Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Huawei U8230 Social

Design, skjerm og menyer

Slik ser oversiktsbildet over skrivebordene ut. Prikker til høyre og nederst ved zoom-verktøyene indikerer hvor man er. Obs! Skjermskuddene representerer ikke skjermkvaliteten fullgodt.
Dette er menyen for å legge til småprogrammer eller widgets på skrivebordene.

Huawei U8230 er ingen dyr telefon. I underkant av 2000 kroner i vanlig detaljhandel må kunne sies å være rimelig for det som likevel blir markedsført som en fullfunksjons Android-telefon.

Prismessig er det kun HTC-s ungdomstelefon Tattoo som beveger seg fullt så lavt som U8230. Det er likevel en del ulikheter mellom de to telefonene.

Les test av HTC Tattoo

Huawei U8230 har en forholdsvis stor kapasitiv skjerm på 3,5 tommer som kan vise inntil 262 000 farger samtidig. Oppløsningen er på 480 x 320 piksler, og den er dermed noe bak dagens toppmodeller, men ikke så langt unna fjorårets hva oppløsning angår.

Etter å ha tafset på topptelefoner som Apple Iphone 4 og Samsung Galaxy S den siste tiden dras vi litt ned på jorda igjen av U8230. Her er det lett å se pikslene, om man ser etter dem, altså.

Les testen av Apple Iphone 4 og Samsung Galaxy S

Når det er sagt gir 3,5 tommer en grei arbeidsflate. Selv om oppløsningen ikke er på linje med det aller beste fungerer skjermen likevel svært bra. Innsynsvinkel og fargegjengivelse byr heller ikke på noen store skuffelser, til tross for at den må se seg slått av dyrere telefoner.

Emotion

Dette er en telefon med følelser, om vi skal tro Huawei. Eller kanskje den skal reflektere brukerens følelser. Emotion kaller iallfall produsenten grensesnittet som ligger oppå Android 2.1 i U8230.

Grensesnittet er for en stor del slik vi kjenner Android. Det er ikke voldsomme endringer Huawei har gjort. Det de derimot har gjort vil nok appellere til dem som aldri får nok plass på skrivebordene.

Endless Desktop omtaler produsenten det som. Her kan man ha skrivebord ikke bare i bredden, men også i høyden. Som standard har telefonen tre skrivebord i høyden og fem i bredden.

For å orientere seg får man to sett prikker nederst og til høyre på skjermen. Disse indikerer hvilket skrivebord man befinner seg på. Holder man fingeren på skjermen får man også opp et rutenett til å navigere mellom de ulike skrivebordene.

Noe skal man fylle skrivebordene med. Blant de mange vanlige småprogrammene som følger med og som kan lastes ned fra Android Market, fins Huaweis egne Emotion Widgets.

Følelseswidgets kaller Huawei dem på norsk, og de gjør strengt tatt ikke så mye annet enn man forventer av slike småprogrammer. Her finner vi e-postvarsling, kalender, klokke og musikkspiller, blant mye annet.

Noe samlende miniprogram for sosiale nettverk som Facebook og Twitter finner vi i utgangspunktet ikke. Huawei er dermed noenlunde alene om å ikke markedsføre seg tungt i forhold til akkurat disse tingene.

Den vanlige Facebook-applikasjonen for Android er likevel forhåndsinstallert.

Som med de andre Android 2.1-telefonene vi har testet nylig har også U8230 mulighet til å hente store mengder av dine egne data fra Googles tjenester og Facebook.

Brukeropplevelsen

Noe av det vi kanskje var mest avventende til før vi fikk denne telefonen i hende var den faktiske hastigheten og brukeropplevelsen i menyene. Vi vet fra før at Android 2.1 er et svært brukervennlig system med kun små mangler.

Det vi ikke helt visste var hvor omfattende Huaweis tilpasninger ville være, og hvordan Android 2.1 fungerte på såpass billig maskinvare.

Svaret er oppløftende. Dette er på ingen måte like raskt og smidig som Galaxy S, men sett opp mot prisen byr U8230 på en påfallende god brukeropplevelse.

