Til hovedinnhold

HP hiver seg på OLED-toget

Oppgraderer hybrider med nyeste teknologier.

I går tyvstartet Lenovo CES-sirkuset ved å presentere en hel gjeng med nye snasne bærbare PC-er. I dag er det Hewlett Packard – bedre kjent som HP – sin tur, til tross for at det heller ikke er spesielt lenge siden de trakk 20 nye modeller opp av hatten.

Spectre 360 får OLED-panel

HPs Spectre X360.

Den kanskje mest spennende nyheten er den dreibare hybriden Spectre 360. Denne foreligger straks i en ny 15-tommersutgave, og i tillegg får den eksisterende 13-tommeren en innvendig overhaling og muligheten for et lekkert OLED-panel.

13-tommeren har fortsatt det lekre aluminiumkabinettet som den alltid har hatt og lar seg fortsatt bruke i flere ulike moduser ettersom hengslen lar skjermen rotere hele veien rundt. Det er innmaten som har fått en solid oppgradering, denne gangen. For det første fåes nå Spectre x360 med et OLED-panel med oppløsning på 2560 x 1440 punkter.

OLED-panelet vil blant annet sørge for at skjermen kan reprodusere mer riktige farger med langt dypere sortnivå enn tidligere. Dette takket være OLED-teknologiens evne til å klare seg helt uten et aktivt baklys og heller skape sitt eget lys kun der det behøves. I praksis vil dermed sort endelig bli helt sort, og ikke mørkegrått, som med tradisjonelle LED-LCD-paneler. OLED-teknologien sparer dessuten 50 gram i vekt, ifølge HP.

Prisen vil ikke HP ut med ennå, men vi får etter planene se OLED-konfigurasjonen til våren.

Også Lenovo omfavner OLED-paneler for bærbare »

Utover skjermopgraderingen er maskinen utstyrt med en i7-6500U «Skylake»-prosessor med Intel HD 520-grafikk, mellom 4 og 16 gigabyte minne og opptil 512 gigabyte M.2-flashlagring.

Litt større

15,6-tommeren av Spectre x360 vil inneha samme fleksibilitet som 13-tommeren, men skjermen vil her være av typen LED-IPS. En konfigurasjon med Full HD-oppløsning skal gi en batteridriftstid på opptil 13 timer, mens konfigurasjonene med den høyoppløste UHD-oppløsningen gir en driftstid på 9,5 timer, ifølge HP.

Ellers kan 15-tommeren by på mellom 4 og 16 gigabyte minne, fra 128- 512 gigabyte flashminne og enten en Intel Core i5- eller i7-prosessor fra den nye Skylake-generasjonen.

Hele fire høyttalere ligger for øvrig i overkant av tastaturet, slik at lyden sendes mot deg, og ikke fra deg, som når de ligger skjult langs siden av maskinen.

Til tross for at skjermen måler 15 tommer er det her ikke snakk om noen stor kar. Spectre x360-en er 16 millimeter tykk og veier 1,8 kilogram.

Tre USB 3.0-porter, en USB 3.1 Type-C (uten mulighet for lading) samt en HDMI- og Mini DisplayPort-utgang ble det plass til, selv med de sparsommelige målene og den dråpeformede utførelsen. – I tillegg til en minnekortleser og minijack-inngang, da.

Pavillion x2

HPs Pavilion x2.

Hybrider virker å være PC-produsentenes store satsningsområde for tiden, for sammen med Spectre x360 presenterte HP sin Pavilion x2. Denne lar deg dra den 12,1 tommer store skjermen fra tastaturet – som den er koblet til ved hjelp av magnetkraft – for å lettere brukes som et nettbrett.

Skjerm og tastatur holdes sammen med magneter og er dermed lett å skille fra hverandre.

En Intel Core M3-prosessor av Skylake-generasjonen sitter i hovedsetet, og avhengig av hvor mange kroner du legger i potten får denne regjere over enten 128 gigabyte flashminne og 4 gigabyte hukommelse, eller 256 gigabyte flashminne og 8 gigabyte hukommelse.

Plass til mer på skjermen

Skjermen har en oppløsning på 1920 x 1280 punkter og er av typen IPS. HP minner om at at ettersom skjermen har 3:2-forhold, får du her bedre vertikal utnyttelse. Det er en fordel enten du behandler bilder eller eller leser nettaviser.

Av innganger finner vi en USB 2.0-port og en USB Type-C-port, samt en minijack for hodetelefoner. Du kan sende bildet ut til andre skjermer fra micro HDMI-utgangen.

HP mener du kan forvente opptil 7,5 timer batteridriftstid av småen, som veier inn på overraskende høye 1,47 kilogram med tastaturet. Lar du sistnevnte ligge, veier derimot skjermen bare 760 gram i hånden din.

Pavilion x2 blir tilgjengelig i løpet av måneden.

For proffene

HP EliteBook Folio G1.

På tampen må vi nevne HPs EliteBook Folio G1 som kommer i mars. Dette er, som navnet antyder, en proffbærbar rettet mot næringslivet. Likevel kan nok en og annen privatperson tenkes å falle for den, med egenskaper som en 12,5-tommer stor 4K-skjerm med tynne rammer, et stilrent aluminuimkabinett, tykkelse på snaue 12,4 millimeter og en vekt på like under kiloen.

Foretrekker du heller å jobbe på en stasjonær maskin?
Da har HP et par som virkelig omslutter deg »

annonse