På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Nettbrett på speed
Er dette kongen av nettbrett i lommeformat?
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Design, skjerm og menyer
- Muskelbrett
- Lite lommevennlig futteral
- 3D-menyer
- Smart låseskjerm
- Teknologi, funksjoner, multimedia
- Funksjoner og multimedia
- Mobilt bredbånd
- Strømsluker
- Super på nett
- Mobilversjonen av Android
- Skjermpenn med potensiale
- Skriver på skjermdump
- Kamera
- Videoopptak
- Se film og TV-serier når du vil
- Brukbar lyd
- Spill-konsoll
- HTC-marked
- Untitled Document
- Konklusjon
- Konklusjon
- Ikke mobiltelefoni
- Best til nå
- Skjermpenn
Design, skjerm og menyer
HTC Flyer er det første nettbrettet som har muskler nok til å ta opp kampen med Samsungs Galaxy Tab i 7-tommersklassen. Begge nettbrettene er basert på Android, Flyer på versjon 2.3.3 (Gingerbread), og Tab på versjon 2.2 (Froyo). Begge har plass for SIM-kort i tillegg til at de støtter Wi-Fi. Begge har også en skjermoppløsning på 600 x 1024 piksler.
Forskjellen på operativsystemene er ikke så enorme, og en oppdatering til Gingerbread skal snart være klar også for Galaxy Tab. Samtidig ryktes det at HTC Flyer vil bli oppgradert til Honeycomb, som er nettbrettversjonen av Android.
Muskelbrett
Men HTC Flyer har en rekke egenskaper Galaxy Tab ikke vil kunne matche, selv om du skulle oppgradere den til Gingerbread. HTC Flyer har blant annet en kraftigere prosessor, større arbeidsminne, bedre kamera, bedre innebyggede høyttalere og bedre musikkspiller. Den har også raskere 3G-forbindelse, med en teoretisk nedlastingshastighet på 14,4 Mbps.
Vi liker designen på HTC Flyer, som har et chassis i aluminium med et hvitt plastfelt øverst og nederst. Under det øverste dekselet finner vi plass for minnekort og SIM-kort. Det nederste plastfeltet er det ikke meningen at du skal ta av. Det er ingen synlige indikasjoner på at du skal åpne det øverste dekselet, og ikke det nederste. Snarere tvert imot. Det nederste plastdekselet har en liten forhøyning som kan lure deg til å tro at det er her du skal presse for å åpne telefonen.
Baksiden har ellers to høyttaleråpninger og et ganske stort kameraøye. Utgang for hodetelefoner sitter på toppen, mens USB- og ladekontakten sitter midt under brettet når vi holder det med en hånd.
Det er ingen fysiske taster på fronten av telefonen, men under skjermen er det tre trykkfølsomme taster; hjem, meny og tilbake. Nede i høyre hjørne er et grønt ikon med bilde av en penn. HTC Flyer har en kapasitiv skjerm, men leveres med en spesialpenn som du kan tegne eller merke tekst med. Men du kan ikke bruke den som trykkpenn for å følge lenker eller gjøre valg på skjermen.
Lite lommevennlig futteral
Flyer leveres med et hvitt futteral i kunstskinn. Futteralet fungerer omtrent som en konvolutt, og har en liten hempe du kan tre den medfølgende pennen gjennom. Hempen sitter på utsiden av futteralet, noe som gjør at det faktisk er en viss fare for at pennen skal falle av.
Futteralet gjør det også vanskelig å få telefonen ned i en jakkelomme.
3D-menyer
HTC Flyer har brukergrensesnittet Sense 2.1 for nettbrett. I praksis fungerer det på samme måte som i mobiltelefonen HTC Sensation, bortsett fra at du ikke kan ringe med Flyer, og at Flyer har støtte for en spesiell skjermpenn.
Skjermtastaturet på Flyer er svært presist og fungerer bra å skrive på. Her slipper du å gå omveier for å finne bokstavene æ, ø og å.
