Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLenovo IdeaTab S6000

Dette 2000-kronersbrettet er lett å like

Vi har testet Lenovos nye billigbrett.

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Lenovo er kanskje mest kjent for å lage bærbare PC-er for forretningsmarkedet, og det kinesiske selskapet har derfor godt fotfeste blant de som vanker i kontormiljøer. IdeaTab S6000 er imidlertid noe helt annet – et nettbrett med Android først og fremst beregnet på privatmarkedet og underholdningsøyemed.

Designmessig er S6000 langt mer anonym enn Yoga Tablet 10 som vi testet for en stund siden, men kvalitetsfølelsen er likevel til stede.

En Lenovo-logo på fremsiden og på baksiden gir proklameringseffekt for produsenten, og ellers er nettbrettet helt svart. Fremsiden har en heldekkende glassoverflate, mens baksiden er dekket av en ru plastplate. Frontkameraet er nesten usynlig, mens kameraet på baksiden har en kromblank ring rundt seg. To nesten usynlige høyttalere er plassert på baksiden i hvert sitt hjørne.

Micro-HDMI-port lar deg vise film på TV-en

På venstre side er det en HDMI- og en USB-port for tilkobling til henholdsvis TV og PC. I tillegg er det en minnekortinngang for kort av typen micro-SD, så vel som volumtaster. På toppen finner du av/på-tasten som også aktiverer og deaktiverer (og låser) skjermen sammen med en 3,5 millimeters minijackutgang for øreplugger.

Skjermoverflaten er ikke av den helt ripesikre typen, og det er fullt mulig å lage riper med en binders eller andre harde gjenstander. Overflaten er imidlertid hard nok til at det krever endel kraft, så vi tror du fint kan oppbevare nettbrettet i sekken uten å være altfor redd for skjermen. Vi merker oss også at overflaten er veldig myk. Trykker du hardt på skjermen, ser du at både glassplaten og skjermen på innsiden bøyes bakover, men selv med hardt press tar ikke vårt testeksemplar synlig skade av dette.

Baksiden er bestykket med en logo i midten og et kamera i hjørnet.Foto: Einar Eriksen

Lavoppløst skjerm

Under skjermoverflaten finner vi en ti tommer stor skjerm med en oppløsning på 1280 x 800 piksler, tilsvarende den i Yoga Tablet 10. Det gir en lav pikseltetthet, noe som fører til litt uklare kanter på tekst og ikoner og dårligere oversikt enn hos mange konkurrenter.

Som alltid balanserer et nettbrett mellom kvaliteter som brukeropplevelse, størrelse, vekt og pris. En lavoppløst skjerm bidrar til å holde prisen nede. Høyere skjermoppløsning ville krevd mer maskinkraft og ville brukt mer energi, og kunne dermed ført til et dyrere og tyngre nettbrett. Vi synes imidlertid en åtte tommer skjerm ville vært mer passende for denne oppløsningen.

For øvrig merker vi også at litt av skjermens kvaliteter forringes når vi har en innsynsvinkel på rundt 45 grader, og spesielt forsvinner noe av lysstyrken. Det var ikke forventet, ettersom skjermen er av en IPS-variant der slike ulemper ikke er vanlig. Skarpere vinkler fungerer imidlertid bra.

At skjermen er av IPS-typen betyr at de flytende krystallene hopper mellom flere glassubstrater. Dette skal som nevnt gjøre skjermen mindre kresen på innsynsvinkler, samtidig som at responstiden og fargene bedres. Responstiden og fargeskarpheten er helt upåklagelig.

Lenovo med egne «widgets»

Programvaren i IdeaTab S6000 er Android 4.2.2 med noen av Lenovos tilpasninger. Den vanlige applikasjonsmenyen er å finne gjennom et ikon øverst til høyre, men enklest finner du appene dine gjennom grupperinger i form av widgeter. Alle spillene dine kan du dra inn i «games»-widgeten, og hvis du har tenkt å laste ned en Facebook-applikasjon kan du slenge et ikon inn i «social»-mappa.

Hver kategori utvides når du trykker.Foto: Einar Eriksen

I tillegg er det lagt inn en haug med ekstra applikasjoner som Lenovo tydeligvis mener at deres nettbrettkunder bør ta i bruk. Vi mener imidlertid veldig mange av disse er totalt overflødige, og gjør mer for å nedsette brukervennligheten enn for å øke nytte- og underholdningsverdien av nettbrettet. Trenger man for eksempel to filbehandlere?