Det meste flyter forbi i et akseptabelt tempo. Noen pauser tar den seg, men disse er kun svært sjelden lange nok til at man rekker å reflektere over det.

Plastic Fantastic

U8230 er laget i så godt som utelukkende plast. Her er det ikke mye metall eller andre materialer å finne. Vår testutgave er hvit, med en stripe sølvfarget plast langs kanten. Den har dessuten en sort ramme rundt skjermen.

På baksiden finner vi en høyttaleråpning markert ved tre triller i batteriluken. Vi finner også åpning for kameraet som vi skal snakke mer om på side 3. Rundt kameraet har produsenten plassert en enkel metallplate. Noe linsedeksel eller andre deler som stikker ut finner vi altså ikke på baksiden.

Til tross for usedvanlige mengder plast kan vi ikke si annet enn at U8230 virker godt sammenskrudd. Vi klarer ikke å fremprovosere noe særlig knirk under bruk av telefonen. Det er også lite her som kjennes ut som typiske slitasjepunkter.

Glasset over skjermen er også relativt ripesikkert, og selv en tapetkniv måtte gi tapt da vi satte den i direkte konfrontasjon med skjermen på U8230.

Denne store luken på toppen er kanskje et av de største irritasjonsmomentene ved U8230.

Huawei slipper ikke helt unna noen negative bemerkninger. På toppen av telefonen har produsenten plassert en forholdsvis diger luke på 2,5 centimeter. Denne dekker telefonens kontakter.

Micro-USB og 2,5 millimeters jack-kontakt skjuler seg under luken, og vi tviler på at luken vil vare særlig lenge om den er åpen mens telefonen ligger i lommen.

Når det dreier seg om en fullverdig Android-telefon til denne prisen er vi tilbøyelig til å akseptere også litt mer vesentlige mangler. Likevel føles det veldig unødvendig å plassere en slik stor plastluke øverst på telefonen.

Det hadde sannsynligvis ikke kostet noe mer å dele den opp i akseptable størrelser, slik Samsung har gjort på noen telefoner. Hvorfor Huawei har funnet ut at et marked fullt av Spotify, Wimp og Portapro-hodetelefoner trengte mikrojack er også et spørsmål. Det hadde neppe kostet mer å utstyre den med en skikkelig lydutgang, men det skal vi komme tilbake til.

Når det kommer til utseendet vil dette alltid være en smakssak. Vi synes U8230 kommer greit fra det. Til tross for at det som nevnt har gått med mye plast i produksjonen av denne dingsen skjuler den prislappen forholdsvis godt.

At den føles såpass solid og god i hånden er også med på ta fokuset bort fra prislappen.

I esken

Her finner vi de grunnleggende tingene. Merk at det ikke følger med noen overgang fra 2,5 millimeters mikrojack til 3,5 millimeter minijack.

  • Huawei U8230
  • Batteri (1500 mAh)
  • Lader (micro-USB)
  • Håndfrisett (mikrojack)
  • Brukerhåndbok

Teknologi og funksjoner

Nettleseren er god og rask - også på nettsider i fullstørrelse. NB! Skjermskuddene representerer ikke skjermen fullgodt.
Road Sync Mail medfølger i fullversjon og fungerer kjempebra.

Huawei U8230 kommer forholdsvis fullastet med funksjoner og tilkoblinger. Her finner vi rett og slett det meste vi er vant til å finne i betraktelig dyrere telefoner til en hyggelig prislapp.

Knall på nett

Trådløst nett og super-3G er på plass. Dermed kan man raskt og enkelt komme seg på nett i de fleste situasjoner. Nettleseren som følger med i Android 2.1 er rask og responsiv.

Man merker at telefonen bruker forholdsvis store mengder krefter på innlasting av sider, så den tar seg en god pause helt i starten. Så fort nettsiden har begynt å falle på plass nedover skjermen kan man skrolle enkelt og raskt.

Noen flertrykkstøtte er foreløpig ikke på plass her, men på sider som ikke er mobiltilpasset får vi opp knapper på skjermen for å forstørre eller forminske innholdet. Dobbeltrykk fungerer også raskt og godt.