Menyene på HTC Flyer er rett og slett lekre, med forsider du kan snurre rundt, og med grafiske elementer som ser ut som om de er plassert i ulike lag, så du får en dybdevirkning når skjermbildet flyttes. Holder du nettbrettet i landskapsmodus (breddeformat), så ser du hele startsidekarusellen med alle de 7 startskjermene. Et ekstra trykk på ”Hjem”-ikonet under skjermen sørger for at alle startskjermene vises som miniatyrer. En ganske stilig effekt er det at miniprogrammene på de ulike skjermene er aktive også i miniatyrvisning. Du kan også hente opp alle miniatyrskjermene ved å knipe med fingrene på en av startskjermene, som om du zoomer på en nettside.
Sense er ryddig, og i programoversikten kan du se 24 ikoner samtidig. Resten av programmene ligger under bildet du ser, og du ruller deg frem til dem ved hjelp av fingerstrøk. Om du foretrekker alle ikoner på en lang liste som her, eller at det brukes skjermer i breddeformat, er en smakssak.
Tre faner under menyskjermen lar deg velge om du vil sortere programmene etter mest brukt, eller om du bare vil vise applikasjoner du selv har lastet ned og installert.
Smart låseskjerm
Låseskjermen på HTC Flyer har fire ikoner som fungerer som snarveier. Trekk dem ned på låsesirkelen nederst i skjermbildet, og applikasjonen startes direkte. På denne måten kan du for eksempel åpne kameraet på en rask og smidig måte. Ellers ligger e-post, kalender og nettleser klare for tilsvarende hurtigstart. Du kan også velge å bytte ut ett eller flere av disse ikonene, om du ønsker andre snarveier på låseskjermen.
Menyene gir god oversikt, og instillingene er enkle. Det er med andre ord ikke vanskelig å sette opp epost, eller andre tjenester på HTC Flyer. Gode veivisere og en egen "lær mer" funksjon gjør bruksanvisningen nokså overflødig.
Teknologi, funksjoner, multimedia
HTC flyer har en kraftig Quallcomm-prosessor som jobber på 1,5 GHz. Den har 1 GB arbeidsminne, men er ikke tokjernet, slik vi ser på de nyeste mobiltelefonene. Flyer får jobben unnagjort likevel. Vi har enn så lenge ikke opplevd at Flyer henger eller blir treg. Vi har imidlertid sett nettleseren krasje (tvugen lukking) på Google.com, mens den på Google.no fungerer som den skal. Problemet var forbigående, og skyldes i alle fall ikke manglende prosessorkraft i Flyer.
Mobilt bredbånd
HTC Flyer kan kobles mot nett via Wi-Fi eller den innebygde 3G-modulen. Brettet støtter nedlastingshastighet over mobilnettet med teoretisk hastighet på opp til 14,4 Mbps. Den virker også i vanlige GSM-nett over Edge.
Men til tross for at Flyer støtter både 2G og 3G, så kan du ikke bruke den som mobiltelefon, slik du kan med Samsungs Galaxy Tab. Det betyr at du ikke trenger et vanlig SIM-kort i Flyer, det holder lenge med et abonnement for mobilt bredbånd, eller et datakort som tillegg til ditt vanlige abonnement.
Siden mange velger å bruke tvillingkort i slike nettbrett, så hadde det vært en fordel om du også hadde kunnet snakke via Flyer. Det ser riktig nok rimelig dustete ut å gå med et nettbrett mot øret, men du kan jo bruke kabel eller Bluetooth-øreplugg. Du kan selvsagt snakke via applikasjoner som Skype, og du kan både sende og motta tekstmeldinger.
Med tiden skal det også være mulig å kjøpe en versjon av HTC Flyer som ikke har SIM-kort, men utelukkende baserer seg på Wi-Fi for å komme på nett. Har du en mobiltelefon som kan dele nettverksforbindelsen trådløst, eller en trådløs 3G-router vil du kunne surfe med Flyer også der det ikke er vanlig Wi-Fi-nett.
