Galaxy Alpha er Samsungs motstykke til iPhone 6
Minner om en iPhone som kjører Android. Vi har testet den.
Innhold
- I korte trekk
- I korte trekk
- Alternativene
- Hele testen
- Metallrammen gir telefonen et eksklusivt uttrykk
- Fronten er nesten som før
- Innmaten er kraftig
- Best i ytelsestester
- Fingeravtrykkleseren er ikke lytefri
- Pent og oversiktlig brukergrensesnitt
- Mange funksjoner i varslingsfeltet
- God på basisfunksjoner
- Kameraet overrasker positivt
- Legg til flere kameraeffekter
- Se hvordan videokameraet presterer
- Musikkspiller
- Velg selv hvilke apper du vil ha
- Lett å like
- Ikke MHL-støtte
- Produktbilder
I korte trekk
Samsung Galaxy Alpha er en ny modell som skiller seg fra Samsungs Galaxy S-modeller ved at det er valgt en ny design.
I korte trekk
Samsung Galaxy Alpha er en kompakt smartmobil med 4,7 tommer stor skjerm. Skjermoppløsningen er litt lavere enn på enkelte andre toppmodeller, men forskjellen er ikke større enn at det skal godt gjøres å legge merke til det. Skjermen er av typen AMOLED, der kontrastene er ekstremt gode og fargene fyldige. Innsynsvinkelen er også god.
Det mest spesielle med Samsung Galaxy Alpha er muligens at den er den første med Samsungs nye metallramme. Denne gir telefonen et eksklusivt preg, og forhåpentlig bidrar den til at telefonen holder seg penere over tid.
Telefonen har ellers svært kraftig innmat, en rekke gode programmer, og et par spesialfunksjoner.
Den ene spesialfunksjonen er fingeravtrykk-leseren. Denne har tre oppgaver:
- Du kan låse hele telefonen for andre
- Du kan beskytte utvalgt innhold på telefonen bak en fingeravtrykks-lås
- Du kan betale med Paypal og signere med fingeravtrykket ditt
Den andre spesialfunksjonen er en pulsmåler. Den praktiske nytten kan diskuteres, men den kan i alle fall måle pulsen for deg.
Kameraet tar bilder med 12 megapiksler oppløsning, og er ellers overraskende godt, ikke minst i svakt lys.
Ellers finner du selvsagt en god musikkspiller i telefonen.
Om vi skal sette fingeren på noe, og det skal vi jo, så er det noe småplukk vi kunne tenke oss at Samsung fikset til neste versjon. Da tenker vi først og fremst på at telefonen ikke har plass til minnekort. Prisen er også høy. Noen mener skjermoppløsningen burde vært høyere. Vi mener den marginale forbedringen dette måtte kunne gi de mest skarpsynte ikke kan veie opp for at en høyere oppløsning vil kreve mer ressurser fra telefonen og bidra til kortere batteritid.
I tillegg står større batteri og vanntett chassis på ønskelisten vår.
Vi nøler likevel ikke med å anbefale Samsung Galaxy Alpha. Hvorfor kan du lese mer om på neste side.
Alternativene
Det finnes noen alternative telefoner du bør vurdere.
En av disse er den nylig lanserte iPhone 6. Denne telefonen har iOS, som er et operativsystem mange finner det enklere å bruke. Skjermen er like stor, men har en anelse høyere oppløsning. iPhone 6 er en del dyrere enn Samsung Galaxy Alpha.
Et annet alternativ er Sony Xperia Z3 Compact. Denne er vanntett, men mangler fingeravtrykk-sensor. Den støtter også minnekort, og har i likhet med Iphone 6 og Galaxy Alpha en kraftig systembrikke og svært god skjerm. Samtidig er den atskillig rimeligere enn de nevnte konkurrentene.
På neste side kan du lese hele testen av Samsung Galaxy Alpha
Hele testen
Samsung Galaxy Alpha er interessant av flere grunner. Det er nemlig lenge siden Samsung slapp et flaggskip med 4,7 tommer skjerm. Men nå er den her, lettere, raskere og mer kompakt enn noen gang. Dessuten har designen fått et etterlentet løft.
