Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG KF700

Design og brukervennlighet

Trykkskjermsmobiler har blitt stadig mer populære. Årsaken er at en rekke produsenter har gjort det enkelt å bruke telefonene med tommelen på skjermen, slik at du slipper å bruke pekepenn.

LG er en av de som har ledet an i utviklingen. Produsenten begynner å få betydelig erfaring med denne typen telefoner, og har vært langt fremme i utviklingen helt siden de lanserte Prada-telefonen i 2006. KF700 er et av LGs siste skrik innen trykkskjermsmobiler.

Nedskyvbart tastatur

Den viktigste forskjellen fra tidligere telefoner i samme sjanger fra produsenten, er at KF700 har fått et vanlig mobiltastatur i tillegg til trykkskjermen. Når du skal bruke tastene skyver du bare opp skjermen slik at tastene kommer til syne.

Mobiltastaturet gjør det lettere å skrive tekstmeldinger, spesielt mens du er på farten, og mobiltastaturet tilfredsstiller nok mang en SMS-glad ungdom.

Tastaturet til tross, telefonen er ikke spesielt stor. Den er lommevennlig nok, og har en vekt på nokså beskjedne 110 gram.

Tastaturet er flatt, men har en ryddig urforming.

Tastene er av den flate typen og ligger helt tett inntil hverandre, noe som er en ulempe siden du da ikke så lett kan føle deg frem til de rette knappene med tommelen. Dermed opplevde vi at det ikke går like kjapt unna på SMS-fronten som det kunne gjort om tastene var bedre skilt fra hverandre.

På en annen side er tastesettet ryddig, slik at du bommer mindre og mindre på tastene etterhvert som du blir vant til tastaturet. En tast på siden av telefonen aktiverer og deaktiverer tastelåsen, som også låser skjermen. Telefonen låser også skjermen og tastene når du skyver ned tastaturet, og låser igjen når du skyver det inn igjen.

På baksiden finner du et rullehjul som lyser blått når du ruller.

I tillegg til skjermen og tastaturet, er det et rullehjul på venstresiden av telefonen. Dette hjulet brukes til å bla i lister eller zoome i nettleseren.

Det eneste vi vil sette fingeren på, er at det ikke er noen bekreftelsestast verken på tastaturet eller rullehjulet. Det gjør at du må flytte tommelen til skjermen hver gang du skal bekrefte et valg, noe som gjør det vanskelig å bruke telefonen med én hånd.

Under rullehjulet finner du en snarveistast som brukes til å få opp en liste med snarveier som du selv kan skreddersy.

Det er ingenting å utsette på kvalitetsfølelsen KF700 gir deg. Telefonen ligger godt i hånden, er bygget i solide materialer og kjennes generelt ikke "billig" ut. En ramme i stål rundt fremsiden av telefonen bidrar til økt kvalitetsfølelse. Fri for ulyder er telefonen også.

Trykkfølsom glede

Skjermen til KF700 er smalere enn på mange av de tidligere LG-telefonene i samme sjanger, som for eksempel flaggskipet LG KU990. Men den er til gjengjeld høy, og dette gjør at den totale størrelsen kommer opp i tre tommer.

Skjermen er trykkfølsom, og ikke berøringsfølsom. Det betyr at du fysisk trykker inn skjermen littegranne for at den skal reagere, og det er ikke nok å bare berøre skjermen med fingeren. Vi synes denne typen skjermer er bedre å jobbe med, siden du lettere kjenner når du trykker på skjermen. I tillegg pleier trykkfølsomme skjermer å være mer pålitelig, og du får respons hver gang du trykker.

Når du trykker på skjermen til KF700, vibrerer telefonen også forsiktig. På den måten gir telefonen en respons for å bekrefte at trykket ditt har blitt registrert. Dette gir en mye bedre brukeropplevelse, siden du slipper å følge med på skjermen i spenning for å finne ut om telefonen faktisk reagerer når du trykker.

