Til hovedinnhold

Test: Samsung Omnia Pro - Fulltreffer for proffene

Test: Samsung Omnia Pro - Fulltreffer for proffene

Testresultater

Stor AMOLED-skjerm, godt tastatur, TV-ut, GPS med navigasjon, WLAN, Turbo-3G, Bra lyd, FM-radio, lav SAR-verdi
Høy pris, treg veksling mellom programmer

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung B7610 er en Windows 6.5-mobil med utskyvbart qwerty-tastatur i siden. Tastaturet har fire rader og norske tegn. Tastene er flate og glatte, men når vi berører dem kjenner vi at det under overflaten ligger forhøyninger som forteller hvor vi skal taste.

Skjermen måler 3,5 tommer og er en AMOLED-skjerm – det ypperste du kan få til en mobiltelefon i dag. Ryktene om at slike skjermer er dårlige i sollys er bare oppspinn. B7610 er godt leselig også i sol.

Temaveksler

Under skjermen er det kun tre taster. Dette er tastene for rør av/på og en tast som veksler mellom siden vi er på og telefonens hovedmeny. Det er litt uvant at vi ikke har verken tilbake-tast eller Windows-tast på telefonen.

På høyre side finner vi en kameratast og en lås-tast. På toppen sitter USB- og AV-kontaktene, mens vi på venstre side finner en volumtast og en tast som lar oss bytte mellom tema for jobb og tema for fritid. Denne vekslingen mellom jobb og fritidsmenyer så vi først på businessmobiler fra Nokia.

Baksiden av telefonen har den samme typen 3D-struktur som Samsung Jet. Det vil si at baksiden er glatt men at vi kan se et 3D-mønster under overflaten. Mønsteret på Omnia Pro skiller seg en del fra rillene på Jet. Men prinsippet er det samme og det er også fargene.

Når vi skyver fonten til side finner vi det omtalte qwerty-tastaturet. Skyvemekanismen er presis og passe stram. Den kunne nok vært noe fastere når telefonen er lukket, for når vi holder telefonen mot øret kan vi kjenne at det er litt slark.

Meny

Vi nevnte innledningsvis at vi ikke fant noen Windows-tast på denne mobilen. Det spiller heller ikke så stor rolle, ettersom det er mulig å åpne Windows 6.5-menyen ved å trykke på ”Start” øverst i venstre hjørne på skjermen. Tasten for ”rør på” tar oss til hjemmeskjermen (jobb eller underholdning), mens menytasten altså åpner ”Min meny”.

Sistnevnte er en meny som består av 12 ikoner på en side, og hvor vi kan gå videre til undersider for multimedier, Internett-tjenester og kontorfunksjoner. Nederst på skjermen er det mulig å velge flere programmer (Andre), åpne programmer som kjører i bakgrunnen (Oppgavebytter) eller vi kan redigere hvilke ikoner vi vil ha i Min Meny. Her kan vi også legge til ytterligere seks undersider med Ikoner.

Hjemmesiden i modus for fritid (underholdning) er basert på Samsungs TouchWiz-grensesnitt der vi kan legge til miniprogrammer (Widgets). Hjemmesiden i jobb-modus er en mer formell og informativ hvileskjerm med oversikt over avtaler, hendelser osv.

Samsung har klart å lage de ulike grensesnittene på en slik måte at det gir brukbar oversikt, til tross for at det altså er mulig å konfigurere grensesnittet på mange måter.

Zoom

Skjermen er resistiv, så her er det ikke mulig å bruke multitouch. Zoome gjør vi ved å holde fingeren på skjermbildet til det dukker opp en zoomfunksjon vi betjener med en finger. Når vi først venner oss til dette er det svært enkelt å bruke. Dessuten kan vi betjene alle telefonens funksjoner med en hånd. Først når vi skal buke qwerty-tastaturet må vi bruke begge hendene.

Ved tasting ligger telefonen støtt på bordet. Men baksiden er glatt, og skjermen kan ikke vinkles opp. Dermed blir det til at vi helst holder telefonen med to hender og taster med tomlene.

