Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG ND5520N

Partyhøyttaleren som fyller stua

LG ND5520N er en krysning mellom klokkeradio og trådløs høyttaler.

Konklusjon

Noen få av låtene som ble brukt:

Pendulum - Slam
Monkey Safari - Room Service (Skeet Remix)
Jennie Abrahamson - Wolf Hour
Rilo Kiley - Silver Lining
Idjut Boys - One For Kenny
Passion Pit - Take A Walk
Stevie Wonder - Superstition
Way Out West - We Love Machine
Mike Oldfield - Shadow on The Wall
Chew Lips - Do You Chew

+ Fyldig og god lyd
+ Spiller (svært) høyt
+ Overraskende dyp bass
+ Støtter alle typer enheter
+ Fjernkontroll
+ FM-radio

- Ingen av betjeningsmåtene støtter alle funksjonene
- Vanskelig å stille inn radio
- Litt kort rekkevidde ( - Ingen støtte for AirPlay eller DLNA

Fakta:

Batteri: Nei
Fjernkontroll: Ja
Trådløse tilkoblinger: Bluetooth
Fysiske tilkoblinger: Apple Dock Connector, USB, Micro-USB(kun lading), FM-antenne/Coax, mini-jack
Standard: Bluetooth A2DP
Pris: 1700 kroner (veil. 1400 kroner)

Hvis du vurderer en trådløs høyttaler til mobilen eller nettbrettet ditt fins det mye du kan velge i. Vi skal se nærmere på et alternativ fra produsenten LG. Bak det forholdsvis anonyme navnet ND5520N skjuler det seg nemlig en svært spennende Bluetooth-høyttaler til en pris som ikke er så avskrekkende.

Høyttaleren vi har fått inn til test er formet som en avlang planke, der høyttalerdelen ser ut til å stikke ut i et eget felt foran. Høyttaleren er laget for det meste i hvit plast, mens hvit aluminium dekker fronten.

I sporet mellom fronten og den bakerste delen på den vesle kassa finner du to tilkoblinger. Den ene passer til Apples iOS-dingser, her under iPad, iPod og iPhone, mens den andre passer til utstyr med vanlig Micro-USB-kontakt.

Smart Square

Til høyre på aluminiumsdekselet foran har LG plassert en berøringsfølsom firkant som viser grunnleggende informasjon ved hjelp av orange LED-lys.

LG har kalt firkanten for Smart Square. Umiddelbart virker dette mest som en gimmick. Det er ikke særlig mye informasjon panelet er i stand til å gi deg. Et lite LCD-panel kunne gitt betraktelig mer informasjon på samme plassen. Vi var også litt usikre på berøringsfølsomheten – det er ikke alltid slike løsninger virker helt som foreskrevet på denne typen utstyr.

Usikkerheten ble kjapt feid til side. Den berøringsfølsomme platen er responsiv nok i massevis, og LED-lysene gjør at informasjonen i firkanten er synlig på mange meters avstand. Det er en stor fordel, siden du kan betjene høyttaleren trådløst mens du beveger deg rundt den.

Betjeningspanel bakerst

Et panel helt bakerst på høyttaleren har flere knapper og innganger. Her finner du for eksempel knappen som lar deg regulere alarminnstillingene – ND5520N er nemlig også en klokkeradio. Siden den har FM-radio innebygget er det en inngang for antennekontakt på baksiden. Praktisk for deg som fortsatt har haugevis av analoge radiokanaler i kabel-TV-kontakten din. For alle andre følger det med en lang(!) kabelantenne.

Bakerst på høyttaleren finner du også en vanlig USB-inngang for minnepinner, en mini-jack-inngang for lydkilder uten Bluetooth-støtte. En egen knapp for å stille klokken har det blitt plass til, og det er også på dette panelet du kobler til strømadapteren.

Det virker kanskje litt ulogisk å ha viktige funksjoner på baksiden – det er nemlig ikke helt godt å komme til bak der hvis planken står inntil en vegg. Står den på nattbordet er det uansett en hel liten gymnastisk øvelse å strekke seg over ladende enheter for å rekke ned bak høyttaleren.

