Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Design og brukervennlighet

Det er ikke uvanlig at mobilprodusentene har en modell som er tilnærmet identisk med andre modeller i portefølgen. Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro er en slik telefon. Innmaten er nemlig nærmest identisk med Xperia X10 Mini, som vi tidligere har rost opp i skyene.

Tastaturet er lite, med godt.
Norske tegn på tastaturet er et pluss.
Pro-versjonen er ikke like mini som den opprinnelige X10 Mini.
X10 Mini Pro er en liten tjukkas.

Tastaturproff

Fysisk skiller Pro-versjonen seg vesentlig fra den ordinære X10 Mini ved at den har at utskyvbart fulltastatur.

Dette gjør også at X10 Mini Pro har vokst litt i alle retninger. Selv om dette fortsatt er en kompakt telefon, mangler den det ekstremt sjarmerende formatet til den opprinnelige X10 Mini.

Spesielt gjør tykkelsen at dette ikke er noen bitte liten telefon. Det finnes andre telefoner med tastatur som er tynnere, selv om disse som regel strekker seg noe lenger i høyden og bredden.

Selv om tastaturet naturlig nok er et av de mindre fulltastaturene, så fungerer det allikevel godt. Tastene er litt opphøyet og enkle å skille fra hverandre.

Av en eller annen grunn har ikke Sony Ericsson benyttet hele bredden på telefonen til tastaturet. Hadde de gjort dette ville det kanskje vært plass til vanlige piltaster og ikke bare pil til høyre og venstre på hver sin side av tastaturet.

Viktigere er det at æ, ø og å har fått dedikerte taster. Dette gjør det enkelt å skrive inn tekst også for oss nordboere.

Bortsett fra tastaturet er det som nevnt lite som skiller X10 Mini Pro fra X10 Mini, som vi tidligere har testet.Mesteparten av det vi skrev om X10 Mini gjelder derfor også for Pro-versjonen.

Les testen av X10 Mini her

Skjermamatør

Dessverre gjelder likhetene også skjermen til X10 Mini Pro. Skjermen i seg seg er skarp å se på, men størrelsen er fortsatt i knøtte-kategorien.

Dette er selvsagt en naturlig konsekvens av at dette er en liten telefon, men for en telefon med proffambisjoner blir skjermen for liten. Skal du bruke telefonen som en profftelefon stiller du gjerne andre krav til hva som skal kunne vises på skjermen.

Med tastaturet utskjøvet vises skjermbildet naturlig nok i landskapsmodus. Dessverre blir skjermbildet nokså uoversiktlig når du for eksempel skal svare på en melding.

I praksis gjør dette at selv om du ser tekstmeldinger som samtaler, så ser du ikke tidligere meldinger mens du skriver. Ingen forskjell fra X10 Mini altså, men med tastaturet på plass og Pro i navnet så forventer du hakket mer funksjonalitet.

Menyproff

Menyene kjenner vi igjen fra X10 Mini. Dette er en svært vellykket tilpasning av Android-operativsystemet til en liten telefon som dette. Blant annet har du en god Timescape-implementering, som samler og viser hva som skjer i de sosiale mediene du bruker. Den eneste forskjellen i menyene er at skjermen nå kan vises i landskapsmodus i flere situasjoner.

Siden menyene er de samme som på X10 Mini kan du med andre ord også enkelt bruke X10 Mini Pro uten å skyve frem tastaturet. Du vil imidlertid legge merke til at telefonen er ribbet for avanserte menyvalg. Slik sett virker dette ikke som noen typisk profftelefon. Som tidligere nevnt er mengden informasjon som får plass på skjermen til tider i minste laget, noe som heller ikke gir noen proffølelse.

Et annet ankepunkt er at Android-versjonen fortsatt er 1.6. Mange vil nok oppgradere til 2.1 når dette forhåpentligvis blir tilgjengelig fra Sony Ericsson i løpet av høsten.

Noe som ikke er spesifikt for akkurat denne modellen, er dedikerte knapper for å ringe og legge på. I mange situasjoner er det praktisk å for eksempel kunne svare ved å trykke på en egen knapp, istedenfor å måtte myse seg frem på skjermen for å få besvart en samtale.

Standard tilbehør

Tilbehørspakken inneholder stort sett det du forventer. Datakabelen er også her kombinert med ladeledning og plugges inn i laderen når du vil lade via stikkontakten. Minnekortet på 2 GB er i snaueste laget dersom du skal laste opp store mengder musikk, men holder i massevis til bilder og programmer.

Med i pakken får du: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • Datakabel
  • Stereo håndfri
  • Minnekort på 2 GB