Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus K53SV

Bærbare krefter til folket

Vi har testet en stilig, kraftig og rimelig nyhet fra Asus.

Introduksjon

Er du på utkikk etter en stilig bærbar PC med god ytelse, godt tastatur og evne til å dra det meste av spill? Da mener Asus at deres nye K-serie, med K53SV i spissen, er den rette maskinen for deg.

Dette er store løfter fra en stor produsent og litt skeptiske blir vi selvsagt, for vi får sjeldent i både pose og sekk. Med en pris på 5500 kroner kan dette derimot være et skikkelig røverkjøp, og vi har undersøkt nøyaktig hva vi får for pengene.

Utseendet er ved første øyekast ikke noe å forakte, og med en solid dose metall i kabinettet kan dette kombinert med passe gode spesifikasjoner bli en sikker vinner. Under panseret finner vi følgende:

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-2630QM (2,0 - 2,9 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) Intel Core i5-2410M (2,3 - 2,9 GHz, to kjerner, 3 MB cache) Intel Core i5-2310M (2,1 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Harddisk Opp til 750 GB, 5400 eller 7200 rpm
Brikkesett Intel HM65 Express
Skjerm 15,6 tommer 1366 x 768 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser Blu-ray leser og DVD/CD brenner
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth 2.1
Batteri Har 6 celler og yter 56 Wh
Annet -
Størrelse 2,6 kg tung 3,5 cm tykk
Pris Fra 5490 kr

For litt over snittet teknologikåte mennesker kan skjermen på 15,6 tommer som kun har 1366 x 768 piksler være en liten turn-off. Men for de resterende 95 prosent av befolkningen bør dette duge i massevis. Ellers ser spesifikasjonene helt kurante ut.

Utgaven av Asus K53SV vi har blitt tilsendt er utrustet med den kvikkeste prosessoren, Intel Core i7-2630QM med fire kjerner, 4 GB DDR3 minne og 640 GB 5400 rpm harddisk. Husk at både priser og spesifikasjoner kan variere og endre seg raskt, men denne versjonen er per dags dato den rimeligste av de vi finner i vår prisguide.

Takk til Asus som sendte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken er det veldig mye som stemmer med Asus K53SV. Vekten er akkurat der vi vil ha den, og det lekre metall-dekselet på baksiden av skjermen og på innsiden av maskinen gir en skikkelig god kvalitetsfølelse.

Det er en blank plastramme rundt skjermen og blank plast på museknappene, men det er også de eneste stedene det lett vil samle seg fingermerker på denne maskinen. Vi fikk ikke presset noen ulyder ut av kabinettet da vi utsatte K53SV for litt trykk og vridninger, og heller ikke under normal bruk. En lekker design setter prikken over i-en og vi kan lett slå fast at dette er noe av det peneste Asus har rullet ut av fabrikkene sine.

Taster og touchpad

Tastaturet på Asus K53SV er av typen "chiclet" eller "island-style" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Litt svikt merker vi, men kun når vi ser etter det, så dette plager oss ikke nevneverdig.

Det er ingen dedikerte snarveistaster på K53SV, så alt av systemfunksjoner styres enten gjennom operativsystemet eller ved hjelp av en Fn-tast. Denne befinner seg til høyre for Ctrl-tasten nederst til venstre på tastaturet.

Pekerflaten til Asus K53SV er en fornøyelse å bruke. Overflaten er jevn og matt, og vi merker tydelig grensene ut til resten av kabinettet siden den er litt nedsenket. Museknappene er en helt annen historie, og bråker veldig mye når vi trykker på dem. Vi ville påstå at en som trykker ivrig på disse knappene lett ville blitt kastet hodestups ut av ethvert bibliotek med respekt for seg selv.

Høyttalere

Høyttalerne på denne maskinen er som høyttalerne i bærbare maskiner flest og duger for det meste til lett underholdning. Det er et totalt fravær av bass i lydbildet, og til den audiofile ville vi anbefalt eksterne høyttalere eller hodetelefoner.

Det medfølgende programmet Asus Sonic Focus som styrer lyden gjør saken litt bedre, men fremdeles vil selv det billigste av eksterne høyttalere være bedre enn de innebygde høyttalerne i denne maskinen.

Skjerm

Når det kommer til skjermen er dette ofte et vinn-eller-forsvinn punkt for mange datainteresserte, og da er det særlig oppløsningen som teller. Som nevnt tidligere kan ikke Asus K53SV vise til mer enn 1366 x 768 piksler.

