Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCanon PowerShot SX50 HS

Første kamera med 50x zoom

Canons superzoomkamera har vært innom vår testbenk.

Canon har hatt mange gode superzoomkamera og SX50 HS er intet unntak. Den store nyheten med denne modellen et brennviddeområde tilsvarende 24-1200mm som betyr hele 50x optisk zoom. RAW-støtte er også tilbake etter flere års fravær i Canons superzoomer. Det betyr at SX50 HS konkurrer med de mest avanserte modellene fra Panasonic og Fujifilm som også har "alt" av funksjonalitet.

SX50 HS har selvsagt alt av eksponeringsautomatikk inklusiv lukkerprioritert og blenderprioritert auto, programautomatikk og en rekke motivprogram. Den som bare ønsker mye zoom og full automatikk har altså den muligheten mens den som ønsker mer kontroll kan velge å bruke manuell eller halvautomatisk eksponering. Kameraet kan også brukes med 67 mm filter, men det krever et adapter som er ekstrautstyr.

God byggekvalitet og skjerm

Som de fleste kameraer i superzoomklassen er SX50 HS laget vesentlig i plast. Vi ser ikke det som noen ulempe og byggekvaliteten virket bra uten noen opplagt svake punkter. Batteriet kunne imidlertid vært litt større for kapasiteten er oppgitt til 335 bilder som ikke er direkte dårlig, men heller ikke like bra som hos de nærmeste konkurrentene.

Canon har oppgradert skjermen fra forrige generasjon og den er nå 2.8 tommer med 460000 punkter, fortsatt litt etter for eksempel Fujifilms modeller som har dobbelt så høy oppløsning. Skjermen er hengslet i siden som gir veldig fleksible justeringsmuligheter. Søkeren er liten og har bare 200000 punkter, men fungerer likevel greit for å komponere bildene.

Stor zoom

Foto: Canon

Objektivet har som nevnt over 50x zoom og for å få til dette i et kamera som ikke blir alt for stort har Canon redusert lysstyrken i forhold til tidligere modeller. Største blender er bare F3.4 på 24mm og F6.5 på full tele. Det finnes to andre modeller med 50x zoom, Fujifilm SL1000 og Sony HX300V og disse er noe bedre på vidvinkel, men omtrent like lyssvake på full tele. For den som klarer seg med halvparten så mye zoom har imidlertid Panasonic modellen FZ200 som har F2.8 i hele zoomområdet.

Bildekvaliteten er rimelig bra, spesielt med tanke på det store zoomområdet. Eksponering og farger er bra, oppløsningen OK, men ikke helt i toppklasse for et 12 megapiksels kompaktkamera. Objektivet har en del fortegning, men Canon korrigerer i stor grad dette digitalt i kameraet. Vignettering er heller ikke merkbar og ytelsen på høy ISO er helt på høyde med andre kameraer i denne klassen. Det er noe fargefeilbrytning, men ikke problematisk mye. Som normalt for kameraer med små bildebrikker blir det en del utbrente høylys så for å få best mulig bilder er det nødvendig å overstyre eksponeringen på en del vanskelige motiv med mye kontraster.

Morsomt i bruk

Foto: Canon

Autofokusen var rask og presis og det er flere moduser å velge mellom. Ytelsen på seriebildefunksjonen var OK, men vesentlig dårligere enn på Panasonic FZ200, særlig ved bruk av RAW eller RAW+JPG.

Totalt sett er Canon SX50 IS et godt kamera og morsomt i bruk for den som liker å eksperimentere med lange brennvidder. Det er nærme en "Akam anbefaler" utmerkelse, men det er enkelte ting som trekker ned. Først og fremst er lysstyrken på full tele så svak at det er vanskelig å utnytte det store zoomområdet fullt ut. Kun full auto video trekker også litt ned og opptakshastigheten ligger et stykke bak de beste konkurrentene.

Valuta for pengene

Prisene ble sjekket i april 2013 og da lå Canon SX50 HS på rundt 3200 kroner som er midt i feltet av de mest avanserte superzoomkameraene. Helt grei pris og oppdaterte priser finnes i prisguiden.

Passer for:

 • Brukere som trenger superzoomkamera med ekstremt mye zoom
 • Brukere som trenger RAW-format
 • Brukere som ønsker mulighet for manuell kontroll

Passer ikke for:

 • Brukere som trenger et lommevennlig kamera
 • Brukere som trenger fleksibiliteten til et systemkamera
 • Brukere som skal bruke kameraet mye i dårlig lys

Alternativer

I listen med alternativer tar vi vesentlig for oss konkurrenter i samme klasse, men den som er villig til å ofre søker og litt zoomområde kan se på modeller i klassen "under" som ser mer ut som vanlige kompaktkameraer og har 10-30x zoom. Et annet alternativ er å gå et skritt opp i bildekvalitet, størrelse og pris ved å kjøpe et av de mindre systemkameraene med et superzoomobjektiv. Disse kameraene har mye større bildebrikke, men 16x er det største zoomområdet i dag og rundt 10x er mer vanlig.

Presentasjonen av alternativ er laget i april 2013 og dette er en liste som endrer seg over tid. Nye modeller kommer stadig mens andre fases ut.

 • Canon SX500 IS: En mye enklere og rimeligere superzoom fra Canon. Litt annen klasse, men et alternativ for den som ønsker en rimelig Canon superzoom (uten søker).
 • Fujifilm X-1S: Fujifilms toppmodell med større bildebrikke, 26x zoom, bedre søker, bedre ergonomi, men mye slark i objektivet og bildekvalitet som ikke helt kan matche SX50 HS. X-S1 er også vesentlig større og tyngre enn SX50 HS. X-1S er over et år gammel, men ikke offisielt utgått.
 • Fujifilm HS50: HS50 er på mange måter en mindre versjon av X-S1, men fortsatt større og tyngre enn SX50 HS. HS50 har RAW-støtte, vridbar skjerm, bedre søker, mulighet for ekstern blits, 30x zoom og PDAF-punkter på bildebrikken.
 • Fujifilm SL1000: SL1000 er Fujifilm-modellen som minner mest om SX50 HS med samme zoomområde. SL1000 har RAW-støtte, vippbar skjerm, mulighet for ekstern blits og 50x zoom. Gunstig pris (april 2013).
 • Nikon P520: Nikon har i likhet med Canon satset på stort zoomområde (42x). P520 har vippbar skjerm mens RAW-støtte og mulighet for ekstern blits mangler. Lysstyrken er beskjeden.
 • Panasonic FZ200: Kanskje den viktigste konkurrenten: Bare 24x zoom, men fast F2.8 gjennom hele zoomområdet og meget bra ytelse, også i RAW-modus. Video med full manuell kontroll og 1080p50.
 • Sony HX300V: 50x zoom, 1080p50 video, zoomring, vippbar skjerm og 20 megapiksler bildebrikke. RAW-støtte og blitssko mangler.
Les også
Disse mai-modellene kan du glede deg til
Les også
Man kan lage kamera av det aller meste
Les også
En sjarmerende liten tass
Les også
Canon EOS 6D: Et av de beste kamerakjøpene
Les også
10 kjappe fototips
annonse