Til hovedinnhold

Disse kameraene kan du glede deg til

Her er systemkameraene som ble sluppet på messen Photokina.

Leica / Are Thunes Samsonsen

Årets Photokina er over, og det er to år til neste gang. Ikke på mange år har det kommet så mange spennende fotonyheter på så kort tid, og etter en noe daff PMA tidligere i år, er det tydelig at utviklingstempo og tro på markedet i aller høyeste grad har kommet seg igjen. I en slikt lanseringskred som vi har hatt de siste ukene, er det lett å gå glipp av interessante ting, og vi tar derfor en kjapp oppsummering av de viktigste nyhetene her. Først tar vi for oss hovedsaklig systemkameraer:

Leica M.Foto: Leica

Syv fullformatkameraer
Photokina 2012 stod helt klart i fullformatkameraets tegn. Hele syv nye fullformatkameraer av ulike typer så dagens lys, og selv om det kanskje var noe varierende spenning tilknyttet dem, er dette noe kun de færreste ville trodd på forhånd. Leica slapp for eksempel etterfølgeren til M9, som mange hadde trodd skulle hete M10 men endte opp med å bare hete Leica M. Dette er det samme navnet som systemet har, og vi ser for oss problemer med dette. Dette vil nok også Leica innse med tiden, men inntil videre ser vi oss nødt til å differensiere ved å referere til kameraet som Leica M 240, etter dets fabrikasjonsnummer. Samtidig som M 240 ble lansert valgte Leica også å annonsere Leica M-E (også kjent som Leica 220), essensielt en lettere nedstrippet "billigversjon" av M9. Med en veiledende pris på 40 000 kroner er nok også dette et kamera for spesielt interesserte.

Leica M-E.Foto: Leica

Les også: Vår test av Leica M9-P

For spesielt interesserte er også en betegnelse som passer på Leicas mellomformatkamera som fikk en oppdatering på Photokina. Bildekvaliteten er den samme som før, mens ting som autofokus, bufferminne og søkerinfo skal være forbedret. Prisen er ikke oppgitt, men er ganske sikkert sekssifret.

Les mer om Leica S

Canon og Nikon
Canon EOS 5D Mark II har solgt som varmt hvetebrød, selv om modellen nå er nesten fire år gammel, og siden D800 og 5D Mark III ble lansert har Nikon og Canon hatt større eller mindre problemer med å skaffe nok. Ganske klart da at det var marked for et billigere fullformatkamera enn de to sistnevnte, og disse ble da også lansert på Photokina:

Canon EOS 6D.Foto: Canon

Canon EOS 6D er et slags uekte barn av 5D Mark III og 60D. Canon har redusert størrelsen, oppløsningen, skuddtakten og antall fokuspunkter, men til gjengjeld har 6D fått innebygget GPS og WiFi. Nikon D600 er på samme måte et noe enklere kamera enn D800, og har fått 24 megapiksler og en riktig så hyggelig pris.

Nikon D600.Foto: Nikon

Les mer om Canon EOS 6D

Les også: Vår førsteinntrykk av Nikon D600

Sonys nye toppmodell
Uken før Photokina lanserte Sony sin nye toppmodell A99, også det et fullformatkamera med 24 megapiksler. Sony har ikke hatt et fullformatkamera i produksjon siden A850, noe som begynner å bli en stund siden, så dette var nok en kjærkommen annonsering for Sony-fansen. Vi fikk prøve A99 littegranne på et pressearrangement på Island, og syntes enkelt og greit at dette var det hittil klart mest komplette speilreflekskameraet fra Sony.

Sony SLT-A99.Foto: Sony
Sony Cyber-shot DSC-RX1.Foto: Sony

Det mest spennende?
Det aller mest interessante fullformatkameraet som ble lansert i forbindelse med årets Photokina var imidlertid ikke noe speilreflekskamera - fakisk var det ikke et systemkamera engang, men som fullformatkamera tar vi det med her likevel. Sony lanserte nemlig RX1, verdens første kompaktkamera med fullformatbrikke! Og er ikke fullformat i et kompaktkamera nok til å starte siklerefleksen din, så hva med Carl Zeiss 35 mm f/2.0? Uansett er prisen temmelig stive 24 000 kroner.

Les også: Vårt førsteinntrykk av Sony RX1

Sony slapp for øvrig også NEX-VG900E, et videokamera med Nex-fatning og fullformatbrikke. En adapter følger med, slik at man også kan bruke objektiver med alpha-fatning. Hvordan man har løst problemet med å bruke crop-objektiver på et fullformat-kamera vet vi ikke, men lovende kan vi i alle fall si at det er. Akkurat denne observasjonen har for øvrig også ført til spekulasjoner om hvorvidt det vil komme Nex-kameraer med fullformat i fremtiden.

Sony NEX-6.Foto: Sony

To nye Nex-kamera ble annonsert på Photokina, eller litt før, men verken Sony Nex-5R eller Sony Nex-6 får fullformat. Begge får APS-C, som alle andre i serien hittil har hatt, men det som derimot ER nytt er støtte for apps, slik at du kan tilpasse kameraet ditt mer eller mindre slik du selv ønsker. Vi fikk prøve Nex-6 på Island, og likte stort sett det vi så.

