Tek.no

Test

Samsung S3

25 Nov 2008 15:14
S3 har rene overflater
Spilleren er innrammet i metall
Inn- og utganger sitter på undersiden av spilleren (Alle foto: Johan Mangseth)

Samsung S3 er spilleren som tar over for K3, og fyller rommet mellom S2 og T10.

Med sin konkurransedyktige pris, FM-radio med RDS-støtte, og brede fargeutvalg kan spilleren være en god kandidat i mellomklassen. Vi har sjekket hvordan den fungerer i praksis.

Stilig og blank

Samsung har pakket S3 med det nødvendigste: En programvare-CD, en manual, et sett øreplugger og en proprietær datakabel som også brukes til å lade spilleren.

S3 bærer en avlang og avrundet form, og spilleren er lakkblank og glinsende fra alle vinkler. Framsiden er rammet inn i metall, og skjermen dekker nesten halve framsiden. Under skjermen sitter de berøringsfølsomme navigasjonstastene, som kun er synlige når spilleren er slått på.

De rene flatene og relativt høye vekten og myke formen, gjør at spilleren ligger godt i hånden, og virker generelt som en godt sammenskrudd og solid spiller. Materialet ser ut til å være ganske bestandig, men det er til enhver tid tett mellom fingermerkene.

Bryteren for å slå spilleren av og på og å aktivere tastesperren sitter på høyre siden, PC-inngang og lydutgang sitter på undersiden, og en nedfelt tast for å nullstille spilleren sitter på baksiden. Stroppefeste sitter på toppen.

Ment for Windows

S3 benytter seg av MTP-protokollen for overføring av filer til spilleren. Dette forbeholder den i utgangspunktet til Windows-maskiner som enten kjører XP eller Vista. Har du ett av disse operativsystemene kan du enkelt overføre filer gjennom utforskeren eller annen ønsket programvare.

Samsung oppfordrer til bruk av sin musikkprogramvare Emodio. Denne hjelper deg med organisering, ripping, konvertering og synkronisering av filene spilleren forstår. Alle Samsungs nyeste spillere er også knyttet opp mot Emodio.com hvor du kan laste ned tillegg til produktet ditt, for eksempel nye temaer og spill. Du bruker også Emodio for å oppdatere fastvaren på spilleren din.

Er du Mac-bruker er det likevel håp, og du kan synkronisere S3 gjennom gratis tredjeparts programvare, som for eksempel XNJB.

Tilpass menyene

Menyene du finner i S3 er tett beslektet til søsknene T10 og P2 – dette innebærer også at de er særdeles egendefinerbare. Navigeringen er dessuten effektiv og alt er på norsk.

I utgangspunktet kan du velge mellom tre temaer for menyene, og dersom ikke dette holder, kan du laste ned flere fra emodio.com.

Den forhåndsvalgte menyen bobler over av farger og animasjoner, og det kan over tid bli litt mye av det gode. I hovedmenyen har du valgene musikk, video, foto, FM-radio, ekstra, utforsker og innstillinger.

I musikkbiblioteket kan du sortere filene etter artist, album, sanger, sjanger, spillelister eller bla i din egen mappestruktur. Du kan ikke søke i filer eller bla etter forbokstav. Du har imidlertid enkle muligheter for å lage spillelister, men de er begrenset til fem stykk med maks 200 spor per. Du kan ikke endre rekkefølgen på sporene eller navnet på spillelisten.

I avspillingsskjermen vises informasjonen om det aktuelle sporet, og du kan velge mellom å se albumgrafikken eller en animasjon som visualiserer lyden. Fra valg-tasten, definerer du lydinnstillinger, avspillingsmodus og hastighet. Du kan også sette bokmerker og tilknytte sporet en klokkealarm.

I toppen av skjermen er statuslinjen med batteriindikator og klokkeslett. S3 kan merkelig nok ikke stilles inn til å vise 24-timers klokke, og du er nødt til å venne deg til det latinske ”post meridiem” og ”ante meridiem” (am/pm).

Skjermen er nokså liten med sine 1,8 tommer, men er til gjengjeld lyssterk og skarp, og den begrenser i liten grad navigeringen du gjør på spilleren.

De berøringsfølsomme tastene krever kun et lett trykk for å reagere, og etter litt tilvenning er de helt greie i bruk. Enkelte vil nok likevel foretrekke fysiske taster, da disse gir deg klikkrespons på dine valg.

Et stort savn er dedikerte volumkontrollere, og du har ingen mulighet for å justere lyden mens du beveger deg i menyene.

