Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG GD510 Pop

Design og brukervennlighet

LG GD510 er nokså liten av størrelse, og veier heller ikke spesielt mye. Likevel har telefonen en nokså solid kvalitetsfølelse.

Grei byggekvalitet, runde kanter, mer eller mindre blanke overflater og et generelt minimalistisk utseende, gjør at telefonen virker dyrere enn den er, selv til tross for at den er satt sammen av plast.

En ulempe ved designet er bakdekselet. Her er plastikken blank, noe som gjør at fingermerker vises både godt og øyeblikkelig.

Solceller

Dersom du ønsker å være ekstra miljøvennlig, eller bare trenger lenger batteritid, kan du også kjøpe batterideksel med solcellepanel på.

Dette tyder på at GD510 faktisk har et slags miljøfokus. På esken finner man stempling som forklarer hvorfor emballasjen er miljøvennlig, og i bruksanvisningen omtales solcelle-dekselet.

LG GD510 vant da også nylig EISA-pris som beste miljøtelefon. Blant annet skal selve telefonen inneholde langt færre skadelige stoffer enn konkurrentene.

Telefonen har kun én fysisk tast foran. Denne fungerer stort sett på samme måte som den ene knappen Iphone har. Er du inne i menyene eller i et program, vil ett trykk på knappen ta deg tilbake til hvilemodusen.

Dette fungerer helt greit, og menyene er laget slik at du strengt tatt ikke behøver flere taster.

Fastlåste

Menyene til GD510 er LGs egne menyer for enkle telefoner. Hvilemodusen inneholder en linje med snarveier nederst. Her kan du imidlertid ikke selv bestemme hvilke snarveier du vil ha. Dette skjønner vi rett og slett ikke poenget med.

Nederst til venstre i hvilemodusen finner du også en egen knapp som tar deg til et sett med widgeter. Disse kan du dra ut på skrivebordet som du vil. Men også her er utvalget begrenset. Blant de du kan velge mellom er for eksempel klokke, kalender, musikkspiller, radio, vær og Google-søk. I tillegg finner du noen mer eller mindre nyttige småprogrammer. Disse kan du lese mer om på side 3 i testen.

GD510 har tre skjermbilder i hvilemodus. Det ene er for kontaktsnarveier, det andre for nylig brukte kontakter og det tredje kan du fylle med de nevnte widgetene. Du kan altså ikke selv bestemme hva de tre skjermbildene skal brukes til.

Trykker du forøvrig på telefonens eneste fysiske tast mens du er i ett av skjermbildene i hvilemodus, kommer du til anropsmenyen.

Telefonens hovedmeny er delt opp i kategoriene kommunikasjon, underholdning, verktøy og instillinger. Disse ligger i fire rader nedover skjermen. Drar du fingeren langs radene, kommer det flere valg til syne. Ikonene er fastlåste, slik at du ikke kan flytte de til andre kategorier.

Noen vil kanskje si at vi maser for mye om mangelen på muligheter til å flytte rundt på valg og ikoner. Det er tross alt ikke så altfor vanlig på telefoner i denne prisklassen. På den annen side burde det ikke koste LG veldig mye å lage litt mer brukervennlige menyer.

Trege menyer

Generelt om menyene og bruken av telefonen, kan vi si at det meste fungerer helt OK – hadde det ikke vært for én enorm ulempe: menyene er trege, veldig trege. Såpass trege er de, at vi et utall ganger ikke trodde telefonen hadde reagert på skjermtrykk. Dermed trykket vi minst en gang til, med det resultat at telefonen gjorde helt andre ting enn vi ville at den skulle.

Man kan alltids argumentere med at slikt er en vanesak. Men når det finnes flere trykkskjermtelefoner på markedet som er både raskere og billigere, ser vi ingen grunn til å senke standardene.

Trykkufølsom

Den tre tommer store skjermen til GD510 er som nevnt trykkfølsom – eller trykkufølsom, om vi kan kalle den det. Tidvis må du nemlig gjenta bevegelsene dine opptil flere ganger før skjermen registrerer at du faktisk prøver å få noe til å skje. Dette, pluss tregheten i menyene, er til tider grensesprengende irriterende.

Og ja, apropos irriterende: Går telefonen tom for batteri, kommer du til å få høre det uansett hvilken profil du har aktivert. Denne varsellyden kan nemlig heller ikke deaktiveres.

Skal vi være litt ekstra pirkete, tillater vi oss å klage litt over språket i menyene på GD510. Her har noen tydeligvis investert for lite penger i oversetting av ord og uttrykk. For eksempel finner du ordet "Deviser" i oversikten over tilkoblede enheter ("Devices" på engelsk).

