TestHP Pavilion 13 x360

HPs forsøk på en «mye for pengene»-PC gir oss en overraskende kraftig maskin

7000 kroner gir deg mye ytelse.

Introduksjon »

Da vi i juni testet den siste bærbare maskinen fra HP nærmest overøste vi den med lovord. Den gang var det den luksuriøse og relativt kostbare Spectre 13 som stod på testbenken, mens når vi i dag har kalt inn enda en «HP-er» på teppet er dette for å sjekke ståa for selskapets rimeligere saker.

På menyen i dag står nemlig HPs Pavilion 13 x360. Denne hybridmaskinen har akkurat karret seg ut på markedet og om den ikke helt har dukket opp i butikkhyllene enda er den i alle fall rett rund hjørnet.

Slik vi har forstått HP skal deres Pavilion 13 x360 være et god valg for studenter og andre som vil ha den berømte «mye for pengene»-pakken. Pavilion 13 x360 koster fra 7000 kroner og oppover, og som vi ser av spesifikasjonslisten i høyremargen ser det ut til at du faktisk får solide komponenter for pengene dine. Vår jobb blir dermed å sjekke at ytelsen samsvarer med forventningene disse gir, samt sjekke hvordan maskinen er skrudd sammen og oppleves under bruk.

En akrobat

Teltmodus passer godt til surfing på frokostbordet, bildevisning og bruk av berøringsskjermen.

Bruksområdet til en bærbar maskin sier seg selv. Du kjøper den for å ta notater og for å surfe rundt på internett. Men, for de aller fleste handler det ikke kun om jobb. De aller fleste ønsker også å spille av film og høre på musikk, eller bla gjennom bildene sine.

Nettopp for å gjøre underholdningsaspektet enda tydeligere har du med Pavilion 13 x360 mulighet til å vri skjermen 360 grader rundt. Slik forvandles maskinen med ett til et nettbrett, eller den kan settes opp i teltmodus (for lettere bruk av berøringsskjermen) eller stativmodus (for optimal videoavspilling).

Filmen kommer nærmere deg i stativmodus.

Denne hybrid-sjangeren så vi første gang hos Lenovos Yoga-serie, men senere har andre, deriblant HP, funnet ut at en fleksibel skjermhengsel virkelig er en god idé.

I den såkalte «Nettbrettmodusen» deaktiveres tastaturet og du kan rotere bildet på skjermen i den retningen du ønsker.

Nå er ikke Pavilion 13 x360 blant de letteste maskinene med hybridfunksjonalitet, men om du kan leve med noen ekstra hundre gram, lever nettbrettet ditt farlig med denne maskinen i hus.

Ved film- og bildevisning, eller videochat, lar for eksempel «Stativmodus» deg komme nærmere skjermen, mens «Teltmodus» hjelper deg å bruke skjermens berøringsfunksjoner uten at den beveger seg det spor.

Da står maskinen på hvert sitt ben med minimal berøring mot underlaget. Dette er nyttig om du bruker maskinen på en smal kjøkkenbenk for å vise oppskrifter, ikke vil smule oppi tastaturet ved frokostbordet, eller om du holder på med presisjonsoppgaver hvor rekyl fra skjermen må unngås.

Skiftet mellom alle fire modus går lynraskt ved å dreie skjermen innenfor visse vinkler, og du kan velge om Windows 10 skal sette seg selv i nettbrettmodus automatisk eller om den skal spørre deg hver gang.

Vi synes alle disse ulike modusene tilfører mye verdi til det som ellers ville vært «enda en bærbar maskin». Sjansen for at du gidder å ta frem maskinen på toget er større når du har nettbrettmodusen tilgjengelig, og måten skjermen kommer nærmere deg i stativmodus gjør den til et mer naturlig valg når du skal se video eller bilder.