Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus N56VZ

Her er Asus' elegante altmuligmaskin

De satser knallhardt på stil, og resultatet er bra.

Introduksjon

Det er vanskelig å finne en bærbar maskin som fungerer til alt. Du må velge hva du prioriterer av bra ytelse, pen og praktisk design og ikke minst en fin pris.

Asus mener at de har funnet frem til et godt kompromiss mellom alle disse tingene, og svaret er deres nye bærbare maskiner i N-serien. Noen av stikkordene er nettopp pen design, bra ytelse og god lyd. De skal heller ikke prise seg like høyt som konkurrentene, slik som Apples Macbook Pro.

Et av tiltakene som er gjort for å få til gromlyden på en bærbar maskin, er noe så uvanlig som et lite, tilhørende basselement. Dette kan du koble til ved behov, og dermed få litt ekstra dybde i lydbildet.

Vi ser at Asus satser på et sirkluært mønster på innsiden av maskinen, og på utsiden finner vi børstet metall. Bakbelyst tastatur er også på plass, og generelt ser det ut som om det er brukt mye metall i konstruksjonen.

Rent spesifikasjonsmessig kommer N56 i noen få ulike konfigurasjoner. Men felles for de alle er siste generasjon firekjernede prosessorer fra Intel, og et av de siste skjermkortene fra Nvidia. Komplette spesifikasjoner ser dere under:

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-3610QM (2,3 - 3,3 GHz, fire kjerner, 6 MB cache)
Harddisk Opptil 1 TB, 5400 eller 7200 rpm Leveres også med 500 GB eller 750 GB hybrid harddisk
Brikkesett Mobile Intel HM76 Express
Skjerm 15,6 tommer, LED-baklyst 1366 x 768 eller 1920 x 1080 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Blu-ray-brenner Blu-ray-leser og DVD/CD-brenner DVD/CD-brenner
Trådløs tilkobling 802.11 b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri Har 6 celler og yter 56 Wh Asus oppgir ikke batteritiden
Annet -
Størrelse 2,7 kg tung 3,4 cm på det tykkeste
Pris Fra 9000 kr

Utgaven av N56VZ som vi er blitt tilsendt inneholder en 750 GB 5400 rpm harddisk, Blu-ray-spiller og Full-HD-skjerm. Med disse spesifikasjonene forventer vi generelt god ytelse, men ikke at maskinen takler å kjøre krevende spill i høye oppløsninger.

Bli med på neste side for å inspisere maskinen litt nærmere i sømmene »

Takk til Asus som sendte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken er Asus N56VZ et ganske så lekkert skue. Metallet i lokket virker solid, og logoen lyser opp når maskinen er skrudd på. Den har også en passe vekt på omtrent 2,7 kg, som er helt greit for en 15-tommer.

Ikke bare ser N56VZ eksklusiv ut, den føles slik også. Selv om vi etterhvert oppdaget at materialet på innsiden av maskinen utelukkende er plast, virker maskinen godt skrudd sammen. Vi klarte ikke å få frem noen ulyder når vi lekte med den, og bevegelsen i skjermleddene er jevn og lett.

Taster og pekeplate

Tastaturet på Asus N56VZ er av typen "chiclet" eller "island-style" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Det føles veldig godt å skrive på, med passe vandring i tastene og lite svikt i overflaten.

Det er kun én dedikert snarveistast over tastaturet til N56VZ. Denne kan du programmere til en rekke mer eller mindre praktiske systemfunksjoner. Første gang du trykker på denne kan du velge hvilken funksjon denne knappen skal ha. I tillegg er alle F-tastene, og noen få andre utvalgte taster, snarveier til vanlige systemfunksjoner i kombinasjon med Fn-tasten. Her kan du styre musikkavspilling, lys i tastaturet, styrken på skjermlyset og mye annet.

Pekeplaten er god å bruke, og består av én stor flate uten dedikerte museknapper. Det er to felt nederst på pekeplaten som tilsvarer høyre og venstre musetast, og dette fungerer helt glimrende til vanlig bruk. Hele pekeplaten er også klikkbar, slik som på en Apple Macbook.

Høyttalere

Forsterkerteknologien i denne maskinen er i likhet med flere andre Asus-maskiner vi har testet, utviklet i samarbeid med Bang & Olufsen. ICEpower er en forsterkerteknologi som skal gi bedre kontroll på lydbildet og kraftigere lyd. Som om ikke dette var nok følger det også med en liten ekstern subwoofer som bidrar med litt dybde.