App for betjening

Igjen har LG et godt svar opp ermet. Planken kommer nemlig med en app. Appen passer både til iOS og til Android, og den lar deg styre hva som foregår i langt større detalj. Her setter du altså opp alarm direkte fra mobilen din hvis du vil gjøre det enkelt.

Det følger også med en vanlig infrarød fjernkontroll som du kan spasere rundt med i lomma, hvis mobilen din står til lading i høyttaleren. Praktisk nok, men den gir deg ikke alle funksjonene appen gir, så i mange tilfeller føles den like begrenset i omfang som berøringsfeltet på forsiden av høyttaleren.

I bruk

Å koble til ved hjelp av Bluetooth gjøres svært enkelt fra alle typer enheter. Har du allerede lagt inn appen som følger med kobler den seg til automatisk så fort Bluetooth-tilkoblingen er der. Dette fungerte for det meste smertefritt i testperioden, med unntak for at appen et par ganger fikk hele tilkoblingen til å koble fra et par ganger.

Med ujevne mellomrom støter vi på høyttalere som virkelig imponerer oss med en størrelse på lyden som ikke ser ut som om den kan komme fra en så liten kloss. Denne høyttaleren fra LG er en slik.

Den kan rett og slett fylle et ganske stort rom helt på egen hånd. Det regnet vi ikke med da vi pakket den ut.

Noe enormt stereoperspektiv har ikke denne lille lydplanken. Til det er den rett og slett for liten. Vi hører at den spiller stereo lyd hvis vi sitter midt foran den, men i større rom blir den å betrakte som én enkelt lydkanal.

Ser vi forbi det manglende stereoperspektivet byr ND5520N på en påfallende kraftig bassgjengivelse. Vi snakker selvsagt ikke om en sjelsettende opplevelse av typen som kan ommøblere kjøkkenet til naboen – men denne høyttaleren fyller uten problemer et helt rom.

Hele lydbildet er i grunn overraskende godt her. Diskanten er hjertelig til stede, uten å være midtpunktet i lyden. Vi merker oss at den av og til ikke er så godt definert, og at det blir vanskelig å skille mellom instrumentene når det er mye som skjer. I denne pris- og størrelsesklassen må det ses på som småplukk.

Mellomtonen er også mer enn god nok for klassen. Her er det absolutt ingen tegn til den innestengte, lett hule lyden vi ofte merker på tilsvarende utstyr. Stemmer og instrumenter er tydelig definerte, men øvre del av bassområdet dominerer litt over mellomtonen i noen tilfeller.

Dette er selvsagt ikke noen erstatning for et stereoanlegg eller et sett hodetelefoner til kritisk lytting. Med masse funksjonalitet og en prislapp på omkring 1500 kroner krever vi egentlig bare at høyttaleren er i stand til å fylle et rom uten å høres ut som en dårlig blikkbokshøyttaler. Det gjør ND5520N til gagns.

Sammenlikner vi med Logitechs nær dobbelt så dyre UE Air Speaker som vi testet for en stund siden spiller denne høyttaleren muligens ikke fullt så pent på lave volum, men det tar den enkelt igjen på lydstyrke og bassrespons.

Les testen av Logitech UE Air Speaker

Andre typer bruk

Du kan koble nesten hva det skal være til denne høyttaleren. Dock-kontakten på toppen tar i mot dagens Apple-utstyr. Avspillingen kan kjøres rett fra enheten, uten at du behøver å koble den til med Bluetooth.

Vi likte spesielt godt at Apple-utstyr tilkoblet dock-kontakten kan fjernstyres fra en telefon med LGs egen app installert over Bluetooth-tilkobling. Dette fungerer både med iOS-utstyr og Android-baserte telefoner.

ND5520N har en Micro-USB-kontakt for mobiltelefoner med andre operativsystemer. Denne kontakten fungerer imidlertid kun til lading. Du kan overføre lyd fra telefonen via Bluetooth mens den er koblet til ladekontakten.