Strømsluker
Batteriet som sitter i HTC Flyer er dessverre ikke det beste vi har sett. Med moderat bruk varer batteriet omtrent som på en smartmobil, hvilket vil si at du bør sørge for å ha laderen i nærheten om du skal bruke brettet en del. Skrur du av pushmail og demperskjermlyset en tanke, så varer batteriet en del lenger.
Du kan også skru av for lokasjon i applikasjoner, så du ikke bruker GPS-modulen mer enn nødvendig. Men da forsvinner også muligheten for nøyaktig sporing av enheten fra HTCSense.com, samt en del andre lokasjonsbaserte nyttefunksjoner.
HTC Flyer har også en GPS-løsning med navigasjon.
Super på nett
Det er ikke uten grunn at nordmenn flest kaller denne typen enheter for nettbrett. Nettleseren og nettbaserte funksjoner er da også sentrale på HTC Flyer. Netleseren fungerer bra på den høyoppløste skjermen, og tegning av sider går svært raskt. Det er ikke støtte for faner i nettleseren, men du kan kjøre flere sider samtidig ved å legge dem til fra plusstegnet øvert på siden. Et ikon viser hvor mange sider som kjører samtidig, og ved å trykke på dette ikonet kan du veksle direkte mellom aktive nettsider.
Vi liker at nettsidene åpner i originalformat, og ikke i en krympet utgave tilpasset mobiltelefoner. Du kan endre dette i nettlesermenyen, men vår oppfatning er at skjermen med sine 1024 piksler i breddeformat gir en bedre opplevelse når vi får med alt innholdet på siden. Det er også støtte for Flash i Flyer, så du får en surfeopplevelse som er tett opptil det du har på en PC.
En annen populær nettbasert tjeneste er e-post. Her har HTC lagt seg i selen for å gjøre Flyer til mer enn en forvokst mobiltelefon. E-postklienten utnytter skjermbredden ved å legge til et forhåndsvisningsvindu. Ellers støtter leseren Exchange Active Sync, i tillegg til de fleste andre kjente e-post-tjenester. Siden dette er et operativsystem fra Google, så har den også Googles egen Gmail-klient. Men her er det ikke gjort noe for å ta hensyn til skjermstørrelsen, og det ser på ingen måte like lekkert ut.
Kalender og adressebok ser også meget bra ut på HTC Flyer.
Mobilversjonen av Android
Enkelte har kritisert HTC for ikke å ha lagt inn Android 3.0 (Honeycomb) på Flyer, men i stedet pusset opp mobilversjonen 2.3 med et eget Sense-grensesnitt. Men i praksis kan vi ikke se at det spiller noen stor rolle. Android 2.3 kombinert med Sense gjør dette til et fullverdig nettbrett. En tur på Android Market viser også at det aller meste av applikasjoner fungerer utmerket på Flyer. Enkelte er ikke tilpasset den høye skjermoppløsningen på Flyer, men det har ikke noe med operativsystemet å gjøre.
Det finnes en del applikasjoner i Android Market som er merket med HD. Disse vil gi høyoppløst grafikk på Flyer. Det finnes også en del applikasjoner som ikke er merket HD, men som likevel gir god grafikk.
Skjermpenn med potensiale
HTC Flyer har en spesialfunksjon vi foreløpig ikke ser på noe annet nettbrett. Den har en egen skjermpenn som lar deg skrive på skjermen. Det kunne vi på de gamle ressistive skjermene på Pocket-PC også, uten at vi kan si vi har savnet denne skjermteknologien av den grunn. På HTC Flyer er det imidlertid løst på en annen måte. Her er det en kombinasjon av pennen og en egen sensorramme fra N-Trig som gjør registreringene. Dermed virker det også på den kapasitive skjermen – i alle fall så lenge det er strøm på batteriet i pennen.
Pennen registrerer også hvor hardt du trykker, noe som gjenspeiler seg i streken din. Dermed kan du tegne eller skrive direkte på de fleste skjermbilder, eller i en egen applikasjon for notater. I denne applikasjonen kan du også legge til bilder og lydklipp, slik at du får en svært nyttig notatblokk der bilder, lyder og håndskrevne notater kan knyttes til hverandre i en tidslinje.
