Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLogitech UE Air Speaker

Trådløs godlyd til iPhone og iPad

Denne passer best for deg som bare har Apple-produkter.

Konklusjon

Noen få av låtene som ble brukt:

Elton John - The Cage
Monkey Safari - Room Service (Skeet Remix)
Jennie Abrahamson - Wolf Hour
Rilo Kiley - Silver Lining
Psy - Gangnam Style
Paradise Lost - Smalltown Boy
Bara Bröst - Elephancycle (feat. Conan Kowalski)
Way Out West - We Love Machine
Metric - Speed The Collapse
Chew Lips - Eagle

+ Svært god lyd på vanlig volum
+ Lett å bruke
+ Overraskende dyp bass

- Dyr
- Ikke så god på høyt volum
- Støtter (nesten) kun Apple
- Knotete å bytte tilkobling

Fakta:

Batteri: Nei
Fjernkontroll: Nei
Trådløse tilkoblinger: Wi-Fi
Fysiske tilkoblinger: Apple Dock Connector, nettverk, mini-jack
Standard: AirPlay
Pris: 2600 kroner

Logitech UE Air Speaker er en liten lydplanke som lover å fylle et overraskende stort rom med lyd. Som navnet tilsier er den laget primært for Apple-produkter med Airplay-støtte. Vi skal se nærmere på denne lille morosaken.

Med en prislapp på 2600 kroner og oppover legger UE Air Speaker seg komfortabelt i den dyre enden av skalaen for denne typen høyttalere. Over den finner du for en stor del modeller fra selskaper som Bowers & Wilkings og JBL.

UE står forresten for Ultimate Ears – et selskap Logitech kjøpte for noen år siden, som frem til 2008 nesten bare var kjent for å lage noen av markedets beste øreplugger. I den senere tid har Logitech puttet merkelappen på alt fra ørepropper til 100 kroner paret, til denne høyttaleren som nok ligger nærmere Ultimate Ears gamle filosofi.

Design

UE Air Speaker er forholdsvis stilren. Det er ikke mange lys her, ei heller noe display. Høyttaleren er såvidt over 50 centimeter bred, og 16-17 centimeter dyp på sitt tykkeste. Fremsiden av høyttaleren er dekket av stoff, mens baksiden er i matt, sort plast.

Den tøykledte forsiden avbrytes kun av en rektangulær plastskuff. Nederst på skuffen er et statuslys som viser deg om høyttaleren virker som den skal. Hvis du trykker på skuffen kommer den ut av høyttaleren og avslører en ladekrybbe for Apples iOS-dingser.

Nederst på baksiden av høyttaleren finner du et utvalg tilkoblinger. Her skal strømadapteren kobles til og du har i tillegg plasser for vanlig nettverkskontakt og mini-jack.

På det skråstilte toppanelet finner du volumkontroll, mute-knapp og av/på-knapp.

Vi skulle gjerne sett at UE Air Speaker lot seg henge på vegg, men her finner vi ingen plasser for skruer eller oppheng. Hvis UE Air Speaker skal henges på vegg må du altså sette opp en hylle først.

Les også: Test av Starkey HF-2 formstøpte ørepropper

Mest for Apple-dingsene

Denne høyttaleren er først og fremst laget for Apple-produkter. Det betyr at brukeropplevelsen blir aller best for deg som har fylt kontoret og lommene med iPhone, iPad og gjerne en MacBook i en eller annen utførelse.

UE Air Speaker har i hovedsak tre ulike måter å hente inn lyd på. Via nettverket, trådløst eller kablet, over Apples Air-protokoll, via krybbekontakten i fronten eller via mini-jack-tilkoblingen bak.

Det kan være litt knotete å plassere en iDings i parkeringsplassen foran på høyttaleren. Mange andre løsninger som er laget for å passe Apples utstyr har nemlig spor og liknende som telefonen eller nettbrettet skal gå til. Det har ikke UE Air Speaker. Den har en enkel løs kontakt som stikker opp midt i skuffen. Kontakten er fjærbelastet og kan vris litt frem og tilbake.

Les også: – Nå bytter Apple bunnplugg

Koble til trådløst nett

Når du har plundret spilleren din på plass er det første som skjer at du blir bedt om å laste ned programvare for å styre høyttaleren. Denne programvaren hjelper deg med oppkobling til et trådløst nettverk, og den gir deg også tilgang på enkle lydinnstillinger for høyttaleren; du kan justere bass og mellomtone/diskant.

Har du ikke en iOS-enhet kan det fortone seg litt vanskeligere å koble denne Logitech-høyttaleren til nettverket, men fortvil ikke. Produsenten har plassert en knapp for såkalt "Wi-Fi Protected Setup", eller WPS, nederst bak på høyttaleren. Hvis du har en tilsvarende knapp på ruteren din kan du trykke én gang på hver av dem og de finner hverandre.

Hvis du ikke har en ruter med WPS på kan du bruke kabeltilkoblingen bakpå høyttaleren. Enten for permanent tilkobling, eller for å hente frem nettsiden som høyttaleren deler. Dette krever litt mer kunnskap og forutsetter at du finner høyttaleren enten ved hjelp av informasjon fra ruteren, eller ved at du bruker programvare som identifiserer enhetene på lokalnettet ditt.