Med dette er skjermløsningen svært lik den vi finner i KU990, og kan regnes som en av de beste vi har prøvd.

Menyene er svært oversiktlige. (Alle foto: Einar Eriksen)

Store ikoner

KF700 har ingen navigasjonstaster, noe som kanskje er uvant for mange. For å styre i menyene bruker du kun tommelen rett på skjermen. For å få dette til å fungere smertefritt, har LG laget menyer med store ikoner. Menysystemet er ryddig, og med tilvenning vil du nok ikke savne de tradisjonelle navigasjonstastene.

Menyene er av den enkle sorten, og telefonen er ingen smarttelefon. Fleroppgavekjøring er likevel på plass, så det er ingen problem å legge tekstmeldingen du skriver i bakgrunnen mens du bruker nettleseren til å faktasjekke det du skriver.

I hvilemodus finner du fire ikoner nederst på skjermen; meny, telefon, meldinger og kontaktliste. På den måten får du enkel tilgang til de mest brukte funksjonene i telefonen din.

Åpner du opp hovedmenyen får du en liste med faner nedover på høyresiden av skjermen, der du velger mellom telefonfunksjoner, multimedia, planleggerfunksjoner eller innstillinger. Under hver fane finner du en rekke menyvalg. Det hele virker veldig ryddig oppsatt, og du får neppe noen store problemer med å finne frem.

Det er også enkelt å unngå å trykke feil. Enkelt forklart så markerer du et valg når du trykker på skjermen, og utfører det når du løfter fingeren igjen. Dersom du for eksempel treffer feil menyvalg holder du bare fingeren på skjermen og drar den til rett menyvalg, og slipper.

KF700 er ikke noen smarttelefon. Den har en enkel form for fleroppgavekjøring, men til tross for stor skjerm er menyene av den enkle sorten.

Skjermen fungerer godt også i sollys.

KF700 har de vanlige 240 pikslene i bredden, men på grunn av sin avlange form er det 400 piksler i høyden i stedet for 320 piksler. Skjermen er også lyssterk, og den er ikke noe stort problem å se den i sollys.

Skjerm og menyer oppsummert, så fungerer løsningene i KF700 svært godt. Trykkskjermen fungerer smertefritt sammen med menyene, og mobiltastastaturet gjør at SMS- og e-postskrivingen også går unna kjapt og problemfritt.

Minijack-støtte

KF700 har én eneste port som brukes til alt; lading, hodesett og datatilkobling. Porten er av LGs egen variant, og ikke Mini- eller Micro-USB-standard. Det gjør at du må forholde deg til LGs mobiltilbehør og ikke kan bruke universalløsninger. Og du må huske å ta med din egen når du skal ut på tur.

Det følger imidlertid med en overgang til vanlige hodesett med 3,5 millimeters minijack-plugg. Dermed kan du bruke favoritthodesettet ditt rett i telefonen. Selve overgangen har også en innebygget volumkontroll, og en "klype" som gjør at du kan feste den på jakken din.

Øverst på telefonen er det en liten luke som skjuler en minnekortport av typen Micro-SD.

Du får med det du trenger

En salgspakke inneholder som kjent mer enn en telefon. I esken til KF700 finner du følgende snacks å boltre deg i:

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual

Det vi savner er et minnekort. Telefonen innholder nemlig ikke minne nok til at du kan bruke den som musikktelefon. Dersom du ikke har en separat mp3-spiller kan det dermed tenkes at du blir nødt til å investere i dette.

Nyttefunksjonene i KF700 fungerer bra.

Ikke for supersurferen

KF700 har rask internettoppkobling. Her får du de høyeste hastighetene i mobilnettet med både super-3G-, 3G- og Edge-støtte. Wi-fi er imidlertid ikke på plass.

Dermed åpnet vi nettleseren i god tro på at vi holdt en god surfemobil i hånda. Dessverre virker det som om nettleseren bruker alt for mye maskinkraft på å vise nettsidene og det tar lang tid inn hver enkelt side. Når nettsidene laster blir telefonen attpåtil veldig treg, så dette er et lite tålmodihetsprosjekt.

