Til hovedinnhold
TestAcer Aspire S13

Acers smarte kompromiss kommer deg til gode

Noen kompromiss kommer vi ikke utenom, men alt i alt er fristelsene mange hos Aspire S13.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Introduksjon »

Acer har ofte strebet etter å tilby mye for pengene i de litt lavere prisklassene. Av og til har de levert gode løsninger og fokusert på de rette tingene, men når det kommer til Acers dyrere modeller føler vi ikke at selskapet har lykkes i særlig grad tidligere.

«Premiumproduktene» deres har kanskje hatt omtrent samme ytelse som de sammenlignbare fra konkurrentene, men det har som regel skottet kraftig på byggekvalitet eller totalopplevelse.

Når vi henter dagens testkandidat, Aspire S13, ut av esken for den første inspeksjonen er det straks klart at også dette er en Acer av design. Imidlertid, slik vi fikk en smak på fra deres Switch Alpha 12 virker det som om selskapet er i ferd med å tørre å satse på bedre byggkvalitet og flere moteriktige elementer for sine maskiner.

Dessuten klinker Acer til med gode komponenter, en massiv flashdisk på hele 512 gigabyte og det som ifølge dem selv er svært lang batteridriftstid. Alt dette til en veldig attraktiv pris som har potensiale til å gjøre Aspire S13 til en svært spennende pakke mot generelt dyrere konkurrenter.

Å finne balansen er viktig

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Aspire S13 skal som alltid tilby mye for pengene, så du finner selvsagt ikke et hopetall av eksklusive detaljer og helstøpt aluminiumskropp her, men like fullt har Acer kommet frem til en god avveining mellom pris og et design som vi gjerne kan være med på at løfter maskinen deres inn i segmentet for premium ultrabærbare – dog med en hårsbredd.

Her finner du nemlig både en børstet sort anodisert aluminiumsplate bak og rundt tastaturet, en stor pekeplate av glass og blanke diamantslipte overganger og lister. Men, når vi mener maskinen bare så vidt kommer med i det elegante selskap er dette fordi mesteparten av maskinen fortsatt er bygget av plast i ulike utførelser og farger.

Lokket på maskinen er mørkt og riflet, og vi mistenker at designeren har en forkjærlighet for stripete dresser, det er i alle fall der vi gjenkjenner mønsteret og fargen fra.

Uansett opphav virker dessverre ikke lokket så solid, men heller noe skjørt både grunnet plastmaterialet som er benyttet og den beskjedne tykkelsen.

Ikke at dette er noe stort problem, men det bare understreker at Acer har forholdt seg til et budsjett. I det minste er lokket matt, noe som friskmelder det for finger- og smussmerker. Ellers består utsiden av skjermhengslene av sølvfarget plast mens bunnen er sort og matt.

Design er bare ett element. På neste side sammenligner vi både interaksjon og ytelse med både rimeligere og dyrere konkurrerende bærbare. Bli med over for å se om Acer endelig har funnet formen blant de finere herrene i premiumsegmentet.

Opplevelse og ytelsestester »

På samme måte som du neppe ville kjøpt deg en lynrask bil med upresis styring og et sete som gir tresmak i stumpen etter fem minutter ønsker du vel heller ikke å bli sittende med en bærbar som har lite lyst til å følge kommandoene dine.

Vi blir aldri lei av å gjenta mantraet vårt om at skal du først ha en bærbar datamaskin bør du finne deg en med en god skjerm, et behagelig tastatur og en presis pekeplate.

Disse egenskapene trumfer i de fleste tilfeller viktigheten av høy ytelse, rett og slett fordi dagens bærbare uansett er så raske at de håndterer dagligdagse gjøremål uten å svette.

Det er selvsagt ikke tilfeldig at vi velger å ta opp dette med presis interaksjon i akkurat denne testen av Acers Aspire S13. Acer ligger fra før av kanskje ikke aller fremst i hjernebarken når vi tenker på bærbarprodusenter som legger sjelen sin i konstruksjon, design og brukeropplevelse, men med deres Aspire S13 øyner vi imidlertid et forsøk fra selskapet i å komme dit.

Det er langt igjen før selve mesteren på interaksjon, Apple, vil føle seg truet, men la oss foreløpig konsentrere oss om hva Acer faktisk har fått til av gode løsninger og forbedringer fremfor å kikke på andre, for her ser vi mye vi liker.