Hasselblad Lunar.Foto: Hasselblad

Hasselblads overraskelse
Og apropos Sony: Hasselblad annonserte på en pressekonferanse at de inngår et samarbeid med nettopp Sony, og skal i den forbindelse komme med nye kameraer det neste året. Et kompaktkamera skal være på vei, likeså et fullformats speilreflekskamera, og en konseptmodell av et speilløst systemkamera de vil kalle Hasselblad Lunar ble også vist frem for de fremmøtte. Dette skal være det første som kommer, men til tross for Hasselblads entusiasme ble nyheten ikke nådig mottatt av publikum og pressen. For de fleste ser Lunar nemlig ut som et noe ombygd Sony Nex-7. Med en pris på nesten fem ganger så mye som Nex-7 koster, stiller vi oss noe tvilende til Hasselblad Lunars suksess. Nex-7 er bra det, men vi tviler på at det kan forbedres riktig SÅ mye, selv om det leveres med grep i karbonfiber eller pæretre (for å nevne to av de mange mulighetene).

Les også: Vår test av Sony Nex-7

Midt oppi det hele lanserte Hasselblad også sitt nyeste mellomformatkamera, H5D, men dette druknet nok en smule i all kritikken mot Lunar. Dette kameraet er det uansett lite sannsynlig at du skal ha. Sjansene er gode for at det koster mer enn du har i studielån.

Fujifilm X-E1.Foto: Fujifilm

Fujifilms X-E1
Også Fujifilms X-system har vært gjenstand for spekulasjoner omkring mulighet for fullformat, men dette har Fujifilm nylig avkreftet. Likevel er deres sensorteknologi veldig spennende, og Fujifilm X-Pro1 var det klart mest interessante kameraet som ble sluppet på PMA i januar. På Photokina, derimot, var det Fujifilm X-E1 som ble ønsket velkommen. Dette er et kamera i samme system, men med lavere pris og mindre størrelse enn X-Pro1. Bildebrikken og objektivene er imidlertid akkurat de samme, men søkeren er av hensyn til begge disse tingene noe enklere, og X-E1 får derfor kun elektronisk søker.

Les også: Sjekk bildekvaliteten på X-Pro1

Les også: Vi går i dybden på X-Pro1

Panasonic GH3.Foto: Are Thunes Samsonsen

Mye nytt i mFT
Panasonic og Olympus er hovedaktørene i micro-FourThirds-systemet, og begge to slapp nye kameraer til dette på Photokina. Panasonic GH3 var kanskje det ivrigst påventede av disse, og fansen fikk det som de ville ha det. Riktignok er kameraet forholdsvis stort for et mFT-kamera, men til gjengjeld er det fullspekket med funksjoner og muligheter. Vi fikk 15 minutter alene med GH3 og tok det med på en rundtur på messeområdet. Bildene kan dessverre ikke publiseres i full størrelse, siden firmwaren ennå ikke var ferdig, men her kan du lese hva vi syntes om GH3.

Olympus E-PM2.Foto: Olympus
Olympus E-PL5.Foto: Olympus

Olympus på sin side slapp E-PL5 og E-PM2, begge to tiltenkt mer eller mindre midt-på-treet-nisjen av markedet. E-PL5 skal være det mest avanserte av de to, men begge kameraene skal bruke samme bildebrikke som man finner i det velfortjent skamroste flaggskipet Olympus OM-D E-M5 som ble sluppet tidligere i år. Vår test av Olympus OM-D E-M5 finner du her.

Les mer om Olympus E-PL5 og E-PM2

Pentax ufiltrert
Pentax har heller ikke hvilt på sine laurbær, og lanserte på Photokina to nye systemkameraer. Eller, kanskje rettere sagt, to nye og oppgraderte versjoner av klassikeren Pentax K-5. De to nye blir hetende henholdvis Pentax K-5 II og Pentax K-5 IIs, og er nesten identiske med hverandre. K-5 II-ene får 16 megapiksler og en forbedret autofokus, for å nevne noe, og s-utgaven skal enten mangle low-pass-filteret, eventuelt være utstyrt med et redusert et, mye det samme som Nikon D800E. Gitt at Pentax pleier å ha riktig så gode kameraer med fremragende byggekvalitet kan disse vise seg å bli riktig så interessante saker, selv om endringene ikke er veldig store fra den klassiske K-5.

Les mer om Pentax K-5 II og K-5 IIs

Pentax slapp også Q10, et lite systemkamera som mest av alt ligner på et kompaktkamera i både størrelse og ytelse, bortsett fra at man selvsagt kan skifte objektiv på det. Endringer fra tidligere modell er i følge Pentax at det skal være raskere i responsen og ha raskere autofokus enn før, i tillegg til at både bildebrikke og kamerahus skal ha blitt redesignet og oppdatert.

Les mer om Pentax Q10

annonse