For de som liker å jobbe med mange ting på én gang, driver med bilde og videoredigering eller rett og slett er vant med høyere oppløsning fra før av, kan tekst, bilder og grafikk bli ubehagelig stort. For de fleste andre vil det nok ikke bety noe som helst.

Med et høykontrastbelegg på plass blir farger ekstra livlige på skjermen til Asus K53SV. Innsynsvinklene er gode, men på grunn av skjermens reflekterende belegg ser vi mye av både oss selv og omgivelsene når det er mye lys i rommet.

Som grafen viser har ikke K53SV en særlig lyssterk skjerm, og dette kombinert med en reflekterende overflate er ikke særlig behagelig i lyse omgivelser. I praksis betyr dette at i veldig lyse rom, eller utendørs når solen skinner, vil detaljer forsvinne i skjermbildet.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 3 x USB 2.0
Annet Minnekortleser (4 i 1) Webkamera (0,3 MP) Kensington-lås

Det meste av tilkoblinger du skulle trenge er på plass på K53SV, men det er én åpenbar mangel vi reagerer litt på, og det er et totalt fravær av USB 3.0. Én kontakt av denne typen hadde holdt i lange baner for en slik maskin, men den gang ei. Noen få vil muligens også savne firewire, men dette er en standard som ikke ble det helt store for PC-er.

På høyresiden: lydtilkoblinger, 2 x USB 2.0, optisk drev og Kensington-lås
På venstresiden: Ladeplugg, LAN, VGA, HDMI og én USB 2.0

Plasseringen av portene er ikke ideelle på noe som helst vis. Ladepluggen sitter midt på venstresiden og kommer dermed fort i veien. Det samme kan sies om tilkoblingene på høyresiden også, som fort kommer i veien for en ekstern mus.

Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lett tilgjengelige.

Temperatur og støy

Vi synes Asus K53SV er en av de mest stillegående maskinene vi har testet, maskinvaren tatt i betraktning. Når maskinen ikke ble brukt stanset viften raskt opp, og selv om vi surfet litt på nettet eller testet ut litt kontorprogrammer kjørte viften bare av og til, og på ganske lav hastighet. At harddisken spinner med 5400 rpm gjør også at det ikke oppstår mye vibrasjoner fra denne.

Asus bruker noe de kaller IceCool Technology for å sørge for lave temperaturer på oversiden av maskinen slik at ikke fingre og håndledd blir varmere enn nødvendig. Det er av grafene tydelig at Asus har gjort noe riktig i alle fall, for K53SV blir ikke særlig varm, særlig på undersiden.

Batteri og underside

I følge Asus skal batteritiden bli ekstra lang med programvaren Power4Gear som følger med PC-en, men de gir ingen konkrete løfter hva batteritid angår. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

Seks og en halv time med minimal lysstyrke er et ganske solid resultat, og vil holde til mye moro før strømmen må kobles til. Med maks lysstyrke synker batteritiden til omtrent fem timer og et kvarter, men det er fremdeles ganske bra.

På undersiden av maskinen er det en ganske glatt type plast som er overraskende behagelig å ta på. Vi finner også en luke som eksponerer harddisken, minnet og trådløst nettverkskort.

Det kan være litt vanskelig å sette inn mer minne uten å demontere maskinen ytterligere, men de to andre komponentene kan lett byttes. Vi synes det installerte Atheros AR9002WB-1NG hadde dårlig rekkevidde, så dette kan være aktuelt å bytte til noe sterkere.

Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare!

Programvare og ytelse

Det medfølgende operativsystemet til vår utgave av Asus K53SV er Windows 7 Home Premium, noe som passer helt utmerket til denne maskinen. Med en kraftig firekjernes prosessor og passe mengde minne, går det meste av vanlige programmer kjapt og uten mye venting.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig.

Et lite hav av unyttige programmer møter deg når du starter opp Asus K53SV for første gang. Demo-programmer i form av Office og antivirus i tillegg til masse småspill er med å tynge ned oppstartstiden til denne maskinen. Vi følte hele systemet ble betraktelig raskere og mer responsivt etter vi fjernet alt dette rusket.

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi fyrt opp Ubuntu 11.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte alt vi testet helt utmerket med unntak av multitouch på pekerflaten, men det er sikkert noen kloke hoder som kan fikse dette.

Se også: Test av Ubuntu 11.04

Nye testprogrammer

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Asus K53SV, og vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt annen maskinvare. På grunn av nye testprogrammer er det ikke alle maskinene som har tall for alle programmer eller spill enda.

