Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung P2

P2 kommer fargerikt innpakket (Foto: Marius S. Eltervåg & Johan Mangseth)
Baksiden er i bestandig metall

Samsung har flere spennende spillere på MP3-markedet, og har etter hvert bygget seg et særegent designuttrykk.

Vi skal se på produsentens flaggskip: P2. P2 tilbyr et drøss av funksjoner, inkludert berøringsskjerm, Bluetooth og FM-radio.

I pakken har Samsung lagt ved et sett øreplugger, en manual, en data-CD, en bordstøtte til spilleren og en proprietær kabel. Du er avhengig av denne kabelen for å lade og overføre filer til spilleren.

Minimalistisk og stilfull

P2 har et eksklusivt og stilrent preg over seg. Framsiden er blankpolert og kun avbrutt av den romslige skjermen, og en liten sirkel. Denne sirkelen har ingen annen funksjon enn å blinke i et utvalg farger mens spilleren er slått på.

Baksiden er i matt metall, og som resten av materialene på P2, virker også dette ripebestandig og robust.

Siden P2 er knapt én centimeter tykk, sklir den ned i selv de trangeste lommer. Spilleren ligger også godt i hånden, og vekten bidrar til et godt kvalitetsinntrykk.

De få tastene som er, er gjemt på sidene av P2. På venstresiden finner du bryteren som aktiverer tastesperren sammen med en spill av-/pausetast som du også bruker for å slå spilleren på og av. Dedikerte volumtaster sitter på høyresiden.

Under sitter USB-tilkoblingen sammen med lydutgang og mikrofon. Nullstillingsbryteren sitter inni et lite hull på baksiden av spilleren, og et stroppefeste sitter på toppen.

Nødvendig programvare

P2 er en MTP-spiller, som betyr at du verken behøver drivere eller programvare for å overføre filer til spilleren. Dette gjør imidlertid også at P2 ikke fungerer med Mac eller Linux.

Selv om du enkelt kan overføre filer gjennom utforskeren, har Samsung lagt ved programvaren Samsung Media Studio. I tillegg til å rippe, brenne, organisere og overføre musikken din, kan Media Studio konvertere videoene dine til et format P2 forstår.

Det foreligger også en nyere fastvareversjon for P2. Ved å oppdatere til denne vil spilleren blant annet få en kalkulator, forbedrede menyer og støtte for OGG-filer. Samsung slipper stadig nye fastvareoppdateringer som forbedrer P2 i større eller mindre grad, og det kan dermed være lurt å følge med på produsentens nettsider.

Svært brukervennlig

Samsung har gjort en spesielt god jobb med menyene i P2. Ved siden av å se elegante ut, er menyene både logiske og avanserte – dessuten skjer det aller meste umiddelbart. Det finnes gode muligheter for å tilpasse menyene etter egne ønsker. Vi setter også pris på at menyene er på norsk.

Hovedmenyen er nokså forskjellige fra det meste vi har sett – tre og tre ikoner stilles opp i dybden og gir et nokså tredimensjonalt inntrykk. For å komme til de neste tre ikonene, sveiper du ganske enkelt fingeren vertikalt over skjermen. Du velger et ikon ved å trykke på det.

Gjennom innstillingene kan du enkelt velge bort den tredimensjonale menyen til fordel for en mer tradisjonell meny. Her får du opp et rutenett med ikonene video, musikk, foto, FM-radio, datacast, ekstra, utforsker, Bluetooth og innstillinger.

I musikkmenyen har du mulighet for å organisere filene dine etter artist, album, sanger, sjanger, spillelister, eller etter ditt eget mappesystem. Du kan opprette inntil fem spillelister på P2, hver med et tak på 200 spor. Vi kunne ønsket oss mulighet til å søke etter filer.

Det finnes to måter å bla seg nedover listene på. Enten bruker du indikatoren på venstresiden, som du holder inne og drar i den retningen du ønsker – denne er tilsvarende den du finner i utforskeren på PC-en din. Alternativt sveiper du fingeren vertikalt i listen, og P2 vil føre deg til neste side. Et trykk markerer elementet i listen, og et trykk til velger elementet.

