TestCanon EOS 6D

Et av de beste kamerakjøpene

Med Canon 6D får du veldig mye for pengene

Canon EOS 6D har sammen med Nikon D600 vært to kameraer som på en måte kan sies å være revolusjonerende. Hvorfor? La oss forklare. Speilreflekskameraer med fullformatsbrikke har i en lengre periode vært, og er kanskje fortsatt, et segment som ikke akkurat er tilgjengelig for mannen i gata.

Både kamerahusene og objektivene er gjerne så dyre, at mange får sin egen kjøpslyst ufrivillig kvelt ved synet av de mange sifrene på prislappen. Med 6D og Nikons tilsvarende fullformatsmodell D600 har vi fått etablert en ny prisklasse blant speilreflekser med fullformatsbrikke. Kan dette være med på å åpne opp dørene til nye målgrupper for fullformatskameraene? Vi har testet Canon EOS 6D.

Kan brukes til nesten alt

For oss framstår Canon EOS 6D som et kamera du kan bruke til nesten alt, og det er tiltenkt både den prisbevisste profesjonelle fotografen, samtidig som vi tror mange vil stifte sitt første bekjentskap med fullformatsverdenen via dette kameraet.

Hva får du egentlig når du kjøper 6D? Du får et billig, kompakt fullformatskamera som har svært god bildekvalitet. Det har veldig god byggekvalitet, svært god batterikapasitet og har en god betjening og ergonomi. Det kan fokusere på motiver som er svært lite opplyst, og kameraet har flere funksjoner som vi trodde Canon ikke ville inkludere, for å gjøre 5D Mark III mer attraktiv. Et av disse er hodetelefonutgangen, som Canon har hatt for vane å spare til sine dyrere kameraer.

Ikke for actionfotografene

På grunn av opptakshastigheten vegrer vi oss for å anbefale Canon EOS 6D til sport- og actionfotografering. Det er ikke dermed sagt at du kommer til å slite hvis du prøver deg på denne kombinasjonen, men heller det at forholdene ikke er optimale.

Det 6D derimot gjør veldig godt i våre øyne, er fotografering under lave lysforhold, både med tanke på god ISO-ytelse, men også autofokussystemet, som skal gjøre 6D til verdens første speilreflekskamera som kan låse fokus i -EV3, som i noe mer forståelig terminologi er den samme lysmengden som vi får når motiver er opplyst av fullmåne.

Fordel og ulempe

Canon EOS 6D har på den ene siden få direkte konkurrenter, men samtidig finnes det mange kameraer både opp og ned i pris som kan frarøve 6D for fine salgstall. Det er bare Nikon D600 som er innenfor samme prisklasse og som er et fullformatskamera, men både billigere og dyrere kameraer kjemper om å trekke prisbevisste fotografer til sine prisklasser.

Dette kan være både en fordel og en ulempe for 6D. Å være ett av to kameraer i et relativt nytt segment kan gjøre det spennende og attraktivt for potensielle kjøpere, men samtidig kan det ta litt tid å få hobbyfotografene til å bruke litt mer penger, og få de profesjonelle til å godta litt mindre funksjoner for en billigere penge.

Vi tror likevel at både 6D og D600 vil bli store suksesser. 6D er et altfor bra kamera til å bli glemt av kjøperne, og vi har ingen motforestillinger mot å gi dette kameraet vår anbefaling.

Passer for:

 • Brukere som trenger kombinasjonen liten størrelse og best mulig bildekvalitet.
 • Brukere som ønsker mest mulig verdi for pengene
 • Brukere som tar mye bilder under lave lysforhold
 • Brukere som ønsker å oppgradere til fullformat

Passer ikke for:

 • Brukere som driver med sportsfotografering
 • Brukere som trenger det absolutt beste
Canon EOS 6D - ISO 1600. Foto: Anton Ligaarden.

Alternativer

De to merkelappene "billig" og "fullformatskamera" er to ord som tradisjonelt ikke har blitt brukt i samme setning. Nikon D600 og Canon EOS 6D er i ferd med å forandre dette. LIkevel er det ikke så alt for mange konkurrenter, så vi må gå noe opp og ned både i pris og spesifikasjoner.

 • Nikon D600: Dette er den største konkurrenten til Canon EOS 6D. Spesifikasjonsmessig ligner disse kameraene veldig, og det kan være vanskelig å skille dem, selv om vår 6D har noe bedre detaljgjengivelse enn hva som er tilfelle med D600. Til D600s fordel er den for øyeblikket litt rimeligere. D600 har også 24,3 megapiksler, mot 6Ds 20,2.
 • Canon 5D Mark II: Er en god del større enn 6D, og er ikke lenger i produksjon. Riktignok finnes den veldig billig på bruktmarkedet, og om du bare skal ta bilder i studio, er 5D Mark II fortsatt et veldig godt valg. Større oppløsning enn 6D.
 • Canon 5D Mark III: Hvis 6D ikke byr på nok og penger ikke er noe problem, kan 5D Mark III være et godt valg. I underkant av ti tusen kroner ekstra må du betale i skrivende stund for oppgraderingen, men er du Canonist på din hals og trenger det lille ekstra i hastighet eller andre funksjoner, er 5D Mark III verdt å snuse på. Er en god del større enn 6D.
 • Sony A77: Et kompakt og svært godt systemkamera som i skrivende stund koster rundt 7999 kroner uten optikk, men med en god innebygget elektronisk søker. For det Canon EOS 6D koster får du i tillegg mulighet til å kjøpe litt kvalitetsglass. Dette er ikke et fullformatskamera.
 • Sony RX1: Hvis nett størrelse på kamerahuset er absolutt viktigst for deg, og du i tillegg er kompromissløs på bildekvalitet, vil Sony CyberShot DSC-RX1 være et passende alternativ. Skal du ha et mindre fullformatskamera enn 6D og D600, er det faktisk eneste veien å gå. Men prisen, den skal vi ikke anbefale. Rundt ti tusen kroner ekstra vil dette koste deg - men for de veldig få vil dette være det riktige alternativet.

Vil du lære å fotografere?
Slik bruker du kameraet ditt »

Les også
Canon PowerShot SX50 HS: Første kamera med 50x zoom
Les også
En sjarmerende liten tass
Les også
10 kjappe fototips
Les også
Sony Cyber-shot DSC-RX1: – Her har bildekvalitet og størrelse vært viktigst
Les også
Dette kameraet fanger alt
Les også
Disse kameraene kan du glede deg til
annonse