Hva flertrykkstøtten angår får vi opplyst fra Huawei at skjermen har støtte for det, men at det foreløpig ikke er åpnet for bruk av dette i programvare. Dette er en funksjon som kan komme senere. Når og om den kommer virker likevel fortsatt ikke helt sikkert.

Alt i alt er U8230 en telefon som fungerer svært godt til surfing, og vi har ikke noen store trekk å komme med. Den kunne vært noe raskere, men prisen kunne også vært betydelig høyere.

Solid e-poststøtte

Når det gjelder mottak av e-post er U8230 godt utstyrt. I Android 2.1 fins det allerede støtte for Exchange. Denne støtten er ganske grunnleggende, så i tillegg har Huawei lagt ved fullversjoner av applikasjonene Road Sync Calendar og Road Sync Mail.

Androids vanlige e-postklient fungerer stort sett som forventet. Den er lett å sette opp, så fremst man kjenner detaljene til e-posttilbuderen sin. En egen e-postfunksjon for Googles Gmail-tjeneste er også på plass.

Road Sync Mail er også svært enkel å sette opp. Her kan man velge mellom både en veiviser som fikser det meste selv, og egne innstillinger dersom noen på IT-avdelingen har vært kreative i navne- eller krypteringsvalg.

E-postleseren er rask, og den gir full støtte for HTML-formatert e-post.

Huawei har også lagt ved lettversjonen av Documents To Go. Dette gjør at de fleste Office-baserte vedlegg åpnes enkelt og greit. Skal man redigere må man likevel betale noen kroner for å aktivere. Dette går utenom Android Market, så det kan gjøres enkelt og greit fra Norge.

I alt av kontoinnstillinger på telefonen kan man velge hvor ofte telefonen skal se etter nye meldinger. I Road Sync Mail kan man i tillegg sette opp et tidsrom som arbeidstid. Dermed er det fritt valg om telefonen skal sjekke oftere i arbeidstiden, bare i arbeidstiden - eller utenfor arbeidstid om man vil.

Fortløpende sjekk av tilkoblede tjenester er en klassisk batterityv. Dette er altså en super funksjon som gjør at man kan være tilkoblet når det trengs, uten å tape for mye levetid.

Basisfunksjoner

Lydkvaliteten under samtale er forholdsvis god. Den er ikke den aller klareste vi har hørt, men den er tydelig nok til at det er lett å høre personen i andre enden. Volumet lar seg også stille tilstrekkelig høyt.

Et lite irritasjonsmoment er at det i ringemenyen ofte tar noen øyeblikk før telefonen er klar til å ta i mot tastetrykk. Det betyr at om man er litt for tidlig ute kan man taste flere siffer før telefonen rekker å oppdatere skjermen.

Når telefonen så endelig henter seg inn kommer tastetrykkene man har gjort opp på skjermen og den er med på notene igjen. Er man av det utålmodige slaget risikerer man å trykke flere ganger for å få telefonen til å reagere, eller så kan man taste feil uten å fange dette opp.

Pausen er uansett ikke den største, og så lenge man vet om den er den ikke stor nok til å være plagsom.

Tekstmeldinger er enkelt og greit å skrive. Telefonen bruker Androids egen tekstmeldingsapplikasjon, og denne fungerer utmerket. Spesielt er ordlisten praktisk, og telefonen tilpasser seg etterhvert som nye ord kommer til.

Et fulltastatur kommer opp under skriving. Her finner vi Æ som egen bokstav, men Ø og Å skjuler seg under henholdsvis O og A. På grunn av den gode ordlisten er ikke dette noe hinder, men vi synes likevel det er litt rart at Æ har fått egen plass, mens de to andre ikke har fått det.

Batteritid i bruk

Det er ikke noen oppsiktsvekkende størrelse på batteriet til U8230. 1500 mAh er mer eller mindre standard på telefoner med store trykkskjermer i dag. Likevel lover Huawei at telefonen skal stille i toppsjiktet på nettopp batterilevetid.

