Til hovedinnhold

Test: Nokia N97

Test: Nokia N97

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Vårt første inntrykk av Nokia N97 er at Nokia her har skapt en koloss av en mobiltelefon, som på mange måter er en kopi av HTC Tytn 2. Begge har en stor skjerm, et tastatur som kan trekkes frem, og en skjerm som tiltes opp når telefonen åpnes. Dessuten er de begge store mobiltelefoner som kanskje først og fremst appellerer til bedriftsbrukere. Men Nokas telefon har større skjerm og mange andre forbedringer i forhold til HTCs noe aldrende Tytn 2.

Så er da også N97 en mobiltelefon som har alle de egenskapene du kan ønske deg ved en businessmobil. Den støtter som E-klassemobilene en rekke e-postløsninger, også Exchange Mail, og den har dokumentlesere som lar deg laste ned og åpne vedlegg i de vanligste dokumentformatene.

I lukket tilstand er Nokia N97 en telefon som oppleves stor etter dagens standard, men den er relativt tynn og smal, og slet ikke umulig å få ned i bukselommen. Fronten er dekket av en stor skjerm, og har bare en tast. Denne tasten fungerer som snarvei til telefonens meny, eller til skrivebordet (også kalt hvileskjerm), dersom du allerede er på menyskjermen.

Ved siden av menytasten er to trykkfølsomme felt merket med grønt- og rødt rør. Disse tastene aktiveres ikke automatisk ved innkommende anrop, så du slipper at du utilsiktet besvarer eller avviser en samtale i det du fisker telefonen opp av lommen.

På venstre side av mobiltelefonen finnes en skyveknapp for tastlås. Når tastene er låst reagerer ikke skjermen på trykk.

Hele overflaten på telefonen er dekket av et ”glass”, som i realiteten er av plast. Men denne plasten er overraskende motstandsdyktig mot riper. Rundt hele fronten ligger en blank plastlist som gir telefonen et eksklusivt preg.

Suverene taster

Når vi skyver skjermen til siden spretter den opp og løfter seg så den blir skråstilt. Samtidig kommer qwerty-tastaturet til syne, og skjermbildet vender seg til landskapsmodus. En navigeringstast kommer til syne til venstre for tastaturet. Denne navigeringsknappen er ganske stor, og stjeler en del plass fra tastaturet. Utformingen av tastene gjør dette likevel til en mobil det er lett å skrive på. Tastene må faktisk trykkes litt ned, og gir en tydelig tilbakemelding på input. Når de samtidig er plassert med litt mellomrom gjør det tastaturet til det beste vi har testet av slike små qwerty-tastaturer.

Mellomromstasten er imidlertid plassert litt langt ute på høyre side, og det krever litt tilvenning. Vårt testeksemplar har heller ikek norske taster, men det skal være på plass når telefonen når butikkhyllene.

På telefonens høyre side, den som blir bak når vi bruker telefonen som laptop, finner vi volumtasten og kameratasten. Begge er enkle å betjene.

TV ut

På toppen av telefonen finnes en 3,5mm kontakt for TV-signal ut, eller for bruk av egne hodesett. På motsatt side sitter en micro-USB-kontakt for lader. I pakken følger det med en adapter som lar deg lade med eldre ladere fra Nokia, både de eldste 3mm-laderne, og de nyere 2mm laderne.

På baksiden finner vi kameraet som er forsynt med et skyvedeksel som beskytter kameraet og fotolyset.

Å åpne mobiltelefonen på en diskret måte er ikke lett. Mekanismen som trekker lokket opp har en kraftig fjær som får skjermen til å sprette på plass. Mkanismen virker mer solid nå enn på de første demomodellene vi fikk se. Men vi er fremdeles litt spent på hvordan denne hengslingen vil fungere over tid.

Teknologi

For den som er ute etter en mobiltelefon som kan alt, så er N97 et funn. Den har integrert GPS med Nokias nye navigasjonsløsning, deling av dokumenter, bilder og annet medieinnhold via Ovi. I tillegg er det innbygget FM-sender, turbo-3G med høyeste hastighet og støtte for 3G-nett over det meste av kloden og WLAN. Selvsagt har den stereo Bluetooth, og skal vi lete etter teknologi den mangler, så må det enten være teknologi som ikke er lansert ennå, eller som er gått ut på dato, som for eksempel Infrarød port.

Men selv om dette er en av de absolutt høyest spesifiserte mobiltelefonene penger kan kjøpe, så finnes det fremdeles telefoner med høyere kameraoppløsning og enda mer høyoppløste skjermer. Telefonen har heller ikke OLED-skjerm, slik vi nå ser komme på flere toppmodeller. Oppløsningen er for øvrig på 360x480 punkter, med en fargedybde på over 16 millioner nyanser.

