Test

Nokia 6720 Classic – Rimelig smarttelefon

Nokia 6720 Classic – Rimelig smarttelefon

Testresultater

Liten og lett, Turbo-3G, lav pris, god lyd, FM-radio, GPS med kart, bra kamera, Symbian S60 operativsystem.
Liten skjerm. Ikke WLAN. Flate og glatte taster.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Har du hatt en standard Nokia fra før og ønsker å erstatte den med en nyere modell, så er ikke Nokia 6720 Classic noe dårlig alternativ. Her får du nemlig en Nokia smartmobil med rask nedlasting i mobilnettet, bra kamera og GPS i en kompakt mobiltelefon.

Taster

Nokia 6720 Classic har som navnet tilsier et klassisk design, riktig nok med en liten krumming i tastaturdelen. Tastene er flate, stive og glatte, og det gjør dem litt mindre brukervennlige enn vi hadde ønsket.

Navigasjonstasten er en fireveis vippeknapp med kvitteringsfelt i midten. Navigasjonstasten er enkel å bruke. Rundt menytasten finner vi seks taster. To av dem er de vanlige valgtastene under skjermen, to er de røde og grønne rør-tastene, og de siste to er henholdsvis menytasten og tilbaketasten (C=Clear). Meny- og C-tastene er små, men de er hevet litt, slik at vi likevel kan bruke dem nokså greit.

Skjerm

Skjermen måler 2,2 tommer og har en oppløsning på 240x320punkter. Det er med andre ord en nokså liten skjerm på 6720, i alle fall om vi sammenlikner med andre S60-modeller. Skjermen fremstår som skarp og klar, men om du sliter med synet bør du likevel styre unna denne telefonen.

Teksten på skjermen kan riktig nok gjøres litt større ved å endre innstillingene for skjermen, men selv med den største skriften måler ikke tegnene mer enn drøyt 2 mm i meldinger og menyer, mens de høyeste tegnene bare er halvannen millimeter høye i Ikontekstene.

Smartmobil

Telefonen har støtte for e-post, også via active sync, og siden det i realiteten dreier seg om en smartmobil, så kan du åpne vedlegg og gjøre en rekke ting med denne mobiltelefonen som du ikke kan med en standard S40-modell fra Nokia. Blant annet kan du installere en rekke tilleggsprogrammer, og vi kan koble telefonen til en TV eller storskjerm.

Vi kan også laste ned mer avanserte spill enn det som kan kjøre på en S40-mobil.

Kamera

Kameraet i 6720 Classic tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er god, og et innbygget diodelys sørger for at vi også kan ta bilder innendørs. Men noen ekte blits er det ikke snakk om, så i mange tilfeller vil fotolyset komme til kort.

Innstillingene i kameraet er slik vi kjenner det fra Nokia, med en rekke muligheter for å tilpasse kameraet til forholdene. Deling av bilder er selvsagt enkelt når vi snakker om en nyere smartmobil fra Nokia. Den er naturligvis utrustet med snarveier til en rekke sosiale medier, i tillegg til at bildene kan distribueres i meldinger eller e-post.

Vi kan også gjøre videoopptak, med 480x640 punkter og 15 bilder per sekund. Som med de fleste slike kameraer sliter også 6720 Classic med panoreringer og mye bevegelse i bildene. Likevel er det mulig å gjøre greie opptak til bruk på nettsider eller i meldinger.

Minnekort

Minnekortet sitter under samme deksel som USB-porten. Kortet sitter dypt og kan være vanskelig å bytte for oss uten lange negler. Men kortet er festet etter kulepenn-prinsippet. Dytter vi det litt dypere inn, så spretter det noe lenger ut. Det følger med ett minnekort på 1 GB, men med de lave minneprisene vi nå ser er det ingen grunn til ikke å bytte til ett som kan romme litt mer musikk eller annet innhold.

