg har du fått et valg som veksler mellom alle fargene. Flere temaer kan kjøpes for snaut 7 kroner stykket. Disse temaene gir deg mer eller mindre omfattende designendringer i bakgrunner, menyer og plattformkomponenter.

Tilpasningsdyktig skjermtastatur

Tastaturet er som før, med mulighet for å velge ulike skall, som egentlig bare er et valg mellom lyse taster, mørke taster eller lyse taster med mørke valgtaster. Sistnevnte er standardvalget. Du kan også legge til snarveitast til smilefjes-ikoner, eller en tast som lar deg lese inn meldingen med stemmen din.

I tastaturmenyen velger du også om du vil ha vibrasjoner, lyder eller ingen tilbakemelding fra tastene når du skriver, og du kan aktivere hurtigskriving med strøk fra bokstav til bokstav.

Teknologi og funksjoner

Telefonen støtter alt av frekvenser, og kan brukes over det meste av verden, også med 4G. Unntaket er i rene CDMA-nett, som i Japan og Sør-Korea. I disse landene er det støtte for 4G LTE, men ikke for GSM.

Maskinvaren i Xperia Z3 er den samme som i Xperia Z2, men prosessoren jobber med en litt høyere klokkefrekvens. Det betyr at den har en Snapdragon 801-brikke, med en firekjernet Krait 400 klokket til 2,5 GHz. Dette er en av de kraftigste prosessorene på markedet, og under kan du se flere detaljer om hvordan den hevder seg i forhold til konkurrentene.

Kinesisk satellittnavigasjon

Vi tar med at telefonen støtter minnekort, og at den har FM-radio. Som en kuriositet kan vi også ta med at den i tillegg til å finne sin posisjon med det amerikanske sattellittsystemet GPS og russiske GLONASS, også støtter det åpne kinesiske posisjonssystemet Beidou.

Hvor stor den praktiske nytten er skal være usagt.

Bloatware

Sony har en lei uvane med å legge til «gratisprogrammer» som bare er gratis en liten stund. På Xperia Z3 finner vi både Garmin navigasjon, Officesuite Premium og AVG Antivirus Pro. Sistnevnte inneholder reklame, og kan brukes fritt i 180 dager. Deretter er det bare å betale, eller avinstallere.

Med støtte for både ANT+ og Bluetooth 4.0 Low Energy Mode, er telefonen klar for tilkobling av en rekke ulike tilbehør, som treningsklokker, pulsbelter og liknende. Ettersom telefonen også er vanntett, kan du bruke den som treningsmedhjelper uten å bekymre deg for at telefonen skal bli våt.

3DMark Ice Storm Unlimited.
AnTuTu.
Geekbench 3 multicore.

Smart Connect

Du kan bestemme hva telefonen skal gjøre når du kobler til ekstrautstyr.

Telefonen har noe som kalles Smart Connect. Det betyr at den kan utføre enkelte operasjoner automatisk. Den kan for eksempel begynne å spille fra Spoify hver gang du kobler til hodetelefoner, eller den kan skille mellom ulike trådløse headsett, og gjøre ulike oppgaver automatisk. Da kan du for eksempel ha musikk på ditt private hodesett, og en annen profil om du bruker telefonen i en sentalbordløsning med callcenter-hodetelefon.

Du kan også ha ulike aktiviteter knyttet til ulike tider på døgnet.

Logger livet ditt

Sony har også lagt til en «livslogg», der du kan følge med på alt fra trening og kaloriforbruk, til hvor mye du har lest.

Batteriet er litt krympet, sammenliknet med forgjengeren. Nå er det 3100 mAh, mot tidligere 3200 mAh. Batteriet er likevel blant de største i denne klassen. Bedre strømstyring skal sørge for at brukstiden for Z3 er økt betydelig i forhold til Z2. Blant annet skal grafikkprosessoren slå seg av hver gang bildet på skjermen står i ro, for så å vekkes når det settes i bevegelse. Det gir besparelser når du leser statisk innhold på skjermen, men har liten betydning om du spiller spill eller ser på film. Det betyr også at du kan spare litt på batteriet ved å skru av animasjoner.

Vi får ikke to fulle dager ut av Z3, slik Sony antyder, men så har vi også brukt telefonen intenst i dagene vi har testet den.

Kontorbruk

Premiumversjonen gir deg stavekontroll i OfficeSuite 7.

Vil du bruke mobilen som planleggingsverktøy, er kalenderen i Sony Xperia Z3 et godt utgangspunkt. Her kan du legge inn avtaler direkte fra Exchange-invitasjoner, og du får god oversikt via dag-, uke- eller månedsvisning. Til dette kommer agendavisning som henter kommende avtaler, og oppgavevisning. Oppgaver kan synkroniseres med Google, men ikke med Exchange.

Du kan legge til visning av ukenummer, og nasjonale helligdager for ett eller flere land. Kalenderen kan vise værvarsel, og du kan kombinere Exchange- og Google-kalendere i samme visning.