God på SMS

Å skrive SMS på telefonen går likevel forholdsvis greit. Men du kan ikke være altfor rask på labben, da rekker ikke telefonen å henge med. Har du aktivert T9-ordlisten, får du som regel opp fornuftige alternativer til ordet du skriver. Generelt liker vi SMS-delen av GD510 veldig godt.

I esken får du:

  • Mobiltelefon med batteri
  • Lader
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisning
  • Datakabel

Teknologi og funksjoner

På teknologifronten skilter GD510 med støtte for alle de fire GSM-frekvensene. Det betyr at du kan ringe hjem fra stort sett alle verdens land.

Vil du surfe derimot, har du ikke all verden å velge mellom. Den kjappeste surfeteknologien er Edge. Det betyr at du er godt dekket over hele Norge, men at hastigheten er det så som så med.

Internminnet til GD510 er på 42 MB. Dette er ikke dårlig til å være en såpass billig telefon. At du i tillegg har støtte for minnekort, gjør at du kan lagre en god del data på telefonen.

Vil du overføre filer til og fra telefonen, gjør du dette enkelt og greit via Bluetooth. Har du større datamengder å flytte, kan du bruke den medfølgende USB-kabelen.

Treeeeeg nettleser

Nettleseren til GD510 er kort fortalt ganske dårlig. Den sliter veldig med å takle vanlige nettsider, og du må gjerne vente flere minutter før en nettside er ferdig lastet. Nettsider tilpasset mobiltelefoner går heller ikke særlig raskt.

Standardvisningen av nettsider har så liten skrift at du ikke har sjans til å kunne lese skriften på skjermen. Da må du bruke forstørrelsesfunksjonen. Denne gjør skriften lesbar.

Dette har naturligvis også noe å gjøre med internetthastigheten på GD510. Du får nemlig ikke kjappere surfing enn Edge. Men vi synes likevel det burde gått kjappere å laste inn nettsider som er tilpasset mobiltelefoner og deres begrensede evne til å prosessere datamengder.

Et alternativ er å laste ned Opera Mini. Denne nettleseren er kjappere enn GD510s egen. Men heller ikke denne fungerer optimalt på denne telefonen, og nettsurfing er og blir en kaotisk opplevelse.

Kaos-epost

Det er ikke så enkelt å bruke GD510 til å sjekke e-post heller. Vi forsøkte med en Gmail-konto. Selve oppkoblingen krever bare at du taster inn brukernavn og passord. Men da telefonen begynte å laste inn e-poster, ble alt et salig kaos. Telefonen lastet inn 100 e-poster, men dette var langt ifra de 100 nyeste e-postene. Her lå nye og flere år gamle e-poster i et eneste kaos i innboksen.

Lyden ved samtale er helt ok. Vi har ingen store problemer med å høre motparten, og fikk heller ingen klager tilbake.

Multimedia

Det er begrenset hva du kan forvente av multimediamuligheter på en telefon til tusen kroner. Det ser likevel ut til at LG forsøker å gi noe for enhver smak med GD510.

De små widgetene som ble nevnt på side 1, inneholder blant annet noe som kalles pocket apps. Dette er små programmer med ikke altfor stor nytteverdi. På den annen side kan noen kanskje finne de underholdende.

Se lys brenne

Ett av småprogrammene er "Mellowing candle". Her skal du rett og slett sitte og se et lys smelte. Slikt tar som kjent tid, og kan gi "timer på timer med endeløs moro" om man liker sånt.

Et annet program kalles "Beslutningsvelger", og fungerer i praksis som en slags Magic 8-ball som velger mellom tegnet X og 0 for deg. I tillegg finnes det mer nyttige programmer som en såkalt treningskamerat og en vektlogg.

I widget-samlingen finner du også snarveier til de tre sosiale nettjenestene Twitter, Facebook og Myspace. Facebook-applikasjonen er av den enkle varianten. Direkte brukervennlig er den ikke, men det holder om du kun skal få med deg siste nytt og oppdatere din egen status.

Noen spill finnes også på telefonen. Av en eller annen grunn har LG lagt to mapper i samme menykategori med navnet Spill. Til sammen er det seks spill i de to mappene: Music world, Flyvende terninger, Golfbane, Brain Challenge, Diamond Twister, Thompsons & Touch.

Fin musikkspiller

Musikkspilleren til GD510 er enkel å like. Du kan sortere musikken etter standardkategoriene artist, sjanger, album og spillelister. I tillegg kan du velge å spille av kun sanger som du har spilt nylig.

Selve spilleren er oversiktlig og fin. Du kan rangere sangene du spiller med stjerner om du ønsker å ha en liten intern kåring. I tillegg kan du justere lydbildet via lydutgjevneren. Du kan også velge å sende sanger til andre enheter direkte fra musikkspilleren.

Skarp lyd

Lyden i telefonens egen høyttaler er veldig skarp og hard. Dette blir ubehagelig å høre på i lengden.