Mange av ikonene er ikke lett å skjønne hva er. For eksempel ikonet «rara.com». Trykker vi på dette ikonet, får vi beskjed om å logge inn eller registrere oss. Det er nok noe svært få gjøre uten å få vite hva rara.com er først. Et par andre eksempler på ikoner vi mener er overflødige er UI Intro som bare er en videofilm fra Lenovo, og Norton Mobile som ikke engang er programmet Norton Mobile men en link til nedlasting av programmet.

Generelt mener vi færrest mulig ikoner vil gi en bedre brukeropplevelse for nybegynnere, så vel som bedre valgmuligheter for avanserte brukere som selv er i stand til å finne ønskede applikasjoner.

I esken: Lenovo IdeaTab S6000-F
Micro-USB-kabel for lading og dataoverføring
Transformator 230 V~ til USB 5 V-
Dokumentasjon

Teknologi og funksjoner

Prisen på et nettbrett sier som regel noe om hvordan nettbrettet gjør det i kategorien “teknologi og funksjoner”. Kanskje mangler lavprisnettbrett noen teknologier, men først og fremst er det maskinvarekraften som reflekterer prisnivået.

Vi begynner med tilkoblingsmulighetene. I IdeaTab S6000 finner du en micro-USB-port for lading og datatilkobling. Ved siden av er det en micro-HDMI-port for tilkobling til TV-en. Dette er veldig praktisk, spesielt fordi nettbrettet fungerer helt strålende til avspilling av video, og i denne prisklassen er det ingen selvfølge.

Stort lagringsminne

På den andre siden av micro-USB-tilkoblingen finner vi et spor for minnekort skjult under en luke. Nettbrettet har 32 GB innebygget minnekapasitet, så her skulle det være lagringsplass nok for de aller fleste.

Nettbrettet kommer imidlertid også i en billigere versjon, S6000-L, som mangler micro-HDMI-port og har 16 GB innebygget minne i stedet for 32 GB.

Wi-Fi er en selvfølgelighet i et nettbrett, slik at du kan koble deg på trådløse nettverk. Vårt testeksemplar har imidlertid ikke inngang for SIM-kort, og dersom du ikke er i nærheten av et trådløst nettverk som du har tilgang til, må du dele internett via Wi-Fi fra mobilen din. Det støtter vanligvis alle smarttelefoner av nyere dato.

Ellers er Bluetooth 4.0 på plass, slik at du får god hastighet når du overfører filer. Kompass, akselerometer og GPS er på plass. NFC er en mangel som kanskje ikke er av stor betydning akkurat nå, men som kan bli mer aktuelt med tid og stunder.

Litt få hestekrefter

Av maskinkraft har nettbrettet en firekjerners MediaTek-brikke med klokkehastighet på 1,2 GHz, og et arbeidsminne på 1 GB. Det er ikke imponerende, men med en lavoppløst skjerm og lav pris er ikke kravene til maskinvaren skyhøye heller.

Dermed opplever vi ikke spesielt mange tregheter, men når vi kjører ytelsestester ser vi at nettbrettet ikke når opp til andre konkurrenter – også i samme prisklasse. I de fleste av ytelsestestene er resultatene omtrent samme som hos Yoga Tablet 10 fra samme produsent – der stort sett maskinvaren også er lik.

3D Mark Ice Storm Extreme: 1541
3D Mark Ice Storm Unlimited: 1568
AnTuTu Benchmark: 13141
Geekbench 3 multicore: 1082

Batterikapasiteten er 6300 mAh, noe som gir ni timer surfetid over Wi-Fi. Dette er et batteri helt på det jevne sammenlignet med andre nettbrett.

God kontorpakke

Lenovo er et merkenavn som skriker kontorrotte, og derfor overrasker det nok ingen at det ligger forhåndsinstallert en solid kontorpakke fullt av funksjoner for redigering av word-, excel- og powerpoint-dokumenter. Kingsoft Office heter pakken, og er blant de aller beste til Android etter vår mening.

Kontorprogramvaren er blant de bedre.Foto: Einar Eriksen

De to nettleserne som vi er vant med fra Android, er også installert her. Google Chrome er den vi foretrekker foran WebKit-nettleseren som bare heter “Nettleser”. Her kan du synkronisere surfeøktene med PC-en din, og nettleseren er god i bruk.