Spill musikk fra minnepenn

USB-kontakten bak støtter minnepinner med musikk av MP3- eller WMA-format på. Den støtter mapper, slik at du kan organisere musikken din slik du vil, men den har en maksimal grense på 999 låter per minnepenn, og den støtter bare USB-minne formatert med filsystemene FAT eller FAT32.

Avspilling fra USB-minne fungerer godt, men hverken Smart Square eller fjernkontrollen gjør jobben godt nok til at du har noe særlig oversikt over hva som spilles. Her kommer igjen appen LG har laget til unnsetning.

Inni appen får du nemlig opp en liste over musikken som ligger på minnepennen, slik at har bedre oversikt når du velger spor.

Vi kunne likevel ønsket oss mer av måten appen viser filene på. Den tar ikke hensyn til navnetaggen som lydporene har. Dermed er det bare filnavnene du får opp. Du kan heller ikke sortere innholdet på noen måte. Det blir fort uoversiktlig om du har nærmere tusen låter på en minnepinne.

Litt knotete radio

Radiodelen av ND5520 fungerer godt og er forholdsvis enkel å bruke. Å sette opp faste stasjoner er imidlertid litt krevende.

Bruker du mobil-appen kan du nemlig bare stille litt og litt på kanalvelgeren. Du kan ikke søke etter stasjoner og lagre dem ved hjelp av appen. Til det trenger du fjernkontrollen.

Fjernkontrollen støtter søk etter stasjoner hvis du holder inne knappen som spoler gjennom frekvensene. Spesielt praktisk er det fortsatt ikke, for ND5520N stopper kort tid etter at du har sluppet knappen også når du skal søke etter stasjoner. Det den stopper ved er som regel støy, og bare unntaksvis skjuler det seg en radiostasjon på frekvensen.

Vi forsøkte flere ganger å holde inne frekvensknappen i både appen og på fjernkontrollen uten å finne ut av akkurat dette. Resultatet ble at vi noen ganger holdt knappen inne så lenge at radioen sannsynligvis blåste forbi det som måtte være av stasjoner i nærheten. Det eneste reelle valget for å finne alle stasjonene virket for oss å være å skifte manuelt, sakte gjennom hele frekvensspekteret.

Når frekvensene er lagret er imidlertid ikke dette noe problem lenger. Høyttaleren husker også innstillinger selv om kontakten kobles fra, så dette er forhåpentligvis noe du slipper å gjøre flere ganger.

Les også: Test av Starkey HF-2 - rimelige og gode formstøpte øreplugger

Alt i alt

ND5520N har en veiledende utsalgspris på 1400 kroner. Foreløpig selges den ikke så mange steder, og har en pris som ligger nærmere 1700. Selv til den prisen gir LG ND5520N mye lyd for pengene.

I tillegg er høyttaleren svært allsidig ved at den støtter tilkoblinger til så og si alt mulig.

Vi synes likevel LG har gjort et underlig valg her. Det er ikke alltid åpenbart hvor du skal henvende deg for å få maksimalt ut av en funksjon – for det meste er det appen som gir den beste opplevelsen men du klarer deg ikke helt uten den vanlige fjernkontrollen.

Apple-kontakten som står på toppen er sannsynligvis ikke den samme som vil bli brukt på neste generasjon Apple-utstyr, og ND5520N støtter heller ikke avspilling over Wi-Fi med AirPlay eller DLNA. Det betyr at du kan måtte kjøpe overgang for å få neste generasjon iPhone til å passe, og du kan heller ikke bevege deg mer enn 5-7 meter unna før musikken slutter å spille.

Alt i alt legger denne høyttaleren seg midt mellom de to toppkarakterene. Til veiledende pris, altså 1400 kroner ville den vært en klar sekser. Når du må regne med å betale 1700 kroner for den ender vi i stedet på en sterk femmer.

Les også: Test av Logitech Mini Boombox

annonse