På papiret er ikke lovnadene så fryktelig mye å rope hurra for. En taletid på 3,5 timer og en hviletid på 12,5 døgn er strengt tatt noe i det svake hjørnet. Likevel opplever vi ikke at vi må jage ladekontakten med telefonen.

Ved variert bruk til litt ringing, litt spilling og litt musikk ladet vi telefonen mellom hver annen og hver tredje dag i testperioden. Til tross for at HTC Legend i spesifikasjonene har bedre batteritid enn U8230 opplever vi sistnevnte som langt bedre i praktisk bruk.

Multimedia

Mikrojack er et merkelig valg på en ny Android-telefon i 2010.
Skjermen fungerer helt greit til film, selv om vi ikke snakker om det heftigste på markedet. Obs: Skjermskuddene ble av noe dårligere kvalitet enn det som oppleves i praktisk bruk av telefonen.
Slik ser Huaweis musikk-widget ut.

Android-telefoner er stort sett kjent for å være allsidige, og flere av dem er svært gode på multimedia. U8230 har ikke skuffet oss så langt, men akkurat her dukker det opp noen små skår i gleden.

At materialvalget falt på plast er enkelt å forstå ut fra prislappen på telefonen. Det er vanskeligere å forstå hvorfor U8230 er utstyrt med mikrojack etter at til og med Samsung og Sony Ericsson er over på standardiserte tilkoblinger.

Vi tror ikke telefonen hadde blitt dyrere å lage om man utstyrte den med en vanlig minijack i stedet. Sammen med den digre luken som dekker kontakten er dette kanskje de to tingene vi klarer å sette fingeren på som lite gjennomtenkte ved telefonen.

Huawei kunne kostet på seg å legge ved en overgang, synes vi. Et minnekort hadde også vært stas, men i forhold til telefonens prislapp er vi tilbøyelige til å tilgi dette. Et minnekort koster uansett ikke allverden å kjøpe utenom i dag.

Lyden

Det følger med et stereo håndfrisett. Lyden her er som forventet ikke noe å rope hurra for, men det er også ganske langt fra det verste vi har hørt. Bassen glimrer med sitt fravær, men diskanten blir ikke plagsom og skingrende.

Den lyden håndfrisettet er i stand til å diske opp med er klar og tydelig og dermed kan det faktisk fungere helt greit også til musikk. Vi ønsker oss likevel mer bass, og vi ville nok derfor foretrukket å bruke telefonen med overgang til et bedre sett hodetelefoner.

Vi ønsker oss likevel muligheten til å stille volumet høyere, og spesielt på større hodetelefoner merker vi at U8230 ikke har noe musikalsk kraftverk å by på. Dermed egner den seg nok langt bedre for et godt sett propper enn for store krevende klokker.

I bruk er musikkspilleren den samme som vi kjenner fra andre Android-telefoner. Den er enkel å bruke, og den kan sortere på artist eller album, og den kan vise sanger i alfabetisk rekkefølge.

Underholdning

Det følger ikke med noen spill på telefonen, men de er kun noen trykk unna, i Android Market. Størrelsen på skjermen og den forholdsvis raske responsen gjør at Huawei U8230 er fungerer utmerket til å spille på.

Når vi skal overføre film til telefonen dukker det opp en artig løsning. Man kan selvsagt også velge i telefonens menyer hvordan den skal fungere for filoverføring. Har man derimot ikke gjort dette dukker valget opp som et lite og kjapt program på PC-skjermen.

Her kan man velge hva man ønsker å gjøre, og om man velger filoverføring blir minnekortet man eventuelt har satt i telefonen til en såkalt masselagringsenhet. Dermed dukker det opp en ekstra stasjon på datamaskinen som man kan overføre filer til.

Vi er usikre på om denne funksjonen virker på andre plattformer enn Windows, men om den ikke gjør det kan man likevel greit ta disse valgene på telefonen før tilkobling.

Vi merker at U8230 slekter på de fleste andre Android-telefoner i at den er litt knotete når det gjelder formatstøtte. Her er det MP4 og H.263 eller H.264 som gjelder. I utgangspunktet ikke det verste utvalget.

