TEST: Panasonic Lumix DMC-GX7

Test Panasonic Lumix DMC-GX7

(Bilde: Panasonic)

GX7 er nesten full pakke

Det er lite vi savner i Panasonics nye, kompakte systemkamera.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konklusjon

Micro Four Thirds systemet (mFT) fyller fem år i år og er i dag et ganske godt utbygd system med flere kamerahus å velge i fra både Olympus og Panasonic. Hittil har valget stått mellom et speilreflekslignende modeller med innebygd elektronisk søker, og mer kompakte modeller uten søker, eller med søker som ekstrautstyr. Mange har ønsket seg en modell i Pen-serien til Olympus eller GF/GX-seriene til Panasonic med søker. Vekt og volum blir ikke nødvendigvis lavere enn på eksisterende modeller med søker, men en søker som er nedfelt i kameraet i stedet for å sitte på toppen gir et mer diskret kamera samtidig som det blir mindre sjanse for å hekte det fast i en veske eller jakkelomme.

Panasonic GX7 har innebygd søker som en av de store nyhetene i forhold til forgjengeren GX1, og i tillegg til at den er nedfelt i kameraet kan den også vris oppover opp til 90 grader. Det er tydelig at Panasonic har lagt seg i selen for å lage et kamera som virkelig appellerer til entusiastene, for GX7 har blitt litt større, fått et bedre grep, to kontrollhjul og flere knapper som gjør kameraet raskere i bruk for den som ofte endrer på oppsettet.

Stabilisering i kamerahuset er en annen stor nyhet med GX7. GX7 gir dermed stabilisering med all mFT-optikk mens andre Panasonic-modeller er avhengig av stabilisator i objektivene. Det finnes på de fleste Panasonic-objektiv, men ikke på et eneste Olympus-objektiv, siden Olympus har stabilisator i alle kamerahus.

LCD-skjermen på GX7 har vel en million punkter, er på tre tommer og er vippbar så det blir enklere å ta bilder både høyt og lavt. Oppløsningen er typisk for dagens skjermer og den fungert fint bortsett fra i sterkt sollys, men da er et bare å bytte til søkeren.

GX7 har alt av funksjoner som vi forventer av et systemkamera i dag med både JPG og RAW filformat, mulighet for justering av alle bildeparametere, manuell eksponeringskontroll og selvsagt en rekke automatiske moduser. Både Panorama- og HDR-funksjoner er også på plass. Videofunksjonen støtter opp til Full HD med 50 bilder i sekundet og tar opp stereo lyd, men GX7 har ikke kontakt for ekstern mikrofon.

 

GX7 har bra bildekvalitet med gode farger, bra eksponering og gode egenskaper på høy ISO. Det er ikke best i klassen, men omtrent på nivå med Olympus E-M5 og Panasonic GH3. De beste kameraene med APS-C størrelse bildebrikke har et lite forsprang, både på oppløsningseven og ytelse på høy ISO, men det er forskjeller som knapt er synlig med vanlig bruk.

Byggekvaliteten er bra med kamerahus i en magnesiumlegering og modusratt med tydelig klikkstopp. Vi fant ingen opplagte svake punkt, men det er klart at mekanismen som løfter den innebygde blitsen ikke tåler alt for hard belastning.

 

Alternativer

Det finnes ikke noe kamera som eksakt matcher designen og funksjonaliteten til GX7, så prioritering av egenskaper avgjør hva som er de mest aktuelle alternativene. Innebygd søker som kan vris opp er det ingen andre systemkameraer som har, men kameraer med innebygd søker og skjerm som kan vris er det et bra utvalg i. Olympus E-M5 og Panasonic G6 er de nærmeste mFT-kameraene med søker. Olympus E-P5 og E-PL5 ligner mer designmessig, men på disse er søker ekstrautstyr.

Sonys NEX-systemet har noe større bildebrikke, kompakte hus, men generelt litt større objektiver. GX7 ligner mye NEX-7 og spesielt NEX-6 designmessig, med vippbar skjerm og ganske lik plassering av søkeren. Sony har gode bildebrikker og mye funksjonalitet. NEX-6 er ett år gammelt og NEX-7 er over to, så det er sannsynlig at minst et av disse oppdateres snart.

Fujifilm har også et speilløst system som kan være et godt alternativ. De to mest aktuelle modellene er X-E1 med innebygd søker og fast skjerm eller Fujifilm X-M1 som har vippbar skjerm, men ingen mulighet for søker. Fujifilm er kjent for meget bra bildebrikke, gode objektiver, men de blir også litt større og tyngre og autofokusen er ikke i samme klasse. X-E1 er rundt et år gammelt mens X-M1 er relativt nytt når denne testen publiseres i september 2013.

 

Oppsummering

Panasonic GX7 er ikke det beste mFT-kameraet så langt, til det er konkurransen for hard. Toppmodellene fra Olympus og Panasonic GH3 har både værtetting, bedre ergonomi og bedre utbyggingsmuligheter, og GH3 har også bedre videofunksjon.

Vi ser likevel GX7 som ett av de beste mFT-kameraene så langt, og den beste av de kompakte modellene. Det utmerker seg ikke på grunn av en enkelt egenskap, men Panasonic har designet en passe stor entusiastmodell nesten uten å ofre funksjonalitet i forhold til toppmodellene. GX7 er også raskt i bruk, har bra bildekvalitet, avansert videofunksjon, stabilisator i kamerahuset, innebygd søker og vippbar skjerm. Det er lite å ikke like og GX7 fortjener opplagt en anbefaling fra Akam.

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen