Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Audun M. Solheim

Design og brukervennlighet

Det er ikke uvanlig at mobilprodusentene har en modell som er tilnærmet identisk med andre modeller i portefølgen. Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro er en slik telefon. Innmaten er nemlig nærmest identisk med Xperia X10 Mini, som vi tidligere har rost opp i skyene.

Tastaturet er lite, med godt.
Norske tegn på tastaturet er et pluss.
Pro-versjonen er ikke like mini som den opprinnelige X10 Mini.
X10 Mini Pro er en liten tjukkas.

Tastaturproff

Fysisk skiller Pro-versjonen seg vesentlig fra den ordinære X10 Mini ved at den har at utskyvbart fulltastatur.

Dette gjør også at X10 Mini Pro har vokst litt i alle retninger. Selv om dette fortsatt er en kompakt telefon, mangler den det ekstremt sjarmerende formatet til den opprinnelige X10 Mini.

Spesielt gjør tykkelsen at dette ikke er noen bitte liten telefon. Det finnes andre telefoner med tastatur som er tynnere, selv om disse som regel strekker seg noe lenger i høyden og bredden.

Selv om tastaturet naturlig nok er et av de mindre fulltastaturene, så fungerer det allikevel godt. Tastene er litt opphøyet og enkle å skille fra hverandre.

Av en eller annen grunn har ikke Sony Ericsson benyttet hele bredden på telefonen til tastaturet. Hadde de gjort dette ville det kanskje vært plass til vanlige piltaster og ikke bare pil til høyre og venstre på hver sin side av tastaturet.

Viktigere er det at æ, ø og å har fått dedikerte taster. Dette gjør det enkelt å skrive inn tekst også for oss nordboere.

Bortsett fra tastaturet er det som nevnt lite som skiller X10 Mini Pro fra X10 Mini, som vi tidligere har testet.Mesteparten av det vi skrev om X10 Mini gjelder derfor også for Pro-versjonen.

Les testen av X10 Mini her

Skjermamatør

Dessverre gjelder likhetene også skjermen til X10 Mini Pro. Skjermen i seg seg er skarp å se på, men størrelsen er fortsatt i knøtte-kategorien.

Dette er selvsagt en naturlig konsekvens av at dette er en liten telefon, men for en telefon med proffambisjoner blir skjermen for liten. Skal du bruke telefonen som en profftelefon stiller du gjerne andre krav til hva som skal kunne vises på skjermen.

Med tastaturet utskjøvet vises skjermbildet naturlig nok i landskapsmodus. Dessverre blir skjermbildet nokså uoversiktlig når du for eksempel skal svare på en melding.

I praksis gjør dette at selv om du ser tekstmeldinger som samtaler, så ser du ikke tidligere meldinger mens du skriver. Ingen forskjell fra X10 Mini altså, men med tastaturet på plass og Pro i navnet så forventer du hakket mer funksjonalitet.

Menyproff

Menyene kjenner vi igjen fra X10 Mini. Dette er en svært vellykket tilpasning av Android-operativsystemet til en liten telefon som dette. Blant annet har du en god Timescape-implementering, som samler og viser hva som skjer i de sosiale mediene du bruker. Den eneste forskjellen i menyene er at skjermen nå kan vises i landskapsmodus i flere situasjoner.

Siden menyene er de samme som på X10 Mini kan du med andre ord også enkelt bruke X10 Mini Pro uten å skyve frem tastaturet. Du vil imidlertid legge merke til at telefonen er ribbet for avanserte menyvalg. Slik sett virker dette ikke som noen typisk profftelefon. Som tidligere nevnt er mengden informasjon som får plass på skjermen til tider i minste laget, noe som heller ikke gir noen proffølelse.

Et annet ankepunkt er at Android-versjonen fortsatt er 1.6. Mange vil nok oppgradere til 2.1 når dette forhåpentligvis blir tilgjengelig fra Sony Ericsson i løpet av høsten.

Noe som ikke er spesifikt for akkurat denne modellen, er dedikerte knapper for å ringe og legge på. I mange situasjoner er det praktisk å for eksempel kunne svare ved å trykke på en egen knapp, istedenfor å måtte myse seg frem på skjermen for å få besvart en samtale.

Standard tilbehør

Tilbehørspakken inneholder stort sett det du forventer. Datakabelen er også her kombinert med ladeledning og plugges inn i laderen når du vil lade via stikkontakten. Minnekortet på 2 GB er i snaueste laget dersom du skal laste opp store mengder musikk, men holder i massevis til bilder og programmer.

Med i pakken får du: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • Datakabel
  • Stereo håndfri
  • Minnekort på 2 GB

Teknologi og funksjoner

Selv om X10 Mini Pro ikke gisper etter luft, er den ingen perfekt profftelefon.
Pro-versjonen har utskiftbart batteri.
Baksiden er svakt buet.
Skyvemekanismen er fast og fin, men mangler den eksklusive følelsen.

