Test: Nokia N97 Mini – sprek lillebror
Innhold
Test: Nokia N97 Mini – sprek lillebror
Testresultater
GPS, WLAN, FM-radio, integrerte nett-tjenester, presis touch, bra tastatur, multitasking. | |
Hard åpningsmekanisme, ikke egne taster for æøå. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Vi har testet Nokia N97 Mini, og kan konstatere at Nokia N97 fremdeles er flaggskipet, selv om forskjellene er små.
Side om side
Da Nokia N97 Mini først ble annonsert ventet vi oss en atskillig slankere utgave av N97. Men N97 Mini er ikke så mye mindre enn storebror. Ikke er den noen arvtaker heller, ettersom de to modellene vil bli solgt parallelt.
Jo da, Nokia N97 Mini er mindre enn N97. Og selv om det bare er snakk om 4,2 millimeter i høyde, 2,8 millimeter i bredde og 1,7 millimeter i tykkelse, så er den nye modellen nesten 15 prosent mindre enn den gamle. I tillegg er den 8 prosent lettere.
Men samtidig er skjermflaten krympet med ca 17 prosent, fra 3,5 tommer diagonalt, til 3,2 tommer. Forskjellene er små, men likevel merkbare. Begge modellene har en skjermoppløsning på 640x360 punkter (16:9).
Ellers er de to telefonen svært like av utseende. Mini har fått metalldeksel over batteriet, men mangler beskyttelsen over kameraet. Også mini har en liten vipp opp nederst på baksiden. Denne sørger for at telefonen blir like tykk i bunnen som oppe ved kameraet, og følgelig ligger jevnt når vi plasserer den på bordflaten.
Ikke slide
Åpningsmekanismen er fremdeles alt for hard. Skjermen løfter seg når vi skyver den opp, og dermed må vi trykke ganske hardt mot kanten under skjermen (skjermen i breddeformat) for å få frem tastaturet. Forsøker vi å åpne mobiltelefonen ved å skyve med tomlene mot kortsidene av skjermen, så nekter den plent å åpne seg.
Nå tar det ikke lang tid å lære seg knepet som skal til for å smette skjermen opp, men det er litt irriterende at det skal være så vrient.
Tastatur
Telefonen virker solid sammensatt, og har et like stort tastatur som det vi finner på Nokia N97.
Når tastaturet er like stort, skyldes det at navigasjonsknapen er fjernet. I stedet er det kommet piltaster vi kan bruke for å navigere oss rundt via tastaturet. Det kan være en fordel når det skal rulles på nettsider, for ved å bruke tastaturet slipper vi å komme nær lenker når vi egentlig bare vil flytte på skjermbildet.
Det er bare tre rader med taster på Nokia N97-modellene. Det betyr at mange taster får to eller flere funksjoner. Blant annet ligger æ, ø og å som tilleggsfunksjoner på andre taster. Det fungerer stort sett greit, men oppleves som en plage når vi skal skrive adresser eller passord bestående av både bokstaver og tall.
Minne
Nokia N97 Mini kommer med 8 GB internt minne. Det er en firedel av hva vi finner i storebror. Telefonen støtter også MicroSD , men den reagerer svært tregt når vi forsøker å bla i store filsamlinger som er lagret på minnekortet.
Epost
Telefonen kommer med klient for Mail for Exchange, men oppsettet av kontoen er noe av det mest håpløse vi har vært borte i. Telefonen nekter plent å sette opp en Mail for Exchange-konto manuelt. I stedet starter den en guidet prosess der vi får beskjed om å legge inn e-postadresse og passord. Når det er gjort hevder telefonen at innstillingene er i orden. I vårt tilfelle var de slett ikke det.
Først når vi er så oppgitt at vi skriver feil i vår egen e-postadresse konkluderer telefonen med at den ikke kan hjelpe oss. Da får vi tilbud om å kjøre oppsettet manuelt. Heldigvis, for det var bare sekunder om å gjøre før hele mobilen gikk til resirkulering.
Om du bruker andre e-postjenester kan du sette opp flere kontoer på telefonen (bare en for Active Sync).
Ovi
Programvaren i telefonen er ellers velkjent. Det vil si – for den som har en oppdatert N97. For det er samme programvare i N97 Mini som i N97. Nå er det også kommet på plass en bedre versjon av Ovi-butikken. Med denne kan vi laste ned programvare, widgets og annet innhold direkte til mobilen.
