Tek.no

Test HTC Flyer

Nettbrett på speed

Er dette kongen av nettbrett i lommeformat?

Espen Irwing Swang
18 Juni 2011 14:00

Design, skjerm og menyer

SIM-kort og minnekort sitter bak plasdekselet på toppen av brettet.

HTC Flyer er det første nettbrettet som har muskler nok til å ta opp kampen med Samsungs Galaxy Tab i 7-tommersklassen. Begge nettbrettene er basert på Android, Flyer på versjon 2.3.3 (Gingerbread), og Tab på versjon 2.2 (Froyo). Begge har plass for SIM-kort i tillegg til at de støtter Wi-Fi. Begge har også en skjermoppløsning på 600 x 1024 piksler.

Forskjellen på operativsystemene er ikke så enorme, og en oppdatering til Gingerbread skal snart være klar også for Galaxy Tab. Samtidig ryktes det at HTC Flyer vil bli oppgradert til Honeycomb, som er nettbrettversjonen av Android.

Muskelbrett

Men HTC Flyer har en rekke egenskaper Galaxy Tab ikke vil kunne matche, selv om du skulle oppgradere den til Gingerbread. HTC Flyer har blant annet en kraftigere prosessor, større arbeidsminne, bedre kamera, bedre innebyggede høyttalere og bedre musikkspiller. Den har også raskere 3G-forbindelse, med en teoretisk nedlastingshastighet på 14,4 Mbps.

Vi liker designen på HTC Flyer, som har et chassis i aluminium med et hvitt plastfelt øverst og nederst. Under det øverste dekselet finner vi plass for minnekort og SIM-kort. Det nederste plastfeltet er det ikke meningen at du skal ta av. Det er ingen synlige indikasjoner på at du skal åpne det øverste dekselet, og ikke det nederste. Snarere tvert imot. Det nederste plastdekselet har en liten forhøyning som kan lure deg til å tro at det er her du skal presse for å åpne telefonen.

Baksiden har ellers to høyttaleråpninger og et ganske stort kameraøye. Utgang for hodetelefoner sitter på toppen, mens USB- og ladekontakten sitter midt under brettet når vi holder det med en hånd.

Det er ingen fysiske taster på fronten av telefonen, men under skjermen er det tre trykkfølsomme taster; hjem, meny og tilbake. Nede i høyre hjørne er et grønt ikon med bilde av en penn. HTC Flyer har en kapasitiv skjerm, men leveres med en spesialpenn som du kan tegne eller merke tekst med. Men du kan ikke bruke den som trykkpenn for å følge lenker eller gjøre valg på skjermen.

Lite lommevennlig futteral

Futteralet gjør Flyer mindre lommevennlig, og vi liker ikke plasseringen av pennen.

Flyer leveres med et hvitt futteral i kunstskinn. Futteralet fungerer omtrent som en konvolutt, og har en liten hempe du kan tre den medfølgende pennen gjennom. Hempen sitter på utsiden av futteralet, noe som gjør at det faktisk er en viss fare for at pennen skal falle av.

Futteralet gjør det også vanskelig å få telefonen ned i en jakkelomme.

3D-menyer

Grafikken på startskjermene har en 3D-effekt.

HTC Flyer har brukergrensesnittet Sense 2.1 for nettbrett. I praksis fungerer det på samme måte som i mobiltelefonen HTC Sensation, bortsett fra at du ikke kan ringe med Flyer, og at Flyer har støtte for en spesiell skjermpenn.

Skjermtastaturet på Flyer er svært presist og fungerer bra å skrive på. Her slipper du å gå omveier for å finne bokstavene æ, ø og å.

Menyene på HTC Flyer er rett og slett lekre, med forsider du kan snurre rundt, og med grafiske elementer som ser ut som om de er plassert i ulike lag, så du får en dybdevirkning når skjermbildet flyttes. Holder du nettbrettet i landskapsmodus (breddeformat), så ser du hele startsidekarusellen med alle de 7 startskjermene. Et ekstra trykk på ”Hjem”-ikonet under skjermen sørger for at alle startskjermene vises som miniatyrer. En ganske stilig effekt er det at miniprogrammene på de ulike skjermene er aktive også i miniatyrvisning. Du kan også hente opp alle miniatyrskjermene ved å knipe med fingrene på en av startskjermene, som om du zoomer på en nettside.

Sense er ryddig, og i programoversikten kan du se 24 ikoner samtidig. Resten av programmene ligger under bildet du ser, og du ruller deg frem til dem ved hjelp av fingerstrøk. Om du foretrekker alle ikoner på en lang liste som her, eller at det brukes skjermer i breddeformat, er en smakssak.

Tre faner under menyskjermen lar deg velge om du vil sortere programmene etter mest brukt, eller om du bare vil vise applikasjoner du selv har lastet ned og installert.

Smart låseskjerm

Låseskjermen er smart. Trekk et ikon ned på ringen, og du starter programmet direkte. Trekk ringen opp på skjermen for å låse opp på vanlig måte.

Låseskjermen på HTC Flyer har fire ikoner som fungerer som snarveier. Trekk dem ned på låsesirkelen nederst i skjermbildet, og applikasjonen startes direkte. På denne måten kan du for eksempel åpne kameraet på en rask og smidig måte. Ellers ligger e-post, kalender og nettleser klare for tilsvarende hurtigstart. Du kan også velge å bytte ut ett eller flere av disse ikonene, om du ønsker andre snarveier på låseskjermen.

Menyene gir god oversikt, og instillingene er enkle. Det er med andre ord ikke vanskelig å sette opp epost, eller andre tjenester på HTC Flyer. Gode veivisere og en egen "lær mer" funksjon gjør bruksanvisningen nokså overflødig.

Les også