Selv om X10 Mini har fått "Pro" i navnet, er prisen fortsatt fornuftig. X10 Mini Pro koster nå omtrent det samme som X10 Mini gjorde da vi testet den. Sistnevnte har nå falt litt i pris, slik at det er noen hundrelapper i prisforskjell mellom de to.

Uansett er det liten tvil om at du her får mye teknologi for pengene. Selvsagt har du super-3G for kjapp surfing via mobilnettet. På reise vil du kanskje sette pris på Wi-Fi-funksjonaliteten som gjør det mulig å surfe billig eller gratis også i fjerne verdenshjørner.

Apropos surfing; det en blandet opplevelse. Nettsidene vises riktignok for det meste korrekt, men både oversikten og betjeningen lider under størrelsen på skjermen.

Mangler for proffbrukeren

Du kan laste ned e-post både i ved hjelp av vanlig POP3 og Exchange. Dersom du er en ivrig bruker av den innebygde e-postleseren vil du nok legge merke til at den til tider er litt treg og at den kan vise feil antall uleste e-post.

Synkroniserer du med Exchange ved hjelp av det medfølgende Roadsync-programmet går ting hakket lettere.

På Android-telefoner får du automatisk beskjed når det er kommet oppgraderinger til programmene du har installert på telefonen, og vanligvis så velger du å oppgradere for å ha siste og beste versjon av programmene dine.

Dette gjelder også Roadsync, men oppgraderer du denne så sitter du plutselig bare med en prøveversjon av programmet. Ved oppstart får du beskjed om at oppdateringer til fullversjonen finnes på Roadsync sine nettsider, men der er det dessverre ingen nye versjoner å finne.

Heldigvis kan du avinstallere akkurat denne oppdateringen via applikasjonsmenyen på telefonen, slik at du slipper å nullstille telefonen for å få tilbake full funksjonalitet.

Av og til vil du kanskje ha behov for å åpne vedlegg til e-post. Skulle du for eksempel ønske å vise et Word-dokument, er du pent nødt til å laste ned og kjøpe et program for å vise de vanligste dokumentformatene. Det er ikke ofte vi ser telefoner med fulltastatur som ikke leveres med dette innebygget.

Snau startskjerm

Forsatt kan du kun ha en applikasjon på hver startskjerm. Dersom du bruker kalenderen ivrig, vil du sette pris på at du kan vise kalenderen på startskjermen.

Funksjonaliteten er noe begrenset da du kun ser én oppføring fra kalenderen og heller ikke kan vise noe annen informasjon samtidig.

En begrensning våre lesere har lagt merke til, og som gjelder både X10 Mini og denne Pro-versjonen, er at du ikke kan overføre filer med Bluetooth. Forhåpentligvis kommer dette på plass når Sony Ericsson lanserer versjon 2.1 av operativsystemet.

Google deg frem

Som på de fleste Android-telefoner finnes det godt med applikasjoner fra Google ferdig installert, ikke overraskende siden det er Google som utvikler Android. Skulle ikke dette være nok er det enkelt å installere en drøss med ekstra Google-applikasjoner - og andre applikasjoner for den saks skyld - fra Android Market.

Skulle du ha ytterligere behov for å finne frem, har X10 Mini Pro innebygget GPS. Enten kan du finne frem ved hjelp av Google Maps, eller så kan du bruke det komplette og elegante Wisepilot-programmet for å vise vei. Dessverre blir Wisepilot også her kun levert som en 30-dagers prøveversjon.

Batteritid er viktig for mange. I testperioden lå vi på to til tre døgn mellom hver opplading. Dette er omtrent det samme som vi opplevde med X10 Mini. Forskjellen er at X10 Mini Pro har et utskiftbart batteri slik du finner på de aller fleste mobiltelefoner.

Et annet ikke uvesentlig moment er dekning og samtalekvalitet. Vi la ikke merke til noen spesielle problemer med samtalekvaliteten på vårt testeksemplar, og vårt inntrykk er derfor at X10 Mini Pro fungerer godt også som telefon.

Multimedia

Eksemplarer kjøpt i Norge har norske bokstaver på tastaturet.
Tre knapper befinner seg foran på telefonen. Dedikerte ringetaster glimrer med sitt fravær.
Hodetelefonene er av typen som sitter inne i øret.

Også X10 Mini Pro er nokså minimalistisk på multimediefronten.

For eksempel er musikkspilleren av den enkle sorten. Heldigvis har ikke dette gått på bekostning av lydkvaliteten, og X10 Mini Pro varter i likhet med de andre X10-telefonene opp med skikkelig lyd.

Selvsagt har du også inngang for minijack slik at du kan benytte dine egne hodetelefoner. Inngangen sitter praktisk plassert på toppen av telefonen, og er av typen som også tillater at du kobler til spesifikke Sony Ericsson-hodetelefoner med ekstra funksjonalitet som for eksempel fjernkontroll.

Selv om hodetelefonene som medfølger har grei kvalitet, kan du enkelt oppgradere lydkvaliteten ved å plugge i et par hodetelefoner av skikkelig kvalitet.

Masse moro i Market

Selv om det kun medfølger ett spill i fullversjon, er veien til mer moro kort på denne som de fleste andre Android-telefoner.