Du kan skrive ganske pent og nøyaktig på Flyer, men skriver du svært raskt kan brettet få problemer med å henge med. Det finnes heller ikke noen programvare for tolking av håndskrift (OCR). Å skrive på glass med en penn som har plasttupp gir uansett ikke den samme opplevelsen som når du skriver på papir.
Pennen kan også brukes for å merke tekst i et dokument. En palett gjør at du raskt kan velge hva slags penn, pensel, tusj eller blyant du vil skrive med, og du kan også velge farge på skriften. For å aktivere overstrykningsfunksjonen trykker du på den fremste av knappene på pennen. Den andre knappen aktiverer viskelær-funksjonen.
Skriver på skjermdump
Når du ikke bruker notisboka vil pennen fungere ved at den tar et bilde av skjermen på Flyer. Det er denne skjermdumpen du skriver på, og som du siden kan lagre eller dele. Skriver du på et skjermbilde fra en nettside, så er notatene selvsagt borte neste gang du åpner netsiden. Men rabler du i en e-bok blir skribleriene stående. Hvorfor det ikke er mulig å ta bort igjen markeringene er vanskelig å forstå. Det er greit nok at du ikke kan fjerne overstrykninger gjort med markørtusj i en vanlig papirbok, men her snakker vi tross alt om en digital kopi.
Pennen kan ikke erstatte fingeren som inputmetode på knapper eller lenker.
Vi får håpe at det snart kommer flere applikasjoner som lar oss utnytte de mulighetene pennen kan gi. Vi synes for eksempel det hadde vært interessant å kunne skrive med penn i kalenderen. Det kan du på sett og vis gjøre, ettersom notater kan legges til som filer i kalenderen. Alternativet er å laste ned en almanakk som e-bok og skrive i denne.
Kamera
Kameraet i HTC Flyer har en bildeoppløsning på 5 megapiksler. Men bildekvaliteten er noe dårligere ennpå tilsvarende mobiltelefoner. Den store skjermen er selvsagt godt egnet for bildevisning. Når hele skjermbildet fungerer som søker, får du god oversikt over hva du tar bilde av.
Funksjonene i kameraet er også nokså standard, med en ”tryllestav” som lar deg legge effekter på bildene, og ellers innstillinger for geomerking, eksponering, kontrast, metning, skarphet, hvitbalanse, ISO og oppløsning. Du kan også velge om du vil aktivere funksjonene autoforbedring, autofokus, ansiktsgjenkjenning, rutenett og lukkerlyd.
En egen app lar deg ta bilder med spesialfunksjoner som forvrenger bildet på ulike måter.
Nederst på denne siden kan du se noen av bildene vi har tatt med HTC Flyer. Klikk på dem for å se dem i originalformat.
Videoopptak
Det er også mulig å filme i HD-oppløsning (720p). Filmkameraet fungerer best når kameraet står helt i ro, og det er lite bevegelse i bildene. Men å se ”levende bilder” som knapt rører på seg er sjelden veldig spennende. Prosessoren i Flyer er rask, men kameraet sliter likevel med å skape god flyt i videobildene. Opptakene lagres i 3GP-format. Her er et klipp filmet med HTC Flyer, og lastet opp til YouTube direkte fra nettbrettet:
Om videokameraet sliter med skiftende lys, skiftende fokus og glidende bevegelser, så er det noe ganske annet når vi spiller av videofiler som vi har lagret på minnekortet i Flyer. Flyer støtter alle de vanlige formatene, også XviD/DivX og WMV. Om du vil se videofilmene på en større skjerm kan Flyer brukes som avspiller koblet til TV enten via HDMI eller trådløst til utstyr som støtter DLNA-standarden. Kabelen du trenger er ikke standard HDMI eller mini-HDMI, men en avart som kalles ExtMicroUSB 12 pin. Kabelen er ekstrautstyr.