Under listen finner du et ikon du trykker på for å få opp valg for det markerte elementet. Ved siden av finnes også en tast som leder deg bakover i menyene, og også helt tilbake til menyroten ved et langt trykk. På toppen av skjermen vises til enhver tid klokkeslett og batteristatus.

I ”spilles nå” er det oversikt over spillmodus, avspillingstid, spor, album og artist, og du kan velge om du vil se filens albumgrafikk eller lydvisualiseringer. I tillegg kan du starte eller pause avspillingen, hoppe til forrige eller neste spor, eller definere punkt ”A” og ”B” om du ønsker at spilleren skal gjenta en bestemt del av sporet for deg.

Valg av avspillingsmodus, avspillingshastighet samt equalizerinnstillinger finnes også lett tilgjengelig.

Når du er i avspillingsskjermen kan du også justere volum ved å sveipe fingeren vertikalt over skjermen, eller hoppe til forrige eller neste spor ved å sveipe fingeren horisontalt over skjermen. Et dobbeltrykk gir deg avspillingsskjermen i fullskjerm.

Uansett hvor du måtte befinne deg i menyene, kan du enkelt justere volum, og starte eller pause avspillingen ved hjelp av de dedikerte tastene som sitter på sidene av P2.

Den berøringsfølsomme skjermen fungerer ypperlig, og behøver kun en lett berøring for å respondere. Skjermen er både lyssterk, skarp og kontrastrik, og vi hadde ingen problemer med å lese den av i sollys.

Totalt sett er navigeringen både intuitiv og avansert, og vi er i det hele tatt svært begeistret for menyene i P2.

Topp lyd

De medfølgende ørepluggene er gjennomsnittlige

Ørepluggene Samsung har lagt ved imponerer på ingen måte, men leverer som forventet. Lyden er nokså tilsvarende pluggene som følger med spillere fra Creative og Apple. Dette betyr et litt for kompakt lydbilde, med svak bass, og unøyaktig diskant – med andre ord en middelmådig totalopplevelse.

Bytter du derimot til et mer gjennomsnittlig hodesett, som et Koss PortaPro, vil P2 levere en langt bedre lyd. Bildet er jevnt over mer detaljert, og det er en fin balanse mellom bass og diskant. Bassen er for øvrig både dypere og mer presis.

P2 får imidlertid vist sitt fulle potensial om du bruker den opp mot et entusiasthodesett, som Sennheiser HD 600. Med et godt spenn mellom bass og diskant, blir lyden åpen og naturtro. Dessuten er lydbildet stort sett svært klart og presist gjennom hele registeret. Skal vi utsette på noe, må det være at noen detaljer kan komme til å drukne ved for mange elementer i den nedre delen av registeret.

Lydkvaliteten i P2 vil kunne tilfredsstille de aller fleste. Skulle du ikke være helt fornøyd, vil den innebygde equalizeren kunne hjelpe deg å tilpasse lyden etter dine egne preferanser.

Samsung oppgir at P2 skal holde til 35 timers lydavspilling. Vi klarte ikke å tyne ut fult så mange timer av spilleren, da våre målinger gav snaut 32 timer. Dette er likevel en svært akseptabel tid, som slår de fleste konkurrerende spillere med god margin.

Suveren til bilde og video

Overflaten er svært mottakelig for fingermerker

P2 briljerer når det kommer til visning av foto og video, takket være den svært velegnede skjermen. Det eneste du bør passe på er å pusse skjermen for fingeravtrykk, så du slipper et skjoldete bilde.

Navigering i foto er en lek, og bildet er kontrastrikt og detaljert. Du finner enkelt fram i miniatyrversjoner og velger selv om du vil se fotoet stående eller liggende på skjermen. I fullskjerm kan du også zoome i bildet. For å bla til neste bilde sveiper du fingeren horisontalt over skjermen.