Metallrammen gir telefonen et eksklusivt uttrykk
Nå har telefonen fått en ramme i metall, med litt kraftigere gods i hjørnepartiene enn langs sidene. Mens den gamle rammen var i forkrommet plast, har den nye aluminiumsrammen matt finish, med en blank fresekant. Dette ser elegant ut, samtidig som fresingen gjør telefonen mer behagelig å holde i.
På baksiden har telefonen et gummiert deksel i plast. Her er også kameraet, som stikker litt ut fra baksiden, og en liten kameralampe koblet sammen med en pulsmåler. Utformingen av kameraet er slik den har vært på alle Samsung-modeller i nyere tid – en firkantet sort glassplate med et øye i midten, og en smal metallramme rundt.
Fronten er nesten som før
Fronten har heller ikke fått noen ansiktsløftning av betydning. Du vil umiddelbart kjenne igjen tasten under skjermen, de avrundede hjørnene, plassering av logo og sensorer. Hjørnene er riktig nok litt mindre avrundet, og sonen mellom rammen og sidene på skjermen er blitt smalere. Det er lagt til et knapt synlig mønster i den delen av overflaten som ikke utgjøres av selve skjermen. Vekten er trimmet ned til 115 gram, og tykkelsen er bare 6,7 millimeter.
Endringene er kanskje ikke så store. Likevel – det er de små detaljene som teller. Alpha fremstår som en langt med eksklusiv mobiltelefon enn sine forløpere.
Innmaten er kraftig
Samsung Galaxy Alpha er en mobiltelefon som strutter av kraft. Samsung har valgt å gi den en systembrikke med to firekjerneprosessorer. Dette er brikken Exynos 5 Octa 5430. Her kjører fire Cortex 15 kjerner på 1,8 GHz, og fire Cortex A7 på 1,3 GHz. Dette er en litt annen konfigurasjon enn den du finner i toppmodellen Galaxy S5, men den samme som du finner i supernettbrettet Galaxy Tab S.
Samsung hevder de har klart å konfigurere brikken slik at de kan kjøre de enkelte kjernene separat eller sammen, alt etter hvor mye kraft de ulike prosessene krever. Det er grunnen til at telefonen kan ha grei brukstid, til tross for at det er en moderat størrelse på batteriet.
Best i ytelsestester
Her kan du se hvordan Galaxy Alpha kommer ut i ytelsestestene Geekbench og AnTuTu. Vi har målt Alpha i 3D-mark også, men her spriker resultatene så mye at testprogrammet er uegnet til å beregne ytelsene på Galaxy Alpha.
Hva som er årsaken til at vi ikke kan få en entydig vurdering i 3D Mark Ice Storm Unlimited skal være usagt, men måleresultatene spriker med flere hundre prosent. Det er mulig det har sammenheng med hvordan Samsung Galaxy Alpha skrur av og på prosessorkjerner, men til vi får et klart svar på dette velger vi å se bort fra denne testen.
Muligheten for åskalere ned ytelsen når det ikke er behov for den, skal blant annet gi bedre batteritid. Med normal bruk holder telefonens batteri en dag. Bruker du telefonens ultra-enerigsparemodus kan du får noen timer ekstra ut av batteriet. Men da er heller ikke telefonen så artig å bruke.
Fingeravtrykkleseren er ikke lytefri
Samsung Galaxy Alpha har fingeravtrykk-leser i tasten under skjermen. Denne fungerer på samme måte som på S5. Du stryker fingeren over skjermen, og telfonen låses opp. Samsung Galaxy Alpha kan lagre tre fingeravtrykk.
Fingeravtrykk-leseren er enkelte ganger litt kranglete, og da er det vanskelig å låse opp telefonen på en rask og grei måte. Du kan bruke en kode istedet for fingeravtrykk. Denne må være en blanding av bokstaver og tall, og det vil ikke forundre oss mye om enkelte velger å droppe apparatlåsen.
Du kan bruke fingeravtrykket ditt til å beskytte privat informasjon i en egen låsbar mappe på telefonen. Her kan du ha bilder, filmer, dokumenter, lydfiler og annet innhold du ikke vil dele med andre.
På baksiden av telefonen er det en pulsmåler som fungerer greit, selv om det kan være vanskelig å se den praktiske nytten. Du kan logge pulsen din sammen med aktiviteter, kaloriinntak, vekt og søvn i programmet S Health.