Kun et par tastetrykk unna har du enkel tilgang på uhorvelige mengder med gratis spill.

Skjermen gjør imidlertid at enkelte spill, som Air Control, ikke er like aktuelle. Spill med enklere betjening, som Traffic Jam, fungerer derimot bedre på en skjerm som dette.

Kamera henger fortsatt med

Kameraet har i likhet med musikkspilleren lite innstillingsmuligheter. Som med musikkspilleren er imidlertid det viktigste, nemlig kvaliteten på det som leveres, god.

Vi tok bilder under de fleste tenkelige forhold, og X10 Mini Pro hadde for det meste forholdsvis korrekt eksponering og fargegjengivelse. Det er betryggende å vite at kameraet, selv om det selvsagt har sine begrensninger, ut i fra forutsetningene tar gode bilder jevnt over. Dermed risikerer du ikke at halvparten av ferieminnene blir ødelagt av et kamera som ikke takler forskjellige situasjoner og motiv.

Videoopptak er ikke minimalisert bort, og du kan ta opp video i VGA-oppløsning.

Her er bilder vi har knipset med X10 Mini Pro slik at du kan bedømme bildekvaliteten selv:

Bilder av gress kan være krevende for et mobilkamera. Her ser vi at fargene gjengis forholdsvis korrekt, mens skarpheten ikke fremstår helt optimal i dette bildet med mye detaljer..

Konklusjon

Xperia X10 Mini Pro fra Sony Ericsson er noe så sjelden som en Android-telefon med fulltastatur.

Hadde det ikke vært for at den er litt større i alle retninger, kunne vi fort tatt dette for å være en X10 Mini, som tidligere har blitt rost opp i skyene. Bortsett fra tastaturet er det nemlig svært lite som skiller disse to telefonene.

Gode gener

Dette er uten tvil positivt. X10 Mini Pro er i likhet med sin mindre tvillingbror en kompakt og enkel Android-telefon med oversiktlige og brukervennlige menyer.

Sony Ericsson har tilpasset menyene slik at de fungerer godt med den lille skjermen.

Og nettopp skjermen er det største minuset ved X10 Mini Pro. Det er vanskelig å få i både pose og sekk, og størrelsen på X10 Mini Pro gjør at det ikke er plass til en større skjerm enn den 2,55 tommer store skjermen du finner her.

Med "Pro" i navnet forventer vi at X10 Mini Pro skal tilfredsstille også krevende proffbrukere. Dessverre begrenses tilgjengelig informasjon på skjermen når du for eksempel skriver meldinger eller bruker kalenderen av den minimale skjermstørrelsen. Det samme gjelder startskjermen, som blir i enkleste laget dersom du er på utkikk etter en profftelefon.

Lite og lekkert

Det er synd at skjermen begrenser nytten til X10 Mini Pro. Fulltastaturet fungerer nemlig svært bra, og selv om det er lite er det enkelt å betjene. At du har våre norske spesialtegn på egne taster er også et stort pluss.

X10 Mini Pro kjører versjon 1.6 av det populære Android-operativsystemet. Dette er langtfra siste nytt, men heldigvis har Sony Ericsson annonsert en oppdatering til den mer moderne 2.1-versjonen i løpet av høsten.

For de mest teknologi-frelste vil nok det eldre operativsystemet være et lite minus ved X10 Mini Pro. At menyene er svært forenklet og mange menyvalg du ellers er vant til å finne er tatt bort er også et minus for slike brukere, men de aller fleste vil nok sette pris på den økte brukervennligheten dette gir.

Tettpakket

Selv om X10 Mini Pro er nokså liten, mangler det ikke på teknologi. Selv om surfing på vanlige nettsider er en blandet opplevelse på den lille skjermen, går det i det minste kjapt siden X10 Mini Pro har både super-3G og Wi-Fi. FM-radio og GPS-mottaker har Sony Ericsson også funnet plass til.

Enkelheten går igjen i musikkspilleren og kameraet. Her er det få valgmuligheter, men i likhet med sine X10-søsken er lydkvaliteten meget bra, og kameraet tar gode bilder.

Vi brukte X10 Mini Pro i to-tre døgn før laderen måtte frem, noe som er godkjent. Samtalekvaliteten var det heller ikke noe å si på.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at X10 Mini Pro kan være en glimrende telefon for mange. Det største problemet finnes i Sony Ericssons egne rekker. Dropper du fulltastaturet er nemlig X10 Mini et alternativ du ikke kan overse. Ikke bare sparer du noen hundrelapper, men du får en telefon som er noen viktige milimeter mindre og kan slå seg på brystet som verdens minste Android-telefon.

Selv om proffbrukeren vil sette pris på det gode tastaturet, blir skjermen for liten og funksjonaliteten for begrenset til at X10 Mini Pro kan sies å være en fullverdig profftelefon. For ivrige tekstere som vil ha en liten telefon og som kan leve med at det til tider blir litt uoversiktlig på den lille skjermen, er X10 Mini Pro et utmerket alternativ.

annonse