Test

Creative Zen X-fi

Det er mange taster på fremsiden av X-fi.
Høyttaleren sitter på siden av spilleren.
Bryteren for å skru spilleren av og på sitter på baksiden.
X-fi er mindre, men også tykkere enn Ipod Touch

Det var lenge stille rundt Creative, men etter en god dose rykter og forventninger løftet produsenten sløret av Creative Zen X-fi.

Som det ligger i navnet, er spilleren utstyrt med Creatives etablerte lydforbedringsteknologi: X-fi. Utover dette stiller den med et lass av funksjoner, deriblant FM-radio og opptaker, utvidbart minne, innebygget høyttaler og støtte for trådløst internett – dessuten har den en hyggelig pris.

Gode øreplugger

Med i pakken har Creative lagt ved en CD med programvare og en manual, i tillegg til en standard overføringskabel og et over gjennomsnittlig påkostet sett med øreplugger. Savner du noe, finnes det også et godt utvalg med tilbehør som kan kjøpes i tillegg.

Creative har gjort en god jobb med designen til X-fi. Samtidig som spilleren har tydelige slektskaper til Zen – med samme form, og like stor skjerm – representerer X-fi et kraftig løft hva design angår.

Selv om materialet kun er forskjellige varianter av plast, gir det en god opplevelse av kvalitet. Dessuten virker overflatene nokså ripebestandige, og forbedret fra forgjengeren Zen.

Baksiden er i matt, grå plast. Her sitter det også en kombinert bryter som du bruker for å slå på eller av tastesperren eller selve spilleren.

På venstresiden finner du lydutgang og PC-inngang, sammen med en nedfelt reset-tast, og en LED-lampe som lyser når spilleren er slått på. Vi synes ikke plasseringen av lydutgangen er optimal, ettersom pluggen til hodesettet er i veien for grepet på spilleren.

På toppen sitter sporet for SD(HC)-kort og mikrofon, mens høyttaleren er på undersiden.

Et metalliknende materiale rammer inn framsiden av spilleren, som ellers er sort og blank. Dessuten er de i alt 13 tastene framtredende.

Det er oss en gåte hvorfor Creative har gått berserk med tastene på spilleren, for det viser seg at fire av knappene knapt brukes. Dessuten går det utover størrelsen på tastene, så om du har litt store fingre kan du lett komme til å trykke feil.

Den øverste tasten til venstre fører deg bakover i menyene, mens den til høyre viser deg aktuelle valg for elementet. Nederst til venstre finner du en egendefinerbar hurtigtast, og til høyre sitter tasten for å starte eller pause avspillingen.

De ni knappene mellom fungerer i praksis som vanlige fireveis navigeringstaster, der du bekrefter med midttasten. De fire tastene på hver sin kant av firkanten er som nevnt for det meste til pynt.

Ment for Windows

X-fi benytter seg av MTP-protokollen, noe betyr at spilleren i hovedsak er ment for Windows. Her har du valg mellom å overføre filer direkte i utforskeren, eller gjennom ønsket programvare. Det finnes imidlertid programvare som gjør at du også kan bruke spilleren med Mac og Linux, men dette krever noe ekstraarbeid.

Vedlagt er Creative Centrale, som utover de vanlige funksjonene, hjelper programmet deg med å konvertere mediefiler til et format X-fi forstår, synkronisere kontakter og kalender mot Outlook samt å oppdatere fastvaren på spilleren.

Brukervennlige menyer

Creative er dyktige når det kommer til menyer, og X-fi har et bunnsolid menysystem. Alt er logisk og går lynraskt, og du kan definere det aller meste etter egne preferanser. Dessuten er menyene på norsk.

X-fi kan sortere musikksamlingen din etter artist, album, sjanger, sang, eller spillelister. Du har også et valg med navn ”DJ” – her får du oversikt over de mest og minst spilte sporene, høyt vurderte spor, og du kan få spilleren til å velge ut et tilfeldig album for deg.