Pent og oversiktlig brukergrensesnitt
Menyer og hjemmeskjermer er Samsung TouchWiz. På hjemmeskjermen har du den samme magasin-appen som på Galaxy S5. Denne kalles «Mitt tidsskrift», men er i realiteten Flipboard, som i tillegg til nyheter innen forskjellig genre, også kan hente oppdatert statusinformasjon fra forskjellige sosiale nettverk.
Hjemmeskjermene kan organiseres slik du ønsker. Vil du ikke ha «Mitt tidsskrift» kan du fjerne det helt.
Trekker du ned fra toppen av skjermen får du opp varslingsfeletet, som en liste overalle mulige hendelser. Denne listen kan bli svært omfattende, og forteller om alt fra innkommet e-post til varsler om hvor lang reisetid det er til eller fra jobb. Sistnevnte er det «Google Nå» som holder orden på. «Google Nå» er en app som samler data, og som finner ut hvor du bor, hvor du reiser for å komme på jobb, når du reiser og så videre. Informasjonen bruker den for å kunne gi deg påminnelser, varsle forsinkelser i trafikken, fortelle hvilket vær du har i vente og mye mer.
Du kan konfigurere ulike kort, slik at du får den informasjonen du mener er relevant for deg.
«Google Nå» er en standardfunksjon i alle Android-mobiler, og vi skal ikke gå dypere inn på dette i denne omgang.
Mange funksjoner i varslingsfeltet
I varslingsfeltet finner du også snarveier som lar deg slå av og på ulike funksjoner. Hvilke bestemmer du selv, og listen over alternativer er lang. I tillegg kan du skyve en glidebryter til høyre eller venstre for å justere lysstyrken i skjermen. Du kan også overlate justeringen til automatikken, som bruker en lyssensor for å avgjøre hvor skarpt skjermlyset trenger å være.
Nytt er at du kan legge til snarveier i varslingsfeltet til fem apper du ønsker å bruke når du kobler ekstrautstyr til telefonen. De velger hvilke apper det skal være, eller du kan velge bort hele ikonlinjen.
Telefonen kan ikke kjøre mer enn én app om gangen på skjermen, slik blant annet Galaxy S5 kan. Men du kan velge å la et flytende snarveisikon ligge på alle skjermene. Dette ikonet åpner en «verktøykasse» med apper som kan være kjekke å bruke. Vi synes imidlertid denne verktøykasse-tasten er mer til irritasjon enn nytte, samme hvor vi velger å plassere den. Appene vi trenger starter vi enkelt nok på den vanlig måten.
Telefonen har en virtuell tast som åpner en oversikt over apper som allerede kjører. Herfra er det enkelt å veksle mellom apper, eller stenge apper som kjører i bakgrunnen når du ikke trenger dem.
God på basisfunksjoner
Samsung Galaxy Alpha har greit signalmottak for mobilsamtaler og data i mobilnettet, enten du surfer på 4G eller snakker i mobiltelefonen. Du kan starte et anrop ved å slå nummeret på et talltastatur, eller ved å søke opp en kontakt i kontaktlisten.
Men du kan også ringe direkte fra SMS-oversikten ved å stryke til høyre på avsendermeldingen. Stryker du til venstre kan du sende melding til den gjeldende kontakten.
Som vanlig er Samsung flinke til å kombinere informasjon i sine meldingsapper. Enten du bruker SMS eller e-post, får du opp en tråd med tidligere samtaler. Du kan også velge å la telefonen ringe automatisk til kontakten du leser meldinger fra. Om du stopper midt i skrivingen og løfter telefonen til øret, så ringer telefonen til kontakten du har hentet frem.
Denne funksjonen virker imidlertid bare i meldingsappen og i kontaktlista. Du kan med andre ord ikke ringe direkte til en kontakt fra e-post-appen. I kontaktlista kan du også velge å ringe med videosamtale ved å trykke på det lille kamerasymbolet under bildet av kontakten din.
Kameraet overrasker positivt
Kameraet tar bilder med 12 megapiksler oppløsning, og det er en litt lavere oppløsning enn det vi hadde forventet på en mobiltelefon i denne prisklassen. Etter å ha kniset en del bilder under ulike lysforhold er vi likevel godt fornøyd med resultatet. Kameraet fokuserer raskt, og bildestabiliseringen fungerer brukbart, selv om det ikke er snakk om noen optisk stabilistering. Det er mindre overoppskarping enn Samsung er kjent for, og fargene er fine.