God, men upresis skjerm

Vi starter med skjermen. Denne har et IPS-panel som sikrer godt innsyn også fra spisse vinkler, med en oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Enkelte vil kanskje mene Full HD-oppløsning er litt «2012 calling», men for en 13,3-tommer gir dette uansett høy nok pikseltetthet til at bildet oppleves som skarpt fra normal sitteavstand.

Sett fra et profesjonelt perspektiv er dessverre fargene ganske ute og kjøre, men for all typisk bruk oppleves de som klare og et hakk varmere enn på mange andre skjermer som ofte har et overdrevent blåstikk i seg. Vi foretrekker et varmt panel over et kaldt, og vi liker muligheten Acer har gitt oss til å filtrere ut enda mer av det blå lyset med sitt «BlueLight Shield»-program.

Skjermen utfordrer ikke de virkelige enerne som Dell XPS 13/15 og MacBook Pro, men tatt i betraktning hvilken prisklasse Aspire S13-serien starter i, leverer den godt. Skjermen er matt, og sammen med et ganske lyssterkt panel er dette en fordel om du ikke har sans for reflekser som ofte oppstår i blankere paneler. Aspire S13 er også å få tak i med berøringspanel, men da i en litt annen konfigurasjon.

Svært gode taster med uheldig oppsett

Vår testmaskin har et amerikansk tastaturoppsett.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Noe av det første vi la merke til ved Aspire S13 var tastaturet. Vi ble nemlig rett og slett litt overrasket over den gode skrivefølelsen det ga, for dette er ikke noe vi lenger tar for gitt når det kommer til dagens stadig tynnere bærbare maskiner.

Til tross for at Aspire S13 er både slank og nett, har tastene godt med vandring, god demping og en fin respons. Når det kommer til støy er de også relativt beskjedne av seg, akkurat slik vi liker. Ellers har tastene et hvitt baklys som kan reguleres i to intensitetsnivåer, i tillegg til å slås helt av.

Slik ser Aspire S13 ut med nordisk tastatur.
Acer

Ettersom vår testmodell kommer fra USA har den amerikansk tastaturoppsett, så ikke la deg skremme av bildene våre ­– i Norge får du som vanlig det felles nordiske tastaturoppsettet vi har lært oss å hate og leve med.

Det vi likevel reagerer på er for det første plasseringen av «Home» og «End»-tastene. Disse vil ha samme posisjon i det norske oppsettet, og der dette er taster undertegnede svært sjelden bruker, har de jammen vært ofte i sving under testen av Aspire S13. Bare ikke med vilje.

Disse tastene sitter dessverre så tett opptil frem- og tilbake-piltastene at det å bomme halvparten av gangene slettes ikke er en umulighet. Det er faktisk nesten ikke mulig å treffe riktig tast uten å se på tastaturet. Dermed, i stedet for å forflytte markøren et hakk frem eller tilbake i teksten en skriver, havner en med ett på en helt annen side, noe som er svært irriterende.

I tillegg har ikke Acer hatt motet til å velge bort de numeriske tastene til num-paden, det til tross for at en 13-tommer som Aspire S13 slettes ikke har plass til et egen num-pad område ved siden av tastaturet. Resultatet er ti tall strødd utover andre deler av tastaturet, som bare kan nåes etter å ha aktivert en ekstra NumLock-tast. Dette gir, sammen med de felles nordiske tastene, et veldig rotete oppsett som bare noen få yrkesgrupper eller personer vil ha noen nytte av.

Akkurat som HP med sin Pavilion 13 x360 tar altså Acer et svært billig og dumt valg ved å presse inn taster i former eller på steder vi nordmenn ikke er vant til å ha dem. Slik blir det surmuling av, selv om tastene i seg selv altså er lette å like og dette stort sett er en tilvenningssak.

Glass løser ikke alle problemer

Glassplaten er stor og for de fleste bruksområde veldig god. Men, til pirkearbeid kan den bli for unøyaktig og «luggete».
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplaten er hovedinstrumentet ditt for kommunikasjon med maskinen, og heldigvis har Acer spandert på sin Aspire S13 en pekeplate i glass. Glasspekeplater er uten unntak mer presise og behageligere i bruk enn de billigere i plast. Vi føler vi har godt kontakt med pekeren på skjermen og flerfingerbevegelser går jevnt. Pekeplaten er også stor, noe som alltid er en fordel.