Når du blar i listene har du mulighet for å bla etter forbokstav. I tillegg kan du også søke etter en bestemt frase. Du kan lage så mange spillelister du vil på spilleren, og navngi de som du vil.

Trykker du på tasten øverst/nederst til venstre i navigeringsfirkanten leder spilleren deg til toppen/bunnen av listen. Trykker du tilsvarende taster på høyresiden hopper du syv og syv elementer i listen.

I avspillingsvinduet vises spornummer, albumgrafikk, avspillingsmodus, spor, album, artist, og sporlengde. På toppen av skjermen vises dessuten batteriindikator og klokkeslett til enhver tid.

Det er praktisk at du kan justere volumet selv om du blar i menyene – dette gjøres ved å klikke valgtasten, og velge ”volum”.

Skjermen fungerer ypperlig, og bildet er både skarpt og lyssterkt, slik at du sjelden får problemer med å se hva som står.

X-fi er altså en særdeles brukervennlig spiller, gitt at du venner deg til de overflødige tastene.

De medfølgende ørepluggene leverer god lyd.

X-fi trenger ikke X-fi

Øreproppene til Creative er mer påkostet enn hva som er vanlig, og de leverer også langt over de som eksempelvis følger med spillere fra Apple, Samsung eller Sandisk. Øreproppene heter EP-830 og er faktisk også å finne i butikkhyllene for noen hundrelapper.

Er du for eksempel fornøyd med hodesett i klassen med Koss Portapro, vil du også si deg fornøyd med øreproppene som følger med X-fi. Lyden er god, og spesielt nede i registeret er detaljnivået svært godt. Dessverre synes har bassen en tendens til å ta over for diskanten, noe som gjør lydbildet ganske ubalansert, dette spesielt om du beveger deg utenfor hip-hop-verden.

X-fi leverer også relativt godt til entusiasthodesett som Sennheisers HD 600. Balansen mellom bass og diskant er betydelig bedret, og spilleren sparker godt og presist fra seg. Det kan imidlertid låte litt hardt til tider, og vi skulle gjerne sett at lyden var mer åpen – men dette er flisespikkeri, og de fleste vil nok si seg fornøyde med lyden til X-fi.

Creative har markedsført sin lydforbedringsteknologi, Xtreme Fidelity, med kraftige ord som at den kan ”ta musikken din til et nytt nivå”. Dette er store ord, og vi skal ikke legge skjul på at vi lot oss skuffe.

X-fi-funksjonen har fått sitt eget menyvalg, med de to valgene ”Crystallizer” og ”Expand”. Crystallizer skiller til en viss grad elementene mer fra hverandre, og lyden kan virke skarpere. Men dette nytter ikke når det låter både syntetisk og unaturlig. Lydfilene dine skal med andre ord være svært komprimerte for at du skal kunne dra nytte av denne muligheten. Expand skal liksom gjøre lyden tredimensjonal, men den lykkes dessverre ikke i dette. Elementene flyter inn i hverandre, og det blir alt for upresist og grøtete til at det blir en behagelig lytteopplevelse. Vi ser med andre ord liten nytte i X-fi-funksjonaliteten til X-fi.

Spilleren er utstyrt med en vanlig equalizer, slik at du selv kan finjustere lyden etter dine egne ønsker.

X-fi har en innebygget høyttaler – men størrelsen begrenser selvfølgelig ytelsen. Bassen er så godt som borte, detaljnivået kraftig redusert, og den spiller ikke høyt nok for å fylle noe rom. Det er likevel en fin mulighet, og den vil kunne komme godt med når du er på reisefot, og ellers når du ønsker å dele musikken din med andre i nærheten. Du kan også ha høyttaleren aktivert mens du bruker øreproppene.

Creative oppgir batterilevetiden til 25 timer. Våre målinger gav så vidt 22 timer med lydavspilling. Bruker du høyttaleren reduseres levetiden naturlig nok kraftig – Creative oppgir 15 timer, men vi klarte i underkant av 10 timer.

Inngang for minnekort sitter på toppen av spilleren.

God på foto og video

X-fi har samme skjerm som sin forgjenger Zen, og vi er fortsatt godt fornøyde med denne. Det eneste som trekker skjermen ned er den dårlige innsynsvinkelen sett ovenfra og ned.

Bildevisning skjer raskt og godt, og bildet er skarpt og kontrastrikt. Du kan også lytte musikk mens du ser på bilder.

Videovisningen er så god den kan være på en 2,5-tommers skjerm. Fargenivåene er naturlige, om du ser bort i fra et noe blast sortnivå, og bildet er helt synkronisert med lyden. Skjermen er såpass liten at det blir slitsomt å se på den i lengden, men til en musikkvideo eller en episode med favorittserien din går det fint. Vi målte at batteriet holder til litt over 4 timers videoavspilling.

Uferdig chat

X-fi byr på Wi-fi – det er en lek å sette den opp mot et trådløst nettverk, og vi opplevde det som stabilt og forutsigbart. Så snart du er tilkoblet får du oversikt over de andre systemene sine delte mapper, og du kan spille av mediefilene direkte på spilleren, om enn med noen begrenset. Dessuten kan du overføre filer til spilleren trådløst fra de delte mappene – dette tar litt lengre tid enn å bruke kabel, men er helt klart en praktisk mulighet.

Creative skryter av at X-fi støtter direktemeldingstjenester som Windows Live Messenger og Yahoo! Messenger. Dette virker imidlertid ikke til å være på plass, og vi fant ingen spor av noen av de nevnte tjenestene på X-fi. Vi synes det er merkelig at Creative markedsfører X-fi med noe den foreløpig ikke har, men må regne med at dette vil ordnes opp i en snarlig fastvareoppdatering.

Foreløpig støtter X-fi kun Creative sin egen direktemeldingstjeneste, men her finner du kun andre Creative-spillere, og dette har heller liten nytteverdi.

Vi er i det hele tatt skeptiske til noen vellykket chatte-funksjon på X-fi, ettersom inntastingen av tekst er alt annet enn intuitiv. Vi forventet at det nevnte overskuddet av taster var det for at du skulle kunne skrive på X-fi som du kan på en mobiltelefon, men den gang ei.

Inntastingen av tekst skjer nemlig ved at du klikker deg på vanlig vis rundt på et simulert mobiltastatur for å markere en av de ni tastene på skjermen. Deretter må du trykke på midttasten et gitt antall ganger for å få valgt den ønskede bokstaven.

Du ender opp med å bruke rundt fem trykk per bokstav, noe som er uholdbart. Det er oss en gåte hvorfor ikke Creative har utnyttet tastene langt bedre, eller har implementert en T9-ordliste.

På toppen av kransekaken kan du ikke gjøre noe annet mens du bruker direktemeldingstjenesten, og du kan dermed verken se på bilder eller lytte til musikk samtidig.

Wi-fi-funksjonaliteten på X-fi virker uferdig, og det lille den tilbyr innfrir ikke til forventningene. I mangel av nettleser kunne, ville for eksempel støtte for å se Youtube-videoer bidratt til et løft.

Støtte for Wi-fi er uansett et steg i riktig retning, og vi har troen på at Creative vil ta lærdom til senere produkter.

Begrenset SD-minne

Du kan utvide kapasiteten på X-fi ved hjelp av et SD(HC)-kort, og dette åpner for at du kan utvide med per i dag inntil 32 GB minne. Du kan overføre filer fra minnekortet og til internminnet. Det er imidlertid en del begrensinger til filene som ligger på minnekortet. Innholdet på SD-kortet integreres ikke med spillerens internminne, og filene kan verken legges til spillelister, vise detaljene eller slettes. Dessuten stopper lydavspillingen så snart du går tilbake til hovedmenyen.