Officeløsningen er OfficeSuite 7, men premiumvarianten får du bare bruke i 30 dager. Deretter må du kjøpe lisens om du fremdeles vil ha tilgang til alle funksjonene i programmet. Ekstrafunksjonene du får med premium er stavekontroll, oppslag i Oxford Dictionary of English, QuickWrite med ordforslag og en PDF-skanner. Klarer du deg uten dette, kan du fremdeles åpne, lese, opprette og redigere dokumenter på telefonen.

E-postleseren er også svært god.

God lydkvalitet på samtaler

Kvaliteten på samtalelyden er god, men høyttalerspalten er ikke så stor. Hører du ikke hva som blir sagt, kan det være at du dekker spalten med øret. I så fall er det bare å flytte litt på telefonen.

I tiden vi har testet telefonen har vi ikke hatt problemer med radiofølsomheten, men vi merker oss at det noen ganger kan ta lang tid å komme igang med nettaktiviteter når telefonen er i Telenors 4G-nett.

Stabil telefon

De fleste nye telefoner har en og annen bug som blir fikset med programvare. Vi oppdaget at det automatiske oppsettet av Exchange på Z3 gav oss en IMAP-tilkobling, slik at kontaktene og kalenderen ikke ville la seg synkronisere. Dette løste vi ved å bytte port manuelt, men det er litt pussig at ikke Z3 fikset dette av seg selv, slik Z2 gjorde.

En gang har vi også opplevd at kameraet har frosset, slik at vi har vært nødt til å slå telefonen helt av og på igjen for å komme videre. Men ellers har telefonen vært både stødig og stabil.

Underholdning og kamera

Den skarpe og gode skjermen, kombinert med all verdens nettforbindelser og en kraftig prosessor, gjør sitt til at dette en en underholdningsmobil av rang. Kameraet er ikke endret fra Z2, men så hadde også Z2 et svært godt kamera. Det tar bilder med 20,3 megapiksler, og du kan ta bilder med brukbart resultat også i innebelysning.

Bruker du den dedikerte kameratasten er kameraet klart til å ta bilder på under ett sekund. Det er imponerende raskt.

Frontkameraet tar bilder med en oppløsning på 2,2 megapiksler.

Kameraet har en oppløsning på 20,3 megapiksler.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kamera-apper

Sony har tidligere satset på å legge til en rekke apper i kameraet, slik at du raskt kan velge den måten å ta bilder på som passer for anledningen. Her er fremdeles mulighet for å legge til en drøss forskjellige effekter. Du kan også filme i slow motion, eller med 4K-oppløsning. En ny app gir deg mulighet for å sende levende bilder direkte til Youtube, om du vil at noen skal kunne følge dine aktiviteter på direkten.

Dette er en bedre løsning enn Bamboozer til Facebook, som var en av nyhetene på Xperia Z2. Appen for strømming til Youtube kan forøvrig også lastes ned til Z2. På samme måte kan du laste ned nye kameraapper til Z3, etter hvert som disse dukker opp.

Ved filming i 4K øker temperaturen i kameraet. Når du begynner å filme kommer det opp en advarsel om at kamera-appen vil slå seg av om temperaturen blir for høy. Hvor raskt temperaturen stiger avhenger av hvor mye autofokusen må jobbe. Hos oss stopper kameraet etter ca. 8 minutter kontinuerlig opptak. Det er ikke så mye å skryte av, i alle fall ikke om målet er å filme en fotballkamp, ungenes skoleforestilling eller andre hendelser som varer over en viss tid.

Heldigvis blir ikke telefonen like raskt overopphetet ved vanlig HD-opptak.

Kameraet er svært bra.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

God filmstøtte

Filmstøtten i Xperia Z3 er bred nok til at du kan spille det aller meste uten å måtte konvertere filene først. Er du filmentusiast som gjerne laster ned en sesong eller to av favorittseriene dine, kan minnet på 16 GB bli litt snaut. Da er det greit å vite at denne telefonen støtter MicroSD-kort opp til 128 GB. Å benytte minnekort fremfor å ha større minne i telefonen, gjør at telefonen blir rimeligere i innkjøp.

Ved filmavspilling kan du velge om du vil benytte Bravia-teknologi for bildeforbedring. Velger du dette får du klarere farger og bedre kontrast på blasse videofiler. Er videofilene gode i utgangspunktet, vil du merke mindre til denne effekten.

Den skarpe og klare skjermen er god til film.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

God musikkspiller

Musikkinteresserte kan fremdeles sette sin lit til at Sony innfrir. Merkevaren Walkman lever fremdeles, og selv om det er lenge siden dette var synonymt med bærbare kassettspillere med hodetelefoner, har navnet fremdeles et godt rykte å ta vare på.

Walkman-spilleren tar seg av både lokalt innhold, og musikk fra Sonys egen tjeneste, Music Unlimited. Hvis du ikke ønsker å bruke Music Unlimited kan du skru av tjenesten helt. Da slutter musikkspilleren å vise forslag fra denne tjenesten.