S3 er en nokså liten spiller
S3 sammen med Cowon U5 og nye Ipod Nano

Utmerket lydkvalitet

S3 leverer varene når det kommer til lyd, om enn ikke med de medfølgende øreproppene. Her blir detaljene for dårlig bevart, og bassen for spinkel, til at du får noen helhetlig og balansert lyd.

Bytter du ut til et hodesett i klasse med Koss Portapro, blir lyden langt bedre, med høyere detaljrikdom og dypere bass som sammen gir et langt mer avbalansert og behagelig lydbilde.

Vi forventet i utgangspunktet ikke så mye når vi prøvde S3 opp mot vårt entusiasthodesett, Sennheiser HD 600, men vi skulle snart høre at spilleren leverer en kraftfull lydopplevelse også her. Avstanden mellom bass og diskant er god, og det låter både åpent og ekte. Høy presisjon fra mellomregisteret og oppover, og en god evne til å skille elementer fra hverandre, taler til S3 sin fordel. Bassen leveres også med rikelig varme og dybde.

Du kan selv påvirke lyden gjennom den egendefinerbare equalizeren eller gjennom en av dens mange forhåndsvalg.

Samsung oppgir at batteriet skal holde til 25 timers lydavspilling – vår test viste imidlertid en annen sannhet, og spilleren takket for seg etter beskjedne 18 timer. Dette er for dårlig for en spiller i denne klassen.

Radio med RDS-støtte

S3 byr på et enkelt utvalg ekstrafunksjoner. Du kan vise både foto og video, men på en så liten skjerm er det svært begrenset hvor mye glede du får ut av det. Det er dermed nokså unødvendig å bruke tid på å konvertere til videofiler til det spesielle formatet S3 forstår.

FM-radioen leverer som forventet, men er en smule kresen på signalet. De største stasjonene har den derimot ingen problemer med å ta inn, og at den mottar RDS-signalene er en bonus. I Norge betyr RDS at du får opp navnet på den aktuelle stasjonen. Du kan lagre favorittfrekvensene dine og ta opp fra sendinger.

S3 byr også på en ganske godt tekstleser (.txt), og du kan selv bestemme størrelse og farge på teksten. Noen spill er også på plass, men disse er mer til irritasjon enn moro.
Vi savner diktafon, og S3 kunne skilt seg positivt ut fra mengden om den hadde bygd inn Bluetooth som sine storesøsken. Dette forventes imidlertid ikke av en spiller i denne klassen.

Konklusjon

Samsung S3 byr på lite nyskapende, og med et lite unntak i FM-radioen som har RDS-støtte, har vi sett det før. Når det er sagt er spilleren velfungerende og dessuten med en hyggelig prislapp.

Designen til spilleren er blank og stilren, og S3 gir et godt kvalitetsinntrykk. Spilleren bruker en proprietær kabel, men krever ingen bestemt programvare for overføring av filer, så lenge du kjører Windows.

Menyene er svært egendefinerbare, og om du kan venne deg til berøringsfølsomme taster er S3 enkel i bruk. Det trekker ned at den mangler dedikerte volumtaster.

S3 imponerer med veldig god lyd, og selv mot mer krevende hodesett leverer den tilfredsstillende lyd.

Spilleren stiller også med gjennomsnittlig diktafon og FM-radio, men radioen har også støtte for RDS-signaler, noe som gjør at du får opp navnet på den aktuelle stasjonen.

Siden S3 er såpass beskjedent priset, er det hovedsakelig tre spillere som konkurrerer direkte.

Sony E430 tilbyr samme pakke som S3, men har bedre batterilevetid og dessuten større skjerm og kapasiteter innenfor samme prisområde.

Creative Zen Mozaic har også beslektede spesifikasjoner, men har også et mer seigt batteri, innebygget høyttaler og den bruker standard mini-USB til overføring av filer – til samme pris som S3.

Til sist er Sandisk Sansa Fuze som en sterk utfordrer med det meste S3 byr på, i tillegg til større skjerm og utvidbart minne.

Samsung S3 når ikke opp, og har lite å stille opp med mot sine konkurrenter. Men selv om den ikke er et førstevalg har den sine sjarmerende sider, og har du blank design og berøringsfølsomme taster høyt på prioriteringslisten, vil du nok kunne trives med S3. Om ikke bør du ta en titt på konkurrentene.

Les også
Ny batterikonge fra Iriver
Les også
Apple Ipod Nano 4G
Les også
Sony NWZ-E430
Les også
Creative Zen Mozaic
Les også
Samsung T10
Les også
Samsung S2
Les også
Samsung P2
Les også
Samsung viser fram nye MP3-spillere
annonse

Les også