Samsung Omnia Pro er riktig nok en proff-mobil, men vi er minst like imponert over underholdningsfunksjonene. Musikkspilleren er god, telefonen spiller DivX-videoer uten omkoding, og bildefremvisning på en så stor AMOLED-skjerm er selvsagt en fryd. Å se film på denne telefonen ga oss en positiv opplevelse.
 
Batterikapasiteten er også brukbar, men når vi aktiverte GPS, WLAN og bluetooth samtidig som vi kjørte push-mail, så klarte vi å tappe batteriet flatt i løpet av noen få timer.

Innholdsrik

Samsung har gjort Omnia pro til den reneste godteposen for teknofile, med et bra 5 megapiksler kamera, GPS, WLAN med DLNA og videoredigering hvor vi kan legge sammen videoklipp og bilder, lese kommentarer og sette på tekster. Det er ikke verdens mest avanserte videoredigering, men gjør det mulig å sende litt mer spennende MMS-meldinger enn vi kanskje er vant til.

Telefonen har støtte for DLNA, men vi har ikke fått den til å streame video mot PS3, som også støtter dette. Det er mulig det virker bedre mot Samsungs egne TV-er med DLNA, men dette har vi ikke hatt anledning til å teste.

Tregt minne

Samsung B7610 skal støtte minnekort opp til 16 GB, men da vi satte i vårt minnekort med 2500 filer på og lot telefonen oppdatere biblioteket sa det stopp etter 67 filer. Da hang telefonen seg opp, og vi måtte starte den på nytt. Ikke bare måtte vi slå den av, men vi måtte også plukke ut batteriet og sette det tilbake før det var mulig å slå den på igjen. Etter en restart og et nytt filsøk stoppet det igjen på samme sted.

Denne gangen lot vi være å gjøre noe som helst, og etter en god stund hadde telefonen igjen begynt å legge til filer i biblioteket. Men det tok et par timer før det hele var fordøyd, og telefonen kunne brukes som normalt.

Underholdning

Å se film på denne mobiltelefonen er en fryd. Den 3,5 tommer store skjermen er som skapt for formålet, og med AMOLED-teknologi er skjermen skarp og klar. Vi matet mobilen med DVD-filmer konvertert til DivX, og spilte dem av i Samsungs mediaspiller. Filmer kan vi se på stor skjerm via kabel fra telefonens AV-port. Kabelen følger ikke med, men er en standardkabel du kan kjøpe billig på Clas Ohlson eller i en forretning som selger forbrukerelektronikk.


Musikkspilleren er også bra. Ørepluggene som følger med er godt nok til at vi ikke nødvendigvis må bytte det ut. Med 3,5mm utgang er det likevel greit å skifte for den som måtte ønske det.
Kamera

Kameraet på B7610 tar bilder med fem megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er ikke så bra som på de beste kameramobilene til Samsung, og vi er ikke imponert over hastigheten. Det tar flere sekunder å starte kameraet, og det tar lang tid fra ett bilde er tatt til telefonen er klar for det neste bildet.  Dessuten synes det å være et svakt slør over bildene, som om linsen skulle være uklar. Men vi rengjorde linsen skikkelig før bildene i bunnen av denne artikkelen ble tatt.

Betjeningen er enkel, og vi kan velge spesielle funksjoner som smilelukker om vi ønsker det (funksjon som gjør at bildet tas når personen i motivet smiler).

Kameralyset er svakt, så noe utpreget innendørskamera er dette ikke.

Videofunksjonen er heller ikke i ypperste klasse, men grei nok for videomeldinger og enkle Youtube-videoer.

Ikke 3x4-tastatur

Det er forbausende enkelt å skrive raskt på det store qwerty-tastaturet. Vi kan også sende meldinger fra et virtuelt tastatur, i de tilfellene der det er nødvendig å betjene mobilen med bare en hånd. Men vi savner et virtuelt T9-tastatur.
 