Med mindre du kjøper deg en ekstra overgang til vanlig lydutgang, må du nøye deg med det medfølgende håndfrisettet. Her er lyden minst like ille som når du bruker høyttalerne. Lyden eier ikke dybde overhodet uansett hvilket lydbilde du aktiverer. Diskanten skjærer i ørene. Dette varer imidlertid aldri lenge av gangen, fordi du knapt kan bevege på hodet uten at øreproppene faller ut.

Radioen er en smule frustrerende å bruke. Du kan velge automatisk kanalsøk, men dette fungerer ikke spesielt godt. Radioen var mer enn fornøyd med noe som hørtes ut som øresus, og vi endte til slutt opp med å søke frem kanalene selv. På den positive siden, kan det nevnes at kanalene du lagrer legger seg i en fin oversikt i radioens hovedskjerm, slik at du slipper å bla deg inn i menyene for å bytte kanal.

Labert kamera

GD510 kan ta tre megapikslers bilder. Kameraet har ikke blits eller fotolys, og heller ikke autofokus.

Som bildene under viser, er ikke kameraet så veldig mye å skryte av. Skulle du treffe på idéelle lysforhold derimot, kan kameraet overraske og gi ålreite bilder. Vi slet imidlertid en del med å finne ut hva som var idéelle forhold, og overlot etter hvert det meste til flaksen.

I de fleste lyssettninger blir mørke områder undereksponert og lyse områder overeksponert, gjerne i ett og samme bilde. Kameraets evne til å gjengi detaljer ser ut til å variere litt med lyset.

Nærbilder er rett og slett en dårlig idé å ta med GD510. Du skal ikke være veldig nærme objektet før bildet blir så uklart at det i praksis er ubrukelig.

Konklusjon

GD510 Pop er en av LGs nyeste telefoner i den "lavere mellomklasssen", det vil si til rundt 1000 kroner.

Telefonen har kun én fysisk tast. Denne fungerer på mange måter slik som den ene tasten på Iphone. Ett trykk, og du er tilbake til hvilemodusen og hovedskjermen.

Den nevnte hvilemodusen har tre skjermbilder som du kan bla deg frem og tilbake i. Disse er nokså fastlåste, og kan brukes til blant annet kontaktsnarveier og sist brukte kontakter.

Nederst på alle de tre skjermbildene har du snarveier til anropsloggen, kontaktene, meldinger og hovedmenyen.

Dårlig skjerm

Skjermen til GD510 er vanskelig å bli glad i. Den er nemlig ikke følsom nok, og du må ofte dra fingrene over skjermen og trykke på den mange ganger før den reagerer. Og reagerer den, tar det gjerne litt tid.

Bortsett fra tregheten, er GD510 en god telefon å skrive SMS med. Alt er logisk og oversiktlig, og ordboken er god.

Å surfe på nett med GD510 er ikke spesielt enkelt. I tillegg til at telefonen er treg, er den raskeste surfeteknologien Edge. Nettleseren er heller ikke spesielt god, og gir deg liten oversikt over hva du egentlig ser på når du surfer på vanlige nettsider. Sider laget spesielt for mobiltelefoner tar også veldig lang tid å laste.

E-post er omtrent like håpløst. Kobler du for eksempel telefonen opp mot en Gmail-konto, får du e-postene dine listet opp i et salig kaos uten sortering overhodet.

Lyden ved samtale er det imidlertid ingenting å klage på. Lyden er klar i begge ender, og ingen hadde problemer med å høre hva motparten sa.

Svak på multimedia

Musikkspilleren til GD510 er oversiktlig og enkel å bruke. I tillegg har du en lydutjevner hvor du kan justere lydbildet. Lyden er dessverre ikke særlig god uansett hvilke instillinger du bruker. I lengden er det mer behagelig å lytte til stemmene på den innebygde FM-radioen. Denne er forøvrig også fin og oversiktlig, selv om søkefunksjonen ikke er helt god.

GD510 har også et kamera. Dette kan ta tre megapikslers bilder. Bildene blir imidlertid ikke særlig gode med mindre du har skikkelig flaks med lysforholdene. Detaljene blir for det meste veldig uklare.

For å oppsummere kan vi si at LG GD510 Pop kan fungere som en ekstratelefon. Den fungerer godt til å sende SMS og til å ringe med, men feiler litt for mye på de fleste andre områder. Skal du bruke telefonen mye og til mange ulike formål, vil vi derfor rett og slett råde deg til å styre unna.

Alternativene

Er du miljøentusiast, vil du sannsynligvis like Sony Ericssons Naite. Her får du ikke trykkskjerm, men en fin og grei SMS-telefon. Er det trykkskjerm som gjelder, kan LGs egen KP 500 være verdt en titt.

annonse