Videovisningen er også så god som den kan bli på en 3 tommer stor skjerm. P2 leverer høy detaljrikdom og et svært skarpt og kontrastfullt bilde. Videofunksjonen kan også komme godt med på reiser, og vi lot oss underholde med en times lang film. Likevel er nok skjermen for liten for å gi den store filmopplevelsen – vi anbefaler med andre ord å holde deg unna et Ringenes Herre-maraton.

Samsung oppgir at P2 skal holde til 5 timers videoavspilling, noe som stemmer godt overens med våre målinger.

Mye snacks

P2 er i et tøft marked

P2 er spekket med ekstrafunksjoner, og det kan nesten virke som det ble for mye å holde styr på for Samsung.

Samsung har nemlig utstyrt P2 med en mikrofon, og spilleren skal i følge spesifikasjonene ha en diktafon. Det kan imidlertid se ut som om produsenten har glemt å inkludere diktafonen i menyene. Men dette kan hende utbedres i framtidige fastvareoppdateringer.

Utover dette er P2 utstyrt med en gjennomsnittlig FM-radio, hvor du kan lagre inntil 30 favorittfrekvenser. Dessuten kan du ta opp lyd fra sendinger.

I tillegg kan P2 tilby en enkel kalender, alarm, verdensklokke, kalkulator, en tekstleser (støtter .txt) og mulighet for å synkroniseres med Outlook sin adressebok. Det ryktes at det vil komme spill i senere fastvareoppdateringer. Mangel av stoppeklokke kan bli et savn for den løpeglade.

Til slutt har Samsung utstyrt P2 med Bluetooth. Du kan dermed overføre filer trådløst fra alle Bluetooth-enheter, som PC, mobil, GPS eller MP3-spiller. Dette gjør også at du kan bruke den med et trådløst hodesett, og dermed slippe unna alt styret med kabler, noe som kan være spesielt praktisk for den aktive.

Konklusjon

P2 viser seg å være et svært gjennomarbeidet og godt produkt. Ikke bare er den stilig og solid – spilleren lykkes svært godt i å kombinere brukervennlighet med funksjonalitet.

Den berøringsfølsomme skjermen er av ypperste klasse, og sammen med selvforklarende og avanserte menyer er P2 svært enkel i bruk.

Lydkvaliteten er i toppsiktet, og vil tilfredsstille de aller fleste. De medfølgende proppene er imidlertid ikke blant de beste.

P2 er også utmerket til å vise både foto og video, takket være sin lyssterke og kontrastrike skjerm.

Spilleren har et vell av ekstrafunksjoner, og selv om vi ikke fant noen diktafon, kan P2 skryte av både FM-radio, kalkulator, alarm og kalender i tillegg til Bluetooth som åpner for trådløs overføring av både lyd og filer.

P2 skiller seg fra de andre spillerne i klassen med berøringsskjerm og mange funksjoner. Det eneste ankepunktet kan være at spilleren kun er tilgjengelig med 8GB lagringsplass.

Den tøffeste konkurrenten er antakeligvis Ipod Touch som både har større skjerm og Wi-Fi, men som også mangler Bluetooth, FM-radio og har langt dårligere batterilevetid.

Det er også verdt å nevne Cowon D2 – selv om spilleren begynner å dra på alderen, kan den tilby en suveren batterilevetid og utvidbart minne. Skjermen er imidlertid mindre, og den har ikke Bluetooth.

Er du ikke så stor tilhenger av berøringsskjerm, har du mer å velge i. Om du ikke trenger en fullt så stor skjerm eller Bluetooth, kan du spare en del penger på å velge Creative Zen eller Sandisk Sansa View.

Sony sin Walkman A820-serie har Bluetooth, og tilsvarende god batterilevetid. Her mangler det på den andre siden FM-radio.

P2 tilbyr dermed en pakke få andre kan matche. Om du ikke trenger mer enn 8 GB minne, og vil ha en spiller med berøringsskjerm og Bluetooth kommer du deg ikke utenom Samsung P2.

Takk til Komplett.no for lån av Samsung P2.

annonse