Mini-jack-tilkoblingen bakpå høyttaleren fortoner seg aller mest som en ettertanke, og fungerer nok best for den ene gangen du skal koble til utstyr som egentlig ikke er laget for høyttaleren.

Kronglete med video fra PC

Apropos utstyr som ikke er laget for høyttaleren – UE Air Speaker har en viss støtte for deg som har PC med Windows på også. Hvis du bruker iTunes som avspillingsprogram støttes høyttaleren, og du finner et vanlig Air-symbol i valglinjen nederst i programmet.

Vi merker oss likevel at iTunes på PC nekter å spille av video ut mot høyttaleren. Det er kun når vi spiller musikk at iTunes for Windows lar deg bruke Air-høyttalere.

Det er mulig å få Windows til å sende lyd til høyttaleren ved hjelp av tredjeparts programvare. Underveis i testen brukte vi programvaren Airfoil fra selskapet Rogue Amoeba. Løsningen fungerte fint, men med så stor forsinkelse at å se video med UE Air Speaker som høyttaler fungerte svært dårlig.

Skal du vise video på PC kan du altså slå fra deg å bruke Logitech UE Air Speaker trådløst. Da er det kun den nevnte mini-jack-inngangen som fungerer og gir deg lyd helt uten forsinkelse.

BARE Apple

En ting som irriterer oss er at UE Air Speaker kun støtter Apples Air-løsning. Den dukker opp i enhetssøket til så godt som alt vi har av trådløse dingser i nettverket, men det er kun epledingsene som får til å bruke den.

Å bygge inn grunnleggende DLNA-støtte ved siden av Air-standarden hadde neppe vært spesielt vanskelig – og det hadde økt fleksibiliteten og nytteverdien i en slik høyttaler mye.

Underveis forsøkte vi Air-apper på flere Android-telefoner, uten å få koblet dem til UE Air Speaker.

Det følger forresten ingen fjernkontroll med høyttaleren. Logitech har nok tenkt at du fjernstyrer høyttaleren enkelt nok fra stedet som sender musikken. Det er likevel ikke sikkert du har med deg avspilleren overalt – spesielt ikke om det er en PC eller laptop.

iBruk

Sammen med iOS-dingser som iPhone, iPad og iPod Touch er imidlertid UE Air Speaker i sitt ess. Det er lett å koble til høyttaleren, og her fungerer alle typer avspilling helt etter boka. Yutube-video, såvel som video fra den vanlige videospilleren, synkroniseres til lyden som kommer ut av høyttaleren.

Du merker at Air-protokollen ikke er uten forsinkelse i utgangspunktet. For å få lyd og bilde helt synkront må du ofte vente i noen øyeblikk lenger enn du ellers måtte ved avspilling fra den innebygde høyttaleren.

Slik låter den

Lydkvaliteten i høyttaleren er forholdsvis god. En såpass kompakt pakke som UE Air Speaker legger imidlertid visse begrensninger på lyden som kommer ut.

En av disse begrensningene er stereoperspektivet. Enkelte større lydplanker lykkes ganske godt i å få lydbildet til å høres bredere ut enn det faktisk er mellom høyttalerelementene. UE Air Speaker gjør ikke dette, du hører en stereoeffekt, men å snakke om noen dybde i lyden er fåfengt, med mindre du sitter rett foran.

Lydkvaliteten avtar dessuten kraftig når du skrur opp volumet på denne høyttaleren. I lavt til litt over middels høyt lyttevolum spiller den veldig pent, med en diskant som er til stede og en overraskende god dypbass. Hvis du kommer over middels volum merker vi at både elementer og bassportene bak kommer til kort.

Mellomtonen er svært god på lavt og middels lyttevolum, men blir sammen med bassen gradvis dårligere jo høyere vi stiller volumet opp mot maks.

Dermed er dette en høyttaler som passer best på kjøkkenet i et sivilisert hjem, og kanskje ikke fullt så godt i partystua i studentkollektivet.

Ved siden av at høyttaleren ikke spiller så pent når du stiller volumet høyt, har vi også merket at det er kronglete å bytte mellom flere ulike lydkilder. Flere ganger har høyttaleren låst seg og ved et par anledninger har vi måttet trekke ut kabelen for å få kontakt med den igjen.

Sammen med én enkelt kilde er den imidlertid stabil og problemfri.

Les mer om Apples AirPlay hos Hardware.no

Alt i alt

Det er mulig å få mer lyd for 2600 kroner enn det som kommer ut av UE Air Speaker. Denne høyttaleren spiller omtrent som vi forventer av noe med en såpass stiv prislapp. Her er det først og fremst det praktiske du vinner på.

Hvis du har både PC og lommedingser fra Apple er UE Air Speaker noe av det enkleste du kan ha med å gjøre. I motsetning til sine slektninger med Bluetooth har den rekkevidde overalt der du har trådløst nett i huset eller leiligheten din.

Tilkobling foregår veldig enkelt, og blir egentlig ikke komplisert før du begynner å veksle mellom tilkoblingene. På normale lyttevolum gir den også fra seg svært god lydkvalitet.

Hvis du har en Android-enhet eller en PC med Windows eller Linux slutter regnestykket å bli fullt så enkelt, og du bør vurdere noe annet.

Les også: Kofferthøyttalere for iPhone fra Altec Lansing

annonse