Vi kan også kjøpe musikk direkte fra Nokia Music Store.
Kamera
Kameraet i n97 Mini tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Men det mangler linsebskyttelse, og glassflaten som dekker kameraåpningen er deved nokså utsatt for riper og skitt. Med ren linse og godt lys tar N97 Mini svært gode bilder. Innendørs blir kvaliteten langt dårligere, men stort sett er vi fornøyd med kameraet.
Videokameraet er ikke like storveis, men det holder til små snutter som skal deles på nett eller sendes som MMS. N97 Mini er som skapt for deling av innhold, enten vi velger å bruke Ovi, ett av de vanlige sosiale nettverkene, blogg, eller fotoalbum på nett.
Musikkspiller
Nokia N97 Mini har en bra musikkspiller, og med kontakt for 3,5 millimeter hodesett direkte på telefonen kan greit bytte ut de medfølgende ørepluggene. Ørepluggene gir for øvrig brukbar lyd, enten vi hører på musikk eller foretar telefonsamtaler.
Mediespilleren har alle de funksjonene vi forventer, og det er lett å overføre musikk til mobilen. Det kan vi gjøre via Ovi PC-suite, direkte til minnekortet, eller ved nedlasting fra Internett.
Series 60 5.
N97 Mini har Symbian S60 5. brukergrensesnitt. Det er samme grensesnitt som på Sony Ericssons Satio og Samsungs Omnia HD. Men de tre prodsentene har valgt litt ulike måter å sette opp grensesnittet på. Nokia opererer med en forside der vi kan plassere seks ulike elementer. I utgangspunktet er telefonen satt opp med en klokke/datorubrikk, to snarveilinjer med fire ikoner i hver, og tre Widgets (Facebook, meldinger, musikkspiller).
Men vi kan selv stokke om på disse, velge dem bort, eller bytte dem ut.
Spill og sosiale nettverk
Nokia har lagt til en rekke programmer som gjør N97 Mini til et apparat som holder oss oppdatert på sosiale nettsteder, lar oss dele innhold på ulike måter, eller lar oss underholdes med spill. Blant funksjoner som er nye på N97 Mini er Lifecasting. Det betyr at du med få tastetrykk kan sende et bilde og en melding med lenke til et kart som viser hvor du er, direkte til Facebook.
Tjenesten finnes også i oppgraderingen til N97. Nokia kaller det for ”Location-aware Internet”.
Nokia N97 Mini er en mobiltelefon som har alle de funksjonene og finessene vi kan forvente på en såpass dyr proffmobil. Det eneste vi ikke liker er at vi ikke kan redigere eller opprette dokumenter i Quickoffice uten å måtte betale for en lisens. Velger vi en Windows-mobil slipper vi denne ekstrautgiften.
GPS
Telefonen har også innbygget GPS og kompass, slik at vi enkelt kan orientere oss via karttjenesten Ovi Maps. Her er også en navigasjonsløsning som fungerer bra over hele verden, riktig nok også den i form av en prøveversjon vi må betale for om vi ønsker å beholde den.
GPS-mottakeren i Nokia N97 Mini brukte i vår test bare sekunder på å finne sin posisjon og vise den på et kart. Kartet kan vises som terrengkart, satellittbilde eller ordinært kart. Siden vi bor litt utenfor Oslo måtte vi zoome svært langt ut for å få satellitbilde av hjemplassen. Først når et par hundre kvadratkilometer var plassert på skjermen dukket satellittbildet opp. Det var til alt overmål tatt på en stort sett overskyet dag, så her var nytteverdien lik null. I de store byene (Hønefoss er ingen stor by) kan vi zoome satellittbildet helt ned på gatenivå.
Vi kan også enkelt laste ned trafikkinformasjon, men da som en premiumtjenesste som koster fra 21 kroner for 30 dager, til 158 kroner for ett år. Her finner vi også en uteblivelsesynd i Nokias fingermenyer. Vi kan ikke flytte skjermbildet med fingeren (scrolle) når vi leser de lange betingelsene i Nokia Maps.
Ellers er Nokia Maps blitt mer brukervennlig enn tidligere, selv om menyene fremdeles er noe mer.