Vi kan konstantere at dette fungerer ganske bra, og hever lydkvaliteten et godt hakk fra det du vanligvis finner i bærbare maskiner på denne størrelsen. Men bare så det er sagt; det er adskillig bedre lyd i et par små dedikerte høyttalere eller hodetelefoner av god kvalitet.

Skjerm

Asus N56VZ blir levert i utgaver med skjermer på 1920 x 1080 piksler eller 1366 x 768 piksler. Vi fikk heldigvis tilsendt det førstnevnte. Full-HD på 15 tommer er ikke problematisk, og faktisk ganske behagelig å jobbe med. Vi ville anbefale alle denne utgaven av maskinen.

Det skrytes av ekstra god innsynsvinkel på N56VZ, både horisontalt og vertikalt, men vi kan ikke si vi merker stort til dette. Den horisontale innsynsvinkelen er god, som på bærbare maskiner flest, og den vertikale innsynsvinkelen er dårlig, som på bærbare maskiner flest.

Når det kommer til sortnivå, kontrast og fargemetning ligger denne skjermen midt på treet. Bildet er stort sett bra, men i mørke filmscener lekker det litt lys inn fra kantene rundt skjermen.

Det er en matt overflate på skjermen, og dette nærmest eliminerer all refleksjon fra omverdenen. Den høye lysstyrken gjør også sitt til at du lett kan bruke N56VZ i lyse rom, eller utendørs om du vil. Kort sagt er skjermen til N56VZ veldig god å bruke både til arbeid og underholdning, godt over snittet for bærbare maskiner.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA/mini D-sub HDMI
Enhetstilkobling 4 x USB 3.0
Annet Minnekortleser (3 i 1) Webkamera Kensington-lås

Av tilkoblinger er det lite vi savner ved Asus N56VZ. Vi er fornøyde med at de har funnet plass til hele fire USB 3.0-porter. Noen skulle kanskje gjerne sett eSATA og Firewire, men dette er tilkoblinger folk flest aldri bruker.

Alle tilkoblingene er plassert på sidene, med unntak av minnekortleseren som er i front. Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lett tilgjengelige. Dette blir en smakssak, og det er opp til deg hva du foretrekker.

Temperatur og støy

Under normal bruk opplevde vi Asus N56VZ som svært stillegående. Da vi dro igang tunge programmer og spill ble det naturligvis litt hetere under topplokket, og viftene spant litt raskere. Dette ble imidlertid ikke særlig plagsomt.

Siden Asus N56VZ stiller med det svakeste skjermkortet i sammenligningene våre, er det ganske naturlig at både Asus G55VW og Multicom Kunshan P170E blir varmere. Dette gjør N56VZ litt mer behagelig å jobbe med, og viftene trenger ikke kjøre så hardt. N56VZ blir allikevel varmest av de tre maskinene ved håndleddene, men dette blir aldri plagsomt.

Batteri og underside

Asus lover ingen mirakler hva batteritid angår, og nøyer seg heller med å oppgi spesifikasjonene på batteriet. Ut ifra dette og maskinvaren ellers i maskinen hadde vi håpet på rundt fem timer under normal bruk.

Med maks lysstyrke sluknet datamaskinen etter ganske nøyaktig 4,5 timer. Den holdt ut i omtrent enda en time dersom vi skrudde ned lysstyrken til laveste nivå. Da traff vi ganske godt på forventet levetid, og dette synes vi er bra saker. Her snakker vi tross alt om en kraftig firekjernet prosessor og et middels kraftig skjermkort.

Det er ikke mye Asus vil at du skal bytte ut av maskinvaren i N56VZ på egenhånd. Fra en luke på undersiden får vi tilgang til harddisken og minnet, hvor det ikke er noen ledige minneplasser for eventuelle oppgraderinger.

Stort lengre enn dette kommer du altså ikke uten å plukke maskinen fra hverandre. Noe som også ser ut til å by på litt hodebry.

Se også: Reddet fra skrothaugen
Se også: Guide: Slik bytter du SSD og minne

Programvare og ytelse

Vår utgave av Asus N56VZ var forhåndsinstallert med Windows 7 Home Premium. Dette operativsystemet passer helt ypperlig med maskinvaren i maskinen. Det er en smal sak å drive med tung multitasking, og den firekjernede prosessoren skal ha mye av æren for dette.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig. De 8 GB med minne som følger med denne maskinen bør imidlertid holde lenge for de fleste.