Du kan også ta flere bilder i en operasjon slik at det fremstår som ett bilde der du kan velge fokusområde i ettertid.
Legg til flere kameraeffekter
Brukergrensesnittet for kameraet er identisk med det du har på Galaxy S5. For de som ikke har en S5 å sammenlikne med, betyr dette at du får mulighet til å velge ulike effekter fra en egen modus-meny. Her velger du om du vil ta panoramabilder, pynte på hudtoner i en skjønnhets-modus, lage sammensatte action-bilder, virtuell omvisning, dobbelt kamera (bilde i bilde der front- og hovedkamera knipser samtidig), eller auto, som lar telefonen finne ut hvilken modus som er best egnet sett i lys av hvilken situasjon kameraet tror du befinner deg i.
Du kan også laste ned og legge til flere forhåndsinnstillinger (modi) direkte fra appen.
Nederst på siden kan du se flere bilder vi har tatt med Galaxy Alpha.
Se hvordan videokameraet presterer
Her er en liten video vi har filmet med kameraet på Samsung Galaxy Alpha:
Musikkspiller
Telefonen er godt egnet som musikkspiller. Den har bred formatstøtte, og betjeningen er enkel. Utgangen for hodetelefoner sitter på toppen, og lydkvaliteten er god. Ut over dette er det ikke noe ekstraordinært med Samsungs musikkapp, eller med telefonen som avspiller for digitale lydfiler.
Ørepluggene som følger med er helt greie, men heller ikke noe mer.
Velg selv hvilke apper du vil ha
Telefonen kommer med standard programvare, og har i tillegg noen Samsung-spesifikke apper. Det gjelder for eksempel livsstilsappen S-Health, kreativitetsappen Studio, og S Voice, som er Samsungs talestyring av telefonen. Du aktiverer den ved å si «Hi Galaxy» eller tappe på mikrofonsymbolet i S Voice-appen. Så kan du be telefonen utføre enkle oppgaver, eller svare på spørsmål du måtte ha. Men S Voice forstår ikke norsk.
Det er ikke like mange apper på denne mobilen som det vi har sett på enkelte andre Samsung-modeller. Men savner du noen, så er de bare et par berøringer unna. Telefonen har nemlig sin egen applikasjonsbutikk som heter Galaxy Apps. Her finner du apper som SideSync, Polaris Office Viewer, Business Calendar og mange andre.
Lett å like
Etter å ha testet Samsung Galaxy Alpha i et par uker, oppdager vi at vi liker den stadig bedre. Særlig synes vi størrelsen er grei. Vi har heller ikke latt oss plage nevneverdig av at skjermen har 720p-oppløsning, og ikke Full HD (1080p). For å være helt ærlig, så har vi ikke én eneste gang tenkt over at skjermen her kunne vært skarpere.
Telefonen ligger godt i hånden, den er enkel å betjene, og den er lynrask. At den ikke har plass for minnekort gjorde det litt tungvint å få på plass alle testfilene vi bruker, men det var ikke verre enn at vi koblet telefonen til en PC og overførte med dra-og-slipp. Vi kunne nok ønsket oss mer enn 32 GB minne, selv om vi så langt ikke har brukt halvparten av den kapasiteten telefonen har.
Ikke MHL-støtte
Det siste av ankepunktene mot Galaxy Alpha er mangelen på MHL-støtte. Vet du ikke hva det er, vil du antakelig ikke savne det heller. MHL-støtte er muligheten for å koble telefonen direkte til en TV via MicroUSB-kontakten på telefonen. De fleste Samsung-modeller i høyere prisklasse gir denne muligheten ved hjelp av en adapter.
Prisen på telefonen er relativt stiv, og selv om det bare er bagateller å trekke for, så utgjør de små tingene til sammen nok til at telefonen ikke når helt til topps på poengskalaen. Men det er ikke mye om å gjøre.
Under ser du bilder vi har tatt med telefonen.
På neste side kan du se flere bilder av Samsung Galaxy Alpha »