Til hovedinnhold

Sonos ZonePlayer S5

Sonos ZonePlayer S5 er den greieste introduksjonen til multiromssystemet til Sonos. Her er alt bygget inn i en boks, alt du trenger er å finne en stikkontakt. Dermed får du tilgang til musikk du har lagret på hjemmeserveren eller NAS-en din. Om du har en iPhone, iPod touch, iPad eller en Android-enhet så kan alle sammen brukes som fjernkontroll, om du bare laster ned et gratis program.

Spesifikasjoner:

Vi starter med spesifikasjonene. Totalt finner vi fem klasse D digitale forsterkere på innsiden, som driver hvert sitt høyttalerelement. Bestykningen består av to diskanter, to mellomtoner på 3 tommer og et basselement på 3,5 tommer. Vi finner utgang for hodetelefoner og en egen lydinngang om du skulle ha bruk for det. Vekten er på 4,2 kg, med strategiske mål på 36,5 x 21,7 x 12,3 cm (BxHxD).

To nettverksporter er også på plass. Disse er satt opp slik at man kan koble seg inn mellom en annen nettverksenhet og en nettverksport. En kabel går fra veggen til S5, og en annen fra S5 til en streamingboks eller en datamaskin.

Oppsett

Det første du må gjøre er selvfølgelig å pakke ut selve enheten og koble til strømmen. I tillegg må du koble til en nettverkskabel til ruteren din. Om du ønsker en trådløs ZonePlayer er du nødt til å kjøpe en tilleggsenhet fra Sonos, BR100 ZoneBridge, som kobles med kabel til ruteren, deretter vil denne sende rett til ZonePlayer-enheten. Deretter må du legge inn programvaren Sonos Desktop Controller.

Installasjonen av programvaren gikk tilsynelatende svært glatt for vår del, men da programmet skulle finne ZonePlayer-enheten på nettverket startet problemene. Intet ble funnet! Dette luktet strengt tatt av en brannmur, men under selve installasjonen hadde vi akseptert at programvaren skulle få slippe gjennom brannmuren. Det viste seg å være brannmuren likevel, for da vi deaktiverte den fungerte alt. I etterkant gjorde vi et par manuelle endringer som gjorde at alt fungerte, men vi synes det er litt underlig at installasjonsprogrammet tilsynelatende ordner opp i brannmurproblematikken for deg under installasjonsprosessen.

Sonos Desktop Controller

Denne programvaren er det store kontrollsenteret, og er i teorien alt du trenger i tillegg til en ZonePlayer. Her kan du sette opp ulike soner, typisk hvis du har flere enheter rundt om i huset. I tillegg har du selvfølgelig mulighet til å starte opp musikkavspilling og alt du egentlig forventer av et kontrollsenter. Det er også via dette programmet du oppdaterer ZonePlayer med nyere driverrutiner osv.

Musikksamlingen styrer du også via dette programmet. Du legger enkelt til delte mapper på egen maskin, eller på en nettverksenhet. Om du har en NAS eller en hjemmeserver kan du enkelt koble til disse også. Skriv bare inn banen, og eventuelle brukernavn og passord, og vips er ting i gang. Før du kan nyte musikken din må den indekseres av programmet, og det tar noe tid. Selv har jeg rippet alt jeg har av musikk til en hjemmeserver, og indekseringen her tok flere timer.

Sonos Controller

En veldig grei måte å styre din ZonePlayer på er å bruke telefonen din, om du har en som er Android- eller iOS-basert enhet. Det å skulle fyre opp en datamaskin på et rom for å styre musikken i et annet er ikke holdbart i lengden. Da er det bedre med en fjernkontroll som du har med deg fra rom til rom, og da er telefonen din perfekt. Det du da gjør er å laste ned Sonos Controller, koble til systemet ditt og vips, full kontroll fra telefonen.

Her kan du søke opp artistnavn, spillelister, sangnavn og en rekke annet. Du kan lage spillelister, se på platecovere, slå lyden av og på i de ulike sonene. Kort og godt alt vi kan tenke oss.

I bruk

Når systemet er satt opp er det endelig tid for det som det skal brukes til, nemlig å spille musikk. Når det gjelder å kontrollere S5 så er det lekende lett, alt kan gjøres via et av programmene nevnt ovenfor. Kontrollene er lekende enkle, så er kan man konsentrere seg om musikken.

Rent lydmessig er vel ikke ZonePlayer revolusjon, og det forventer vi heller ikke til denne prisen, her er det brukervennlighet som står i fokus. Diskanten oppleves som noe tynn og stikkende til tider, selv om den stort sett er ren. Bassen smeller bra, men vi kan vel ikke påstå at den er spesielt ruvende eller kjellerdyp.

Likevel synes vi at Sonos her leverer mer enn godkjent fra en slik liten boks der alt er inkludert. S5 er naturlig nok ikke beregnet for seriøs lytting, da er det andre Sonos-produkter som er bedre egnet. S5 er derimot helt topp til kjøkkenet, gangen, soverommet og andre steder der man gjerne vil ha musikk uten at man gidder sette opp et fullt anlegg. Om man ønsker kan man heller kjøpe ZonePlayer ZP90 for å koble til sitt eksisterende anlegg.

Det som er litt tungvint er at man trenger et nettverksuttak for å ha glede av S5. Alternativt kan man kjøpe BR100 ZoneBridge, som vil gi deg en trådløs S5. Grunnen til at Sonos har valgt en egen nettverksboks her og ikke Wi-Fi skal være at de får bedre lydkvalitet med. I tillegg skal man ha støtte for opptil 32 enheter med BR100.

Konklusjon

Alt i alt må vi si oss særdeles godt fornøyde med Sonos ZonePlayer S5. Litt oppstartsproblemer hadde vi, men de tar vi på egen kappe.

Oppsett av ZonePlayer S5 er særdeles enkelt, her er det ingen vanskelig montering eller noe annet. Den medfølgende programvaren gjør livet lettere, og kombinert med en smarttelefon med kontrollerprogramvare har man god kontroll på en enkel måte.

Lyden er på ingen måter det beste vi har hørt. Men om vi ser hva slags boks lyden kommer fra så får Sonos likevel mer enn godkjent. Slikt sett er nok S5 best egnet for steder der man bare vil ha musikk, uten at det er de største kravene til lydkvaliteten, være seg kjøkkenet, gangen eller soverommet.

ZonePlayer S5 kan også fungere som et første steg inn i Sonos' trådløse verden, der det finnes en rekke andre spennende produkter.

annonse