Se også: SSD-anbefalinger

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi fyrt opp Ubuntu 12.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte alt vi testet helt utmerket med unntak av multitouch på pekeplaten, men det er sikkert noen kloke hoder som kan fikse dette.

Vår lille snartur innom dette operativsystemet fungerer kun som en pekepinn. Det kan godt hende at de som bruker Ubuntu aktivt vil støte på problemer som vi ikke la merke til. Si i så fall gjerne ifra i kommentarfeltet, så vil flere få greie på dette.

Se også: Test av Ubuntu 11.04 (litt eldre utgave)

Litt om sammenligningene

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Asus N56VZ. Vi sammenlikner derfor ytelsen med to bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner, men fremdeles med Ivy Bridge og de siste skjermkortene fra Nvidia.

Multicom Kunshan P170E har en Intel i7-3720QM-prosessor og et Nvidia GeForce GTX 675M-skjermkort, og Asus G55VW har en Intel i7-3610QM-prosessor og et Nvidia GeForce GTX 660M-skjermkort. Asus N56VZ nesten helt lik G55VW i spesifikasjonene, men har et Nvidia GeForce GTX 650M-skjermkort og en tregere 5400 rpm harddisk.

I grafene under får vi altså se ytelsen til den norskproduserte kraftpluggen Multicom Kunshan P170E, spillmaskinen Asus G55VW, og Asus N56VZ, mest sannsynlig i den rekkefølgen.

Syntetisk spillytelse

I de syntetiske testene er det ikke tvil om hvilke skjermkort som er best. De kraftigere skjermkortene GTX 675M og GTX 660M til henholdsvis Multicom Kunshan P170E og Asus G55VW presterer bedre i både 3DMark og Cinebench.

Reell spillytelse

Ikke overraskende er både Multicom Kunshan P170E og Asus G55VW raskere enn dagens testmaskin, Asus N56VZ, også i de reelle spilltestene. Du kan imidlertid fint kjøre nyere spill med N56VZ også, men da må du nøye deg med lav bildeoppløsning og færre detaljer i grafikken.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av skjermkortytelse i ulike bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt Asus N56VZ gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på forskjellige kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

Multicom Kunshan P170E har med sin SSD et enormt fortrinn fremfor Asus G55VW og Asus N56VZ. Denne maskinen har også en kraftigere prosessor enn de to maskinene fra Asus. N56VZ gjør det litt dårligere enn G55VW i PCMark, mest sannsynlig på grunn av en litt tregere harddisk. Spesifikasjonene er nemlig nesten helt like ellers.

Det er uansett tydelig at den kraftige prosessoren som sitter i Asus N56VZ ikke har noen problemer med tyngre kontorprogrammer eller lette spill. Denne maskinen kan altså brukes til det aller meste.

Konklusjon

Asus N56VZ er rettet mot de som vil ha en middels kraftig bærbar datamaskin som både ser og høres bra ut. Asus prøver å friste kjøpere som ser etter det lille ekstra. N56VZ har stilren design, lys i tastaturet og en liten og dedikert subwoofer som gjør lyden fyldigere.

Rent ytelsesmessig får ikke N56VZ noen toppkarakter. Dette er fordi skjermkortet ikke er spesielt kraftig, og lagringen blir gjort på en litt treg tradisjonell harddisk. Med en SSD ville den generelle systemytelsen økt betraktelig, en oppgradering de fleste vil kunne få til.

Det vi liker best med denne maskinen er den generelt gode konstruksjonskvaliteten. Den kan også tilby god batteritid uten at maskinvaren er av det svakere og ekstra strømsparende slaget. At Asus har forsøkt å bedre lydopplevelsen på en bærbar maskin bør også nevnes. Det fungerer faktisk.

Av negative ting er det egentlig ikke stort vi kan si. Du kunne kanskje fått litt mer ytelse for pengene, og en variant med SSD installert burde vært tilgjengelig. Vi skulle også gjerne sett at plasten som imiterer metall på innsiden av maskinen faktisk var ekte metall, da dette ville økt kvalitetsinntrykket litt.

Alt i alt er Asus N56VZ en god bærbar datamaskin. Den føles solid, ser lekker ut, og yter godt nok til å kunne brukes til det aller meste. Skal du spille litt i ny og ne er dette heller ikke noe problem. Maskinen leveres i flere konfigurasjoner, så pass på å velge den som passer deg best før du eventuelt handler.

+  Pen og gjenomtenkt design
+  God batteritid
+  Behagelig å jobbe med
+  Bra skjerm (utgaven med Full-HD)


-  Ingen spesielle

Vi kan anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene.

Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!

annonse