Test

Samsung S2

Framsiden minner om en rullestein (Alle foto: Johan Mangseth)
Alle tastene sitter på baksiden
Lydutgang og stroppefeste sitter på toppen
S2 sammen med sine Samsung-søsken
S2 er ikke så tynn

Tidligere i sommer viste Samsung fram den skjermløse mikrospilleren S2. Nå har vi hatt den lille eggformede spilleren på testbenken.

S2 stiller med innebygget equalizer og støtte for spillelister, noe som er uvanlig i denne klassen. I tillegg har den en av klassens beste batteritider og inntil 2 GB lagringsplass.

Samsung har kun lagt ved det nødvendigste i pakken: Proprietær overføringsplugg, CD med programvare, manual samt et sett øreplugger som er ment å henge rundt halsen.

Skjermløs men ikke sjarmløs

Selv om S2 er skjermløs er den langt fra sjarmløs, og du sitter med følelsen av at spilleren er dyrere enn det den faktisk er. Med sine sirkulære og avrundede former ligger den godt i hånden, og takket være vekten på knapt 14 gram er spilleren bare såvidt merkbar i lommen.

Framsiden av S2 er blankpolert og fri for både knapper og tekst, noe som skaper et rent og minimalistisk inntrykk. LED-lyset er skjult nederst, og blinker i forskjellige farger når spilleren er slått på.

På baksiden sitter seks taster nedfelt i spilleren. Det finnes også et hull for å nullstille S2. Lydutgang og stroppefeste er plassert på toppen av spilleren.

Fungerer med de fleste maskiner

S2 fungerer opp mot alle de vanligste operativsystemene, og du drar enkelt over filer gjennom utforskeren. Samsung har lagt ved programvaren "Media Studio", men vi ser lite grunn til å installere dette, da det tilbyr lite ekstra funksjonalitet.

Vi setter pris på at S2 støtter OGG-filer, da dette er et åpent format som balanserer forholdet mellom filstørrelse og lydkvalitet på et svært vellykket vis. 

Overføringspluggen settes inn i minijackinngangen, slik som på Ipod Shuffle. Det er også gjennom denne du lader opp S2. Samsung bør berømmes for en svært rask ladetid – S2 bruker kun to timer før batteriet er fulladet, noe som er halvparten av hva eksempelvis Ipod Shuffle klarer.

Kan lage spilleliste

S2 er enkel og logisk i bruk, og det er relativt få funksjoner å sette seg inn i. Du må kun holde rede på tastene for å hoppe i sporene, starte eller pause avspillingen, og for å justere volumet.

I tillegg har Samsung lagt til en ”smart-tast”, som gir deg tilgang til tilleggsfunksjonene. Et trykk på tasten under avspilling skifter lydutjevnerinnstilling mellom de tre forhåndsvalgene ”Normal”, ”Studio” og ”Konserthall”. For å bestemme avspillingsmodus mellom ”Normal”, ”Tilfeldig” og ”Spilleliste”, gjør du et langt trykk på tasten under avspilling.

Tastene er responsive, men tastesirkelen sammenhengende slik at det ikke er noe som skiller dem. Dette kan gjøre det vanskeligere å kjenne seg fram til riktig tast når du for eksempel har spilleren i lomma. Tastelås er mangelvare hos S2, og er lommene for trange på joggeturen kan du bli utsatt for blant annet ufrivillig høyt volum.

Valgene du gjør bekreftes av bestemte blinkende farger fra LED-lampen på framsiden, i tillegg til å gi deg ulike pipelyder på øret. Dette tar ikke lange tiden å sette seg inn i, og signalene forenkler navigeringen.

Vi setter stor pris på S2 sin mulighet for å snekre sammen en spilleliste på inntil 30 spor. For å legge et spor til spillelisten, holder du inne ”+”-tasten. For å fjerne et spor fra spillelisten holder du nede ”-”-tasten.

Etter hvert som du får ”smart-tasten” inn i fingrene kommer den godt med, og vi synes konkurrentene her har noe å lære av Samsung.

Middelmådig lyd

S2 leverer ingen overveldende lydopplevelse, men den vil nok holde for gjennomsnittslytteren. De medfølgende ørepluggene låter også som forventet, og vil fungere bra for mange selv om vi savner mye på dybde og detaljer generelt.

Ørepluggene kan for øvrig festes til S2, slik at spilleren henger rundt nakken som et slags smykke.

Sammen med et Koss Portapro gjør S2 også jobben greit, og det leveres som det skal i de øvre delene av registeret i tillegg til mellomtonen. Bortsett fra litt lite trøkk i bassen, gir vi tommel opp for S2 til denne typen hodesett.

Litt mer krevende hodesett er det derimot liten vits i å bruke S2 med, da den verken leverer presist nok eller med tilstrekkelig spenn mellom bass og diskant til at det låter naturtro. Lyden blir ganske enkelt spe og uinspirerende.

De to innebygde lydutjevnervalgene hjelper dessverre lite, da det enten parfymerer lydbildet kraftig eller legger på et ekko som minner om akustikken i en dusj – kunstig låter det uansett.

Vi er fornøyde med S2 sin batterilevetid, og våre målinger sa det samme som produsentens: 13 timers avspilling. Dette er den beste batterilevetiden blant dagens skjermløse spillere.

Konklusjon

Samsungs nye S2 er en konkurransedyktig mikrospiller. Designen er stilfull og minimalistisk, og spilleren er lett å ha med seg siden den der liten og lett.

Det er enkelt å bruke S2, og så snart du har lært deg ”smart-tasten” åpnes muligheter for equalizer og spilleliste som er funksjoner vi aldri før har sett på skjermløse spillere. Dette setter vi pris på, men vi savner en tastelås.

Lyden er helt grei, og de medfølgende ørepluggene leverer lyd som vil kunne tilfredsstille mange. Er du derimot mer kresen bør du se deg om etter en annen spiller.

Spilleren leveres med et kraftig batteri som lades raskt opp. Det holder ut lengre enn på de fleste konkurrerende spillere.

S2 kan spille de vanligste musikkformatene, og dessuten det åpne formatet OGG. Dette er bra.

S2 møter hard konkurranse, og hovedmotstander er kanskje veletablerte Ipod Shuffle. Denne er i metallutførelse, og er hakket mindre i størrelse. Spilleren har også en praktisk festeklips på baksiden. Den mangler derimot mulighet for å lage spilleliste, i tillegg til at prisen er høyere.

Creative tilbyr også et utvalg spillere i samme klasse. Zen Stone er tilgjengelig både med og uten skjerm og høyttaler, og prisene er konkurransedyktige.

Kunne du tenke deg en liten skjerm i tillegg er mulighetene mange flere, men du bør i alle fall ta en titt på Sandisk Sansa Clip, som leverer full pakke, sammen med bedre lyd og batteritid. Dessuten er den i samme prisklasse.

Vi liker Samsung S2 bedre enn både Ipod Shuffle og Creative Zen Stone. Likevel føler vi at Sandisk sin Sansa Clip gir deg mer for pengene. Men ønsker du deg en velfungerende og stilfull mikrospiller uten skjerm er S2 et ypperlig alternativ

Les også
Samsung S3
Les også
Samsung T10
Les også
Samsung P2
Les også
Nå blir Sansa Clip enda bedre
Les også
Samsung viser fram nye MP3-spillere
Les også
Knøttsmå MP3-spillere
Les også
Creative Zen Stone med høyttaler
annonse