Vi satte inn ett minnekort på 16 GB uten at det bød på større problemer. Telefonen trenger riktig nok en del tid på å oppdatere store bibliotek, men dette gjøres bare når minnekortet byttets.

Raske menyer

Å navigere i menyene på denne telefonen går greit. Telefonen reagerer raskt, og bildekarusellen som viser miniatyrer av bildene i mobiltelefonen snurrer uten noen form for hakking eller forsinkelser. Men igjen synes vi skjermen blir liten. 2,2 tommer er ikke det best egnede formatet for bildevisning.

Under bildevisning merker vi oss også at testeksemplaret vi har mottatt har en pikselfeil på skjermen. Det lille lysende punktet er til sjenanse når vi ser på mørke bilder eller menyer med mørke bakgrunner, men eller affiserer det oss lite.

Ikke WLAN

Telefonen har ikke innbygget WLAN, men er utrustet med turbo-3G av den raskeste sorten tilgjengelig.
Telefonen har både micro-USB og 2,5mm ladekontakt. I tillegg har den egen 3,5mm kontakt for hodesett. Det er bra, for hodesettet som følger med er bare skrot.

Fra hvileskjermen på telefonen har vi god oversikt over hendelser og gjøremål, i tillegg til at vi har en menystripe med ikoner. Standard oppsett for menylinjen gir snarveier til profiler, e-post, klokke med alarmer, internett-deling, kart og kamera. Kartprogrammet er Ovi Maps (tidligere Nokia Maps) versjon 3.0. Navigasjon følger med, men for å bruke det mer enn ti ganger (dagslisenser) må vi kjøpe lisens.

Spill

Det er bare to spill i mobiltelefonen. Det ene skal gi hjernetrim ved hjelp av en ”personlig” hjernetrener, mens det andre skal gi underholdning i form av poengsanking i et arkadespill der vi spretter og triller på en ball. Telefonen har spillplattformen N-Gage, som lar oss laste ned og spille avanserte mobilspill fra Ovi (åpnes direkte fra mobilen).

De innbygde høyttalerne er temmelig kraftige, og lyden i spillene er slitsomme greier. Skru av lyden eller bruk hodetelefoner om duvil spille uten å erte på deg omgivelsene.

Batteri

Som telefon er Nokia 6720 Classic helt grei. Lyden er god, menyene kjenner vi jo fra før, og batterikapasiteten gir rom for lange samtaler. Om du skrur av 3G vil du kunne snakke i 8 timer og 30 minutter på en lading, forutsatt at du har god mobildekning der du er.

Konklusjon

Kort oppsummert er dette en mobiltelefon som passer for alle som ikke er avhengige av en stor skjerm, men som likeve ikke vil gi avkall på smarttelefonens muligheter. Den har FM-radio, GPS og N-Gage mobilspill, men er likevel ikke noen typisk spillmobil. Vi synes skjermen blir for liten til nettsurf og GPS-navigering, men begge deler kan til nød brukes.

Kameraet er bra, mens designen ikke er særlig spenstig. Tastaturet er litt under gjennomsnitt brukervennlig, mens menyene oppleves som raske . Lyden i telefonen er god, mens teksten på skjermen er liten. Kameraet har ingen linsebeskyttelse. Et frontkamera gjør det mulig å føre vidseosamtaler.

Telefonen kan kobles til en TV, men kabelen for å få dette til følger ikke med. USB-kabelen i esken er bare om lag 11 cm lang mellom pluggene, noe som er irriterende lite for den som bare har USB-porter bak på PC-en.

Musikkspilleren er god, men bare om vi benytter et bedre hodesett eller bedre øreplugger enn de som følger med.

Prismessig er dette en meget gunstig telefon. På nett koster den fra ca 2200 kroner uten abonnement.

Lav pris, bra batterikapasitet og mange avanserte funksjoner trekker opp, mens liten skjerm, svakt tastatur og dårlige øreplugger trekker ned.

Totalt ender vi på en meget sterk firer.