Til hovedinnhold
TestCorsair SP2500

Glimrende lydopplevelse

Høyttalersettet fra Corsair gir helt nye mening til kombinasjonen
billig og god lyd.

Design og kabler

Corsair er bedre kjent som minneprodusent enn produsent av lydprodukter. Det ser du ut til at selskapet har tenkt å endre på. Med SP2500 er Corsair i ferd med å sette en ny standard for hvordan kombinasjonen billig lyd skal settes sammen med høy kvalitet.

Design

Dette er vel den største svakheten med dette settet. I en tid der design blir stadig viktigere vil ikke SP2500 sette noen ny standard. Utseendemessig føyer det seg inn i en lang rekke produkter som er kjedelige og lite utfordrende for øyet. Dette er nok også deler av forklaringen på at det kan selges til under to tusen kroner. Vi ville vel foretrukket at man hadde lagt et par kroner ned i å få det litt mer tidsmessig riktig.

Nå skal det sies at dette settet er ment å skulle være tilkoblet datamaskinen og ikke som et innredningssmykke i stua. Til dette finnes det langt penere og ikke minst dyrere løsninger på markedet. Likevel er helt sort plast litt kjedelig i lengden. SP2500 består av to satellitter og en subwoofer. I tillegg er det også en kablet fjernkontrollenhet som vi skal komme tilbake til.

Kabler

Dette pleier gjerne å være svakheten i slike systemer. Mange produsenter utstyrer sine høyttalere med rene sytråder som kabling. Dette gjør ikke Corsair. Satellittene kobles opp mot subwooferen ved å benytte 1,8 meter lange kabler. For dem som er bekymret over lengden skal det nevnes at de er ment å skulle stå i forbindelse med PC-en og dermed skulle det være langt nok.

Problemet er imidlertid at Corsair benytter seg av en firepinners ATX-løsning som koblinger. Dette er i og for seg grei og gir en veldig god kvalitetsmessig løsning. Problemet er at den er helt proprietær. Skulle det skje noe med kablene er du dermed overlatt til loddebolt og egne ferdigheter. Det skulle vært mulig å utstyre slike sett med standardiserte tilkoblinger slik at man enkelt kan erstatte kabler som av en eller annen grunn slutter å fungere som de skal.

Tilkoblingen mot selve datamaskinen skjer ved hjelp av 3,5mm minijack, noe som i og for seg er greit nok, men vi skulle gjerne sett et RCA Phono alternativ.

Størrelsesmessig er settet bra. Satellittene er små og lette å plassere. Litt verre er det med subwooferen som er av det mer plasskrevende slaget. Forutsetter vi at dette brukes i forbindelse med et skrivebord er det bare å håpe at brukeren ikke har alt for lange ben, for denne subwooferen tar mye plass. Til gjengjeld lager den meget god lyd.

Lydkvalitet

Det er her SP2500 kommer til sin rett. Det blir gjerne omtalt som et gamingsett, men vi vil påstå at det egner seg minst like godt til musikk. Det er et glimrende sett for film også, så er det nevnt.

I og med at dette er en 2.1-løsning så blir det ikke surround. Dette er noe som kanskje er et problem for de største spillentusiastene, men for en musikkelsker er det kun en fordel.

Vi kan ta noen enkle ting først. Å spille høyt nok er et problem dette anlegget ikke har. Du vil kunne spille slik at det burde irritere vettet av hele boligblokka. Uten forvrengning å snakke om, noe som kanskje er viktigst.

Før vi går nærmere inn på lydkvalitet skal vi snakke litt om plassering. Anlegget er som nevnt ment å skulle bruke når du sitter foran datamaskinen. Derfor har Corsair laget et ”sweetspot” som befinner seg der du naturlig sitter ved skrivebordet. Dette er både positivt og litt negativt. Innrettingen mot dette bestemt stedet er ekstrem og du oppdager detaljer i lydbildet som du ikke helt oppnår hvis du vandrer bor fra dette. Det betyr ikke at lyden blir dårlig andre steder i rommet, lang derfra, men du mester noen detaljer og selve lydbildet taper seg noe.

Vi testet anlegget med en samling musikk som beveger seg fra var vokal via kompliserte instrumentaler til blytung metall. Det er bare en ting å si, resultatet var strålende. Sitter du der du skal sittet blir lydbildet detaljert og lydseparasjonen er glimrende. Bassen blir subtil når den skal være det og tungt fargerik når vi drar til med metall. Det viktigste er imidlertid at de enkelte instrumenter ikke forsvinner fra lydbildet slik mange slike anlegg oppnår. Her er separasjonen glimrende og du kan høre alle elementer krystallklart. Her har Corsair gjort en glimrende jobb.

Spill og film

Som sagt er dette et stereoanlegg og mange spillentusiaster og filmelskere vil nok savne surround som en del av dette anlegget. Vi testet anlegget på noen spille og er av den formening at sourroundlyden ikke er et alt for stort savn. Har du litt dårlig plass og ikke vil ha kabler stukket over alt er dette et glimrende alternativ.

Når det gjelder film fungerer stereoløsningen også fint etter vår mening. Hvis du først ikke har eller vil ha en surroundløsning, kan du knapt gjøre et bedre valg til denne prisen.

For både film og spiller beholder du effekter og lydbilder uten at du mister noe alt for vesentlig. Det er ikke mangel på trøkk i lydbildet så her er det ingenting å sette fingeren på. På samme måte som ved musikk er lydbildet godt separert og de enkelt elementer så fint frem der de skal være. Etter vår mening er dette et anlegg som også er en meget god løsning til disse formålene.

Fjernstyring og konklusjon

Fjernstyring

Denne er kablet og meget enkel i bruk. På dette området er det ingenting å sette fingeren på. Den er effektiv gir deg tilgang til det du trenger og er som sagt meget enkel i bruk. Problemet er at den er utstyr med en liten skjerm. Kvaliteten på denne er som på et digitalur fra 80-tallet. Vi forlanger ikke OLED-skjerm og funklende farger, men dette ble litt vel retro. Skjermen er rett og slett elendig og burde definitivt vært skiftet ut med noe bedre. Gjennom fjernkontrollen kan du også koble til andre enheter som musikkspiller etc. gjennom en 3,5mm minjack.

Konklusjon

Etter vår mening et glimrende kjøp til datarommet. Utseendemessig er det ikke noe du vil ha i stua hvis du ikke er singel og hannkjønn.

Lydmessig er anlegget et funn til denne prisen og selv om det er stereo vil vi tro at spillentusiaster og filmelskere også vil bli tilfredsstilt her. For musikkelskeren er det glimrende.

Best lyd oppnår du hvis du sitter rett foran satellittene, men du fyller fint et stor rom med lyd fra dette anlegget. Du taper imidlertid noe i detaljene i lydbildet når du beveger deg rundt, men ikke noe det er uproblematisk å leve med. Til en pris på 1500 kroner er dette et glimrende kjøp.

+  Glimrende lyd
+  Ekstremt billig i forhold til ytelse
+  Lett å plassere


-  Veldig ”sweetspot”-orientert
-  Kjedelig design

annonse