Hvileskjerm

I bruk opplever vi N97 som en mobiltelefon vi kan gjøre en del tilpasninger med. Blant annet kan vi velge seks ulike paneler som vises på hjemmesiden. Dette er paneler basert på såkalte widgets – små programmer som kan hente informasjon, enten det er fra telefonen, eller fra Internett.
Hvileskjermen er todelt, på den måten at du kan velge å skjule dine widgets ved å dra fingeren mot høyte eller venstre. Da blir bare klokke, dato og profil stående igjen.
Et trykk på klokken åpner applikasjonen for alarmer og verdens-klokke. Trykker vi på datoen åpner vi kalender og avtalebok, mens et trykk på profilfeltet lar oss endre profil. Det gjør det raskt og enkelt å bytte mellom profilene generell, stille, møte, utendørs, personsøker eller frakoblet.
Velger d å ha Widgets stående på skjermen kan du få øyeblikkelig oppdatering av vær, nyheter eller for den saksens skyld, venners aktiviteter på Facebook. I telefonen ligger 13 alternative felter som du kan plassere på forsiden, i tillegg til de du allerede har valgt. Her finnes også en knapp som lar de laste ned ytterligere slike Widgets, eller paneler, som Nokia også kaller dem.
Å bytte slike paneler er raskt gjort. Vi hadde gjerne sett at du kunne lagt til flere slike sider med Widgets, for å kunne bla i dem ved å stryke på skjermen, slik du kan med Android, iPhone, LG Arena og Samsungs kommende Jet.
Kamera
Kameraet på N97 tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er bra, men vi kan ikke helt se hva som er bakgrunnen for at Nokia tilsynelatende har stoppet på 5 megapiksler oppløsning, når de fleste av konkurrentene forlengst har gått videre til 8 og 12 megapiksler.
I Nokias tilfelle forsvarer man seg med at det ikke hjelper med flere megapiksler om ikke kamerateknologien ellers er i stand til å utnytte de ekstra bildepunktene. Du kan med andre ord ta bedre bilder med et godt 5-megapikslerkamera, en du kan med et middelmådig 8- eller 12-megapikslerkamera.
Innstillingene på kameraet er enkle, og en egen tast på siden fungerer som utløser. Vi zommer inn ved å stryke oppover i venstre kant av skjermen. På høyre side finner vi valgene Exit, utløser, blitsinnstillinger, en knapp som åpner for andre innstillinger og Options (vi har engelsk modell) der vi kan velge å bytte til frontkamera og gjøre systeminnstillinger for kamera og videokamera.
Straks bildet er tatt dukker det opp fem nye alternativer – Back, send, share online, slett, og Options. Den siste menyen åpner du om du vil sette bildet til en kontakt, som bakgrunnsbilde eller som ringebilde. Det er også her du bestemmer om filen skal få nytt navn eller plasseres i en bestemt mappe. Dessuten finner du en hjelpemeny, i fall du skulle stå fast med noe.

Video

Videokameraet kan filme såkalt høykvalitetsvideo (Nokias beskrivelse). Det dreier seg ikke om HD-opptak, men video i VGA-oppløsning med 30 bilder per sekund. Videofilene kan filmes i Mpeg4 til avspilling i høyeste kvalitet, eller 3gp-format for videresending som MMS. Med 32 GB internminne trenger du i realiteten ikke å bekymre deg for om du har plass nok til videofiler. Her kan du filme i timesvis, og skulle du av en eller annen grunn klare å fylle minnet helt, så vil du nokså enkelt kunne flytte optakene over på en PC ved hjelp av det medfølgende programmet Ovi Suite.

Vi synes videokvaliteten er grei, men på et moderne TV-apparat vises svakhetene litt for godt.

Deling

Videofilene kan deles med andre enheter via DLNA, eller du kan streame ved å sette opp en SIP-konto. Sistnevnte er en øvelse som krever fagbrev, men som i teorien gjør det mulig å sette opp videosamtaler over SIP. Tjenesten kan i bestefall sies å være for spesielt interesserte. Du kan også dele innhold ved å bruke en egen Share Online-applikasjon. Når vi tryker på denne knappen henter telefonen opp tilgjengelige delingstjenester på nett, som for øyeblikket er Flicker, Vox og Nokias egen tjeneste Ovi.

Første gang du bruker disse tjenestene må du logge deg inn på din konto og gi aksept for at Nokia kan sende dine mediefiler til disse tjenestene. Det kan høres litt tungvint ut, men du trenger bare å gjøre det én gang.