Se film og TV-serier når du vil
Tjenesten Watch er allerede klar på HTC Flyer, men foreløpig bare i en versjon der du kan hente trailere til filmene som du senere vil kunne leie eller kjøpe. HTC lover å være tidlig ute med filmer, og du skal angivelig også kunne laste ned TV-serier og i enkelte tilfeller kunne se dem allerede før de dukker opp på TV her hjemme.
Av trailerne vi har sett kan vi konstatere at dette er en spennende tjeneste, og at Flyer er et ideelt brett for denne typen filmtitting. Skal du se en film på flyet er du imidlertid avhengig av å ha lastet den ned på mobiltelefonen. Watch er en tjeneste som baserer seg på streaming, og som følgelig forutsetter at du har 3G eller Wi-Fi-dekning.
Brukbar lyd
De innebygde høyttalerne i HTC Flyer gir overraskende god lyd, men skal du se film er øreklokker eller plugger å anbefale. Da sjenerer du heller ikke omgivelsene, om du ser film på et offentlig sted.
Musikkspilleren i HTC Flyer er også god. Brettet har lydforbedring, som gjør at komprimerte lydfiler høres litt fyldigere ut. Liker du ikke denne formen for lydmaling, så kan du skru av funksjonen. Du kan også justere lydbildet selv, men bare ved å velge ulike ferdige equalizer-oppsett. Her har du imidlertid 13 ulike oppsett å velge mellom.
Det er en egen musikk-applikasjon på flyer, koblet mot Amazon. Men for at Amazon MP3 skal kunne brukes må du bytte til engelsk, tysk eller fransk språk på Flyer, og opprette en Amazon-konto. For å si det enkelt – dette er en applikasjon som bare tar plass, og som du like gjerne kunne ha slettet, om det ikke var for at den ikke lar seg slette.
Spill-konsoll
Flyer er et nettbrett som egner seg for langt mer avanserte spill enn Angry Birds. En egen spilltjeneste for avanserte nettspill skal visst nok komme. Foreløpig må du nøye deg med de spillene du laster ned fra Android Market. Det finnes ikke ett eneste spill på Flyer når du kjøper den.
Spillene i online-tjenesten skal du kunne spille trådløst på TV med nettbrettet som kontroll. Vi skal avstå fra å kommentere hvordan dette arter seg, ettersom tjenesten ikke er tilgjengelig når dette skrives.
HTC-marked
Å kjøpe innhold til HTC Flyer kan gjøres via Android Marked, eller du kan bruke HTC Likes, som er en HTC-variant av Android Marked. Den første applikasjonen du får tilbud om er Mobilbank, som ikke lar seg laste ned. Når vi trykker på knappen for å installere, så kommer det opp en melding om at applikasjonen ikke blir funnet. Antakelig er dette barnesykdommer som det snart vil bli rettet opp i.
Enten du leser bøker, spiller spill, ser på film eller hører musikk, så er HTC Flyer et bra apparat å gjøre det på.
Her er bilder vi tok med HTC Flyer:
Untitled Document
Konklusjon
HTC Flyer er et nettbrett for den som vil ha det ultimate underholdningsbrettet, og som samtidig ser behov for å kunne bruke brettet til hverdagslige gjøremål som å ta notater, sjekke post, være tilstede på sosiale nettverk. Med Flyer er du online når og hvor du vil, og du er det på en rask, enkel og ikke minst underholdende måte. Nettbrettet har ikke Android Honeycomb operativsystem, som er spesialutviklet for nettbrett. Vi har ikke savnet det i perioden vi har testet Flyer. Det visuelle inntrykket av Gingerbread-versjonen på Flyer er lysere og mer innbydende enn det vi har sett av Honeycomb så langt.
HTC Flyer er raskere og har et mer oppdatert operativsystem enn hovedkonkurrenten, i 7-tommerklassen, Samsung Galaxy Tab. Noe av denne forskjellen må selvsagt tilskrives at Galaxy Tab har vært på markedet en stund, mens HTC Flyer er et helt nytt produkt.