Den er likevel kresen på oppløsninger, lydkodeker og filformater som akkompagnerer video. Dermed må det meste av video gjennom en omkoding før det virker på U8230.

Når vi føst har fått video over i et format som telefonen aksepterer duger den likevel helt fint til videoavspilling. Video i telefonens fulle oppløsning spilles av pent, og uten noen form for hakking eller andre irritasjonsmomenter.

Vi merker likevel at telefonen blir litt utfordret av mørke videoer. Kontrast er ikke en av skjermens paradegrener, og dermed kunne vi av og til ønsket å se detaljene bedre i mørke områder.

Vi er ikke kjempebegeistret for rammen rundt fotoapplikasjonen.

Kamera

Kameraet på Huawei U8230 er relativt svakt, og kanskje en av telefonens dårligste sider. Det har en oppløsning på 3,2 megapiksler og det er utstyrt med autofokus. Noe fingerfokus på skjerm får vi likevel ikke.

I kameraprogrammet bruker telefonen av en eller annen grunn ikke hele skjermen, og dermed blir det av og til litt vanskelig å se nøyaktig hvordan bildet vil bli seende ut. Spesielt i sterkt sollys er dette merkbart, fordi skjermen som nevnt ikke er best i klassen på kontrast.

Bildene som kommer ut blir helt greie i god belysning. Vi ser en del støy og overoppskarping, men fargegjengivelsen er grei. Kameraet trenger ganske lang lukkertid - også når lyset er forholdsvis godt. Dermed bør man være stø på hånden om man skal ha de gode bildene uten at solen står midt på himmelen.

Apropos sol opplever vi også en ganske pussig effekt. Et nettingmønster danner seg på bildene vi tar i skarpt motlys. Vi opplever ikke dette når vi tar bilder i normalt belyste omgivelser, og bildene i skarpt motlys er uansett utenfor dette kameraets rekkevidde. Det meste blir rimelig fort utbrent og hvitt.

En sort stripe åpenbarer seg også helt til høyre i bildet på de fleste bildene. Denne blir selvsagt borte ved beskjæring, men det er likevel en litt merkelig ting å finne i bilder. Bildene blir også ofte svært uklare langs kantene.

Videoopptak gjøres i svært lav oppløsning. 352 x 288 er en oppløsning som ligger i grenselandet opp mot helt unyttig. Ved raske bevegelser lugger bildet litt, og med litt omformatering er det muligens Youtube som er den ene praktiske nytten vi ser i videofunksjonen.

Konklusjon

Huawei er et nytt merke når det kommer til mobiltelefoner i Norge. Den første telefonen vi har inne til test fra det kinesiske selskapet er en billig Android-telefon som har en prislapp på i underkant av 2000 kroner.

Telefonen heter U8230, men i Norge har den, etter en navnekonkurranse på Facebook, fått det mer velklingende navnet Social. Til under 2000 kroner er det ingen overaskelse at Social i stor grad er laget av plast.

Mye plast

Huawei Social er ikke av de letteste telefonene, men den ligger godt i hånden og føles heller ikke altfor tung i lomma.

På designsiden er den forholdsvis stilren. Mesteparten av telefonen er laget i hvit plast, og det går en sølvstripe rundt langs kantene. Rundt skjermen finner vi en sort ramme, mens vi finner sølvfargen fra kantene igjen også rundt kameralinsen bak.

Det vi irriterer oss mest over når det gjelder Social eller U8230 er en stor luke som ligger over lydutgangen og USB-inngangen. Denne luken er såpass stor at vi mistenker at den vil få hard medfart i lommen.

Stor og god skjerm

Med en skjerm på 3,5 tommer har vi nok plass å boltre oss på. Social har en såkalt kapasitiv skjerm. Dette betyr at den er følsom for berøring, og ikke trykk. Det betyr at telefonen reagerer raskt uten at man må trykke hardt på skjermen.

Basisfunksjonene utfører telefonen godt. Her er det tydelig og god lyd, og vi kan stille lyden ganske høyt. Tekstmeldinger er også enkelt og greit å skrive på skjermtastaturet.

