Tek.no

Test

LG GD510 Pop

Silje Gomnæs
17 Aug 2010 18:12

Design og brukervennlighet

LG GD510 er nokså liten av størrelse, og veier heller ikke spesielt mye. Likevel har telefonen en nokså solid kvalitetsfølelse.

Grei byggekvalitet, runde kanter, mer eller mindre blanke overflater og et generelt minimalistisk utseende, gjør at telefonen virker dyrere enn den er, selv til tross for at den er satt sammen av plast.

En ulempe ved designet er bakdekselet. Her er plastikken blank, noe som gjør at fingermerker vises både godt og øyeblikkelig.

Solceller

Dersom du ønsker å være ekstra miljøvennlig, eller bare trenger lenger batteritid, kan du også kjøpe batterideksel med solcellepanel på.

Dette tyder på at GD510 faktisk har et slags miljøfokus. På esken finner man stempling som forklarer hvorfor emballasjen er miljøvennlig, og i bruksanvisningen omtales solcelle-dekselet.

LG GD510 vant da også nylig EISA-pris som beste miljøtelefon. Blant annet skal selve telefonen inneholde langt færre skadelige stoffer enn konkurrentene.

Telefonen har kun én fysisk tast foran. Denne fungerer stort sett på samme måte som den ene knappen Iphone har. Er du inne i menyene eller i et program, vil ett trykk på knappen ta deg tilbake til hvilemodusen.

Dette fungerer helt greit, og menyene er laget slik at du strengt tatt ikke behøver flere taster.

Fastlåste

Menyene til GD510 er LGs egne menyer for enkle telefoner. Hvilemodusen inneholder en linje med snarveier nederst. Her kan du imidlertid ikke selv bestemme hvilke snarveier du vil ha. Dette skjønner vi rett og slett ikke poenget med.

Nederst til venstre i hvilemodusen finner du også en egen knapp som tar deg til et sett med widgeter. Disse kan du dra ut på skrivebordet som du vil. Men også her er utvalget begrenset. Blant de du kan velge mellom er for eksempel klokke, kalender, musikkspiller, radio, vær og Google-søk. I tillegg finner du noen mer eller mindre nyttige småprogrammer. Disse kan du lese mer om på side 3 i testen.

GD510 har tre skjermbilder i hvilemodus. Det ene er for kontaktsnarveier, det andre for nylig brukte kontakter og det tredje kan du fylle med de nevnte widgetene. Du kan altså ikke selv bestemme hva de tre skjermbildene skal brukes til.

Trykker du forøvrig på telefonens eneste fysiske tast mens du er i ett av skjermbildene i hvilemodus, kommer du til anropsmenyen.

Telefonens hovedmeny er delt opp i kategoriene kommunikasjon, underholdning, verktøy og instillinger. Disse ligger i fire rader nedover skjermen. Drar du fingeren langs radene, kommer det flere valg til syne. Ikonene er fastlåste, slik at du ikke kan flytte de til andre kategorier.

Noen vil kanskje si at vi maser for mye om mangelen på muligheter til å flytte rundt på valg og ikoner. Det er tross alt ikke så altfor vanlig på telefoner i denne prisklassen. På den annen side burde det ikke koste LG veldig mye å lage litt mer brukervennlige menyer.

Trege menyer

Generelt om menyene og bruken av telefonen, kan vi si at det meste fungerer helt OK – hadde det ikke vært for én enorm ulempe: menyene er trege, veldig trege. Såpass trege er de, at vi et utall ganger ikke trodde telefonen hadde reagert på skjermtrykk. Dermed trykket vi minst en gang til, med det resultat at telefonen gjorde helt andre ting enn vi ville at den skulle.

Man kan alltids argumentere med at slikt er en vanesak. Men når det finnes flere trykkskjermtelefoner på markedet som er både raskere og billigere, ser vi ingen grunn til å senke standardene.

Trykkufølsom

Den tre tommer store skjermen til GD510 er som nevnt trykkfølsom – eller trykkufølsom, om vi kan kalle den det. Tidvis må du nemlig gjenta bevegelsene dine opptil flere ganger før skjermen registrerer at du faktisk prøver å få noe til å skje. Dette, pluss tregheten i menyene, er til tider grensesprengende irriterende.

Og ja, apropos irriterende: Går telefonen tom for batteri, kommer du til å få høre det uansett hvilken profil du har aktivert. Denne varsellyden kan nemlig heller ikke deaktiveres.

Skal vi være litt ekstra pirkete, tillater vi oss å klage litt over språket i menyene på GD510. Her har noen tydeligvis investert for lite penger i oversetting av ord og uttrykk. For eksempel finner du ordet "Deviser" i oversikten over tilkoblede enheter ("Devices" på engelsk).

God på SMS

Å skrive SMS på telefonen går likevel forholdsvis greit. Men du kan ikke være altfor rask på labben, da rekker ikke telefonen å henge med. Har du aktivert T9-ordlisten, får du som regel opp fornuftige alternativer til ordet du skriver. Generelt liker vi SMS-delen av GD510 veldig godt.

I esken får du:

  • Mobiltelefon med batteri
  • Lader
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisning
  • Datakabel

Les også