Når nettsidene er lastet inn, er det ingen problem å surfe med KF700. Telefonen viser nettsider på en god måte, og det er enkelt å surfe på internett.

Å lese nettavisene på KF700 fungerer greit, hvis du ser bort ifra at det tar lang tid før telefonen viser sidene.

Det er ingen problem å installere Opera Mini på KFG700, noe som gjør surfingen til en mye raskere opplevelse. Da får du egne navigasjonstaster nederst på skjermen i tillegg til at du kan bruke trykkskjermen til å trykke på linkene og navigere på siden.

Her laster du ned Opera Mini »

E-post til enkelt bruk

E-postleseren i KF700 er ikke noe for proffbrukeren. Telefonen laster ned opptil 300 e-postmeldinger fra serveren. Men problemet er at den laster ned de 300 eldste e-postene, og vi fant ingen måte å overstyre dette på. Verken mulighet for å bare laste ned de siste e-postene eller mulighet for å bare laste ned de uleste.

For vår del gjorde dette e-postleseren ubrukelig. En litt mindre avansert e-postbruker vil nok sitte igjen med en mer positiv erfaring.

Du har nemlig mulighet for å automatisk motta e-post ved gitte tidsintervall, du kan legge til signaturer og det hele er oversiktlig og greit på den store skjermen.

Grei proffunksjoner

Kalenderen er ikke like oversiktlig som andre telefoner med så stor skjerm. LG har nemlig lagt inn store ikoner og blåst opp kalenderen slik at du kan bruke tommelen på skjermen uten å knote med fingerneglen.

Telefonen støtter Bluetooth, og takler både vanlige håndfrier og trådløse stereohodesett.

Av funksjoner byr kalenderen ellers på det meste. Det eneste vi savner er en mulighet for å skille avtaler som har med jobben å gjøre og personlige avtaler. Adskilt fra kalenderen kan du også legge inn notater.

Adresseboken er avansert nok for de fleste. Du kan legge inn alt det grunnleggende opplysningene samt en hel del til, slik som egne ringetoner og bilder per kontakt, så vel som egen hjemmeadresse, jobbadresse, jobbtittel og mye annet.

Nettleseren bruker litt vel lang tid på å laste inn sider.

Når du leter etter noen i adresseboken velger du hvilken bokstav (i grupper på tre bokstaver) navnet begynner på på venstresiden av skjermen, og på resten av skjermen ligger kontaktene alfabetisk sortert. Du trenger altså ikke skrive inn navnet på den du leter etter.

Alarmklokken lar deg legge inn en hel liste med forskjellige alarmer, og velge gjentakelser og annet. Det er for eksempel ikke noe problem å legge inn en alarm som vekker deg fra mandag til fredag, og en helt annen på søndag.

Kalkulator, omregningskalkulator og verdensklokke er også på plass.

Litt laber talekvalitet

Talekvaliteten i KF700 er ikke av den beste sorten. Når motparten snakker høyt skurrer lyden, og stemmen høres generelt litt for kvass og ubehagelig ut. Volumet kan stilles høyt nok for de fleste.

Batterilevetiden er helt grei. Vi brukte telefonen mye i lengre samtaler uten å måtte lade telefonen altfor ofte.

Det er også verdt å nevne at baklyset nekter å deaktivere seg mens du har nettleseren åpen. Hvis du da midt i surferunden din lar telefonen ligge, vil batteriet tømmes fort på grunn av den kraftige skjermen.

Lynrask telefon

Dersom du vil installere ekstra Java-programmer eller -spill, er ikke det noe problem på KF700. Telefonen er også den aller raskeste telefonen i vår benchmark-test for Java-basert 3D.

At telefonen har fått god maskinvare merkes både i menyene og når du kjører programmer. Responsen er nemlig god, og du trenger sjeldent vente på at noe skal skje.