Til tross for dette har pekeplaten et par haker ved seg. For det første synes vi den av og til «lugger» litt ved små presisjonsbevegelser. Det virker alt i alt som den ganske glatte overflaten dens ikke er glatt nok, for fingeren glir ikke jevnt nok over når vi eksempelvis holder på med pirking i Photoshop eller ønsker å plassere markøren mellom to bokstaver i Word. Dette er ikke et problem vi kjenner igjen fra andre maskiner med glasspekeplate, slik som HPs vanvittig lekre Spectre 13, Apples MacBook-serier eller Dells XPS-serie.

En annen ting vi har lagt merke til er hvor raskt pekeplaten får fettmerker fra fingrene. Dette kommer godt til syne i det rette lyset, og utgjør sammen med den omkransende rammen i sort anodisert aluminium et stort område som ofte vil trenge en runde med pussekluten. Heldigvis kommer Aspire S13 også i hvitt om du er allergisk mot fettmerker.

De siste årene har vi sett en jevn økning av batteridriftstiden til bærbare, til tross for at de bærbare også har blitt stadig slankere. Acers Aspire S13 er intet unntak, og skilter i så måte med en batteridriftstid på hele 8,5 timer.

Til sammenligning målte vi Apples MacBook 12 til over 10 timer, men så har denne også langt svakere komponenter. Uansett er det hyggelig å kunne slå fast at Aspire S13 føyer seg inn i rekken av stadig flere maskiner som kan brukes en hel skole- eller jobbdag på kun batteridrift.

Ettersom Aspire S13 er utstyrt med en Core i5-prosessor er det vanskelig å komme utenom litt viftesus fra tid til annen. Vi registrerte at viften kjørte i gang ved flere anledninger under testperioden, være seg under normal nettsurfing eller ved avspilling av video, men uten at dette ble veldig forstyrrende.

Når vi skriver denne testen i Word står viften i det minste helt stille. Dermed har ikke maskinen noen problemer med temperaturen på lavere belastning. Når vi plager maskinen med vår syntetiske spillytelsestest, 3DMark, holder viften stadig temperaturen i tømmene, dog med noe støy på kjøpet.

God ytelse for pengene

Den tokjernede Intel Core i7-6500U-prosessoren i vår testmodell av Aspire S13 har en TDP på 15 watt og er klokket til 2,5 GHz. Som den identiske prosessoren i Lenovo Yoga 900 kan den også strekke seg til hele 3,1 GHz (TurboBoost) i kortere perioder om temperaturen tillater det.

Vi er spente på om Acer har stablet på beina en god nok kjøleløsning til at prosessoren får vist seg frem fra sin beste side, eller om spesifikasjonene bare glitrer på papiret. Det er nemlig ofte tilfelle om kabinettet den sitter i blir for trangt og luftstrømmen for svak.

Mens Cinebench-målingen vår forteller oss at ytelsen til prosessoren er veldig god, er Handbrake-grafen en indikator på at prosessoren også klarer å holde frekvensene oppe over tid.

Spesielt sistnevnte måling demonstrerer at kjøleløsningen er adekvat, noe den tydelig ikke var i Lenovo Yoga 900s tilfelle.

Grafikkløsningen, Intels integrerte HD 520-brikke, er forholdsvis labre saker. Til å være av det integrerte slaget gjør den likevel en respektabel jobb i 3DMark, kun slått av luksusmaskinen Spectre fra HP – som for øvrig leverer imponerende ytelse tatt formfaktoren i betraktning.

Når vi sammenligner HP Pavilions i5-prosessor, som er klokket til 2,3 GHz (2,8 GHz med TurboBoost) mot Aspire S13s prosessor med høyere klokkehastigheter er det tydelig at sistnevnte gjør underverker for spill.

Vi ville selvsagt foretrukket om det raskere 2133 MHz DDR4-minnet var på plass i vår testkandidat fremfor de inkluderte 1600 MHz DDR3L-brikkene. Dette kunne trukket 3D-ytelsen ytterligere oppover, og er oss bekjent ikke særlig mye dyrere å bruke enn DDR3-minne.