Super på kontoroppgaver

For proffbrukerene stiller Huawei Social sterkt. Telefonen har omfattende løsninger for e-post som burde tilfredsstille også krevende brukere. Om ikke det var nok er de også enkle å sette opp.

Spesielt setter vi pris på Exchange-løsningen som lar brukeren av Social sette opp hvor ofte e-posten skal sjekkes avhengig av tid på døgnet. På denne måten slipper man at telefonen bruker masse batteritid på å sjekke jobbkontoen midt i helgen.

Støtte for visning av de fleste vedleggsformater har telefonen også. Om man ønsker å redigere disse formatene må man kjøpe kontorprogrammet som kun følger med i en lettversjon.

Nettleseren er god og rask. Telefonen er utstyrt med Edge, super-3G og trådløst nett. Dermed er man stort sett garantert raskeste tilgjengelige tilkobling der man er.

Utvidet skrivebord

Huawei Social kjører for det meste originale Android-menyer. Noen egne vrier har likevel produsenten lagt inn. På Social blar vi ikke bare sidelengs i skrivebord, men vi kan også bla opp og ned.

I tillegg har telefonen egne småprogrammer som Huawei har kalt Emotion Widgets. Disse fungerer helt greit, men man kan også laste ned nye fra den innebygde programbutikken Android Market om man ønsker det.

Mikrojack i 2010

Telefonen gjør for det meste et særdeles godt inntrykk. På multimedia brister inntrykket litt. Kameraet på 3,2 megapiksler tar ikke veldig gode bilder, og videoopptaket er ikke noe å rope hurra for.

Likevel er bildene ikke veldig mye dårligere enn det vi får ut av vesentlig dyrere Android-modeller som HTC Legend. Så til prisen klarer vi ikke å notere det voldsomme trekket her.

Et designvalg som virker helt unødvendig er mikrojack-tilkoblingen. Selskaper som Samsung og Sony Ericsson tviholdt lenge på sine egne tilkoblingsstandarder, men selv disse har nå gått over til vanlig minijack.

Overgang eller minnekort følger ikke med og må kjøpes ved siden av. Lyden i spilleren er helt grei, og de medfølgende hodetelefonene lar seg bruke til musikkavspilling, selv om lyden blir ganske bassfattig.

Det grunnleggende

Huawei U8230 fungerer utmerket under samtale, og volumet blir høyt nok. Lyden er klar og tydelig, selv om den ikke når opp blant de heftigste telefonene med aktiv støydemping og liknende funksjonalitet.

Trykkskjermen er også responsiv nok til at tekstmeldinger går i en fei. Til tross for at Huawei har klart å pakke svært mye inn i en billig pakke gjør den altså fortsatt de viktigste tingene på en god måte.

Alternativene

Alt i alt har Huawei U8230 eller Social imponert oss på de fleste områder. Til under 2000 kroner kommer vi faktisk ikke på noen gode alternativ som kan det samme som den.

Det svake kameraet går igjen i langt dyrere Android-telefoner, så vi står egentlig i hovedsak igjen med to unødvendige irritasjonsmomenter; en stor plastluke på toppen og mikrojack-tilkobling for lyd.

Om man skal peke i retning av alternativer måtte det være Samsung Galaxy Spica. HTC har akkurat sluppet en billigmodellen Wildfire, men denne er ikke ferdig testet ennå.

Om man ikke trenger en smarttelefon kan Samsung Monte være et greit og rimelig alternativ.

NB! Vi gjør oppmerksom på at i underkant av 2000 kroner er veiledende pris fra Huawei. U8230 har en eksklusiv lanseringsperiode hos kjedene Elkjøp og Lefdal, og disse priser telefonen for øyeblikket til 2500 kroner, selv om den også der kostet under 2000 kroner den første uken.

En uke eller to etter at denne testen er publisert vil også alle de vanlige nettbutikkene få tilgang på telefonen, og det er altså hos disse du bør kjøpe den om du skal få den til riktig pris.

annonse