MSI GT683R har en Intel Core i7-2630QM prosessor og et Nvidia Geforce GTX 560M skjermkort, HP Pavilion dv6-6061eo har en Intel Core i5-2410M prosessor og et AMD Radeon HD 6490M skjermkort, og utgaven av Dell XPS 15 vi tidligere har testet har også en Intel Core i5-2410M prosessor, men et Nvidia Geforce GT 525M skjermkort.

I grafene under får vi altså se ytelsen til en potent spillmaskin i form av MSI GT683R, og deretter stadig svakere løsninger i form av Asus K53SV, Dell XPS 15 og HP Pavilion dv6-6061eo, i den rekkefølgen.

Spillytelse

Nvidia GeForce GT 540M, som er skjermkortet til Asus K53SV, gir en jevn bildeflyt i de litt eldre spillene vi har testet, men møter kraftig motstand i nyere og mer krevende spill som Metro 2033 og Just Cause 2. Skrur du ned skjermoppløsningen, og setter kvalitetsinnstillingene så lavt det er mulig, fungerer spillene greit. Men da blir ikke grafikken like pen som spillenes skapere hadde ment.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt Asus K53SV gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt, samt noen nye programmer vi ikke har fått testet så mange bærbare med enda. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på ymse kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

SYSmark måler praktisk ytelse i en rekke vanlige programmer, og XMPEG- og Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere to filmsnutter, én kort og én lang. Disse testene utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og effektivt de samarbeider.

Det blir kniving mellom dobbelkjerneprosessoren i5-2410M som sitter i Dell XPS 15 og HP Pavilion dv6-6061eo mot firekjerneprosessoren i7-2630QM som sitter i Asus K53SV og MSI GT683R, men sistnevnte prosessor går av med seieren når flere kjerner benyttes i testene slik som med Handbrake, Cinebench og PCMark.

Det er uansett tydelig at den kraftige prosessoren som sitter i K53SV ikke har noen problemer med tyngre kontorprogrammer, så denne maskinen kan brukes til det meste.

Konklusjon

Asus prøver med K53SV å fri til alle de som vil ha en robust maskin med pent utseende, og god nok ytelse til å takle de fleste oppgaver. Den koster ikke mer enn 5500 kroner, og på papiret gir derfor denne maskinen mye for pengene.

Ytelsesmessig er skjermkortet godt nok til å dra det meste av litt eldre spill med fin grafikk, mens nyere spill ikke får like bra bildeflyt. Prosessoren og minnet bør holde til det meste av hverdagslige oppgaver, men også til litt seriøs multitasking og tyngre jobber som bilde- og videoredigering.

Det vi liker aller best med Asus K53SV er dens allsidighet. Maskinen har et pent ytre, virker solid, er god å skrive med, støyer lite, har bra batteritid og gjør de fleste jobber unna i en fei. Du kan også fint leke deg i det meste av spill hvis du ikke har veldig høye krav til bildekvalitet.

Men denne maskinen har også en potensiell feststopper, og det gjelder skjermen. Denne har lav oppløsning til en 15,6 tommer å være, og litt svak bakbelysning. Det betyr at alle skjermelementer blir litt store, og at vi lett ser omgivelsenes refleksjoner i skjermen når vi befinner oss i lyse rom og utendørs i solrikt vær.

Med mange positive egenskaper er Asus K53SV en bærbar PC som passer for folk flest. Men de som har mye fartstid ved en datamaskin vil nok erge seg litt over skjermens svake lys og lave oppløsning. Alt i alt er dette en maskin som får jobben gjort, nesten hva enn det skulle være, og vi kan trygt anbefale den til hvermannsen.

+  Pen design med mye metall
+  Solid konstruksjonskvalitet
+  Lite støy og lave temperaturer
+  Bra batteritid
+  Gir mye ytelse for pengene


-  Skjerm med lav oppløsning og svak bakbelysning
-  Dårlig rekkevidde på trådløst nettverkskort
-  Ikke USB 3.0

Dell XPS 15

Andre alternativer

En annen maskin vi har testet den siste tiden som også appellerer til "mannen i gata" er Dell XPS 15, som kan tilby omtrent tilsvarende ytelse. Her er det mulig å justere maskinvaren mer til egen lommebok, men det blir fort noen tusenlapper dyrere enn Asus K53SV.

Den største fordelen til Dell XPS 15 er muligheten for en skjerm med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, men dette koster selvsagt ekstra. XPS 15 har også 2 stykk USB 3.0 som K53SV ikke har noen av.

annonse