Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Mac mini

Liten, lekker og allsidig

Apples Mac mini er en datamaskin som passer inn hvor som helst

Introduksjon

På eller under kontorpulten er det ikke alltid plass til et stort kabinett med kraftig maskinvare. Mange vifter blir også fort støyende og plagsomt, og i mange tilfeller er ikke kabinettene særlig pene å se på heller.

Det finnes flere små komplette stasjonære maskiner på markedet i dag som har alt du trenger ferdig installert. Apples oppgraderte Mac mini er en av disse. Her er det bare å koble til skjerm, tastatur og mus før du er klar.

Med et såpass beskjedent ytre er det ikke plass til kraftig maskinvare på innsiden, og derfor benytter Apple seg av komponenter designet for bærbare datamaskiner i Mac mini. Ytelsen kan allikevel være god, og duge til det meste du har lyst til å finne på foran enten TV-en eller PC-skjermen.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-2620M (2,7 - 3,4 GHz, to kjerner, 4 MB cache) Intel Core i5-2520M (2,5 - 3,2 GHz, to kjerner, 3 MB cache) Intel Core i5-2410M (2,3 - 2,9 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Harddisk 500 GB, 5400 rpm 750 GB, 7200 rpm 256 GB SSD
Strømforbruk Minimum: 13 W Maksimum: 85 W
Optisk enhet Ingen
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Annet -
Funksjoner Innebygget høyttaler Innebygget strømforsyning Plass til to harddisker
Størrelse Høyde: 3,6 cm Bredde: 19,7 cm Dybde: 19,7 cm
Vekt Fra 2,6 kg
Pris Fra 4 790 kr

Vi legger merke til at det er innebygget strømadapter i selve maskinen, noe som fører til at vi ikke får en stor klump på strømledningen vi må gjemme bort. I tillegg er det plass til to harddisker inni Mac mini, som betyr at vi kan kombinere en vanlig harddisk med en SSD for både god ytelse og mye lagringskapasitet.

Med sin beskjedne innmat og størrelse burde vi kunne forvente en stillegående opplevelse med Mac mini. Det vil nok også føre til at denne maskinen passer utmerket i en TV-benk. Vi mottok en utgave av Apple Mac mini med en Intel Core i5-2520M prosessor, AMD Radeon HD 6630M-skjermkort, 500 GB 7200 rpm harddisk og 4 GB minne. Denne konfigurasjonen har en veiledende utsalgspris på 6 490 kroner.

For denne pengesummen kunne vi lett satt sammen en stasjonær PC som rent ytelsesmessig ville satt Mac mini rett i skammekroken. Men det er tross alt liten størrelse, design og funksjon det handler om hvis du ser etter en slik ministasjonær.

Takk til Apple som sendte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken er det et ganske lekkert stykke teknologi som møter oss. Vi synes både de stilrene formene og den flotte aluminiums-finishen til Mac mini ser veldig bra ut, og vil på ingen måte gjøre skam på hverken et skrivebord eller en TV-benk.

Siden selve kabinettet er frest ut av ett stykke aluminium er det også veldig solid uten å veie mye. Vi klarte ikke å få frem en eneste knirkelyd da vi vridde og vendte på enheten. Vi klarte heller ikke å finne noe svikt i metallet.

Siden maskinen fysisk sett er så liten, er det også fullt mulig å plassere den omtrent hvor som helst. Enten det skulle være bak en PC-skjerm, oppå skrivebordet, på en hylle, i en TV-benk eller liknende. Dette finnes ingen alternative festemetoder for Mac mini slik at den lett kan henges på veggen for eksempel, men dette burde noen kreative hoder klare å finne ut av.

Høyttaler

Det finnes en liten innebygget høyttaler i Mac mini som fungerer helt greit til systemlyder og til nød litt musikk på lavt volum. Når vi skrur opp lydstyrken vrenger det seg derimot raskt, og lydbildet er fullstendig uten bass. Vi setter allikevel pris på det tiltaket Apple her kommer med. De som bare ser noen videoklipp eller hører på nettradio en gang i blant trenger nok ikke gå til innkjøp av eksterne høyttalere.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI m/adapter til DVI Thunderbolt
Enhetstilkobling 4 x USB 2.0 Firewire 800
Annet SD-kortleser Mottaker til fjernkontroll (ekstrautstyr)
Hele fire USB 2.0 men ingen USB 3.0

Vi finner det meste vi har bruk for av tilkoblinger på Apple Mac mini. Det er ingen USB 3.0-tilkobling, og det er nok veldig bevisst fra Apple sin side. De har nemlig store planer for Thunderbolt-standarden utviklet av Intel som har større båndbredde og kan brukes til flere typer enheter.

Temperatur og støy

Når Apple Mac mini jobber med vanlige kontorprogrammer er det lite støy vi merker fra den lille boksen. Men dersom du drar igang litt tyngre videokonvertering, spill og andre seige programmer vil viftesusen bli merkbar. Vi ble derimot aldri plaget av dette under vanlig bruk.

Som grafene viser blir aldri Mac mini faretruende varm, men det kan være greit å vite hva slags temperaturer vi snakker om. Testene ble foretatt i et rom med god ventilasjon, og vi ville på ingen måte anbefale å bruke denne maskinen mens den er plassert i et lukket skap, i en skuff eller liknende plasser uten kontinuerlig tilgang på kald luft.

Oppgraderingsmuligheter

Når du får kjøpt en datamaskin med mange konfigurasjonsmuligheter slik som tilfellet er med Mac mini, er det alltids en god mulighet for at det er lett å oppgradere maskinvaren på egenhånd. På undersiden av denne maskinen finner vi et rundt lokk som er lett å få av, så det lover jo godt.

Til vår skuffelse er det kun minnemodulene er lett tilgjengelig her. Det hadde vært moro om vi også hadde kunne byttet ut harddiskene selv, men den muligheten er en del rare skruer og mange ymse komponenter unna.

Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare

Programvare og ytelse

Operativsystemet som følger med Apple Mac mini er den nyeste utgaven av Apple OS X, nemlig Lion (10.7). OS X Lion passer helt utmerket med denne maskinvaren, og vi opplevde ingen problemer med noen av de medfølgende programmene eller de vi selv installerte hva ytelse angår. Det gikk også greit å bytte mellom tyngre programmer, samt flere småprogrammer.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig.

Dersom du skulle ha lyst til å kjøre Windows på Mac-en din, er dette veldig uproblematisk. Vi installerte Windows 7 både for å teste hvor enkelt det var, og for å kjøre flere av testprogrammene våre som ikke har utgaver til Mac. Ytelsen i Windows 7 er også helt kurant.

Nye testprogrammer

Siden Mac mini bruker samme maskinvare som mange bærbare datamaskiner er det lett å sammenlikne ytelsen med noen bærbare maskiner vi allerede har testet. Ingen av disse har den eksakt samme innmaten, så her burde vi se noen forskjeller. De to programmene som også har en Mac-utgave har vi også testet for å se forskjell på ytelsen i Windows versus OS X.

Asus K53SV har en firekjernet Intel Core i7-2630QM prosessor og et Nvidia GeForce GT 540M skjermkort og HP Pavilion dv6-6061eo har en Intel Core i5-2410M prosessor og et AMD Radeon HD 6490M skjermkort. I grafene under får vi altså se ytelsen til to folkelige bærbare datamaskiner sammenliknet med Mac mini.

Spillytelse

Det er ganske tydelig fra grafene at Mac mini på ingen måte er en spillmaskin. De litt eldre spillene i testbenken vår får grei flyt, mens nyere spill som Just Cause 2 og Metro 2033 hakket så mye at de ble helt uspillbare selv på laveste oppløsning og detaljnivå.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse Windows 7

Vi har latt Mac mini gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på ymse kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

Maskinvaren i Mac mini klarer fint å holde følge med helt ordinære bærbare maskiner, men må se seg grundig slått i de testene som utnytter flere prosessorkjerner slik som Cinebench og Handbrake.

Systemytelse OS X Lion

To av programmene vi vanligvis tester bærbare datamaskiner med har også en egen utgave for Apples OS X, så de har vi selvsagt også kjørt testene på.

Ikke i noen av testene er det en stor forskjell mellom operativsystemene. Totalt sett er det tydelig at den passe kraftige prosessoren som sitter i Mac mini ikke har noen problemer med vanlige kontorprogrammer, så denne maskinen kan nok brukes til det meste.

Vi håper diskusjonstråden nedenfor ikke ender i en diger diskusjon om hva som er best av Windows og OS X, og ber forumbrukerne tenke på at vi her tester selve maskinen Mac mini, og ikke operativsystemer. Kort sagt fungerer både Windows 7 og OS X Lion strålende på Mac mini, og i praksis merket vi ingen forskjell i ytelsen.

Konklusjon

Apple Mac mini er en liten stasjonær datamaskin som er rettet mot de som trenger nettopp dét. For en pris som begynner på 4 790 kroner får du en maskin som yter godt nok til de fleste kontorprogrammer. Legger du i noen tusenlapper til er også noen litt eldre spill innen rekkevidde, men da begynner det å koste mer enn det smaker synes vi.

Selv om Mac mini er prydet med en eplelogo er det ikke noe magisk over produkt vi har testet i dag. Vi setter pris på at kabinettet er frest ut i solid og lett aluminium, og at datamaskinen er plasseringsvennlig, støysvak, trekker lite strøm og ikke minst er pen å se på.

Men den gir ikke så mye ytelse for pengene hvis du sammenlikner med å bygge en liten stasjonær datamaskin på egenhånd. Og foruten minnet, er det vanskelig å oppgradere maskinvaren selv slik du lett kan gjøre med en selvbygget stasjonær. USB 3.0 er noe vi savner, selv om Thunderbolt er på plass, det er tross alt få enheter som støtter denne standarden per i dag.

Alt i alt ville vi si at den rimeligste utgaven av Apple Mac mini er verdt å ta en kikk på hvis du er ute etter en liten, lekker og plasseringsvennlig datamaskin. Har du lyst til å kunne oppgradere maskinvaren etterhvert, eller ønsker å få så mye igjen for pengene som mulig, bør du derimot heller finne et lite kabinett, og bygge din egen maskin.

+  Veldig stilrent og pent utseende
+  Suveren konstruksjonskvalitet
+  Stillegående
+  Ytelse nok til de fleste formål
+  Plasseringsvennlig


-  Lite ytelse for pengene
-  Vanskelig å oppgradere selv
-  Ingen USB 3.0 kontakter

Alternativer

Det er ikke så mange reelle alternativer til Mac mini hvis du først er ute etter en liten, lekker ministasjonær. Ofte blir løsningene enten dyrere eller svakere, og sjeldent så pent som med Apples lille perle.

Asus EeeBox EB1501P er en liknenede datamaskin vi har testet tidligere med en Intel Atom prosessor. Denne byr på mye svakere ytelse men har til gjengjeld Blu-ray, to USB 3.0-tilkoblinger og medfølgende tastatur, mus og fjernkontroll.

Prisen på Asus EeeBox er lavere enn for Apple Mac mini, den er lettere å oppgradere, og er faktisk enda litt mer plasseringsvennlig. Dersom du kun bruker den som en HTPC, eller til lette kontorprogrammer bør heller ikke den svakere ytelsen være et problem.

annonse