Tek.no

Test Lenovo Yoga Tablet 10

Annerledesbrettet

Vi likte 8-tommeren, se hva vi synes om 10-tommeren.

Lenovo
27 Jan 2014 06:00
annonse

Design, skjerm og menyer

Forrige uke testet vi 8-tommersversjonen av Lenovo Yoga Tablet. Vi har også sett på storebroren, med 10-tommers skjerm.

Siden de to nettbrettene er nesten identiske, med unntak av skjerm og batteri, har vi basert denne testen på testen av 8-tommeren.

Det er ikke til å komme bort fra at de fleste nettbrett ser ganske like ut. Enten det er en iPad eller et Android-nettbrett, så har de fleste nettbrett omtrent samme fasong. Selvfølgelig er det store forskjeller i tekniske spesifikasjoner, kvalitet på skjerm, og hva slags programvare som følger med – men noen store designmessige forskjeller er det ikke.

annonse

Med sin nye Yoga Tablet-serie har Lenovo prøvd å gjøre noe med dette. De har nemlig laget en ny serie med Android-nettbrett som har en helt annerledes design enn det vi etter hvert er blitt vant med.

Flott og gjennomtenkt design

Hva som er god eller dårlig design er selvfølgelig smak og behag. Men undertegnede mener oppriktig at dette er ett av de lekreste nettbrettene vi har hatt inne til test. Kombinasjonen av glass og børstet aluminium, syltynn design og avrundede former gir nettbrettet et eksklusivt preg – og det ser langt mer kostbart ut enn det er.

Så hva er det egentlig Lenovo har gjort for å skille seg ut? Det første du vil legge merke til, er at nettbrettet er svært tynt. 8-tommersversjonen hadde en tykkelse på 7,3 millimeter. 10-tommeren er litt tykkere – 8,1 millimeter. I ytterkanten er nettbrettet enda tynnere.

Sammenlignet med iPad Air, er Lenovo Yoga Tablet 10 litt tykkere. iPad Air har en tykkelse på 7,5 millimeter.

annonse

Nettbrettet har et sylindrisk «håndtak» på venstre side. Dette håndtaket inneholder batteriet. Plasseringen av batteriet gjør at tyngdepunktet befinner seg inne i håndtaket, slik at nettbrettet ligger veldig godt i hånden når du holder det i stående posisjon. En kollega mente håndtaket var litt for glatt, slik at du måtte holde det litt stramt for at nettbrettet ikke skulle gli ut av hånden – og det er et større problem på den store 10-tommeren enn på det forholdsvis lette 8-tommmers-brettet.

Med sine 605 gram er nettbrettet en god del tyngre enn iPad Air, som veier 469 gram i versjonen uten 3G. Men siden tyngdepunktet er plassert i håndtaket, virker ikke nettbrettet særlig tungt likevel.

På baksiden av nettbrettet er det en liten fot i aluminium («Kick Stand»), som du kan vippe ut slik at nettbrettet kan plasseres stående. Praktisk for eksempel hvis du skal se film på nettbrettet. Med foten ute kan du også legge nettbrettet på bordet, slik at det får en mer skrå vinkel som passer når du skal skrive på skjermtastaturet eller spille spill. Lenovo kaller de ulike posisjonene for «Hold mode», «Stand mode» og «Tilt mode». Programvaren på nettbrettet kan automatisk veksle mellom ulike innstillinger for farge og lysstyrke avhengig av hvordan du holder eller plasserer nettbrettet.

Lenovo er kjent for å lage PC-er med svært god byggekvalitet, og vi sitter også igjen med et svært godt inntrykk av byggekvaliteten til Lenovo Yoga Tablet 10. Rammen og foten er i aluminium, mens bakdekselet er i plast. Mekanismen for å vippe ut foten virker veldig presis og solid. Det kan kanskje være litt vanskelig å få tak i kanten på foten når du skal vippe den frem, hvis du ikke har lange negler. Men når du vipper frem foten, så knepper den automatisk på plass i åpen posisjon.

I den ene enden av det sylindriske «håndtaket» finner du en stor av/på-knapp, i den andre enden finner du en 3,5 mm hodetelefonutgang. På fremsiden av sylinderen, på hver side nedenfor skjermen, er det to høyttalere. På selve nettbrettet finner du volumkontrollene og Micro-USB-ladekontakten.

Middelmådig skjerm

Selv om skjermen er større enn 8-tommersversjonen, har Lenovo valgt å beholde den samme oppløsningen på 1280 x 800 punkter. Det gir en punkttetthet på beskjedne 150 punkter per tomme. Det er det samme som Samsung Galaxy Tab 3 10.1, et nettbrett som fikk dårlig karakter i vår test. Den lave oppløsningen blir enda mer tydelig på dette nettbrettet enn på Lenovo Yoga Tablet 8. Bildet blir litt uskarpt, punktene blir tydelige, og det ser rett og slett ikke så veldig bra ut. Men den lave skjermoppløsningen bidrar til å holde prisen nede, selv om du kan få 10-tommers nettbrett med mye bedre og mer høyoppløselig skjerm – uten at det koster særlig mer. Asus MeMO Pad FHD 10 er et eksempel på dét.

Når det er sagt, så er bildekvaliteten ellers ganske god. Det er benyttet et IPS LCD-panel med ganske god innsynsvinkel og helt grei lysstyrke. I det store og hele er vi godt fornøyd med skjermen, enten det er til å surfe på nettet med eller til å se film og bilder på.

8- og 10-tommeren.

Brukergrensesnitt

Lenovy Yoga Tablet 10 baserer seg på Android 4.2.2, men Lenovo har gjort enkelte tilpasninger på toppen av standard Android. For det første finnes det ikke noen app-meny, i stedet vises alle app-ikonene på en av startskjermene. Det er selvfølgelig fordeler med å forenkle grensesnittet på denne måten, men samtidig blir du jo nødt til å ha ikonene til samtlige apper liggende på startskjermene dine – og har du veldig mye apper installert kan det fort bli litt uoversiktlig.

Det er ellers gjort enkelte endringer på utseendet til blant annet ikoner. Du kan selvfølgelig legge til flere startskjermer, og holder du fingeren inne på bakgrunnen får du opp en meny hvor du kan legge til ulike widgets – for eksempel for galleri, kalender, e-post, bokmerker eller annet.

Trekker du fingeren ned fra venstre side av toppen av skjermen får du opp varslinger, mens innstillingsmenyen dukker opp når du trekker fingeren ned fra høyre side. Dette er ganske standard i Android. Men Lenovo har lagt til noen ekstrainnstillinger, som mulighet til å manuelt velge mellom ulike innstillinger for lyd og bilde avhengig av hvordan du holder nettbrettet, samt mulighet til å skru av og på Dolby-lydforbedringer.

I esken

  • Lenovo Yoga Tablet 10
  • USB-lader
  • Micro-USB-ladekabel
  • Dokumentasjon

Les også