Qwerty-tastaturet på skjermen har ikke norske tegn, med mindre vi velger microsoftvarianten av qwerty. Men da må både finmotorikken og skjermpennen være på plass, og det nytter ikke lenger å skrive med en hånd.

For å si det litt enklere – skal vi skrive meldinger bruker vi tastaturet. Det fungerer bra, alternativene fungerer dårlig.

GPS

Navigasjonsløsningen i Samsung B7610 er levert av Route66. Den fungerer utmerket, og lisensen som følger med gjør det mulig å oppdatere til nyere kart, dersom slike skulle bli tilgjengelig. Her finnes også reisehåndbøker som kan komme godt med på ferieturen.

Telefonen har bra samtalelyd. Et trykk på venstre rør-tast åpner telefongrensesnittet. Her kan vi velge å se historikk, kontaktliste og sende SMS. Dessuten kan vi hente frem kontakter ved å taste navnene deres. Som regel dukker kontakten opp etter to-tre tastetrykk, fordi telefonen sorterer kontaktlisten i takt med at vi taster.

Samsung B7610 er en stor mobiltelefon, både i overført og bokstavelig betydning. Men de mange gode egenskapene gjør at vi kan akseptere størrelsen. Dette er en av de mobiltelefonene som best kan erstatte en bærbar PC til de enkleste kontoroppgavene. Samtidig har den alle underholdningsmobilenes finesser.

Vi kan bruke den ”gratis” i trådløse nett, og nettleseren er god. Her kan vi velge mellom Opera og Internet Explorer. Det er noen begrensninger på begge nettleserne, sammenliknet med det vi kjenner fra PC-verdenen.

Om vi skulle trekke frem noen sider ved telefonen som vi ikke er like fornøyd med, så kommer vi ikke utenom minnehåndteringen. Her synes arkitekturen i Windows Mobile 6.5 å være så tung at ting rett og slett krever for mye av telefonminnet. Det betyr at det blir mye venting på at telefonen skal gjøre seg klar for ulike oppgaver. Og om vi kjører flere samtidige prosesser blir alt naturlig nok verre.

På samme måte går det rett og slett for tregt når vi skal lukke programmer.

Vi synes også at det er pussig at tastlåsen fortsetter å være på selv om vi åpner tastaturet. Den logiske konsekvensen av en slik handling er jo at vi akter å bruke mobilen.

Tregheten er nok det største irritasjonsmomentet ved denne mobiltelefonen. B7610 er på ingen måte like smidig som en Apple iPhone. Men når det er sagt må vi medgi at vi likevel lar oss fasinere av hva telefonen er i stand til å gjøre. Vi er litt i tvil, men legger godviljen til og lander på terningkast 5.

Her er noen bilder vi har tatt med Omnia Pro:

Bildeeksempler

Testresultater

Stor AMOLED-skjerm, godt tastatur, TV-ut, GPS med navigasjon, WLAN, Turbo-3G, Bra lyd, FM-radio, lav SAR-verdi
Høy pris, treg veksling mellom programmer

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Stor AMOLED-skjerm, godt tastatur, TV-ut, GPS med navigasjon, WLAN, Turbo-3G, Bra lyd, FM-radio, lav SAR-verdi
Høy pris, treg veksling mellom programmer

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse112.6 x 57.8 x 16.2 mm
Vekt159 g
Standby-tid480-580 timer (2G-3G)
Taletid6h 48min - 12h 18min
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingKlassens beste
MMSJa Ja, enkelt å utforme
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra, men litt tregt
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 mpiks
VideoopptakJa Ja, 720x480@30fps
Skjermstørrelse480x800 piksler, 3,5 tommer
Fargedybde16 millioner farger
Minne-
Minnekapasitet2GB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 16 GB
Nettverk-
UMTSKrysse av
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med navigasjon
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEt arbeidsjern
PrisklasseHøy
MenynavigeringOversiktelig men treg
BrukervennlighetLitt for treg
DesignBra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java, Windows mobile
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdi0,0198W/Kg
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchResistiv0
Mer om
annonse