Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Huawei U8230 Social

Design, skjerm og menyer

Slik ser oversiktsbildet over skrivebordene ut. Prikker til høyre og nederst ved zoom-verktøyene indikerer hvor man er. Obs! Skjermskuddene representerer ikke skjermkvaliteten fullgodt.
Dette er menyen for å legge til småprogrammer eller widgets på skrivebordene.

Huawei U8230 er ingen dyr telefon. I underkant av 2000 kroner i vanlig detaljhandel må kunne sies å være rimelig for det som likevel blir markedsført som en fullfunksjons Android-telefon.

Prismessig er det kun HTC-s ungdomstelefon Tattoo som beveger seg fullt så lavt som U8230. Det er likevel en del ulikheter mellom de to telefonene.

Les test av HTC Tattoo

Huawei U8230 har en forholdsvis stor kapasitiv skjerm på 3,5 tommer som kan vise inntil 262 000 farger samtidig. Oppløsningen er på 480 x 320 piksler, og den er dermed noe bak dagens toppmodeller, men ikke så langt unna fjorårets hva oppløsning angår.

Etter å ha tafset på topptelefoner som Apple Iphone 4 og Samsung Galaxy S den siste tiden dras vi litt ned på jorda igjen av U8230. Her er det lett å se pikslene, om man ser etter dem, altså.

Les testen av Apple Iphone 4 og Samsung Galaxy S

Når det er sagt gir 3,5 tommer en grei arbeidsflate. Selv om oppløsningen ikke er på linje med det aller beste fungerer skjermen likevel svært bra. Innsynsvinkel og fargegjengivelse byr heller ikke på noen store skuffelser, til tross for at den må se seg slått av dyrere telefoner.

Emotion

Dette er en telefon med følelser, om vi skal tro Huawei. Eller kanskje den skal reflektere brukerens følelser. Emotion kaller iallfall produsenten grensesnittet som ligger oppå Android 2.1 i U8230.

Grensesnittet er for en stor del slik vi kjenner Android. Det er ikke voldsomme endringer Huawei har gjort. Det de derimot har gjort vil nok appellere til dem som aldri får nok plass på skrivebordene.

Endless Desktop omtaler produsenten det som. Her kan man ha skrivebord ikke bare i bredden, men også i høyden. Som standard har telefonen tre skrivebord i høyden og fem i bredden.

For å orientere seg får man to sett prikker nederst og til høyre på skjermen. Disse indikerer hvilket skrivebord man befinner seg på. Holder man fingeren på skjermen får man også opp et rutenett til å navigere mellom de ulike skrivebordene.

Noe skal man fylle skrivebordene med. Blant de mange vanlige småprogrammene som følger med og som kan lastes ned fra Android Market, fins Huaweis egne Emotion Widgets.

Følelseswidgets kaller Huawei dem på norsk, og de gjør strengt tatt ikke så mye annet enn man forventer av slike småprogrammer. Her finner vi e-postvarsling, kalender, klokke og musikkspiller, blant mye annet.

Noe samlende miniprogram for sosiale nettverk som Facebook og Twitter finner vi i utgangspunktet ikke. Huawei er dermed noenlunde alene om å ikke markedsføre seg tungt i forhold til akkurat disse tingene.

Den vanlige Facebook-applikasjonen for Android er likevel forhåndsinstallert.

Som med de andre Android 2.1-telefonene vi har testet nylig har også U8230 mulighet til å hente store mengder av dine egne data fra Googles tjenester og Facebook.

Brukeropplevelsen

Noe av det vi kanskje var mest avventende til før vi fikk denne telefonen i hende var den faktiske hastigheten og brukeropplevelsen i menyene. Vi vet fra før at Android 2.1 er et svært brukervennlig system med kun små mangler.

Det vi ikke helt visste var hvor omfattende Huaweis tilpasninger ville være, og hvordan Android 2.1 fungerte på såpass billig maskinvare.

Svaret er oppløftende. Dette er på ingen måte like raskt og smidig som Galaxy S, men sett opp mot prisen byr U8230 på en påfallende god brukeropplevelse.

Det meste flyter forbi i et akseptabelt tempo. Noen pauser tar den seg, men disse er kun svært sjelden lange nok til at man rekker å reflektere over det.

Plastic Fantastic

U8230 er laget i så godt som utelukkende plast. Her er det ikke mye metall eller andre materialer å finne. Vår testutgave er hvit, med en stripe sølvfarget plast langs kanten. Den har dessuten en sort ramme rundt skjermen.

På baksiden finner vi en høyttaleråpning markert ved tre triller i batteriluken. Vi finner også åpning for kameraet som vi skal snakke mer om på side 3. Rundt kameraet har produsenten plassert en enkel metallplate. Noe linsedeksel eller andre deler som stikker ut finner vi altså ikke på baksiden.

Til tross for usedvanlige mengder plast kan vi ikke si annet enn at U8230 virker godt sammenskrudd. Vi klarer ikke å fremprovosere noe særlig knirk under bruk av telefonen. Det er også lite her som kjennes ut som typiske slitasjepunkter.

Glasset over skjermen er også relativt ripesikkert, og selv en tapetkniv måtte gi tapt da vi satte den i direkte konfrontasjon med skjermen på U8230.

Denne store luken på toppen er kanskje et av de største irritasjonsmomentene ved U8230.

Huawei slipper ikke helt unna noen negative bemerkninger. På toppen av telefonen har produsenten plassert en forholdsvis diger luke på 2,5 centimeter. Denne dekker telefonens kontakter.

Micro-USB og 2,5 millimeters jack-kontakt skjuler seg under luken, og vi tviler på at luken vil vare særlig lenge om den er åpen mens telefonen ligger i lommen.

Når det dreier seg om en fullverdig Android-telefon til denne prisen er vi tilbøyelig til å akseptere også litt mer vesentlige mangler. Likevel føles det veldig unødvendig å plassere en slik stor plastluke øverst på telefonen.

Det hadde sannsynligvis ikke kostet noe mer å dele den opp i akseptable størrelser, slik Samsung har gjort på noen telefoner. Hvorfor Huawei har funnet ut at et marked fullt av Spotify, Wimp og Portapro-hodetelefoner trengte mikrojack er også et spørsmål. Det hadde neppe kostet mer å utstyre den med en skikkelig lydutgang, men det skal vi komme tilbake til.

Når det kommer til utseendet vil dette alltid være en smakssak. Vi synes U8230 kommer greit fra det. Til tross for at det som nevnt har gått med mye plast i produksjonen av denne dingsen skjuler den prislappen forholdsvis godt.

At den føles såpass solid og god i hånden er også med på ta fokuset bort fra prislappen.

I esken

Her finner vi de grunnleggende tingene. Merk at det ikke følger med noen overgang fra 2,5 millimeters mikrojack til 3,5 millimeter minijack.

  • Huawei U8230
  • Batteri (1500 mAh)
  • Lader (micro-USB)
  • Håndfrisett (mikrojack)
  • Brukerhåndbok