Kalenderen i N97 kan synkroniseres mot PC eller en server, som Exchange Server eller Nokias egen løsning. Her er det enkelt å legge inn nye avtaler eller gjøremål, men vi sliter med å få tilgang til å besvare møteinnkallinger og legge dem til i avtaleboken, slik vi kan med Windows-mobiler.

Telefonen har et rikt utvalg av programmer. I utgangspunktet er alle de vanlige programmene på plass, som musikkspiller, notater, nettleser Nokia Maps, kalender, alarmer osv.

WEB-kamera og 3G-router

I tillegg finnes programmer som meldingsleser (leser meldingene dine høyt), Podcast, Tegning, JoikuSpot (gjør telefonen til trådløs 3G-router) , Traveler, YouTube, AccuWeather, Amazon, AP News, Bloomberg, Facebook, Hi5 (sosialt nettverk med enkle spill), Slideshow, Boingo og Qik. Sistnevnte setter telefonen din i stand til å fungere som WEB-kamera, så andre kan gå inn på en nettside og se hva telefonens kamera er rettet mot. Sendingen din blir lagret, så du kan se den på nytt når du måte ønske.

Telefonen leveres også med spill, og skal kunne bruke bevegelsessensoren som kontroll. På vår modell var det bare ett spill – Guitar Rock Tour, som er et musikkspill som minner om Guitar Hero for andre spillplattformer. Her tar du grepene på strengene på skjermen. For den som synes lyden på spillet er enerverende, så kan det også spilles uten lyd. Men å være lydløs gitarhelt er egentlig nokså kjipt.

Telefonen har FM-sender, men denne virker ikke med spill, bare når du bruker musikkspilleren.

Omstendelig

Totalopplevelsen av N97 er at det er en stor og funksjonell mobiltelefon med et grensesnitt som kan bli litt for tregt å manøvrere – særlig om du har mange programmer oppe. Det finnes ingen knapp eller funksjon som lar deg lukke alle programmer på en rask måte, så her er det om å gjøre å logge seg ut av programmer som skal avsluttes. Holder du menyknappen inne noen sekunder dukker det også opp en liste over alle kjørende programmer, men du må altså stenge ett og ett. Det samme må du om du åpner listen over kjørende programmer fra valgmenyen.

Å ringe fra telefonen går utmerket. Et trykk på det grønne røret åpner samtaleloggen og gir tilgang til kontaktlista. Men du må tilbake til hvileskjermen for å åpne telefontastaturet. Det har heller ingen bokstaver, for den som måtte ha pugget telefonnumre på navn (815 PIZZA, eller liknende).

Touchfunksjonene fungerer greit, men vi synes denne telefonen er tregere enn mange andre touchmobiler. Vi er heller ikke overbegeistret over å måtte ”dobbeltklikke” for å åpne filer eller menyvalg. Det hindrer muligens noen feiltastinger, men kan også være et irritasjonsmoment.

Lydkvaliteten er god, og det fysiske tastaturet er det beste vi har kjent på noen mobiltelefon. Telefonen har en forhøyning på baksiden som gjør at den ligger støtt mens vi skriver.

Tale

Den innbygde høyttaleren gir kraftig og god lyd ved bilnavigering så vel som konferansesamtaler. Noen musikk-høyttaler er det imidlertid ikke snakk om. Til det blir lydbildet i denne høyttaleren for komprimert.
Vi har enkelte ganger fått tilbakemelding fra de vi snakker til om at de ikke hører hva vi sier. I disse tilfellene har vi forandret litt på grepet, og problemet har blitt borte.
Sammen med telefonen følger en pusseklut og liten flat skjermpenn, som kan brukes om du frykter for fingermerker på skjermen. Vi opplever imidlertid ikke fingermerker som noe stort problem.
Bruker du telefonen til mediastreaming eller GPS-navigering, så vil batteriet tappes temmelig raskt.

Minnekluss
Vi opplevde også å få en del feilmeldinger de første gangene vi brukte mobile. Blant annet kom det beskjed om at minnet var fullt. Men da hadde vi bare brukt noen ganske få megabyte av telefonens 32 gigabyte minne. Så var det da også arbeidsminnet som var oppbrukt, og etter å ha startet telefonen på nytt et par ganger var det som om disse problemene forsvant.
Vi synes nok at telefonen kan bli litt i største laget, og at enkelte ting blir litt vel omstendelige. Men vi tviler ikke på at dette er noe av det mest avanserte du kan putte i lomma, og gir den terningkast 5.
Her er en video av N97:
[wip4: video=301 width=468 align=left]

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse