TestFujitsu Stylistic Q550

Windows 7 får oss til å elske og hate

Vi tester vårt første nettbrett med Windows 7.

Introduksjon

Hva skjer når du putter et veldig avansert operativsystem beregnet på kraftige datamaskiner inn i en relativt svak og liten bærbar enhet uten tastatur? Tja, det vet vi ikke ennå selv, men Fujitsu har prøvd dette med deres nye Fujitsu Stylistic Q550.

Fujitsu er et selskap som har lang fartstid som PC-produsent, av både stasjonære og bærbare datamaskiner. Tablet-markedet har de dyppet tærne sine i før også, men Stylistic Q550 skiller seg litt fra dette segmentet siden det ikke har et tastatur. Fujitsu Stylistic Q550 er altså et nettbrett, med Windows 7.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Atom Z670 (1,5 GHz, 512 KB cache, én kjerne)
Harddisk 30 eller 62 GB SSD
Skjerm 10,1 tommer IPS-panel 1280 x 800 piksler oppløsning Anti-glare overflate
Trådløs teknologi 802.11b/g/n WiFi UMTS (3G) og GPS (trenger SIM-kort) Bluetooth
Batteri Skal vare i 8 timer (kan byttes)
Annet -
Andre funksjoner Webkamera bak (1,3 MP) Webkamera foran (0,3 MP) Fingeravtrykkleser Multitouch To mikrofoner Tyveribeskyttelse
Størrelse 0,8 kg tung 1,6 cm tykk
Pris Fra 6250 kr

Tilkoblinger

Krysningen mellom nettbrett og datamaskin stopper ikke ved programvaren inni Stylistic Q550, også maskinvaren er preget av at dette er en datamaskin i bunn og grunn. Av tilkoblinger er det meste du skulle trenge på plass. SmartCard-leser er utstyr vi ikke er vant til fra bærbare maskiner, og brukes stort sett til sikkerhet og autentisering.

På høyresiden: Av/på-knapp, 3 x snarveistaster, WiFi-bryter og snorfeste
På venstresiden: To mikrofoner, USB 2.0, SmartCard, lydutgang og HDMI
På oversiden: SD-minnekortleser
På undersiden: Docking-kontakt, høyttaler og ladeplugg

Portene sitter bekvemt til, og er ikke i veien for annet utstyr. Sammen med SmartCard-leseren viser fingeravtrykkleseren på baksiden at dette er en enhet beregnet på personer eller institusjoner som setter sikkerhet i høysetet.

Tilbehør

I pakken til Fujitsu Stylistic Q550 finner vi ikke bare selve enheten, men også et lekkert etui av skinn og polyester. Dette sitter perfekt på maskinen og gir en eksklusiv følelse. Det er i tillegg hull til alle porter og tilkoblinger både rundt og på baksiden av Q550 som gjør at vi egentlig aldri trenger å ta den ut av etuiet.

Det er veldig behagelig at enheten kan stilles i tre forskjellige vinkler for å stå av seg selv. Det gjør at lengre titting på skjermen ikke ville gjort oss helt utmattet i armene. Etuiet er stivt nok til å gi god beskyttelse til Q550, og vi ville derfor ikke nølt med å legge denne enheten rett i kofferten eller i sekken når vi skulle på tur.

Ikke et typisk nettbrett

Det som skiller Fujitsu Stylistic Q550 fra de fleste andre nettbrettene på markedet slik som Motorola Xoom og Apple iPad 2, er at disse bruker operativsystemer beregnet på mobile enheter, henholdsvis Android og iOS. Fujitsu Stylistic Q550 bruker Windows 7.

Hva betyr dette i praksis? Vel, det er faktisk ganske betydningsfullt, for det gjør Q550 til en fullverdig datamaskin, mens de fleste andre nettbrett er veldig begrenset med tanke på programvaren som brukes. Det finnes flere tusen apps til både Android og iOS, men det kan ikke engang sammenliknes med de millioner av programmer som er utviklet til Windows-plattformen.

De to store ulempene med Windows 7 på en slik enhet er potensielt ganske vesentlige. For det første er ikke Windows 7 særlig godt tilpasset bruk av fingre på touchskjermer, og for det andre er dette operativsystemet så tungt og avansert at maskinvaren bør være relativt kraftig for å gi en god brukeropplevelse.

Vi gleder oss til å sette Stylistic Q550 på prøve, og se hvordan kombinasjonen nettbrett og datamaskin vil fungere. Kanskje er dette starten på nok en nettbrett-revolusjon?

Takk til Fujitsu som sendte produktet til test.