Av e-postlesere følger det som vanlig også med to, der den ene håndterer Gmail og den andre håndterer hva som helst – inkludert Gmail om du vil. Disse fungerer bra med både bred funksjonalitet og god brukervennlighet. Kalenderen er også den vi er vant med fra andre Android-enheter, og synkroniseres med kalenderen på datamaskinen og mobiltelefonen din om du vil.

Skjermskudd av applikasjonsmenyen.

Mange ekstraapplikasjoner

Ellers følger det med en rekke ekstra nytteapplikasjoner som det ikke er Google som står for. Evernote lar deg lage notater som du også får tilgang til å se og redigere fra datamaskinen og mobilen. AccuWeather gjør akkurat det det høres ut som. ES File Explorer er en filbehandler i likhet med File Manager, samtidig som det følger med ES Media Player som spiller musikk og video. HRS Hotels lar deg finne hoteller på reiser – av typen spa, ski, palasser, luksushoteller, designhoteller, golfhoteller og lignende som ikke akkurat inkluderer vandrerhjem og tostjernershoteller. Skype er også forhåndsintallert. I tillegg finner du som nevnt på forrige side et ikon med en instruksjonsvideo for Lenovo og et ikon som lar deg installere Norton Mobile.

Dette kan sies å gå litt utover brukervennligheten, siden det er stappfullt av ikoner i menyene som brukerne sannsynligvis ikke bruker, og kanskje ikke engang vet hva er.

Ellers er det verdt å nevne at Android som alltid kommer med navigasjonsmuligheter, men på et nettbrett med ti tommer stor skjerm er det kanskje begrenset nytteverdi i akkurat dét.

Utskriftsfunksjonen kan være nyttig.

Lenovo PowerSaving er en nyttig applikasjon som viser hvor mye batteritid du har igjen i form av hviletid, Wi-Fi-tid, musikktid og videotid. Her kan du også velge å spare strøm på forskjellige måter, for eksempel ved å deaktivere all trådløs tilkobling. Du kan også velge hvordan nettbrettet skal oppføre seg når det er under 20 prosent energi igjen på batteriet.

Underholdning

Ettersom de fleste er kjent med Lenovo gjennom bærbare datamaskiner for jobbruk, er du kanskje spent på hvordan underholdningsbiten fungerer.

Google har full kontroll på sin del av IdeaTab S6000. Gjennom Google Play kan du laste ned spill og underholdningsapplikasjoner i fleng, og selv om IdeaTab S6000 ikke er blant de kraftigste, fungerer alle spill vi har testet på vårt eksemplar helt fint. Youtube-funksjon og en videospiller er på plass, så vel som videoredigering, den sosiale tjenesten Google+ og Play Musikk som lar deg spille din lokale musikk.

Bærbar TV

Lenovo har ikke stolt helt på Google, og har lagt inn en rekke egne underholdningsapplikasjoner. FilmOn Family Live TV gjør at du kan se på en hel haug med TV-kanaler over internett. Det fungerer greit, og med så mange forskjellige “kanaler” bør de fleste finne noe som er sånn passe interessant i mangel på andre gjøremål. GameTanum er en klient som skal laste ned spill for deg. Såvidt vi kan se, finnes de aller fleste spillene i GameTanum også i Google Play.

Ikonet “rara.com” må du registrere deg i for å finne ut hva det i det hele tatt er fornoe. Dette er noe av det samme som Wimp og Spotify, slik at du kan strømme musikk. Zinio er en annen raritet man kanskje ikke har kjennskap til. Her kan du kjøpe magasiner blant 4000 titler.

Som nevnt tidligere skulle vi ønske det av brukervennlighetshensyn ikke var så voldsomt mange ikoner å velge blant, og vi tror de aller fleste nettbrettbrukere uansett bruker tid i Google Play for å finne egne applikasjoner. Det er imidlertid ikke verre enn å avinstallere det du ikke bruker.

OK lydkvalitet

Høyttalerne i IdeaTab S6000 er plassert på baksiden øverst mot hjørnene. Dermed blir de aldri tildekket av hender under spilling, og du får god stereoperspektiv. Høyttalerne leverer imidlertid veldig lite bass, og lyden blir slitsom å høre på over tid.

Selv om ytelsen ikke er topp, fungerer de fleste spill bra.Foto: Einar Eriksen

Vi koblet til et sett øreplugger av typen Denon AH-C751, og fikk ut litt for skarpe og ubehagelige s-er i vokalen og symbalslag, men ellers er lydbildet bredt og oversiktlig samtidig som bassen er dyp og klar.

Bred formatstøtte

En haug TV-kanaler gjør at de fleste kan finne noe som får tiden til å gå.

Videoavpilleren er enkel og grei, og formatstøtten er god. Nettbrettet spiller av absolutt alle videoformatene vi testet ut med unntak av en wmv-fil. Skjermen viser naturtro farger, og den svake skjermoppløsningen er utvilsomt god nok til filmtitting.

Kameraet på baksiden av IdeaTab S6000 (som S6000-L mangler) knipser i fem megapikslers oppløsning, mens frontkameraet lar deg ta selvportretter i 0,3 megapiksler. Kameraet er, som i de fleste nettbrett, ganske dårlig i de aller fleste lysforhold. Lysfølsomheten er svak, og dermed blir bildene tatt innendørs fulle av støy. Bilder utendørs i gode lysforhold kan du ha flaks med, men de fleste av våre bilder er overeksponert slik at detaljer i de lyse områdene visker ut og/eller undereksponert i de mørke områdene slik at detaljer her forsvinner helt.

Men som nevnt gjelder dette de aller fleste nettbrett, og du bør som hovedregel heller ta bilder med et ekte kamera. De fleste mobilkameraer er også bedre enn kameraene du finner i nettbrettene.

Konklusjon

Lenovo har slengt seg på Android-nettbrettbølgen etter i all hovedsak ha produsert bærbare datamaskiner for bruk i jobbsammenheng. IdeaTab S6000 er et vanlig nettbrett med underholdning i fokus.

Nettbrettet har et anomymt utseende, men virker ellers velbygget. Vi vil si det kjennes ut som det koster noe mer enn det egentlig gjør.

Pinglete skjerm

Så snart vi aktiverer skjermen, melder billigpreget seg litt. Skjermen har en lav oppløsning i forhold til konkurrentene, slik at skjermen virker uskarp. Diagonale linjer er litt hakkete, og overgangene mellom kontraster er uskarpe. Likevel er resten av kvalitetene i skjermen gode i forhold til nettbrettets prislapp.

Stort lagringsminne og mange tilkoblingsfunksjoner teller positivt, mens batteritiden er et lite hakk over midt på treet. Nettbrettet har imidlertid en ytelse som er litt svak i forhold til mange av sine konkurrenter.

Lenovo IdeaTab S6000 ser ikke så aller verst ut.Foto: Einar Eriksen

Operativsystemet er som nevnt Android, og dermed er det utprøvd av en rekke andre produsenter og kan ikke slå så veldig feil i forhold til konkurrentene. I tillegg til Googles bidrag har Lenovo lagt inn en rekke andre elementer fra forskjellige tredjepartsleverandører. Noe av det kan være greit å ha for noen, men de fleste vil nok oppleve at det meste av det blir ubrukte ikoner i menyene.

Apropos nytte fungerer nettbrettet godt til å lese e-post, få oversikt over kalenderen og til å lese lengre dokumenter. En skikkelig kontorpakke sørger for at den travle kontormannen kan redigere lysbildepresentasjonen sin under drosjeturen. En bedre skjermoppløsning ville imidlertid kunne gi bedre oversikt.

Vis filmene på TV-en

På underholdningsbiten er det meste også på plass. Høyttalerne leverer litt lite bass, men med hodesett eller øreplugger er lyden grei. Skjermen er også god nok til å vise film, og i tillegg kan du koble nettbrettet til TV-en via en HDMI-kabel. Det er ikke en obligatorisk funksjon i denne prisklassen, og kan være en stor fordel dersom du ikke har en egen multimedia-PC til å spille film over TV-skjermen.

Alt i alt er IdeaTab S6000 et anvendelig nettbrett som både kan være til nytte og til underholdning, men med litt svak skjerm og ytelse når det ikke helt opp likevel. Kjøper du dette nettbrettet, får du mye glede for pengene, men et bedre alternativ er etter vår mening Asus MeMO Pad FHD10. Det koster bare noen hundrelapper mer gir deg bedre ytelse og skarpere skjerm.

På denne siden finner du alle våre nettbrett-tester »

annonse