Aspire S13 starter opp på et blunk, og programmer trenger knapt noe tid på seg for å åpnes. Det kan vi takke den 512 gigabyte store M.2-SSD-en for. Jo, du leste riktig, hele femhundredeogtolv gigabyte er lagringsplassen du har tilgjengelig.

Som en ser av målingen for leseytelse har ikke lagringsløsningen særlig å stille opp med mot HPs Spectre, men mot øvrige utfordrere klarer den seg godt. Skriveoperasjoner går litt tregere, men vi tror du uansett vil være fornøyd med tiden det tar å installere programmer og legge inn store filer på flashminnet. Her er uansett som oftest andre komponenter, som overføringsmediet, flaskehalsen.

Konklusjon »

Skepsisen vår da vi først pakket opp Acers ultrabærbare Aspire S13 var knyttet til om selskapet som til dels er assosiert med rimelige maskiner og kvantitet fremfor kvalitet faktisk ville være i stand til å gi oss en rimelig inngang til det såkalte premiumsegmentet. Da uten å viske ut betydningen av ordet premium, selvsagt.

Dette ville i så fall være svært velkomment i en tid der mange av konkurrentenes premiumbærbare virker å ha fått bein å gå på som tar dem stadig høyere opp på prisstigen.

Lokket er av riflet, matt plast og veldig tynt.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Etter å ha tatt for oss både ytre egenskaper og ytelse kan vi heldigvis slå fast at Acers Aspire S13 virkelig har noe for seg.

Tilsvarende spesifiserte Yoga 900 fra Lenovo er et eksempel på hvordan Acer har lykkes i prisstrategien sin. Riktig nok har ikke Aspire S13 en dreibar berøringsskjerm og bare halvparten så mye minne, men når det er nesten 4000 kroner å spare er det ingen tvil om hvilken av de to maskinene en bør velge om en er på jakt etter en vanlig bærbar og ikke en hybrid.

Spesielt den høye kapasiteten på flashlagringen er et godt argument for å se i retning av Aspire S13, og sammen med den generelt langt høyere ytelsen enn Asus' ellers så gode ZenBook UX305 kan diske opp med, er dette virkelig en spennende maskin for de litt mer krevende oppgavene samtidig som formfaktoren holder seg på et tidstypisk nivå.

Aspire S13 måler 1,46 centimeter i tykkelse. Dette er langt fra best i klassen, men vi mener Acer har balansert tykkelsen godt med tanke på batteridriftstid og tastevandring.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Acer lykkes ganske godt i å balansere utforming, byggkvalitet, opplevelse og ytelse. Utformingen gir maskinen akkurat nok særpreg, og byggekvaliteten er god nok – selv om både Lenovos Yoga 900 og Asus ZenBook UX305 overgår den på hver sine punkter her.

Når det kommer til opplevelsen skjermen, tastaturet og pekeplaten gir er vi relativt fornøyde. Ingen av dem får full poengscore ettersom kompromiss er inngått på ulikt vis for alle sammen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skjermen er lys- og fargesterk, tastene behagelige og stille og den romslige pekeplaten av glass. Men, skjermen er også langt fra presis, tastaturet som helhet oppleves som noe kaotisk og overfylt mens pekeplaten fra tid til annen kan lugge litt når du krever høy presisjon.

Ytelsen er god, og selv om det er behov for litt aktiv kjøling fra tid til annen er det ikke noe spesielt å si på lydnivået til viften. Batteritiden imponerer også, og vi snakker faktisk om en driftstid som strekker seg utover en normal arbeidsdag.

Alt i alt er Aspire S13 er steg på rett vei for Acer, selv om det fortsatt gjøres kompromiss. Til forskjell fra tidligere premiumprodukter fra selskapet mener vi imidlertid at det i dette tilfellet er inngått færre store kompromiss.

Dermed er Aspire S13 en god kandidat for deg på jakt etter en tynn maskin som kombinerer god ytelse med masse lagringsplass, et pent design og som har jevnt over god interaksjon.

Vil du ha en maskin med glattpolerte løsninger på så godt som alle punkter må du være beredt til å bla opp langt flere «Edvarder», for eksempel for HPs lekre og spreke Spectre 13.

Vi kalte Spectre 13 den nye kongen i premiumsegmentet:
Les testen her »

annonse