FM-radioen er nokså kresen på signalet, og du må basere deg på en del skurring dersom du beveger deg utenfor de største stasjonene. Du kan lagre favorittstasjonene dine, og gjøre opptak fra sendinger. FM-radioen støtter ikke RDS-signaler.

Diktafonen er enkel, og opptakskvaliteten er så som så. Den vil imidlertid gjøre jobben greit til talememo eller opptak av forelesninger.

Utover dette stiller X-fi med kalender og klokkealarm, og du kan synkronisere kalender og kontakter med Outlook. Vi savner stoppeklokke, og kunne dessuten også ønsket oss innebygget Bluetooth.

Konklusjon

Creative Zen X-fi svarer kun delvis til forventningene. Den leverer absolutt godt på flere området, men har sine klare svakheter.

Designen er stilren, og materialet bør tåle en støyt. Det er imidlertid usedvanlig mange taster å forholde seg til – vi anser totalt fire av dem som overflødige. Tastene er dessuten i minste laget, og X-fi egner seg dermed dårlig for de med litt større fingre.

X-fi har svært lettvinte menyer, og de er logisk oppbygde og responsive.

Lydkvaliteten er god, og X-fi leveres med et over gjennomsnittlig godt sett ørepropper. Lydforbedringsteknologien med navn X-fi anser vi imidlertid som overflødig, da denne sjelden forbedrer lyden. Den lille innebygde høyttaleren er en grei ekstramulighet, men lyden blir for svak for å fylle noe rom.

Batterikapasiteten til X-fi er nokså gjennomsnittlig med sine 22 timer til lydavspilling.

Skjermen er kontrastrik og lyssterk, og viser bilder og video med god gjengivelse, men den blir for liten til å titte video på over tid.

Wi-fi-funksjonaliteten til X-fi virker ikke annet enn uferdig, og den tilbyr ikke direktemeldingstjenester som MSN eller Yahoo Messenger, selv om Creative selv hevder dette. Dessuten mangler både nettleser, e-postleser og støtte for Youtube-videoer. Du kan imidlertid spille av media fra delte mapper på det lokale nettverket.

X-fi har også et spor for SD(HC)-kort, som gjør det mulig å utvide minnet betraktelig. Men vær oppmerksom på at det er en del begrensninger knyttet til dette. FM-radioen og diktafonen imponerer ikke, men leverer helt greit.

Creative har tatt X-fi flere skritt i forhold til Zen, om du ser i forhold til funksjonalitet. For X-fi gir deg svært mye for pengene, og av samme grunn kan vi se gjennom fingrene med mange av dens svakheter.

Det er svært få spillere som stiller med utvidbart minne og wi-fi, og du må dessuten et godt stykke opp i pris for å finne like funksjonsrike spillere.

Ipod Touch gir en bedre totalpakke, og har de fleste funksjonene X-fi har, men uten utvidbart minne, og til en nesten dobbel pris. Det samme gjelder Samsung P2.

Sandisk Sansa View er et rimelig alternativ med utvidbart minne, og om du klarer deg uten wi-fi, bør du absolutt ta med denne spilleren i vurderingen.

Det kan også være verdt å ta en titt på Samsung T10 og Sony Walkmans A820-serie som begge stiller i samme klasse, men som i stedet for utvidbart minne og wi-fi har innebygget Bluetooth.

X-fi tilbyr funksjonalitet få andre kan matche, og selv om den halter litt på noen områder unnskyldes den med sin svært så pene prislapp. Vi har derfor ingen problemer med å anbefale Creative Zen X-fi.

Les også
Andre luke: Vinn MP3-spiller
Les også
Apple Ipod Nano 4G
Les også
Slik er nye Ipod Touch
Les også
Creative Zen Mozaic
Les også
Samsung T10
Les også
Samsung P2
Les også
Sony Walkman A826
Les også
Sandisk Sansa View
Les også
Creative planlegger designspiller
annonse