Bruksområdene for de to er imidlertid mer eller mindre de samme. Dette er nettbrett, og applikasjoner og funksjoner som henter data fra Internett er selvsagt de viktigste. Begge kan brukes kobles til mobilt internett (3G) der det ikke er trådløst nett (Wi-Fi) tilgjengelig. Med samme skjermstørrelse og skjermoppløsning blir det i praksis snakk om to nokså like produkter. Vi kunne ha sammenlignet med iPad 2 også, men det blir litt som å sammenlikne epler og pærer. iPad 2 går ikke ned i en lomme, og har et litt annet bruksområde enn 7-tommerbrettene med Android.
Ikke mobiltelefoni
HTC Flyer er noe tyngre enn Galaxy Tab, men kommer samtidig i et metallchassis som virker solid, og som de fleste nok vil oppfatte som stiligere enn plastchassiset på Galaxy Tab. HTC Flyer har en penn du kan skrive på skjermen med, mens Galaxy Tab også er en mobiltelefon du kan ringe med. Skal du snakke i HTC Flyer, så må du laste ned en applikasjon for IP-telefoni, som for eksempel Skype. Begge kan sende SMS.
Det er også mange likheter når det kommer til funksjoner. Begge har fullversjoner av programvare for Office, begge filmer i HD 720p, begge har løsninger for nedlasting av aviser, og både Samsung og HTC har løsninger som skal ivareta sikkerheten ved bruk.
Best til nå
Men ser vi bort fra at HTC Flyer ikke er noen forvokst mobiltelefon, i alle fall ikke når det gjelder telefonfunksjonalitet, så er Flyer litt høyere spesifisert enn konkurrentene. Den har raskere prosessor, nyeste versjon av Android for mobil (Gingerbread), raskere mobilnettmodem og et mer gjennomarbeidet brukergrensesnitt enn konkurrentene. Et par nye tjenester for film og spill gjør også Flyer til et ekstra spennende nettbrett.
Skjermen på HTC Flyer fungerer greit i sola. Den kan være litt i blankeste laget, og du må belage deg på å måtte tørke bort fingermerker med jevne mellomrom. Flyer har kapasitiv skjerm, hvilket betyr at den reagerer på berøringen, og ikke på at du trykker på skjermen. Du kan derfor ikke trykke på skjermen med hva som helst, men må bruke fingeren eller en spesialpenn.
Skjermpenn
Pennen som følger med kan ikke brukes som erstatning for en finger, for eksempel for å trykke på en lenke eller et menyvalg. I stedet kan du altså tegne eller markere tekst med denne skjermpennen. Teksten lagres på et bilde av skjermen du skrev på, og kan enkelt deles med andre. Du kan også skrive notater i e-bøker, eller i et eget program som fungerer som skriveblokk.
HTC har åpnet for at utviklere kan lage apper som utnytter pekepennen, og dette kan åpne en del spennende muligheter.
Det er et bra skjermtastatur på HTC Flyer, men skal du skrive mye bør du investere i et reisetastatur med Bluetooth. De er ingen fot eller annen støtte på HTC Flyer, så om du skal se film eller bruke den sammen med et tastatur, så vil du også trenge en eller annen form for støtte. Ellers er HTC Flyer som skapt for film, bilder boklesing og sosiale nettsteder, mobil som den er, og med en svært god 7-tommer stor skjerm.
Det er kamera både i front og på baksiden, og kameraet bak kan ta bilder med opp til 5 megapiksler oppløsning. Ettersom HTC Flyer ikke kan erstatte en mobiltelefon, så vil du antakelig allerede ha et mobilkamera i lomma. Men kameraet i Flyer kan også brukes sammen med applikasjoner som bildesøk, augmented reality, strekkodeskanning og spill. Frontkameraet kan brukes som web-kamera under videosamtaler.
Alt i alt skal du lete lenge etter et mer underholdende nettbrett, i alle fall om du skal holde deg til et format som kan gå ned i en jakkelomme. Alternativene blir Samsung Galaxy Tab, som er et litt lettere og noe rimeligere nettbrett med støtte for mobilsamtaler. Ønsker du et litt større nettbrett kan du vurdere Apples iPad 2. Dette går ikke ned i en jakkelomme, og får følgelig et litt annet bruksområde.