SniktittCanon EOS 100D

En sjarmerende liten tass

EOS 100D er Canons nye innstegsmodell.

Torsdag 21. mars inviterte Canon til pressekonferanse for lansering av vårkolleksjonen 2013. Ett av kameraene de presenterte der var den lille tassen Canon EOS 100D.

Vi var så heldig å få ta litt på dette som er den minste av Canons digitale speilreflekser. Som før må vi gjøre oppmerksom på at dette bare var et pre-produksjonskamera og av den grunn fikk vi ikke ta med oss bildefilene for presentasjon.

Canon EOS 100D.

Da pressemeldingen om det Canon kaller ”verdens minste speilrefleks” kom på torsdag morgen ble vi litt skuffet. For hva i all verden var det Canon hadde tenkt på nå? Ser man på spesifikasjonene er det ikke veldig interessant. En 18 megapikslers bildebrikke, som minner om den man finner i Canon EOS 650D og nykommeren Canon EOS 700D. Den er riktignok ikke helt lik. Canon EOS 100D benytter det helt nye Hybrid CMOS AF II-systemet som skal gjøre fokusen enda litt kjappere og enda litt mer sensitiv.

EOS 100D Comparison of external dimensions with EOS M and EOS 700D_top.

Men det er egentlig ikke innmaten som gjør dette kameraet interessant: Det er størrelsen. For dette kameraet er latterlig lite. Canon EOS 100D minnet oss mer om små speilløse systemkameraer enn om store, klumpete speilreflekser. Setter man den side om side med Canon EOS M så ser man at dette er et lite kamera. Om man hadde droppet blitsen ville størrelsen nesten vært umerkelig.

Canon EOS 100D, et kinderegg og Canon EOS M.Foto: Eivind Hauger, akam.no

At det var overraskende lite gjorde at vi tenkte vårt om hvordan ergonomien var. Der ble vi også overrasket. For selv om grepet er absurd lite (tilnærmet ikke-eksisterende) så var det overraskende greit å holde.

Canon EOS 100D fra siden.

Skjermen er ingen revolusjon, og det virker som om de har tatt den fra 650D og plassert inn på 100D - dog uten mulighet til å svinge den ut. Den er touchsensitiv, noe som gjør kameraet enkelt å bruke. Vi syns skjermen hadde god respons og den passer på mange måter mye bedre inn i et sånt kamera enn på et større speilrefleks. Her ønsker man ikke å bytte innstillinger ved å titte inn i søkeren (selv om man man kan det også), man tar det vekk fra øyet og endrer på skjermen. Og da er det rett og slett enklere for mange å bruke fingeren til å endre innstillinger enn å knote med knapper.

Siden dette er et digitalt speilrefleks har det også en søker. Søkeren oppleves som litt mørk, men fokuspunkter og informasjon synes godt.

Vi nevnte fokussystemet såvidt. Det er nyutviklet og har fått navnet Hybrid CMOS AF II og skal som på Canon EOS 650D og Canon EOS 700D tilby en blanding av fase- og kontrastedeteksjon. Ser man bort fra de fancy uttrykkene og heller konsentrerer oss om hvordan opplevelsen er så får man noe mer kjøtt på beinet. For nyvinningen er at man nå får et mye større fokusområde til bruk i LiveView. Store deler av skjermen er nå fullt brukbar som fokusområde, noe som gjør at man enklere kan velge hvor fokus skal ligge.

Canon EOS 100D er ikke store tassen.Foto: Eivind Hauger, akam.no
Canon EOS 100D med Canon CN-E 50 mm T1.3L.

Vi var som nevnt litt skeptiske til denne lille tassen, men jo mer vi tok på den og jo mer vi så på den så ble vi bare mer og mer fortrolige med den. Den tanken vi gjør oss etter å lekt litt med Canon EOS 100D i fem-ti minutter er at dette er et kamera som passer perfekt ned i vesken til korte turer der man ikke orker å ta med seg noe stort og tungt. Spesielt i kombinasjon med Canon EF 40 mm f/2.8 STM så gjør dette seg veldig godt.

Dette er med andre ord et kamera for folk som enten går rett fra kompaktkamera, eller de som allerede har et større speilrefleks (presumptivt fra Canon) og vil ha noe enkelt å supplere med i fotobaggen for korte turer ut.

Les også
Canon PowerShot SX50 HS: Første kamera med 50x zoom
Les også
Reddet objektiv ved å koke det
Les også
Canon EOS 6D: Et av de beste kamerakjøpene
Les også
10 kjappe fototips
Les også
Slik filmer du med speilrefleks
Les også
Sony Cyber-shot DSC-RX1: – Her har bildekvalitet og størrelse vært viktigst
annonse