Sony kan musikk. Kobler du til et hodesett kan telefonen starte apper automatisk. Her har vi startet Spotify på denne måten.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Spilleren har en god design, og er enkel i bruk. Du kan velge mellom flere måter å sortere innholdet ditt på, og du kan også sortere innhold etter mappene de ligger i. Dermed kan du enkelt organisere musikksamlingen din.

Walkman-spilleren kan også hente informasjon om musikken din. Et kjapt menyvalg setter telefonen i gang med å identifisere låter, og å laste ned informasjonen om dem. Du kan få telefonen til å laste ned informasjon for all musikken på en gang, men det tar litt tid om du har et stort bibliotek.

Her er det også funksjoner for å finne frem musikkvideoer på Youtube, artistinformasjon på Wikipedia, og sangtekster for låtene. Telefonen kan også finne frem til karaokevideoer på nett.

Her er noen bilder vi har tatt med Z3:

Konklusjon

Sony Xperia Z3 er en mobiltelefon for entusiaster. Den har alt som finnes av tilgjengelig teknologi, og vil være et naturlig valg enten du er opptatt av kamera, film, musikk, nettsurfing eller trenger en god telefon som også kan løse mange kontoroppgaver.

Klar for trådløs betaling

Den er klar for trådløs betaling med digital lommebok og NFC, og den kan brukes på treningsturer i sprutregn. Lurer du på hva NFC er? Det er en innebygget liten radiobrikke med svært kort rekkevidde. Brikken sørger for at telefonen kan koble seg til betalingsterminaler, dørlåser og andre NFC-enheter ved at telefonen holdes mot en leser.

Du kjenner antakelig teknologien fra heiskort eller trådløse nøkkelkort.

Les mer om NFC: Nå kan du snart betale i butikken med mobilen »

Skikkelig allrounder

Xperia Z3 kan lades i dokk, så du slipper å åpne ladekontakten.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tidligere var det gjerne én mobiltelefon som utmerket seg med det beste kameraet, og en annen som var best til spill, film eller musikk. Sony Xperia Z3 er i toppsjiktet på alt. I tillegg er den kompakt i forhold til andre mobiler med tilsvarende skjermstørrelse, og den har en design som oser av kvalitet.

Telefonen har nær sagt alt som finnes av nyere mobilteknologi, fra høykvalitets stemmeoverføring (HD-Voice) og nevnte NFC, til ny strømbesparende Bluetooth-standard. Ingen mobil støtter flere radiofrekvenser, noe som gjør den pålitelig også på reise i utlandet. Skjermen er knallgod, prosessoren lynrask og formatstøten for film og musikk er upåklagelig.

Bra kamera

Hjørner i gjennomfarget plast skal gjøre telefonen mer robust.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Du kan knipse gode bilder under ulike lysforhold, filme med ekstrem oppløsning, filme i sakte film, eller med ulike effekter som «time lapse» (får ting til å bevege seg veldig raskt) og virtual reality (legger til innhold i opptakene dine).

Du kan overføre levende bilder direkte til Youtube, spille alle spill som er laget for Android, logge livet ditt, eller navigere med amerikanske, russiske og kinesiske navigasjonssatellitter.

Så hva er det Xperia Z3 ikke kan?

  • Den har ikke Ir-sender, så du kan ikke bruke den som fjernkontroll til TV-en din.
  • Den har ikke USB 3.0, så den kan ikke overføre filer via kabel med ekstra høy hastighet.
  • Telefonen har ikke støte for trådløs lading.
  • Den har ikke fingeravtrykk-sensor, så du må bruke kode eller mønster om du vil ha låseskjerm på telefonen.
  • Den støtter ikke Dual-SIM (to SIM-kort samtidig), og du kan ikke sende lyd fra telefonen til en FM-radio.
  • Ved filming i 4K (dobbelt så mange bildepunkter som full HD) blir telefonen varm, og det er derfor begrenset hvor lange klipp du kan filme.

Men ingen av disse punktene veier så tungt at vi finner grunn til å gi noe trekk for det. Sony Xperia Z3 er en fantastisk telefon.

Xperia Z3 har dedikert kameratast. Trykk på denne og telefonen er klar for å ta bilder på rekordtid.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Alternativene

Om du er ute etter andre toppmobiler kan du vente på Samsungs nye Galaxy Note 4. Denne har 5,8 tommer skjerm, og støtter både fingeravtrykk, skjermpenn og USB 3.0. Den har også Ir-port. Men telefonen er i skrivende stund et stykke unna butikkhyllene, og den er atskillig dyrere enn Xperia Z3.

Samsung har også modellen Galaxy S5, som er mer i samme gate som Xperia Z3. Men Z3 er atskillig mer kompakt, og vi opplever den som smidigere i bruk og bedre på batteritid enn S5. Til gjengjeld har S5 fingeravtrykkleser, pulsmåler og Ir-sender.

Sjekk også Nokia Lumia 930. Denne telefonen har Windows, og er et rimelig og brukervennlig alternativ med godt kamera. Her er det imidlertid et litt mer begrenset utvalg av apper enn det du finner til Android-mobilene.

annonse