Skjerm
Skjermen er resistiv (støtter ikke multitouch). Den reagerer presis, og vi kan rulle i menyer og på nettsider ved å sende skjermbildet av sted med et fingerstrøk. Menyene i Sereis 60 5. har vi kommentert før. Vi synes fremdeles de er litt for omstendelige. Å åpne kalkulatoren krever for eksempel fem tastetrykk.
Batteriet i N97 Mini er ikke like kraftig som i N97, men vi kan bruke telefonen ganske intenst gjenn om hele arbeidsdagen uten at det er noe problem. Ved GPS-navigering blir det imidlertid raskt tomt for strøm. Lader eller holder til bil følger ikke med.
Konklusjon
Målgruppen for denne mobiltelefonen er personer som ønsker å være på nett uansett hvor de befinner seg. Det er en underholdningsmobil med kontorfunksjoner, kamera, WLAN, relativt stor skjerm og GPS. Den er midt i blinken for bloggere og for personer som får abstinens om de ikke kan følge med på Twitter, Facebook og andre sosiale tjenester. Med Nokia N97 Mini er du sammen med de andre, samme hvor langt unna de egentlig befinner seg.
Telefonen er spekket med funksjoner og løser alle de oppgaver en moderne mobiltelefon skal kunne løse. Operativsystemet åpner for en mengde tilleggsprogrammer, og skulle vi ønsket oss noe mer, så måtte det være at den hadde fått en blits for fotografering innendørs. Telefonen har heller ikke støtte for DivX, men dette kan lasts ned gratis fra Internett.
Telefonen passer ikke for personer med teknologiskrekk, og krever at du er i stand til å navigere i menyer og legge inn brukernavn og passord på de tjenestene du vil benytte. Prisen er også såpass høy at du skal ha bruk for en avansert mobiltelefon dersom du velger denne.
Litt treghet i menyene, vond åpningsmekanisme og litt for omstendelige navigasjonsprosesser trekker ned. Funksjonsrikdom, tastatur og byggekvalitet trekker opp.
Her er noen bilder vi har tatt med N97 Mini. Klikker du på dem kan de åpnes i originalformat.
Bildeeksempler
Testresultater
GPS, WLAN, FM-radio, integrerte nett-tjenester, presis touch, bra tastatur, multitasking. | |
Hard åpningsmekanisme, ikke egne taster for æøå. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Bildeeksempler
Spesifikasjoner
Testresultater
GPS, WLAN, FM-radio, integrerte nett-tjenester, presis touch, bra tastatur, multitasking. | |
Hard åpningsmekanisme, ikke egne taster for æøå. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Testresultater | |
---|---|
Størrelse/Batteri | - |
Størrelse | 113x52,5x14,2 mm |
Vekt | 138 g |
Standby-tid | 320 timer |
Taletid | 240 til 320 min (3G/GSM) |
Tilkobling | - |
Bluetooth | Ja Ja, med A2DP |
USB-port | Ja Ja, MicroUSB |
Meldingsfunksjon | - |
Tasteutforming | Tre rader, gode taster. Virtuell T9. |
MMS | |
Epost | |
Sosiale tjenester | |
Ordbok | |
Kamera/Display | - |
Brukervennlighet, kamera | Meget bra, men bare i godt lys |
Bildegjengivelse inne | |
Bildegjengivelse dagslys | |
Bildeoppløsning | 5 megapiksler |
Videoopptak | |
Skjermstørrelse | 360x640, 3,2 tommer |
Fargedybde | 16 mill |
Minne | - |
Minnekapasitet | 8 GB |
Støtte for minnekort | Ja Ja, opp til 16 GB testet |
Nettverk | - |
UMTS | Ja Ja, HSDPA |
EDGE | |
1900-bånd (trippelbånd) | |
WLAN | |
GPS | Ja Ja, med Ovi Maps |
Tilbehør/Media | - |
FM-radio | |
Mediaspiller | |
Java | |
Stereo handsfree | |
Generelt | - |
Totalinntrykk | En mobiltelefon som løser "alle" oppgaver |
Prisklasse | Høy |
Menynavigering | Bra, men litt treg |
Brukervennlighet | Bra |
Design | Bra |
Støttede applikasjoner | - |
Spill på mobil | |
Utgåtte egenskaper | - |
GPRS | |
IR | |
Push and talk | |
Nye egenskaper | - |
LTE | |
NFC | |
SAR-verdi | Ikke oppgitt |
WIMAX | |
DMB | |
Touch | Resistiv0 |